Autor Subiect: Perceptii despre sexul opus  (Citit de 48551 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Caroline

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #30 : Marți, 10 Ianuarie 2012, 01:00 »
Pai tocmai asta era ideea, Sara... TOTI avem aceste nevoi. Dar trebuie sa gasim omul care le are in aceeasi masura. . Nu conteaza daca e mare sau mica, important este sa fie apropiata!
Daca, de exemplu, unul da la toate intrebarile note de la 1 la 3, exclus sa se inteleaga cu cineva care da toate notele de la 7 la 10! Daca cineva este mediu, da 5, si celalalt trebuie sa fie cel putin apropiat de mediu, la toate. Ei, daca nu sunt diferente decat la una din cinci si iubirea e maaaareee... se negociaza, pe ici, pe colo, in punctele esentiale.  ;D Iubirea sau... rutina.  :-\

silviu

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #31 : Marți, 10 Ianuarie 2012, 10:56 »
Nu conteaza daca e mare sau mica, important este sa fie apropiata!
corect! sunt perfect de acord :)

Offline Sara

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 314
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #32 : Marți, 10 Ianuarie 2012, 10:56 »
Caroline, eu cred ca de la un punct, reusita intr-o relatie este loterie!
Nu ii poti porunci inimii sa-i placa un individ abia numai dupa ce i-ai testat nevoile si ai notat ca are aceleasi nevoi ca si tine cu o diferenta neesentiala intre ele!

In realitate, noi, oamenii avem nevoi diferite de la zi la zi, de la luna la luna, de la etapa la etapa. Noi in noi. Daraminte noi fata de altii, fata de un partenr, de exemplu. Suntem in continua miscare, suntem in continua schimbare, atat noi, cat si cei din jurul nostru.

Intotdeuna eu, de exemplu, voi avea nevoi diferite ACUM, fata de tine, oricata iubire ne-ar lega, oricate sentimente frumoase, hobby-uri, pasiuni, etc ne-ar lega. Tocmai datorita unicitatii noastre (partea aceea variabila de care scriam tot aici, dar nu mai stiu topicul). Unicitatea noastra nu ne permite sa fim ca altii, ci dimpotriva ne permite sa fim noi insine. Din ceea ce avem noi in noi, oferim celui de langa noi continuu (indiferent daca suntem unul langa altul fizic sau nu, pentru ca informatia se transmite si prin gand, si prin biocampuri, la niveluri subtile).

Revenind la ideea de nevoi...putem avea nevoi similare, dar la momente diferite. Asta este un caz fericit, cand doi oameni au preponderent aceleasi tipuri de nevoi. Acum mai conteaza si sa aiba disponibilitate de a si le satisface inainte de toate fiecare pentru sine, apoi fiecare pentru celalalt (acum intervine asertivitatea, care, din pacate, nu vine din senin, nu te nasti cu ea, ci o inveti pe "drum").

Putem avea nevoi similare (din 5 doar 2 sa zicem). Prea putin in comun, dar daca disponibilitatea de acceptare a celuilalt este mare, intelegerea poate sa existe. Daca nu, ruptura poate interveni. Daca nu intervine ruptura, suferinta exista si e dusa pe picioare pana la insuportabilitate.

Putem avea nevoi total diferite. Pentru ca cele 5 nevoi enumerate mai sus sunt doar cateva din nevoile omului abordate de persoana/autorul respectiv.
De exemplu alti autori vorbesc de alte 5 nevoi (fundamentale) ale omului (ele se regasesc la absolut orice individ) si anume:
ESPERE
1. nevoia de a vorbi despre sine
2. nevoia de a fi ascultat si inteles
3. nevoia de a fi valorizat/incurajat
4. nevoia de a fi recunoscut
5. nevoia de a exercita putere/influenta asupra celor din jur si asupra mediului
Aceste nevoi se regasesc in roice tip de relatie.

