Autor Subiect: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012  (Citit de 20153 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #15 : Vineri, 29 Iunie 2012, 10:59 »
Nu aveti nevoie de pasaport, cartea de identitate este suficienta.

Va recomand o incaltaminte usoara, sport. Sandalele sunt bune pt distante scurte, dar dupa cate vedeti sunt zile cand o sa fie mai multa plimbare, asta inseamna picioare...obosite. O incaltaminte adecvata, care sa tina piciorul ferm si sa nu-l oboseasca, este superimportanta.

In zona Alpilor, cand trecem in zona de cca 3000 m, vreau sa coboram din masina si sa facem o mica excursie. Am urcat la 2500 m in tara, acolo este o ocazie poate unica pt fiecare dintre voi, sa ajunga la peste 3000 m. Daca aveti ghete trekking sau ceva de munte, luati-le cu voi! Sapca de soare, un mic rucsac, care va va fi de mare folos pe toata durata excursiei noastre. Ochelari de soare, sus soarele este foarte puternic.

Daca va fi la fel de cald ca si zilele astea, imbracaminte usoara, in care sa va simtiti comod si corpul sa poata transpira lejer. Bumbacul este cel mai bun, nu irita si este cel mai bine acceptat de piele. Nu maneca scurta si crema data din abundenta este solutia, pt a nu fi arsi de soare in timpul plimbarilor. Daca aveti o piele inca neobisnuita cu soarele, sau sensibila, mult mai indicat este sa aveti imbracaminte subtire cu maneca lunga.

Ceva usor de ploaie, pe care sa-l aveti permanent in rucsac. O pelerina de aceea ieftina, de 10-15 RON este super-buna. Pt ghetarul de pe Kaprun, un pluover, acolo este un pic racoare si vara.

Costum de baie! In Kaprun si Zell am See sunt o gramada de piscine, SPA-uri. Mergem si la Mondsee, superbul lac de la poalele Alpilor, asa ca o sa aveti nevoie. In completare: slapi, un prosop mare.

Aparatul de fotografiat sa aiba memorie suficienta, bateriile sa fie bune si eventual sa aveti de schimb, daca sunteti pasionati.

Medicamentele curente si cele care stiiti ca in general va refac. Nu suntem in desert sau jungla, putem lua de oriunde, dar de preferat sa le aveti la indemana.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #16 : Vineri, 29 Iunie 2012, 11:08 »
Pt drum: sanviciuri si apa. O sa mancam doar seara in Prater, asa ca o sa treaca 16 ore fara oprire la un local sau alimentara.

Opriri vor fi la 200 km, dar la benzinarii, acolo unde sunt si grupuri sanitare, unde se poate bea o cafea. Sunt si acolo sandviciuri, dar de preferat, dpdv economic sa aveti cu voi.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #17 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 08:47 »
Acum doua luni de zile, mergand la Munchen, m-am oprit cateva ore la Salzburg. Mi-a placut teribil orasul "Mozart".
In primul rand fortareata. Din varful dealului, cetatuia vegheaza cursul lin al raului Salzlach, bisericile de la poale, pietele largi si armonios inchise de cladiri vechi, baroce.

Fortareata Hohensalzburg este poate cea mai importanta fortareata din centrul Europei, un castel asezat asa cum scriam intr-un loc de unde se poate vedea totul.  Noi am urcat acolo cu funicularul, statia fiind pe una dintre stradutele din zona centrala. Se poate urca si pe scari, dar cand esti pe graba, sau obosit este mult mai economic si confortabil sa folosesti funicularul.

Muntele Monchsberg cel pe a carui versant este asezata fortareata a fost folosita si de romani. Foarte buni strategi, acestia au inteles imediat pozitia dominanta, foarte buna pentru observatie si care creaza o stare de inexpugnabilitate. dateaza din timpul Imperiului Roman. Nu au ramas multe documente si indicii despre ceatatea romana, dar existenta ei, acum 2000 de ani este o certitudine.

Lucrarile de fortificare au inceput in sec XI, printul Arhiepiscop Eberhard fiind cel care a ridicat primul castel aici. Apoi s-a construit un turn de piatra, iar in secolele 12 si 13 zona de fortificare este intarita si imbunatatita, asta si datorita unui coonflict cu Bavaria.

Printul Arhiepiscop Burkhard III von Weisspriach a ridicat la randul lui, patru turnuri principale de-a lungul zidului exterior. In timpul domniei Arhiepiscopului Bernhard von Rohr a fost ridicat bastionul Rohr, asta pentru ca existau probleme si cu minerii din sud, dar si datorita invaziei turce in Europa Centrala.

A venit apoi vremea in care fortareata si-a pierdut rolul strategic in schimbul celui politic. Minele de sare din zona au adus in visterie bogatii extraordinar de mari pt vremea aceea. Asa ca, existand bani s-a trecut la decoratiuni, modernizari si mai multe extinderi. Fortareata se transforma practic intr-un palat, Leonhard von Keutschach investind pentru asta sume uriase. 

