Autor Subiect: Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011  (Citit de 28646 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline lori

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 106
Excursie Sighisoara si bisericile fortificate sasesti din zona 16 - 18 sept 2011
« Răspuns #75 : Luni, 26 Septembrie 2011, 09:54 »
Privind in urma cu nostalgie la fotografiile din Sighisoara :
"Eu merg incet, dar niciodata inapoi" (A. Lincoln)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Recunoscandu-mi cunostiintele prea vagi pt a fi luate in considerare in ceea ce privesc ordinele cavaleresti si religioase de la inceputul mileniului I, am scos sambata seara ceva material si m-am apucat de citit. Si am fost atat de contrariat de ce scria despre ordinul cistercian si ce auzisem la Richis despre obiceiul bahic al calugarilor de acolo! Ordinul aparuse tocmai ca un curent ultrapuritan, care se manifesta vehement impotriva obiceiurilor nu prea potrivite unor clerici ce se dadusera mai la cele lumesti. Construiau biserici in zone pustii, de regula mlastini, evitand grandomania bernadizilor (sau bernadinilor nu stiu exact cum se numesc), care construiau manastiri semete pe stanci, pe varfuri de dealuri. Erau superasceti, se dedicau rugaciunii, dar si muncii fizice, asanand mlastini, cladind si chiar incurajand construirea de noi asezaminte. Se si vorbea despre ei, ca unde cistercienii ridica o manastire sau biserica, sigur in jur va lua nastere o localitate noua. In tara am citit de Carta ca si biserica cisterciana recunoscuta.
Herr Schass ne povestise de ultimii calugari cistercieni de la Richis, alungati datorita betiilor crunte pe care le trageau in lacasul de cult. Erau intr-o continua stare de beatitudine (deh vinul greu de Richis...) astfel incat si-au dotat bisercica cu strane, care sa-i tina totusi in picioare, sa nu alunece pe jos...Ajunsesera sa atraga atat de mult revolta oamenilor incat au fost nevoiti pana la urma sa-si ia talpasita de acolo si sa lase biserica catolicilor.
Cum poate ceva sa porneasca atat de frumos si sa se termine atat de rau? Cum de la o idee curata se ajunge la depravare? Cum de la o doctrina eminamente sociala, asa cum a fost cea marxist - leninista, s-a ajuns la dictatura? Este un mister care vine probabil din firea noastra umana.