Apoi mai este un set de nevoi la nivel de individ (cele mai sus exista la nivel de relatie, cand pe langa noi insine mai este implicata o a doua persoana cel putin) si anume:
MASLOW
1. nevoi fiziologice/elementare - nevoia apa, mamcare, aer, etc
2. nevoi de siguranta - notiunea de stabilitate
3. nevoi de dragoste si apartenenta - dorinta de a fi acceptat, de a apartine unei comunitati/grup
4. nevoi de recunoastere - dorinta de a fi apreciat
5. nevoi de autoimplinire - nevoia de a-si construit o imagine de sine placuta siesi

Unii scriitori neo-protestanti (Gary Chapman de ex) daca nu ma insel trateaza aceste nevoi, la modul general, foarte frumos in doua carti si anume: Cele 5 limbaje de iubire (varianta pentru adulti/cuplu si varianta pentru copii). Titlurile nu difera mult, nici continutul nu difera mult, cea care trateaza cele 5 limbaje de iubire ale copiilor este mai mult dezvoltata si adaptata necesitatilor copiilor, iar celalta prezinta mai succint nevoile/limbajele de iubire ale adultilor. Sunt doua carti mici, cu putine pagini, scrise intr-un mod clar, coerent si usor de aplicat daca exista dorinta de autodepasire in primul rand, apoi dorinta de schimbare in relatia respectiva (cu partenerul sau cu copilul).

Deci...nevoile noastre, ca indivizi, sunt multe si tratate de multi autori in multe metode de dezvoltare personala. Important este sa ne cunoastem NOI pe noi insine, NOUA INSINE propriile nevoi ce stau la baza cererilor noastre, ce stau la baza nemultumirilor noastre, pentru a ni le putea implini mai bine decat am facut-o pana acum. Cunoscandu-ne mai bine nevoile, vom sti mai bine cine suntem, cum suntem, cine putem deveni si cum putem deveni. Cand noi ne vom contura mai bine personalitatea (ceea ce este o munca continua cu noi insine pentru toata viata), vom face si alegeri mai bune (in cuplu, in orice relatie, in alegerea unui job/colectiv/mediu/curs, in luarea a diverse decizii, etc).
E curios cum umarul unei femei poate parea uneori de stanca pentru un barbat.

Offline balanta

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 626
  • ...sa fiu eu insami
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #33 : Marți, 10 Ianuarie 2012, 11:07 »
...Silviu... :) :)....esti o figura!
"...am invatat ca poti continua inca mult timp dupa ce ai spus ca nu mai poti..." Octavian Paler

Offline steliana

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 5133
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #34 : Marți, 10 Ianuarie 2012, 19:09 »
La nivel de individ, daca mi-as propune ca si motivare una dintre nevoi, cred ca am sa ma opresc doar la una dintre cele trei ale lui alderfer (grouth needs).
La nevoia de apartenenta - celland si atkinson - apelez la procesul care sta la baza motivarii; asteptarea si echitatea. ;)
Cine are curajul sa vina cu recompensa? ::)
Poate "unul' care sa-mi faca (o) teorie! :D
nihil sine deo

Saturnianul

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #35 : Marți, 10 Ianuarie 2012, 23:42 »
....fii si tu ingaduitor ca am scris de pe telefon! :)

Pai sunt. Dar tot nu m-ai lamurit care din mesajele mele era off-topic  :)

Caroline

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #36 : Miercuri, 11 Ianuarie 2012, 01:29 »
Caroline, eu cred ca de la un punct, reusita intr-o relatie este loterie!

