Autor Subiect: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011  (Citit de 28645 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Intoducere
Ca teritoriu aflat la confluenta si granita a doua lumi, Transilvania a fost nevoita dpdv militar sa-si protejeze zona si oamenii, intai de tatari, apoi de turci. Comunitatile sasesti asezate incepand cu jumatatea sec XII, au ridicat in dublu scop, militar si religios, pe perimetrul Sibiu – Sighisoara – Brasov o multime de biserici fortificate. Fara sa fie ceva cu totul particular - pentru ca modelul acesta de bserica – cetate se gaseste si in Franta, Germania si Austra, aceasta linie « fortificata » reprezinta cea mai mare aglomeratie de astfel de constructii din Europa. Cele trei mari cetati a Sibiului, a Sighisoarei si a Brasovului erau completate cu aceste insule de rezistenta in calea atacurilor venite dinspre est.
Firi extrem de practice, sasii au vadit preocupare mai degraba pentru aspectul utilitar, decat pentru estetica exterioara ori stilul arhitectonic al bisericilor cladite de ei; asa se face ca ele par severe, austere si oarecum impersonale., cu un stil arhitectonic nu foarte usor de definit (mai multe fiind ridicate initial in stil romanic, si modificate ori extinse mai tarziu in stil gotic); in schimb bisericile erau gandite atent pentru a permite utilizarea lor de catre locuitorii sasi ca fortarete de aparare impotriva asediatorilor turci; turnul clopotnita al bisericii era si punct de observare, si de aparare; existau ziduri in jurul bisericii, cu turnuri, porti intarite, brese de tragere; uneori corul bisericii era suprainaltat, pentru a putea fi deschise in zid guri din care sa se arunce smoala deasupra atacatorilor; intreaga populatie a satului se putea refugia in biserica si in curtea fortificata din jurul acesteia, iar pentru a putea rezista unor asedii prelungite, alimentele necesare (cereale si slanina) erau si ele depozitate in biserica; chiar si in zilele noastre a ramas in cateva locuri din partile Sighisoarei obiceiul ca slanina sa fie pastrata in turnul vechii biserici sasesti. Povesteam si explicam odata ca de aici vine termenul de « sas de slanina », incercand sa inlatur confuzia data de asocierea cu statura inalta. Toate familiile sasesti, dupa ce preparau porcii taiati in timpul Craciunului, dupa afumare, duceau slaninile si carnatii in turnul bisericii, nu doar pt ca acolo se pastrau foarte bine dar si pentru eventualitatea unui atac – avand astfel pregatita hrana in interiorul fortificatiei.
Exista foarte multe materiale profesionist pregatite despre aceste biserici, nu incerc deci sa dezvolt acest subiect, desi este unul care mi-a placut si m-a interesat intotdeauna.
Va dau mai jos un link care face trimitere la un astfel de documentar:
http://www.medievale.ro/
Ma opresc sa le nominalizez doar pe cele mai importante, monumente aflate in lista UNESCO, locuri pe care urmeaza sa le vizitam : Cetatea veche a Sighisoarei si bisericile fortificate din Biertan, Viscri, Saschiz si Darjiu. Toate sunt constructii sasesti, cu exceptia celei din Darju, a carei origine nu este inca clarificata.
In drumul spre Sibiu, la fel incluse in patrimoniu  UNESCO mai sunt bisericile din Valea Viilor, Calnic, iar spre Brasov cea din  Prejmer.

Program
Sositi vineri dupa - amiaza in Sighisoara, o sa facem o plimbare de seara in zona de centru, urmand sa luam masa la unul dintre restaurantele de acolo.
Sambata o sa fie folosita pentru vizitarea celor mai importante biserici fortificate din zona Sighisoarei, iar duminica dimineata o sa fie rezervata pentru oras.

Ghidaj
Are sa fie facut de un ghid local, impreuna cu care am sa pregatesc programul de vizitare.

Transport
Pana la Sighisoara, fiecare participant isi poate alege modul de ajungere acolo, fie in grupaj cu cineva cu masina, fie cu un mijloc de transport in comun.
Pentru vizitarea zonei, pe langa ghidaj are sa se asigure si transportul cu microbuzul.

Cazarea
Sunt doua nopti incluse, incepand cu cea din 16 septembrie (vineri). Se face in camera dubla, Hotel Rex Sighisoara. Prezentarea acestuia:
http://www.days.ro/domenii/hotelrex.ro/index.php?care=1
S-a facut deja rezervarea pentru 7 camere duble twin, urmand ca grupul sa fie format dintr-un numar limitat de participanti: 14.

Servicii incluse:
- cazare in camera dubla 2 nopti cu mic dejun inclus
- ghidaj sambata si duminica
- transport de zona (cel aferent excursiei) – nu intra si cel pana in Sighisoara

Tariful este 300 RON/persoana.