Azi fortareata este un loc de "back in the past", se pot vizita sali cu arme, armuri, diferite accesorii. O sala este destinata marioneteleor, celebre si aici ca si la Praga. Curtea interioara este loc de promenada, iar zona de zid de fortificatie are integrate cafenele si restaurante, de unde panorama este absolut fascinanta. Ai nevoie de 3-4 ore sa o vizitezi in liniste tot ce este acolo si sa te bucuri de atmosfera dintre ziduri.
Adresa fortaretei: Festung Hohensalzburg Verwaltung, Mönchsberg 34, 5020 Salzburg



Offline andre

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 100
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #18 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 09:25 »
Abia astept aceasta excursie, mai ales ca nu am fost niciodata in Austria...dar, mult a fost putin mai este pana la plecare...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #19 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 09:51 »
Coborati de pe dealul fortaretei, am ajuns in Piata Domului. De acolo, la cativa pasi se ajunge la o basilica cu un interior de-a dreptul uluitor ca decoratiuni, cea franciscana. Nu ma opresc acum la aceasta biserica, ci la cea pe care am zarit-o la iesirea din Franziskanerkirche. Dintr-o laterala a acesteia se ajunge foarte usor la Manastirea Sf. Petru, cea mai veche manastire din lumea germanica. Exista chiar opinia ca ar fi cea mai veche manastire activa continuu de la nord de Alpi. Manastirea se leaga de Sf. Rupert, acesta repunand-o in functiune in anul 696. Rupert era un misionar si dorea un asezamant pt o comunitate de calugari, care se pare data chiar din vremea Sfantului Severin deci secolul V. Rolul acestei manastiri era foarte proeminent, astfel incat timp de cateva secole, staretul avea si functia de episcopul de Salzburg.
Manastirea Sf. Petru a devenit cunoscuta pentru scriptoriumul sau (locul unde se copiau manuscrisele) si a trecut printr-o serie de reforme moderniste in secolul al 15-lea, numite reformele Melk dupa manastirea cu acelasi nume.

Istoria manastirii nu a fost mereu una ros. Nazistii au expulzat calugarii benedictini si le-au confiscat toate bunurile dar din fericire, nu au distrus manastirea si doar au desfiintat-o, astfel incat imediat dupa razboi, calugarii au putut sa se intoarca.
n anul 2010, Marele Staret al manastirii, Bruno Becker, a demisionat dupa ce-a recunoscut abuzul sexual al unui copil in urma cu aproximativ 40 de ani. Incidentul a fost descoperit datorita unei campanii prin care o multime de parinti si copii au raportat cazuri de acest gen in Europa si America.

Manastirea Sfantul Petru este foarte bogata, creand astfel posibiliatea si de a sustine pe cei 20 calugari, dar si de a desfasura activitati caritabile.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #20 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 10:57 »
Centrul Salzburg-ului este dominat de Salzburger Dom - Catedrala din Salzburg

Este amplasat in Domplatz sau Piata Catedralei – cea inchisa de Castelul Residenz, Manastirea Sf. Petru si de Dom. Monumente exceptionale, de o valoare inestimabila, dar care ascund in istoria lor, nu cea mai fericita armonie. Deasupra ferestrei principale a Manastirii Sf. Petru este desenata o fata care are o grimasa ironica spre Residenz, Castelul Printului Arhiepiscop. Adica marele staret de la Manastirea Sf Petru isi poate permite oricand sa aiba atitudine fata de Printul Arhiepiscop al Salzburgului...

Trecand pe sub arcadele Catedralei de Giovanni Antonio Darios, se ajunge in Residenzplatz la nord sau la Kapitelplatz in sud de Salzburger Dom. Sub arcadele nordice se poate vedea o statuie a cardinalului de Giacomo Manzu. Statuia Madonnei aflata in Domplatz, chiar in centrul pietei, realizata in sec. XVIII. Statuile ce se gasesc pe laterale reprezinta ingeri si diavoli dar si alegorii ale bisericii si adevarului.

Am vrut sa fac doar decorul unde intalnesti fascinantul dom. Locul unde se gaseste actuala Catedrala din Salzburg a fost probabil un loc sfant folosit pentru ritualuri si sacrificii inca din perioada Celtica si Romana a orasului Salzburg. Primul Dom a fost construit sub supravegherea Sf. Virgil si insusi Sfantul Rupert este inmormantat aici, dupa ce ramasitele pamantesti au fost transferate de la Manastirea Sf. Petru.

Asa numitul Virgil Dom din Salzburg a fost construit in sec VIII si avea 66 de metri lungime si 33 latime. Era cea mai mare cladire sacra din Europa. In sec IX, Salzburger Dom a luat foc dupa ce a fost lovit de fulger. Trei ani mai tarziu, reconstructia Ccatedralei din Salzburg a fost inceputa. De fapt, incendiile au lovit Domul din Salzburg s-au tinut lant.
In timpul Arhiepiscopului Hartwig, s-a construit un cor foarte lung, o cripta si inca o aripa a catedralei a fost ridicata in partea de vest, in sec XI. In sec XII Virgil Dom din Salzburg a luat iarasi foc. De aceasta data a fost si mai rau afectat de incendiu dar sub domnia Arhiepiscopului Konrad III, Salzburger Dom a fost iarasi refacut. A rezultat cea mai mare biserica construita vreodata in Salzburg: 122 de metri lungime, 48 de metri latime, o suprafata totala de 5200 de metri si cinci naosuri au facut din Salzburger Dom cea mai mare catedrala in tot Sfantul Imperiu Roman. In jurul anului 1200 noul Salzburger Dom a fost deschis in mod oficial printr-o ceremonie. De-a lungul secolelor, Domul din Salzburg a mai fost victima incendiilor de mai multe ori. Cel de-al 8-lea incendiu a adus sfarsitul Domului Virgil si fundatiilor acestuia in sec XVI.
Fundatia romanesca a fost foarte rau avariata si acoperisul s-a prabusit iar Arhiepiscopul Wolf Dietrich von Raitenau a poruncit ca ceea ce mai ramasese din vechea catedrala sa fie demolat. Munca a durat sapte ani dar rezultatul a fost ca nimic nu a mai ramas din vechea cladire decat niste parti ale criptei. Pentru o reconstructie mai elaborata decat in randurile trecute, Wolf Dietrich l-a angajat pe constructorul italian Vicenzo Scamozzi. Planurile originale ale lui Scamozzi propuneau un Dom in care ar fi incaput 16000 de oameni – toata populatia orasului Salzburg din acea perioada. Chiar si un megaloman ca Wolf Dietrich von Raitenau s-a vazut nevoit sa spuna nu unei asemenea idei si lucrarile la o catedrala mai mica au inceput in anul 1611.