Ai dreptate, Sara... Era vorba de una dintre teoriile exsitente, intr-un singur caz, si anume cand persoanele formeaza deja un cuplu (deci se plac deja) si testarea serveste la negociere. Si, de asemenea, era vorba de aceasta testare intr-un anumit loc, spatiu si timp, nu e valabila pentru o viata intreaga. Si nu in ultimul rand, este vorba doar de statistici...  ;D

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #37 : Miercuri, 11 Ianuarie 2012, 09:12 »
Am citit si recitit postarea ta sara. Elaborata, documentata si argumentata. Daca adunam ce au mai scris aici balanta, caroline, putem incepe sa scriem o carte.
Concluzia ta este foarte buna si corecta. Intradevar, evaluarea si cunoasterea personala sunt definitorii in stabilirea nevoilor. Si a dorintelor. Avand elementele de cunoastere personala, poti destul de simplu si de usor sa recunosti persoanele compatibile tie.

Offline Sara

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 314
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #38 : Miercuri, 11 Ianuarie 2012, 09:57 »
Am citit si recitit postarea ta sara. Elaborata, documentata si argumentata. Daca adunam ce au mai scris aici balanta, caroline, putem incepe sa scriem o carte.

Multumesc, Admin!
Partea frumoasa si productiva a ideii de a scrie pe un forum este tocmai faptul ca fiecare vine cu experientele lui de viata, traite si/sau citite, cu "cartile" din minte relatate cu cuvinte proprii, astfel incat impartasindu-ne unul altuia din informatii, pareri, poate chiar si trairi (astea se impartasesc mai greu, cel putin cele reale si care chiar conteaza). Eu asta numesc imbogatire prin exprimare sau...prin comunicare.

Am fost surprinsa cand am citit pentru prima oara intr-o carte cum ca acest cuvant simplu "comunicare" nu inseamna nicidecum a vorbi, a comunica, a spune, etc ci tocmai ...A PUNE IN COMUN. Cand doi sau mai multi oameni pun in comun ceva, ei comunica. Ceea ce facem si noi aici, la un anumit nivel: punem in comun o parte din noi insine, vorbind despre noi insine tocmai prin reactiile noastre, prin posturile noastre indiferent de natura lor!

Avand elementele de cunoastere personala, poti destul de simplu si de usor sa recunosti persoanele compatibile tie.

Da, asa este. Uneori, poti chiar si doar sa simti ca esti sau nu compatibili cu un individ, fara sa fi schimbat vreodata prea multe vorbe sau deloc. Depinde cat de mult ai ajuns sa te cunosti si cat de perspicace esti in a te recunoaste in celalalt de langa tine. Si chiar si asa exista nu neaparat "riscul" de a da gres ci intervine tocmai partea educativa a relatiilor si anume: iti alegi persoanele compatibile tie, ceea ce nu inseamna neaparat ca cu aceste persoane vei dezvolta relatii idilice, de tipul "numai lapte si miere", ci dimpotriva, vei dezvolta relatii complexe din care vei invata exact lectiile necesare dezvoltari tale si mergerii tale inainte catre a fi mai complet (suna putin ciudat termenul). Asta inseamna ca dintr-o multitudine de varinate, vom alege una sau doua variante care sunt mai potrivite felului nostru de a fi si totodata experientelor care ne sunt necesare pentru a corecta in noi ceva anume, pentru a dezvolta ceva in noi ce deja exista dar intr-o forma incipienta sau gresita.