Inscrieriele deja au inceput, cattiva membrii Singles Camp deja au achitat. Am sa pornesc si un tabel cu participantii, pe care am sa va rog sa-l completati, pe rand cu cei inscrisi.
Rezervarile se fac prin anuntare su achitare avans.
Anuntare pe forum si pe office@singlescamp.ro , pt plata are sa va contacteze Samiza.



julia

  • Vizitator
Sunt foarte frumoase bisericile fortificate. Le-am vazut si iarna si vara si mi-a ramas gindul la ele. M-au impresionat prin monumentalitate si cum au rezistat trecerii secolelor. Nu as putea sa spun care mi-a placut cel mai mult, dar probabil ca Biertan. Tin minte ca ne povestea ghidul ca aici exista cea mai veche yala din lume, un mecanism sofisticat pt vremea respectiva, care inchidea usa de la camera tezaurului prin 19 zavoare. Mecanismul a fost si premiat la nu stiu ce expozitie. Veche de mai bine de 500 de ani, a fost functionala pina acum citiva ani, cind un … bip…bip ... a fortat yala si s-a rupt.
Ramin la parerea de atunci ca aceste monumente sunt mai bine apreciate de cei din afara decat de noi.




aceasta este biserica Prejmer


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Deschid si aici lista de inscrisi:

1. Lori
2. Steliana
3. Flaviaa
4. Luciamanta
5. Lumi_37
6. MikiN
7.CatalinaL
8. TibiC
9.MikkyS
10.NadnaF
11.RalucaD

O parte au achitat deja, urmeaza ca cei care s-au inscris si inca nu au inca un Email de la Samiza cu contul si datele pt rezervare,  sa le primeasca azi. Rugamintea este sa-i raspundeti, indiferent daca raspunsul este de a participa sau nu. Locurile sunt limitate si trebuie sa stim exact unde suntem cu rezervarile si lista.

luciamanta

  • Vizitator
Re: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 06 August 2011, 15:27 »
   Am primit un e-mail de la Samiza referitor la excursie si i-am raspuns Samizei ca voi veni negresit in aceasta excursie, ca voi dori sa stau singura in camera si,  totodata, i-am comunicat ca voi achita avansul pe data de 08.08.2011. Astept cu mult interes aceasta excursie si numar cu nerabdare zilele ramase. Pupici tuturor!

Offline monikg

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
Bun gasit tuturor!

As vrea sa particip si eu la actiunea Sighisoara. Indraznesc sa pun doua intrebari:
1. Sunt vegetariana; pot sa presupun ca o sa gasesc cate ceva de mancat la micul dejun? este bufet suedez?
2. Exista posibilitatea rezervarii de camere single? Si daca da, cat ar fi costul excursiei?

Multumesc si o zi frumoasa!

marcutza

  • Vizitator
lista de inscrisi:

1. Lori
2. Steliana
3. Flaviaa
4. Luciamanta
5. Lumi_37
6. MikiN
7. CatalinaL
8. TibiC
9. MikkyS
10. NadnaF
11. RalucaD
12. monikg

@monikg, cu siguranta gigi iti va raspunde la intrebari, ne bucuram ca lista creste  :)


Saturnianul

  • Vizitator
Veche de mai bine de 500 de ani, a fost functionala pina acum citiva ani, cind un … bip…bip ... a fortat yala si s-a rupt.


Off-topic: Asta imi reaminteste cat de ironica poate fi viata uneori. Ceva suficient de solid si sarguincios realizat astfel incat functioneaza vreme de 5 secole dar este stricat de o bovina bipeda.

Offline uka

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
  Este o zona a tarii pe care imi doresc foarte mult sa o vizitez.  :D  Mai mult e un vis. Anul asta nu o sa reusesc. Sper pe cat de curand.  :)

Offline ioana

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 61
poate merg si eu. anunt in cateva zile.

marcutza

  • Vizitator
lista de inscrisi:

1. Lori
2. Steliana
3. Flaviaa
4. Luciamanta
5. Lumi_37
6. MikiN
7. CatalinaL
8. TibiC
9. MikkyS
10. NadnaF
11. RalucaD
12. monikg
13. ioana - anunta
14. ....

Offline oannak

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 6
mai e cineva din Bucuresti? urasc sa merg singura pe tren...pls...vreau si eu

luciamanta

  • Vizitator
mai e cineva din Bucuresti? urasc sa merg singura pe tren...pls...vreau si eu
Da, draga mea. Daca vrei megem impreuna cu trenul. Iti las numarul meu de telefon pe mp. Numai bine, nopate buna.

luciamanta

  • Vizitator
Turnul Sfatului din Sighisoara.

luciamanta

  • Vizitator
O alta imagine minunata din Sighisoara...

luciamanta

  • Vizitator
Piata Cetatii. Cladirea alba este Casa cu Cerb.