Conflictul cu Bavaria din 1612 l-a facut pe Wolf Dietrich sa dispara intr-o “temnita” (un apartament luxos din fortareata Hohensalzburg) si lucrarile au fost intrerupte. Succesorul lui Wolf Dietrich, Printul Arhiepiscop Markus Sittikus l-a angajat pe Santino Solari in anul 1614 pentru a termina lucrarea. La moartea lui Sittikus, Salzburger Dom era aproape complet si a fost terminat sub domnia Printului Arhiepiscop Paris Lodron care a inaugurat catedrala in anul 1628. Turnurile au fost finalizate in anii 1652 si 1655. De atunci Salzburger Dom a fost avariat grav in doua dati: in timpul lucrarilor de renovare, Domul a luat foc in anul 1859 si in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial cand o bomba a armatei americane a lovit cladirea atat de rau incat domul s-a prabusit. Din anul 1945 pana in 1959 Salzburger Dom a fost reconstruit in forma sa initiala si redeschis de Arhiepiscopul Andreas Rohracher.

Fatada Catedralei din Salzburg este impartita in trei unitati orizontale si acoperita cu asa numita marmura Untersberg, care in sens geologic nu este deloc marmura. In fata portilor principale se pot vedea patru statui imense pe al caror piedestal se poate zari blazonul Printului Arhiepiscop Guidobald von Thun si al Printului Arhiepiscop Johann Ernst von Thun.

Cele doua siluete din lateral dateaza din 1660 si sunt facute de Bartolomaus van Opstal si-l reprezinta pe Sf. Rupert cu un butoi de sare si Sf Virgil cu o biserica. Statuile centrale au fost facute in 1697 si in 1698 de Bernhard Michael Mandl si-l reprezinta pe Sf Petru cu cheile raiului si pe Sf Pavel cu o sabie. In spatele celor patru statui se afla intrarea principala in Salzburger Dom. Cele trei porti au fost facute din bronz in anii 1957 si 1958 si reprezinta cele trei virtuti divine. Poarta Credintei (“Tor des Glaubens”) din partea stanga a fost facuta de Toni Schneider-Manzell. Poarta centrala este Poarta Dragostei (“Tor der Liebe”), facuta de Giacomo Manzu iar Poarta Sperantei (“Tor der Hoffnung”) este cea din dreapta si a fost facuta de Ewald Matare.
Fatada Domului din Salzburg

Pe fatada se pot vedea in centru patru evanghelisti iar deasupra celor doua ferestre se gasesc un leu si o capra, animalele de pe blazonul Printului Arhiepiscop Paris Lodron si Printului Arhiepiscop Markus Sittikus. Deasupra ferestrelor se gaseste o coroana aurie care se potriveste cu statuia Madonnei din Domplatz daca este privita de sub arcadele de la Wallistrakt. Top pe fatada se mai gasesc statui ale lui Moise tinand Cele Zece Porunci si Elias flancand un salvator crestin in centru. Aceste trei statui au fost facute de Tommaso di Garona in anul 1660. Tot el este cel care a construit si fantana Residentz. Turnurile de pe laterale sunt si ele impartite in trei parti distincte. Pe ele se gasesc ceasurile si clopotele de la Salzburger Dom. Aceste turnuri au fost prezentate cetatenilor orasului Salzburg in cadrul unei ceremonii organizata de Printul Arhiepiscop Paris Lodron in anul 1628. In timpul razboiului toate clopotele, cu exceptia a doua dintre ele, au fost demontate pana in anul 1961. De atunci si pana in zilele noastre exista sapte clopote in Domul din Salzburg. Cel mai mare dintre ele este “Salvatorglocke” (Clopotul Salvarii) ce cantareste 14.256 kg. Este al doilea clopot ca marime din Austria.
Statuile, clopotele si turnurile Domului Salzburg

In naosul din Salzburger Dom se gasesc picturi ale lui Donato Mascagni si Ignazio Solari, ce prezinta scene din viata si patrimile lui Cristos. Punctul principal de atractie al Catedralei din Salzburg este fara indoiala domul sau, inalt de 71 de metri. Aceiasi doi artisti care au decorat naosul au pictat si cele doua randuri de cate opt fresce fiecare de pe dom, ce prezinta scene din Vechiul Testament. Aceste opere se imbina perfect si sunt legate tematic de cele din naos. Deasupra acestor picturi se pot vedea imaginile a patru evanghelisti si dincolo de ei, se observa blazonul Printului Arhiepiscop Paris Lodron si al Arhiepiscopului Andreas Roracher – cel care a redeschis catedrala dupa Al Doilea Razboi Mondial.