Aseara eram la un curs si la un moment dat, pentru ca ziua de ieri a fost plina de nou pentru mine si pentru ceea ce mi-am propus pentru anul 2012, am fost foarte surpinsa sa constat cat de multe lucruri noi aflam doar in cateva ore, cat de mult ne putem schimba in cateva zeci de minute, cum intr-un timp relativ scurt se pot produce niste declick-uri in noi insine pentru a face azi sau maine ceea ce ieri negam sau respingeam cu vehementa. Si am avut un sentiment coplesitor de multumire pentru toate evenimentele care m-au construit si m-au adus azi, asa cum sunt!
E curios cum umarul unei femei poate parea uneori de stanca pentru un barbat.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #39 : Miercuri, 11 Ianuarie 2012, 11:34 »
Interesanta definitie a comunicarii. Are un sens foarte sau prea larg, sufera de aceiasi boala ca multe din cuvintele din limba noastra. Mai scriam eu de aceasta problema. Limba engleza de exemplu are peste 2 milioane de cuvinte, in schimb a noastra, este una foarte saraca, nu depaseste 500.000 (era undeva pe la patrusute nu stiu cat' cand acum cativa ani cand ma interesasem de asta).
Tot pe topicul asta scriam de niste concurenti la un show tv care repetau obsesiv termenul de comunicare, invocandu-l ca necesitate in formarea unui cuplu. Si notam atunci ca daca i-ai intreba pe fiecare in parte, nu ar avea mare lucru sa-ti explice, pt ca nu-l inteleg. Poate m-am exprimat eu gresit atunci de aceea revin. Fiind un cuvant cu sens larg, nu se poate puncta, indica precis si definii, la ce se refera in context.
Am avut ceva lingvisti de prestigiu in Romania, doar ca nu au gandit strategic, nu au stiut sa faca intr-un fel cunoscute lipsurile si problemele limbii noastre. Probabil o solutie ar fi fost neologismele, importul de cuvinte din alte limbi, nu stiu, poate inventarea unora pe radacinile vechi, nu-s eu priceput in acest domeniu si n-as sti ce trebuia facut. Dar ca ne lipsesc multe cuvinte, asta se vede de la distanta. De multe ori ca sa definesc ceva mai clar si mai precis ma folosesc de limba engleza. Ori asta este o mare ciudatenie.

Caroline

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #40 : Joi, 26 Ianuarie 2012, 18:04 »
Gigi, nu e o chiar asa de mare ciudatenie... Noi nu am pus niciodata nimic in comun cu imperiile si regatele! Am fost doar "importati", la comun cu altii!  ;D
Diferenta de la 2.000.000 la 500.000 corespunde intructva faptului ca scrieri anglo-saxone sunt atestate cu sute de ani inaintea formarii limbii romane. Primul text scris in romana e de pe la 1500, pe cand in Europa existau banci si contracte comerciale de la 1200. Si de-atunci incolo... una e sa fii cuceritor si ai nevoie de cuvinte pentru marketing, comunicare, management etc. si alta e sa traiesti doar cu doinele si basmele proprii in jurul arcului carpatic!  :)
Uite un exemplu.. limba romana are o dihotomie care nu mai exista in alta limba intre comunicatii (electrice si electronice) si comunicare (in sensul tradus din engleza).

De acrod cu raspunsul Sarei... As detalia putin din punct de vedere biologic (evident   >:D , dar cu aplicabilitate larga  :angel: ). Comunicarea este intr-adevar o problema de a avea ceva in comun. Este vorba despre un sistem de transmisie - receptie intre doua structuri / entitati diferite, pe baza unui limbaj comun, universal. Scopul este acela de a forma o comunitate. Mostivatia este ca aceasta comunitate trebuie sa aiba proprietati superioare proprietatilor insumate ale indivizilor.

Aveam un profesor in facultate care explica asa: Incercati sa mancati pe rand faina, zahar, unt, oua si lapte. Au acestea ceva in comun? Nici pe departe... Dar daca ele se amesteca si gasesc un limbaj comun - energia calorica a cuptorului? Nu ati prefera sa mancati doar rezultatul, adica prajitura?  :)

In toata lumea vie, de la bacterii la globulele sangvine din corpul nostru, exista acelasi mecanism biologic de comunicare intre celule, bazat pe legi fizico-chimice universale. Acest "cod" (a nu se confunda cu codul genetic) este la baza un sistem binar, format din:
- o structura emitatoare, care transmite (1) sau nu transmite (0)
- o structura receptoare, care este "deschisa" perceptiei (1) sau o respinge (0)
Diferenta intre 1 si 0 o face limbajul chimic folosit de cele doua celule... in scopul de a forma in comun o structura noua, mai buna!