Intreaga istorie a orasului Salzburg se regaseste in Domul Catedralei din Salzburg. De la Sfantul Francis la epitafele mai multor Printi Arhiepiscopi, si de la Sf Rupert si Sf Virgil la alegorii religioase. Printre toate aceste figuri si scene religioase si istorice se poate citi o inscriptie: “Notas mihi fecisi vias vitae” – Tu mi-ai aratat drumul vietii.
Orga Catedralei Salzburg

Orga Domului din Salzburg, cea care este folosita pentru slujbele de astazi a fost construita in anul 1988, dar vechea orga de la Salzburger Dom e practic aceeasi care este opera celebrului constructor de orgi Josef Christoph Egedacher din anul 1703. Din iunie pana in septembrie puteti merge la un recital de orga in fiecare miercuri si sambata la ora 11:15. Recitalul dureaza aproximativ o ora. Pe partea dreapta a altarului principal se gaseste intrarea in cripta. Aceasta se bazeaza pe fundatiile vechii Catedrale Sf. Virgil, ale carui moaste se gasesc in cripta. In turnul rotund puteti vedea un mozaic din care va puteti da seama de scala vechiului Dom in comparatie cu cel actual. Cripta este locul in care sunt inmormantati toti Arhiepiscopii de Salzburg. In “Zehneckraum” – camera cu zece colturi – se gasesc mormintele Printilor Arhiepiscopi din secolele 17 si 18.

Catedrala din Salzburg este locul in care a fost botezat Mozart. Fantana medievala ce a fost folosita pentru acest lucru inca exista in Catedrala din Salzburg si poate fi vazuta chiar in apropierea intrarii in Dom.
Datele despre dom sunt luate de pe www.tvl.ro, asa cum il mai prezentam, unul dintre cele mai complete si informative site-uri despre obiectivele turistice.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #21 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 11:23 »
Abia astept aceasta excursie, mai ales ca nu am fost niciodata in Austria...dar, mult a fost putin mai este pana la plecare...

Andre, are sa-ti placa mult in Austria! :) Eu am mai fost prin unele locuri si orase si stiam asa un pic cam despre ce este vorba dar in excursia din Italia ne-am oprit si in Innsbruck unde nu fusesem niciodata si aveam despre el impresia ca este un orasel de munte unde au o trambulina pe care mai "topaie" si ei din cand in cand.  oO 
Am descoperit ca de fapt este cu totul altceva, am fost extrem de incantata de el, un orasel extraordinar, de un pitoresc aparte, cu "aerul" acela vechi si aristocratic al lor.  :coolsmiley:
Si cam asa este Austria!
Sa ai o excursie placuta Paula cu timp frumos si plina de farmecul locurilor noi pe care ai sa le vezi.  :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #22 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 11:26 »
Pentru ca am ajuns la Mozart. Orasul este foarte cunoscut in special datorita marelui si inegalabilului compozitor.

Exista doua muzee memoriale Mozart in Salzburg: unul in locul in care s-a nascut mare geniu si celalalt in locul unde a trait.

Casa din Getreidegasse nr 9 a fost locul in care a trait familia Mozart intre anii 1747 si 1773 si tot aici Wolfgang Amadeus Mozart s-a nascut pe 27 ianuarie 1756. Casa in care s-a nascut Mozart este astazi cel mai popular muzeu din Salzburg.

Muzeul aflat in casa unde s-a nascut Mozart gazduieste niste piese importante cum ar fi vioara folosita de Mozart in copilarie, pe vremea micului Mozart, vioara sa de concert, clavecinul, portrete, scrisori si alte obiecte ce au apartinut familiei Mozart. Unele tablouri celebre sunt de asemenea expuse aici cum a fi „Mozart pe pian”, un tablou neterminat al cumnatului sau Joseph Lange.

O alta camera este dedicata in intregime operelor lui Mozart si locului important pe care acestea le ocupa in istoria muzicii.Partea din spate a muzeului are vedere spre piata Universitatii din Salzburg si de fapt nu a gazduit niciun membru al familiei Mozart. Acolo a fost apartamentul vecinilor lui Mozart ce a fost cumparat de Fundatia Internationala Mozart in 1981 pentru a recrea in cadrul muzeului felul cum traia o familie din clasa mijlocie a secolului al 18-lea.

Muzeul Mozart fiinteaza din anul 1880, cand Fundatia Internationala Mozart l-a inaugurat si l-a deschis publicului. Astazi este una din principalele atractii turistice ale orasului Salzburg atragand mii de turisti in centrul vechi al orasului. Cladirea in sine care gazduieste muzeul se numeste „Hagenauerhaus”, luandu-si numele dupa proprietarul si prietenul familiei Mozart, Johann Lorenz Hagenauer.

Muzeul Mozart - casa unde a trait marele compozitor

Muzeul dedicat marelui Wolfgang Amadeus Mozart este deschis in casa in care acesta a trait din Makartplatz, intr-o cladire numita „Tanzmeisterhaus”. Initial aici erau doua case asa cum arata documente din 1617. In anul 1685 cele doua case au fost unite intre ele si in 1711, proprietarul Lorenz Speckner si-a luat o licenta pentru o scoala de dans. Tanzmeister in seamna profesor de dans. De fapt dansul insemna mult mai mult decat miscare in ritmuri de muzica – lectiile erau tintite spre nobilimea tanara si spre copiii unor oameni bogati si erau menite sa-i instruiasca in protocolul si manierele de la curtea regala. Cel de-al doilea instructor de dans s-a numit Franz Gottlieb Speckner si era un prieten al familiei Mozart.

In anul 1765, familia Mozart a inceput sa se gandeasca la mutarea din Getreidegasse deoarece conditiile de acolo nu mai erau suficiente pentru familie. Speckner a murit in 1767 iar verisoara sa Maria Anna Raab nu a dus mai departe scoala de dans dar a inceput sa inchirieze sala pentru nunti si alte evenimente. In aceasta perioada, Mozart se afla in turneu prin Europa insotit doar de tatal sau, dar era clar ca odata intorsi in Salzburg vor avea nevoie de o casa mai mare. In 1773, familia Mozart s-a mutat in cele din urma in Tanzmeisterhaus. Aici Mozart avea spatiu destul pentru repetitii si intruniri cu caracter social. In aceasca casa a compus multe din operele sale dar a si scris multe scrisori – 232 din acestea s-au si pastrat.

Familia Mozart, ca rezidenti in Tanzmeisterhaus au fost intr-o continua tranzitie. Sora lui Mozart s-a casatorit si s-a mutat, mama sa a murit in 1778 iar Leopold Mozart a murit in 1787 la ceva vreme dupa ce Wolfgang deja se mutase in Viena. Dupa aceea, proprietatea a fost vanduta de mai multe ori.

In 1944 doua treimi din Tanzmeisterhaus au fost distruse in bombardamentele din cel de-al doilea razboi mondial. Proprietarul care nu era prea multumit de distrugerile aduse de bomba a vandut terenul unei societati de asigurari care a folosit terenul pentru a ridica o cladire de birouri. Treimea ramasa in picioare a fost vanduta catre Fundatia Internationala Mozart 1955, care a folosit-o ca muzeu.

Cladirea de birouri a societatii de asigurari a fost achizitionata de Fundatia Internationala Mozart in 1989 si a daramat-o in 1994 pentru a reconstrui Tanzmeisterhaus asa cum era la vremea cand Mozart a locuit in ea. Marea majoritate a cladirii este folosita pe post de muzeu. Adresa casei este Getreidegasse 9, A-5020 Salzburg / Austria

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #23 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 11:35 »
Ce urmeaza sa mai vizitam la Salzburg:

Palatul si gradinile Mirabell

Palatul Mirabell, aceasta capodopera in stil baroc, a fost initial construita sub numele de Castelul Altenau sub conducerea Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau in anul 1606. A fost conceput ca un cadou pentru concubina sa Salome Alt si este in special cunoscut pentru gradinile sale splendide.

Succesorul sau Printul Arhiepiscop Markus Sittikus i-a schimbat numele in Palatul Mirabell („Priveliste Frumoasa”). Printul Arhiepiscop Franz Anton Harrach a reconstruit castelul din temelii, mai mult sau mai putin, dupa planurile lui Johann Lukas von Hildebrandt intre anii 1721 si 1727.

In timpul marelui incendiu din Salzburg din anul 1818, Palatul Mirabell a fost afectat puternic si apoi reconstruit dupa un proiect al lui Peter Nobile in anii urmatori. Impresionantul turn din mijlocul aripii de vest a fost distrus iar fatadele au fost refacute in stil neo clasic.

"Mirabellschwemme" era un paradis pentru cai, a fost insa distrus in 1823. Pegas, unicornii si leii ce se gasesc acum in gradinile Mirabell au fost candva parte din Mirabellschwemme. Palatul Mirabell gazduieste administratia orasului, inclusiv sediul primarului orasului Salzburg din anul 1947, cand s-a renuntat la vechea primarie.

Cea mai deosebita curte a palatului este cea din aripa de vest care are si o fatada foarte frumos decorata. Parterul este definit de un stil rustic ce exprima un simt baroc al linistii pastorale. Scara centrala a Palatului Mirabell este bazata pe scara originala a Castelului Altenau, lucru care a limitat mult posibilitatile de dezvoltare ale acestei parti din palat care nu se ridica la standardele baroce ale restului cladirii. Scara este numita „Donnerstiege” ceea ce inseamna „scara tunetului” dar numele se refera de fapt la artistul care a creat sculpturile, statuile si decoratiile, G.R. Donner. Scara Donnerstiege este o capodopera pentru care s-a folosit marmura aproape in exces, sculturi si alte opere de arta care fac din ea o piesa unica a mostenirii orasului Salzburg.

Donnerstiege nu este singura comoara care se ascunde in Palatul Mirabell. „Marmorsaal” sau sala de marmura este o alta opera baroca foarte elaborata si expresiva. Sala care se extinde pe doua etaje are o multime de decoratiuni din marmura si a avut candva si o fresca de Rottmayer care a ars in acelasi incendiu din 1818.

Statui reprezentand ingeri, coloane de marmura si multe decoratiuni coplesitoare fac din sala Marmorsaal un exemplu extraordinar al Salzburgului baroc. Sala este recunoscuta in toata lumea ca o locatie in care se organizeaza nunti celebre si aici sunt gazduite si concerte aproape in fiecare seara, foarte populare printre turisti. In general la aceste concerte se interpreteaza piese ale lui Mozart pentru a intimpina asteptarile turistilor.

In partea sudica a Castelului Mirabell se gaseste capela, Schlosskirche Mirabell. Aceasta a fost complet refacuta dupa incendiul din 1818. Capela este folosita de mai multe congregatii care nu au propriile biserici, temple sau alte spatii unde sa-si poata manifesta veneratia pentru divinitate.
Gradinile palatului Mirabell

Gradinile Mirabell, cunoscute in toata lumea, au fost amenajate de-a lungul axei nord-sud si au fost orientate spre Fortareata din Salzburg si spre Salzburger Dom. Gradinile originale au fost re-amenajate dupa planurile lui Johann Bernhard Fisher von Erlach sub domnia Printului Arhiepiscop Johann Ernst Thun in anul 1689. Abia dupa mai multe zeci de ani, in 1730, au fost modificate si au capatat forma care a adus recunoasterea gradinilor Mirabell drept cele mai frumoase gradini baroce in Europa. In secolul 19 parti ale gradinilor Mirabell au fost din nou modificate iar unele parti au fost chiar desfintate.
Informatii despre vizita la Palatul si gradinile Mirabell din Salzburg

Adresa: Mirabellplatz, 5020 Salzburg
Orarul palatului Mirabell este dupa cum urmeaza:
luni, miercuri, joi: 8:00 AM - 4:00 PM; marti si vineri: 1:00 PM - 4:00 PM.
Gradinile Mirabell sunt deschise tot anul de la 6:00 AM pana la apus.
Orangeria: deschisa tot anul de la 9 AM la 4 PM.
Intrarea este gratuita.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #24 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 11:54 »
Palatul si Galeria Residenz

Alaturi de Fortareata Hohensalzburg si de Salzburger Dom, Palatul Residenz este probabil cel mai important obiectiv turistic si istoric din Salzburg. Acest palat baroc era resedinta oficiala a Printilor Arhiepiscopi de Salzburg pana cand orasul a devenit parte a Austriei.
Palatul Resident a fost resedinta Arhiepiscopilor de Salzburg

Pe locul in care se gaseste astazi Palatul Residenz din Salzburg initial era o simpla resedinta episcopala care data din anul 1120. Curtea si cladirile aferente au fost modificate in mod repetat in secolele 15 si 16. Cladirea de astazi este aproape la fel cu cea inceputa in vremea domniei Printului Arhiepiscop Wolf Dietrich von Raitenau in jurul anului 1600 cand acesta a poruncit niste schimbari majore la cladirile de la Residenz. Sub domnia lui Wolf Dietrich, curtile principale, Piata Residentzplatz si Piata Domplaz, Sala Carabinierisaal, si legaturile prin arcade spre biserica Franziskanerkirche au fost ridicate sau refacute.

Printul Arhiepiscop Guidobald Graf Thun a adaugat un etaj cladirii principale pentru a permite Palatului Residenz sa se armonizeze vizual cu Domul din Salzburg. In anul 1710 fatada a fost renovata sub Printul Arhiepiscop Franz Anton Harrach dupa un proiect al lui Johann Lucas von Hildebrandt.

Printul Arhiepiscop Hieronymus Colloredo a planuit reconstruirea aripilor dinspre vest in stil neo-clasicist, dar numai aripa Toskanatrakt a fost alterata. Distrugerea bisericii Franziskanerkirche si a unor parti din cladirea Dietrichsruh nu a fost dusa la indeplinire din cauza costurilor prea mari ale proiectului.

In timpul secolului al 19-lea, Palatul Residenz a fost temporar folosit ca palat privat de unii membrii ai Familiei Regale Austriece cat si de linia Habsburg-Toskana. Astazi, Palatul Residenz contine colectia de arta numita “Residenzgalerie” si este folosit de Universitatea din Salzburg dar si in timpul Festivalului Salzburg. Anumite zone din Palatul Residenz pot fi inchiriate pentru ocazii speciale.
Ce e de vazut la Palatul Residenz

Printul Arhiepiscop Hieronymus Colloredo a ordonat ridicarea aripii Toskanatrakt pentru a lua locul vechilor aripi de pe vremea lui Wolf Dietrich. Fatada de la Toskanatrakt are decoratiuni in jurul ferestrelor ce dateaza din secolul al 18-lea. Aripa nordica are arcade si coloane intre cele doua etaje ce au fost construite la inceputul secolului al 17-lea. Coltul din sud-est dateaza de pe vremea primelor cladiri de la Palatul Residenz si scarile spre exemplu dateaza din jurul anului 1600. Asa numita sala “Steinsall” de la primul etaj are niste decoratiuni deosebite din secolele 18 si 19 iar apartamentul “Toskana” de la etajul al doilea are tavanul si peretii decorati din anul 1862. Aripa Toskanatrakt este astazi folosita de facultatea de Drept de la Universitatea din Salzburg.

Salile Carabinierisaal si Rittersaal sunt cele doua sali importante si reprezentative de la Palatul Residenz. Sunt numite “camerele glorioase” si pot fi vizitate cu audio ghid. Sala Carabinierisaal era folosita drept o camera normala pentru cei care-l pazeau pe Printul Arhiepiscop dar si pentru spectacole de teatru si banchete. A fost contruita prima data in 1600, largita in 1660 si apoi redecorata in anul 1689. Cele trei tablouri de pe tavan reprezinta cele patru elemente si au fost facute de J. M. Rottmayr in 1689: Neptun care porunceste vantului (apa si aer), vanatoarea de mistreti din Caledonia (pamant) si atelierul lui Vulcanus (foc). Operele de arta mai mici reprezinta cele patru zeitati ale vantului. Cele patru porti sunt facute din marmura si dateaza din jurul anului 1610.

Chiar langa Carabinierisaal sa gaseste Rittersall, unde pot fi admirate picturile de pe tavan ce descriu scene din viata lui Alexandru cel Mare. Lucrarea principala reprezinta imblanzirea calului credincios lui Alexandru, Bucefal. Si aceste opere sunt pictate tot de J. M. Rottmayr. Poarta dinspre este dateaza din 1770 si conecteaza Palatul Residenz cu Salzburger Dom.

Palatul Residenz are o galerie de arta formata in principal din picturi in stil baroc. Galeria poate fi vizitata separat de palat si are statut de muzeu.

Preturi:
Adulti: 8.50 €
Copii: 2.70 €
Bilet pentru familie: 19 €

Daca se achizitioneaza un Salzburg Card se beneficiaza de o intrare la Palatul si Galeria Residenz

Orar:
Zilnic din ianuarie pana in decembrie intre orele 9:00 - 17:00
Galeria Residenz este inchisa lunea
Palatul Residenz nu este deschis in timpul ceremoniilor oficiale care mai au loc aici.

Adresa:
Residenz Salzburg
Residenzplatz 1
5020 Salzburg
Palatul Residenz este situat in zona pietonala din centrul orasului Salzburg.

De pe www.tvl.ro

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #25 : Sâmbătă, 30 Iunie 2012, 12:03 »
Strada Getreidegasse

Aleea Getreidegasse este cea mai aglomerata strada din oras avand multe magazine, foarte scumpe fata de restul orasului. Sarmul strazii Getreidegasse, probabil cea mai faimoasa strada de cumparaturi din oras, nu este dat doar de casele inalte si foarte apropiate si de magazinele ispititoare ci si de pasajele romantice si curtile interioare.

Tipic acestor case sunt ferestrele care devin din ce in ce mai mici spre etajele superioare precum si arcadele lor. Muzeul Mozart este situat in camerele care au fost ocupate de familia lui Mozart. Desi casele de pe Getreidegasse par sa fie foarte inguste, ele nu sunt mici, fiind extinse in spate. In urma cu cateval secole, spatiul din spate al casei era ocupat de o gradina. Mai tarziu, gradinile au lasat loc atelierelor, depozitelor, grajdurilor sau pentru apartamentele servitorilor.

In ultimii ani, cladirile sunt utilizate de magazine creascand astfel suprafata magazinelor. Pasajele au fost si ele transformate pentru a servi drept galerii de shopping acoperite.

Aceste cladiri interconectate au conferit Salzburgului un aer arhitectural special. Fiecare curte este o opera de arta: coloane, pasaje arcuite, balustrade de marmura, nume de cladiri si date gravate etc. Pergola, scarile abrupte si apropiate precum si aranjamentele florale colorate din arcade confera o atmosfera unica. Pasajul din casa Schatz conducand din Getreidegasse nr. 3 spre Piata Universitatii este probabil cel mai frecventat pasaj. Un impresionant basorelief ilustrand-o pe Fecioara Maria cu pruncul este localizat intr-o nisa intunecoasa. O placa, comemoreaza deasemenea, pe liderul socialist german August Bebel. Curtile interioare, cele mai multe decorate cu arcade trebuiesc neaparat vizitate.

Astazi, foarte multi turisti sunt atrasi de strada Getreidegasse datorita magazinelor care vand bijuterii, costume traditionale, antichitati, produse din piele, parfumuri, delicatese, haine si aproape orice isi poate dori cineva.

Offline dadus

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 184
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #26 : Miercuri, 04 Iulie 2012, 15:26 »
Drum bun si distractie faina

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #27 : Miercuri, 11 Iulie 2012, 08:39 »
Am reintalnit Austria, un loc in care natura se impleteste extraordinar de placut si armonios cu ceea ce omul a construit in timp. Fiecare lucru este parca la locul lui, casele, castelele, dom-urile lasa natura din jur sa respire, nu o agreseaza si orice straduta este astfel orientata incat sa creeze vizibilitate spre majestuosii Alpi. Din orice colt de uiti, panorama este superba si neafectata.

Pe cand faceam un tur de croaziera pe lacul Zell am See, am remarcat ca unul dintre varfurile din imediata apropiere este chelit in zona de varf. Si pt moment m-am gandit ca poate si la ei, mai exista, izolat, dar exista, locuri ciuntite si devastate de drujbe, topoare si racoante. Ieri plecam spre Salzburg si cand am iesit din pensiune am vazut muntii atat de linistiti si de limpezi, incat am decis sa ajungem urgent la Schmitten, acolo unde o telecabina te poarta pana la 1400 vara, iar iarna prin legaturi succesive, pana la peste 2000 m. Am ajuns sus dupa o calatorie de 10 minute cu cabina, deasupra varfurilor de brazi incarcati cu conuri si a unor zone cu vegetatie de munte. Cum vazusem pe harta un mic lac in zona de varf, am pornit pe jos, intr-o mica excursie de o ora dus si intors. Si a meritat deplin. Cand am ajuns la lac, de fapt o acumulare din apa zapezilor care iarna se foloseste pentru tunurile de zapada de pe partie, am ramas inmarmuriti de imaginea care se deschidea panormaic. Fantastic! Cu siguranta unul dintre locurile pe care nu o sa le uit niciodata, sau cum zicea Luminita, unul dintre flash-urile pe care le ai inainte de a inchide ochii... Lacul se afla pe o zona de varf - platforma, in jurul lui ramanand cativa metrii pana la coama. Amenajat totul pt a admira minunatiiile din jur -  scaune din lemn, balansoare, indicatoare pt identificarea varfurilor pe care parca le atingeai de acolo. Vedeam atat de clar Kitzsteihorn-ul (3250), pe care urcasem cu o zi inainte, Glossglockner-ul, cu cei 3798m ai sai - este cel mai inalt punct din Alpi, Johannisberg-ul (3460 m), incat aveai senzatia ca poti sa pasesti pe ei. Superb! Uitandu-ma in jos, pe coasta, am vazut zona defrisata pe care o remarcasem din vas. Si am inteles - taiasera un perimetru de brazi, pt a crea, de pe Schimitten,  vizibilitatea spre varfurile Alpilor. Nimic nu este degeaba acolo...nu eram in Padurea fara rost...

As putea scrie atat de multe despre ce am vazut in aceasta excursie, dar cred ca mi-ar trebui un timp egal cu cel in care am calatorit - atat de multe lucruri mi-au atras atentia si m-au incantat. De la platforma de la 3025 de metri de pe Kitzsteinhorn, pana la trubadurul din centrul Vienei. L-am cunoscut in metrou, am  calatorit cateva statii impreuna si pret de cateva minute m-am bucurat de compania celui mai liber spirit pe care l-am intalnit in viata mea. Am sa scriu despre el, despre slovacul de pe strazile Vienei, intr-o altfel de tema a zilei. M-a socat si impresionat atat de mult incat ma simt parca dator sa scriu despre el.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #28 : Joi, 12 Iulie 2012, 08:28 »
Ieri am avut din nou ocazia sa ma minunez de ce au putut face oamenii astia pe aici. Dupa o dimineata petrecuta la un centru SPA supermodern, am plecat spre Stausee, doua lacuri de acumulare situate unul la 1600 m si unul la altitudinea de 2000 m. Planuisem de cateva zile sa ajungem acolo, dar cum timpul nu-l poti lungi oricat ai vrea, nu reusisem sa gasim o fereastra.
Am lasat microbuzul intr-o parcare, la Kisselfall, apoi am luat un autobuz care urma sa ne duca pana in creierul muntilor. N-am fost eu prea entuziast la inceput de aceasta mica excursie, dar cum sunt foarte curios sa vad locuri noi si cum aveam gratuitatea oferita de cei de la pensiune, am decis sa mergem. Si n-am regretat nici un minut decizia - experienta este unica, traseul si peisajele de sus sunt absolut fenomenale. Autobuzul urca pe o sosea foarte ingusta, pt un singur sens, strabate niste tuneluri (primul de cativa km) sapate in stanca, traverseaza zone de altutudine, trece pe langa prapastii de sute de metri, ca sa ajunga sus pe platforma barajului lacului de acumulare de sus. Extraordinar! Varfurile de peste 3000 m te inconjoara, ghetarii permanenti lasa sa curga lacrimi - torenti, pe povernisurile stancoase, pe zona inverzita, o multime de bujori de munte infloriti, clopotei...
Incredibil ce au putut face oamenii acestia in munte. Cata perfectiune la altitudini la care este greu si sa-ti duci rucsacul. Si ei au construit baraje, fabrici de curent, drumuri perfecte, tuneluri. Si au avut grija si de partea estetica - banci, indicatoare, fotografii - panorma cu explicatii, restaurante curate.
Am intrebat pe cei cu care sunt in excursie daca se asteptau sa vada in Austria locuri ca cele pe care le-am parcurs. Toti au spus ca vazusera poze, filmulete, momtaje, auzisera vorbaindu-se la superlativ de Austria, dar nu crezusera ca e atat de frumos si interesant. Atat de mulote locuri frumoase concentrate pe un perimetru mic, atatea zone minunate!
Intrerup aici, ne grabim spre Transalpina lor. Sper sa avem timp bun, sa ne putem incumeta sa traversam muntii...

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Toate cele 10 minunatii ale Austriei, circuit 6 – 15 iulie 2012
« Răspuns #29 : Joi, 12 Iulie 2012, 11:17 »
Banuiesc ca sunt locuri frumoase pe unde mergeti voi acum.
Austria e o tara si frumoasa si cu sevicii bune in turism, cu oameni senini si zambitori, totul e corect si asa cum trebuie sa fie, de te intrebi cum de au reusit sa tina cont de toate aspectele ca sa te simti incantat de ceea ce vezi si relaxat de atmosfera destinsa.
Vreme buna si vacanta placuta in continuare.