Fiecare dintre noi nu suntem decat o comunitate de celule. Fiecare celula este capabila sa traiasca si singura intr-un mediu de cultura. Cu toate acestea, un om este mult mai mult decat suma insusirilor a milioane de celule hepatice, nervoase, musculare etc. Aceasta se poate realiza doar printr-o comunicare eficienta, adica in acelasi limbaj universal inteligibil.

O exceptie de la regula sunt celulele canceroase... care, nu se stie cum, si-au recapatat capacitatea de a se inmulti din faza embrionara, de capul lor... De ce? Pentru ca nu mai "asculta" de intreg, par sa fie "surde" la limbajul comunitatii din care fac parte!

Extrapoland la topicul de fata...
Normal ca cele doua sexe sunt entitati fiziologic si psihologic diferite. Mai mult, societatea moderna le-a distantat atat de mult, incat acum vorbesc "limbi straine" si au nevoie de cursuri de comunicare ca sa se redescopere. Asa cum celulele noastre au nevoie de medici cand "uita" limbajul universal.
Nimic nu s-a schimbat, in fond, de milenii incoace... doar in forma.  ;)

Offline oti

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 208
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #41 : Sâmbătă, 18 Februarie 2012, 21:43 »
extrapoland de la lupta continua in care femeia devine egala barbatului, sau chiar mai sus, eu cred ca exista situatii in viata, cand drumul a condus catre asa ceva. nu a fost vina mea ca eram economista si sotul inginer. eu mi-am gasit mai usor de lucru si chiar  intr-o pozitie importanta, iar el a avut mult de furca pana s-a integrat intr-un loc cat de cat bun. apoi cariera a fost ascendenta pt mine, dar vina mea a fost ca am pus mult suflet si am neglijat ( probabil) exact ceea ce avea nevoie un barbat: cineva acasa devreme, mancare proaspata si calda, curatenie, conversatii si schimb de pareri. comunicarea a disparut din cauza oboselii, a stresului, a lipsei de rabdare. si prapastia se adanceste fara sa-ti dai seama si pierzi ceva important.
chiar daca am fost pe aceeasi lungime de unda de multe ori (gandeam de multe ori acelasi lucru fara sa fi vorbit si sincer se intampla acelasi lucru si acum cand suntem despartiti - asta in legatura cu grija fata de copil) nu a fost deajuns si timpul liber excesiv al celuilalt, ( pt ca partenera muncea prea mult) a condus care o alta, mai libera, mai linistita si dispusa, fara aspiratii prea mari.
atunci cred ca nu trebuie sa mai dam vina pe cineva sau ceva si sa incercam sa nu mai faccem a doua oara aceeasi greseala.
important este atunci sa apara o a doua oara.
Pasul indispensabil pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti in viata este acesta: hotaraste-te ce vrei.

Caroline

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #42 : Sâmbătă, 18 Februarie 2012, 22:07 »
Sau ca acea a doua oara sa fie exact opusul a ceea ce a fost: un barbat care sa fie mandru de sotia lui si ca om/personalitate nu doar ca femeie... Altfel spus, cineva care sa priveasca munca si cariera din acelasi unghi. O atitudine comuna fata de munca - de la workoholic la laisser-faire - este unul din lucrurile esentiale care fac ca un cuplu sa ramana sau nu impreuna. Ex-sotul meu munceste la afacerea proprie in afara casei mai mult decat mine, asa ca a ales... asistenta.
Important este sa incerci sa scapi de eventualele complexe de vinovatie astfel create si sa intri in mod sanatos intr-o alta relatie... altfel, vinovatia fata de tina insati, ca nu faci ceea ce ti-ai dori sa faci profesional, poate sa doara mult mai tare.  ;)

Offline Guesswho

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1907
Toata lumea iti vrea binele. Nu lasa pe nimeni sa ti-l ia!

Caroline

  • Vizitator
Re: Perceptii despre sexul opus
« Răspuns #44 : Luni, 26 Martie 2012, 18:47 »
Multumesc, Guesswho, tocmai am avut o revelatie, citind articolul...  :bow: