Autor Subiect: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013  (Citit de 44556 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« : Joi, 25 Octombrie 2012, 12:07 »
Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013

Tarif: 930 Euro/ persoana – cazare in camera DBL
Plecare: 8 iunie 2013
Sosire:  16 iunie 2013
Cazare: 8 nopti din care:
• doua Lisabona 8/9si 9/10
• doua Porto 10/11 si 11/12
• patru zona Estoril – Cascais 12 /13/14/15/16
Servicii incluse:
• transport avion Lufthansa Otopeni – Lisabona cu escala Munchen; dus si intors
• transport intern 4 zile cu microbus 9 locuri • shuttle bus hotel – aeroport la plecare
• cazare 4 nopti Lisabona si Porto la hoteluri de 3* si 4*, mic dejun inclus
• cazare 4 nopti zona Estoril – Cascais la hotel 4* demipensiune (mic dejun si cina)

Inscrieri – pe site www.singlescamp.ro, la sectiunea “Inscriere in vacante” sau pe Email office@singlescamp.ro si office@bonvoyagesibiu.ro

Data limita
: de inscriere si plata avans 1 decembrie 2012

Rezervarea devine activa in momentul achitarii unui avans minim de 250 EUR
 

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #1 : Joi, 25 Octombrie 2012, 18:34 »
Am inceput postarea actiunilor de anul viitor cu Portugalia, asta pentru ca inscrierea, rezervarea si pregatirea necesita un timp si o atentie mai mare. Deocamdata este postata doar partea de oferta propriu zisa, urmand sa o dezvolt, in zilele care urmeaza. In primul rand ar trebui sa incep cu numarul de locuri care vor fi disponibile pt aceasta excursie. Sunt doar 8, in afara de mine. La fel ca si anul acesta cu Spania, am preferat, fiind o actiune noua in Singles Camp, sa o fac cu un numar mai mic de participanti. Stiu ca dezamagesc, stiu ca multi ar fi dorit sa mearga, dar acelora care nu o sa apuce loc in 2013, le promit ca in 2014 voi face in asa fel incat sa organizez un grup mai mare, cam ce am sa fac anul viitor cu Spania.

Ce vreau insa sa explic despre aceasta actiune si ce este important:  Portugalia, nu este o destinatie chiar la indemana, este si departata, are si conexiuni mai greoaie cu Romania, nu exista low-costurile obisnuite Blue Air sau Wizz Air. Vom calatori cu Lufthansa, cu escala la Munchen. Se va pleca de dimineata, avem plecarea la ora 6.55 din Otopeni. La 13.25 suntem la Lisabona, in jur de 15.00 vom fi deja cazati. Deci avem o dupaamiaza de colindat orasul. Amanunte despre ce o sa facem in Lisabona si in Porto, ce obiective o sa vedem in Portugalia, unde o sa facem plaja, un pic mai incolo, acum ma rezum strict la probleme esentiale de calatorie.

Microbuzul o sa-l avem la dispozitie pe perioada a 4 zile, adica atat cat va dura partea de circuit. Costurile de inchiriere in Portugalia, sunt mult mai mari decat in Spania, la fel si cazarile. Pt a obtine un tarif accesibil pt aceasta excursie, a fost nevoie sa evaluam si sa cantarim fiecare cost, de aceea si perioada de inchiriere a microbuzului este mai scurta decat sederea noastra in Portugalia. Zona litorala, adica de ocean, este foarte apropiata de Lisabona. De la hotel pana la aeroport am inchiriat un shuttle, iar pt zilele de plaja nu o sa avem nevoie de mijloc de transport, Daca dorim sa ne mai miscam in jur o putem face simplu si ieftin cu mijloacele de transport in comun care circula pe toata coasta si spre Lisabona.

Biltele de avion au acum inca un pret care ne permit incadrarea in tariful de 930 EUR, dar asa cum stiiti acesta creste pe masura ce ne apropiem de ziua plecarii. Si sansele de a mai gasi locuri scad. Cum am facut si anul trecut pt Spania, trebuie sa rezervam biletele din timp, pt a ne asigura ca tarifele raman acelaesi si ca gasim locuri. La fel cu cat strangem banii mai repede, cu atat sansa de a avea un hotel mai bun cresc. In concluzie, trebuie sa adunam odata un avans care sa ne permita cumpararea biletelor de avion. Asta maxim pana in 5-10 decembrie. Apoi va va comunica Samiza, pana undeva in martie, inca o diferenta si pana in aprilie sa finalizam platile catre hoteluri.

Stiu ca multi dintre voi cei care ati dori sa participati, aveti servicii care nu va permit concedii cand si cum doriti, ca poate nu aveti siguranta respectarii intervalului de zile libere pe care l-ati fixat, etc etc. Dar nu am solutie: acest gen de excursie, intr-o astfel de destinatie trebuie organizata cu mult timp inainte, pt a fi sigur de reusita. Pt ca depindem de avion si de cateva detalii logistice.

Asa cum deja s-a inteles, programul cuprinde 4 zile de circuit si 4 zile de plaja. Pt zilele de plaja, o sa avem demipensiune la un hotel de 4*. Pt celelalte zile masa o sa o luam, cum facem de obicei la restaurante, sau mai din mers de la alimentara, de la un chiosc...Nu pot sa apreciez costurile de masa, dar de regula eu cel putin n-am depasit 25 EUR/zi. Ceea ce pt 4 zile inseamna 100 EUR. Mai avem intrarile la obiective, o bere, o inghetata, o apa, cred ca se mai aduna inca 100 - 125 EUR. Daca va ganditi si la amintiri, mai pregatiti ceva. Dar nu cred ca totul sa depaseasca 300 EUR. Deci o excursie care se ridica cu totul la cca 1250 EUR.

Inscrierile pot incepe deja, cine doreste sa participe, sa ne comunice pe office@singlescamp.ro. Samiza o sa transmita Email-ul de rezervare urmand sa se faca plata avansului. Ocuparea locurilor se va face ca de obicei in ordinea achitarii avansului.

Pana acum mi-au comunicat ca o sa participe:
1.Guntz
2.Iulian
3.Dadus
4. Roxana I
5. Gabi
6. Plusar
7. Tatiana

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #2 : Vineri, 26 Octombrie 2012, 08:00 »
Cate ceva despre Lisabona:

Este a doua in ceea ce priveste vechimea unei capitale europene (dupa Atena) si cea mai apropiata de Statele Unite. Are o serie intreaga de argumente pentru care este una dintre cele mai vizitate si mai importante centre turistice din lume. Este un paradis al fotografilor, sunt acolo o multime de obiective si locuri de o frumusete si valoare inestimabila. Are o clima care permite calatoria si vizitarea pe tot parcursul anului. Chiar si iarna temperatura nu coboara sub 10 C. Se afla la o distanta de maxim 2 ore de capitalele si aeroporturile principale ale Europei, ceea ce permite un flux mare de calatori. Este singura capitala europeana atat de apropiata de plaja (si nu oricum ci una cu nisip fin) si in special de ocean. Lisabona are o intimitate si un romantism aparte, fiind concentrata ca obiective turistice intr-un spatiu restrans, fiind usor de strabatut si de vizitat. Orasul este inconjurat de palate, de manastiri vechi, Sintra, considerat unul dintre cele mai romantice orase din lume este foarte aproape, Estoril - cu circuitul de Formula1, cu uriasul teren de gold de lux si casino-uri sale este la doar o aruncatura de bat. Tot la doi pasi sunt Cascais, patria surf-ului,parcul national Arrábida si delfinariul de la Setúbal. Este o poarta de iesire catre alte zone minunate, sate pescaresti vechi cum ar fi Evora si Obidos. Nu in ultimul rand si de fapt cu asta trebuia sa incep, este poate cea mai sigura capitala europeana, aici furturile obisnuite din buzunare, posete si camere de hotel, aici sunt aproape inexistente. A fost caminul arhicunoscutilor exploratori si navigatori Vasco da Gama, Magellan si Printul Henry.

Istoria orasului  merge undeva in trecut, intemeietori au fost fenicienii, dar cum fiecarui loc ii sta bine sa aiba o poveste, se spune ca Ulise si Calipso ar fi parintii acestui oras. In perioada antica a fost puternic influentat de Iulius Cezar. Orasul a fost anexat atunci provinciei romane Lusitania. Batrana doamna, cum se mai numeste Lisabona a fost ocupata de mauri, dar incepand cu 1147 a avut monarh crestin: Dom Alfonso Henriques. Dupa 1260 a devenit capitala Regatului Portugalia devenind unul dintre cele mai bogate orase ale Europei in urma unor cuceriri de colonii. A fost afectat in urma cutremurului de pamant urmat de tsunami si incendiu in 1755, fiind distrus aproape integral, in afara cartierului maur Alfama.

In al II-lea razboi mondial a fost zona neutra, nefiind afectat nici de bombardamente si nici de lupte terestre. A constituit o poarta de scapare pt imigrantii care incercau sa scape de razboi, din Europa.

Obiectivele turistice ale Lisabonei

In Baixa sau "Orasul de Jos" - zona cea mai frecventata de turisti - se pot vizita: Monumentul navigatorilor portughezi, Manastirea Jeronimos, Turnul Belem, Castelul Sao Jorge si Catedrala Santa Maria Major.

Pe malul raului Tejo, in Belem, Monumentul navigatorilor portughezi sau Monumentul Descoperirilor, a fost construit in 1960, la 500 de ani de la moartea Printului Henric Navigatorul. Este partea din fata a unui vas cu panze pregatit sa porneasca in calatoria pe mare, avand la bord figuri importante ale vremii (Regele Manuel I, poetul Luis de Camoes, Vasco da Gama, Magellan, regina Felipa - mama printului Henric Navigatorul), dar si oameni simpli (calugari, marinari). Sculpturile in bazorelief de pe cele doua laturi ale monumentului sunt foarte expresive. Tot in anul 1960, in fata Monumentului Descoperirilor s-a realizat un pavaj in mozaic reprezentand o harta a lumii pe care sunt marcate rutele strabatute de marii exploratori portughezi si descoperirile lor incepand cu anul 1400. Langa Monumentul Descoperirilor, se afla o fantana frumoasa si mult spatiu verde, unde de regula turistii isi trag sufletul, mai fac o poza, mai mananca un sandvici ...

Monasteiro dos Jeronimos
, aici intrarea costa 8 euro/pers, dar cum o sa cumparam card, nu o sa mai fie nevoie sa platim pt a o vizita. Inclusa in 1983 pe Lista patrimoniului UNESCO, este fara indoiala unul dintre cele mai importante monumente ale Lisabonei. Istoria sa este foarte indepartata, dar nu vreau sa va plictisesc cu multe detalii. Voi puncta doar cateva repere aflate de la ghid si din pliantele de la fata locului.



Printul Henric Navigatorul este cel care a ridicat o capela in 1459 pentru servicii religioase oferite marinarilor. Se spune ca insusi Vasco da Gama si echipajul sau au petrecut aici o noapte de rugaciune in anul 1497, inainte de plecarea in expeditia spre Orient.

Regele Manuel I a contribuit financiar, din taxele obtinute din comert, la ridicarea unui nou si maret edificiu, iar calugarii manastirii aveau datoria de a se ruga necontenit pentru rege si pentru navigatorii care plecau sau soseau din calatorii. Stilul in care a fost executata lucrarea, cu ornamente arhitecturale minutioase imbogatite cu elemente marine, realizate in calcar, va deveni cunoscut sub numele de stil manuelin.

Regele Filip a transformat manastirea in mausoleu regal, in afara calugarilor si familiei regale, accesul fiind interzis. In perioada urmatoare aici au fost inmormantati mai multi regi ai Portugaliei si membri ai familiilor lor. In 1898, la sarbatorirea a 400 de ani de la sosirea lui Vasco da Gama din India, s-a hotarat mutarea mormantului marelui explorator la Manastirea Jeronimos.

Plasate in capela sudica, lateral, se afla mormintele artistic sculptate - cu gisanti - ale marelui navigator Vasco da Gama si poetului Luis de Camoes, cronicarul epocii descoperirilor. Frumusetea si opulenta sarcofagelor arata cinstirea de care se bucurau si inca se bucura aceste personalitati din istoria portughezilor.

Mai sunt si alte morminte care fac faima Manastirii Jeronimos. In partea stanga a corului sunt mormintele regelui Manuel I si al sotiei sale Maria de Aragon, iar in partea dreapta sunt mormintele regelui Joao III (cel care a facut din Coimbra cel mai important lacas de cultura din Portugalia) si al sotiei sale Catherine de Austria.

In interior, intreaga constructie este decorata minutios. Basoreliefuri cu scene din viata Sfantului Jeronim, piedestalul cu Santa Maria de Belem, arhanghelul Mihail, ferestrele bogat ornamentate sunt doar cateva dintre marile valori artistice de la Manastirea Jeronimos. Curtea interioara impresioneaza prin numeroasele arcade cu aspect de filigran, diferite la cele doua niveluri. Coloanele, arcadele, stalpii de sustinere, peretii exteriori, toate sunt decorate cu medalioane, chipuri si mici statuete.

Una dintre aripile cladirii adaposteste Muzeul National de Arheologie si Muzeul Maritim. Desfasurata pe panouri, se poate vedea, incepand cu anul 1400, intreaga istorie a Portugaliei.

In partea opusa Manastirii Jeronimos se afla Torre de Belem  si aici intrarea 8 euro/pers, dar nici aici nu platim - avand Lisboa card.



Este inclus, odata cu manastirea - in 1983 - pe Lista patrimoniului UNESCO. Considerat a fi locul de plecare in calatorie a echipajului lui Vasco da Gama, Torre de Belem este unul dintre monumentele-simbol al Lisabonei. Vazut din departare, Turnul Belem, o mica fortareata construita in 1515 pentru a proteja orasul-port, pare o jucarie. Constructia este atat de frumoasa, cu balconase si ferestre decorate cu crucea crestina, cu braie ca niste funii rasucite… incat nu te astepti sa gasesti in interior tunuri si arsenal militar. Doar crenelurile si punctele de observatie amplasate la colturi mai amintesc de destinatia sa de odinioara.

De sus se poate vedea intinderea de ape a raului Tejo si podul peste acesta. Scarile interioare, destul de inguste, duc spre acel loc de panormare de care scriam -  terasa superioara.

La Castelo de Sao Jorge taxa de intrare este de 5 euro/pers, din nou nu platim datorita cardului.



Castelul care poate fi vazut din aproape orice punct al Lisabonei, se afla in Alfama si este un alt obiectiv turistic important al capitalei portugheze. Se pare ca dateaza din sec. VI, ca a cunoscut mai multe stapaniri si a fost resedinta regala in timpul dominatiei maure. Cucerit de Afonso Henriques in 1147, castelul a fost dedicat Sfantului Gheorghe (deci si mie?!) si a devenit resedinta regala pentru portughezi.

La Castelul Sao Jorge acum nu mai sunt confruntari. Este multa liniste si doar statuia Regelui Afonso Henriques si vechile tunuri amintesc ceea ce a fost aici candva. Trecerea timpului si marele cutremur de la Lisabona din 1755 au produs mari distrugeri edificiului, dar turistii inca pot vedea ziduri de aparare cu creneluri, turnuri si pot admira de aici Lisabona panoramic.

Catedrala Santa Maria Major
. Dupa eliberarea orasului de mauri, pentru a-l purifica, regele Afonso Henriques I al Portugaliei a inaltat pe locul unei foste moschei catedrala – "Igreja de Santa Maria Major de Lisboa".

Cele doua turnuri-clopotnita cu creneluri care intampina la intrare par mai curand turnuri de aparare si observatie. Cladirea avand aproape 1000 de ani, are interiorul auster, doar vitraliile constituind o iesire din monoton. Catedrala Santa Maria Major adaposteste relicvele sfantului Vincent de Saragosa, ocrotitorul Lisabonei si o capela funerara in care sunt mormintele regelui Afonso al IV-lea si ale familiei sale. Valoarea artistica a lacasului este data si de doua sarcofage cu gisanti, remarcabil lucrate: unul este al unui nobil avand la picioare cainele credincios, iar celalalt al sotiei sale reprezentata citind.

Imagini din Lisabona:











 

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #3 : Vineri, 26 Octombrie 2012, 08:21 »
Ca fiecare oras turistic si Lisabona are un card pentru turisti. Cu el accesul la metrou este free, se pot vizita gratuit unele obiective:
Turnul Belem
Manastirea Jeronimos
Santa Justa
Palacio Nacional da Ajuda
The National Pantheon
The Tile (Azulejos) Museum
Museu Nacional dos Coches
se poate urca cu liftul la Santa Justa.
Se pot vizita cu discount alte obiective:
Castelul St Jorge's Castle (30% discount)
The Monument to the Discoveries (30% discount)
Muzeul Calouste Gulbenkian (20% discount)
Muzeul Fado Museum (30% discount)
The Berardo Museum (10% discount)
Centrul Cultural Belem (20% discount)
iar pt shuttle-ul de aeroport avem 55% discount.
Important este ca si transportul in jurul si apropierea Lisabonei este gratuit, pe langa metrou, este free si pe autobuzele publice si tramvaie.

Sunt cuprinse si obiective din afara orasului in gratuitate: Palacio Nacional de Sintra, Manastirea Batalha Monstery, Palatele Nationale Mafra and Queluz si Convento de Cristo in Tomar.

Preturile pt aceste carduri:

24 ore Lisabona Card: 17 euros
48 ore Lisabona Card: 27 euros
72 ore Lisbona Card: 33.50 euros

Acest tip de card, reduce mult din costurile de vizitare si transport, permitand turistului totodata sa viziteze un numar mare de obiective, sa se deplaseze fara grija biletelor si sa primeasca niste informatii suplimentare.

Link-ul catre pagina oficiala, de unde se poate face rezervarea on-line a cardului este:
http://www.golisbon.com/Lisboa-Card/

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 27 Octombrie 2012, 17:36 »
Si despre Porto:
Al doilea oras ca marime si importanta din Portugalia, Porto este si unul dintre cele mai vechi asezari urbane din zona. De la numele sau se trage si cel al tarii pe care o sa o vizitam. Tot de numele sau se leaga si cel al celebrului vin de Porto.
In perimetrul orasului traiesc in jur de 250.000 de locuitori, dar zona metroploitana, pe o raza de 50 km ajunge la 1,5 milioane.
Are o clima semimediteraneana, dar puternic afectata de Oceanul Atlantic, astfel ca temperaturile scad aici mai mult decat in alte zone ale Portugaliei. Totusi vara, uneori, datorita curentilor calzi, se inregistreaza si 40 C.
Inca din epoca romana tinutul era cunoscut pentru calitatea vinului ca aroma cat ca si concentratia ridicata in alcool. Doua orase, Portus si Cale ridicate in estuarul raului Douro s-au reunit in regiunea Portucale care a stat la baza regatului Portugaliei. Incepand cu secolul XV orasul Porto devine un important centru comercial, negotul facandu-se la schimb cu aur si lemn exotic importat din Brazilia. Prosperitatea si opulenta orasului dealungul secolelor este demonstrata de frumustea si bogatia bisericilor, a cladirilor, ceeace a determinat UNESCO sa declare centrul istoric al orasului ca facand parte din patrimoniul umanitatii.
Cel mai important si locul pe care o sa-l vizitam prima data este Ribeira, asa cum mai este numit centrul vechi al orasului. Porto este asezat pe malurile raului Duoro, iar casele multicolore construite de-a lungul lor, creaza un adevarat spectacol cromatic.
Orasul vechi este asezat deasupra raului are o structura urbanistica medievala, tipic fiind cartierul Ribeira, acolo unde va spuneam ca o sa ne incepem calatoria prin Porto. Stradutele sunt in panta si destul de inguste si intortochiate, dar pline de magazine si piete animate. Pt a le strabate, cu urcat si coborat, depui ceva efort....Casele au fatadele inguste si par inghesuite una intr-alta. Cele mai instarite sunt placate cu ajuleos dar la cele locuite de oameni nevoiasi, rufele atarna la ferestre sau pe balcoane dupa cum prin usile deschise vraiste navaleste pe strada odoarea pestelui prajit. Sub catedrala orasului se afla cartierul Barredo, neschimbat in mare parte, din Evul Mediu. Baixa este zona pietonala a orasului din jurul bisericii Santa Caterina. In fata primariei sunt doua piete mari. In Praca do Liberda se afla statuia lui Dom Pedro IV. De aici pleaca bulevarde elegante strajuite de cladiri masive placate cu ajuleos. Aici s-a revarsat bogatia coloniilor. In apropiere, splendida gradina Cordoaria loc de intalnire a studentilor.



Foz este cel mai sofisticat district, sunt acolo o multime de cafenele cu terase la ocean, restaurante si cluburi. O plimbare prin Foz poate incepe cu eleganta gradina, inconjurata de palmieri, Jardim do Passeio Alegre de pe Avenida D. Carlos I.



Librăria Lello este şi ea un obiectiv de top, fiind catalogata ca una dintre primele 3 cele mai rafinate librării din lume.


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #5 : Sâmbătă, 27 Octombrie 2012, 17:46 »
Ma cunoasteti ca un mare impatimit al arhitecturii vechi, asa ca am sa continui cu doua obiective exceptionale.
Biserica San Francisco
De afara, pare mai degraba, ca o biserica sau basilica obisnuita, dar inauntru este departe cea mai opulenta si mai fabuloasa din intreaga Europa.
Iglesia de Sao Francisco este o monumentala constructie gotica datand din sec. XIV. Ea a fost ridicata de calugarii franciscani dupa conflicte interminabile cu alte ordine care revendicau parcela de pamant de sub biserica. A fost nevoie de o Bula Papala care le-a atribuit locul. Pe masura ce ordinul franciscanilor (fostii calugari desculti) s-a imbogatit si a capatat putere, zidurile austere, de piatra ale bisericii au fost acoperite in interior cu decoratiuni baroce din lemn sculptat aurit (talha dourada), motivul floral fiind tranafirii. S-au utilizat 200 kg. de pudra de aur pentru aurirea sculpturilor. Aceste sculpturi din lemn aurit acopera peretii, coloanele si tavanul fiind caracteristica bisericii franciscane. Cu timpul capelele care s-au adaugat in stil baroc au devenit panteoane ale familiilor nobiliare din Porto. In biserica se afla o statuie a sfantului Francisc de Asissi executata din granit policrom (sec. XIII), o capela cu Arborele genealogic a lui Iisus si alta dedicata sf. Ioan Botezatorul. Biserica detine si un muzeu de obiecte bisericesti





In spatele bisericii, Palatul da Bolsa, actualmente Bursa din Porto.


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #6 : Sâmbătă, 27 Octombrie 2012, 17:50 »
Sper sa ajungem si la Cafe Majestic, una dintre vechile locuri de intalnire a lumii bune:



Oricum intr-una dintre seri o sa lenevim la una dintre terasele de pe malul oceanului sau la Bogani Cafe de pe Duoro.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #7 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 07:28 »
Dar sa continui cu obiectivele turistice....

Catedrala orasului sau Torreiro da Se, domina integul Porto fiind amplasata la inaltime intr-o piata deschisa. Ea a fost construita ca asezamant fortificat in sec. XII si XIII. Fatada este prevazuta cu doua turnuri patrate de piatra, crenelate, cu rol de aparare. In piata din fata catedralei se afla o coloana cu torsada numita Acul Catedralei. In catedrala se afla o inestimabila colectie de obiecte bisericesti dar si statuia Fecioarei de Vandoma, patroana orasului. In sec. XVII catedrala a fost refacuta in stil baroc, pastrandu-i-se rozariul original.



Turnul Clericilor a fost construit deasemeni in sec. XVIII. La data constructiei era cea mai inalta cladire din Portugalia. A servit timp de 300 de ani ca reper si punct de observatie a navelor pe ocean. Cine poate urca cele 240 de trepte (eu nu) se poate bucura de o vedere de ansamblu a orasului cat si de linia oceanului pana la orizont.


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #8 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 07:43 »
Nu stiu daca cramele pot fi considerate obiective turistice, eu le includ insa aici - pt ca ceea ce se vinde si degusta in ele, iti incanta simturile....Si cum cladirile, muzeele, parcurile iti incanta privirea, asa vinul iti da o stare de bine si de bucurie. Evident daca este consumat in cantitati ce tin de gustat, nu de betivit...

Asa ca in parcursul nostru prin Porto, vom vizita ....cramele de pe partea stanga a raului Douro, in cartierul Vila Nova de Gaia. Aici se prezinta procesul de fabricatie, o sa vedem salile cu butoaie enorme si partea cea mai placuta - vom degusta licoarea aromata. Se poate cumpara vin de acolo, ca doar de asta organizeaza cramele degustari si prezentari, dar vinurile pt cadou le putem cumpara din alta parte, mult mai ieftin...

Putem face si o croaziera pe raul Douro. Vasul trece pe sub trei poduri din care doua celebre. Cel feroviar se numeste Maria Pia si a fost construit de Eiffel in 1877. El este format dintr-un singur arc cu o deschidere de 350 m si o structura metalica pe care trenurile circula cu viteze mai reduse. Podul rutier Dom Luis I a fost executat in 1886 in aceeasi maniera. El are doua planuri suprapuse, pe cel inferior fiind continuu un furnicar de oameni si masini. Podul Arrabida construit in 1963 din beton armat cu o deschidere a arcului de 270 permite trecerea trenurilor de mare viteza.

Podul Dom Luis




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #9 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 08:58 »
Obiective importante de pe traseul nostru

Fatima sau Cova da Iria.
Fatima este un loc sacru catolic din Portugalia. Numele provine de la o tanara araboaica, Fatima, care de dragul sotului trece la catolicism. La cativa ani de la decesul prematur, ramasitele pamantesti ale Fatimei au fost mutate intr-o biserica dintr-o mica asezare, care in amintirea ei a capatat numele Fatima. Este la 130 km de capitala Portugaliei, Lisabona, in drumul nostru spre Porto.









Oamenii faceau cati copii le dadea Domnul si-i cresteau evlaviosi si cu frica de Dumnezeu. Erau saraci, majoritatea analfabeti, munceau pamantul arid si salbatec, cresteau oi si capre si cei tineri aveau aceasi traiectorie in viata ca bunicii si strabunicii lor. Familia Santos avea sapte copii. Dintre acestia Lucia, de mica avea insusiri aparte. Era foarte credincioasa, avea o extraordinara putere de convingere, avea o mare deschidere spre religie, ceruse sa mearga la scoala si invata bine si declarase in nenumarate randuri ca va deveni calugarita. Parintii o descurajau caci ar fi pierdut doua brate de munca. Asa se face ca in ziua de 13 mai 1917, pe cand avea zece ani, plecase de dimineata cu oile la pascut impreuna cu verii ei mai mici, Francisco de noua ani si Jacinta Marta de sapte. Pe colina Cova de Iria, au vazut intr-un maslin figura luminoasa a unei doamne care le-a vorbit despre rautatile lumii si despre calea spre izbavire. Le-a transmis cateva mesaje care puteau si trebuiau spuse omenirii si le-a incredintat previziuni care urmau sa ramana secrete. Le-a spus ca doi dintre copii vor veni curand la Ea si intradevar in 1919 cei doi micuti au fost rapusi de o gripa. Doamna, pe care Lucia a identificat-o ca fiind Fecioara Maria le-a spus copiior ca va reveni in fiecare luna pe data de 13. Unul din copii a spus parintilor si astfel s-a raspandit vestea acestei neobisnuite aparitii. In fiecare zi de 13 veneau din ce in ce mai multi oameni. Cum Doamna de Lumina se arata clar numai celor trei si putea fi auzita doar de Lucia, multi oameni au devenit neincrezatori considerand ca povestirile cu Fecioara Maria sunt o scorneala de copii. La 13 August Maria le-a spus copiilor ca va da multimii un semn. In urmatoarea luna, pe 13 septembrie in fata celor 30000 de oameni adunati la locul aparitiilor, pe cer s-a vazut un glob de lumina care s-a asezat deasupra maslinului din care a inceput sa ploua cu petale albe, globul disipandu-se apoi in directia soarelui. Fecioara a comunicat copiilor ca pe 13 Octombrie va fi ultima aparitie, ca a spus tot ce avea de spus si ca sa fie crezuta va produce un mare miracol. La data stabilita pe colina Cova de Iria s-au adunat 7oooo de oameni, cei mai multi credinciosi dar si unii care puneau la indoiala relatarile copiilor. Erau ziaristi, preoti, oameni de stiinta, autoritati veniti din toata lumea. In jurul pranzului un fulger stralucitor a brazdat cerul. Ploua marunt de doua zile. Copiii erau ingenunchiati in fata maslinului si asteptau aparitia Fecioarei. In momentul aparitiei numai de copii vazuta, cerul s-a inseninat brusc, soarele a aparut ca un glob de argint care a inceput sa se roteasca proiectand raze de toate culorile spectrului care ajungeau, incalzeau si luminau fetele oamenilor. Soarele a inceput sa execute un dans straniu, parea ca se pravaleste pe pamant iar se ridica, iar cadea, in timp ce multimea speriata ingenunchiase, spunea rugaciuni si era convinsa ca a venit sfarsitul lumii. Dansul soarelui a durat zece minute, cat timp Senhora de Luz s-a aratat si a vorbit copiilor. Atunci le-a incredintat o prevestire care nu a fost dezvaluita nici azi. Lumina stralucitoare a fost vazuta pana la 50 km. iar martorii oculari, credinciosi sau atei au relatat in acelas mod miracolul. Dupa 10 de ani de cercetari in care au fost audiate mii de persoane printre care si cei trei copii cu intrebari puse ca in timpul inchizitiei, Vaticanul, sceptic la inceput, a autorizat comemorarea evenimentului in fiecare an pe 13 mai (data primei aparitii) si 13 octombrie (ultima aparitie), considerand ca la Fatima s-a produs cel mai mare miracol al secolului trecut. Locurile sfinte sunt vizitate annual de milioane de pelerini iar la datele comemorative imensa piata din fata bisericii, de doua ori mai are decat cea de la San Pietro devine neincapatoare. Papa Ioan Paul al IIea a vizitat de doua ori Fatima (in 1982 suferind chiar acolo unul din atentate) iar actualul papa Benedict a vizitat-o anul acesta pe 13 mai.

Suferind de pneumonie si temandu-se ca va lua cu ea in mormant cele trei profetii ale Madonei, in 1944 Lucia s-a hotarat sa noteze tot ce-i spusese Fecioara Maria in 1917. Limbajul este arhaic, actiunile ce vor veni sunt mai mult sugerate si se presupune ca Lucia, dotata cu o memorie exceptionala, le-a scris asa cum le-a auzit. Le-a pus intr-un plic sigilat pe care l-a incredintat monseniorului Portugaliei dar Vaticanul abia in anii ’60 a acceptat sa-l primeasca. Plicul continea cele trei profetii ale Fecioarei. Lucia si-a inchinat toata viata Fecioarei Maria, retragandu-se in 1940 in manastirea Carmelitelor unde a inchis ochii in 2005 la varsta de 97 de ani. Cei doi copii au fost canonizati si reinmormantati in biserica din Fatima iar Lucia in curand va fi sanctificata.

Fecioara Maria a transmis omenirii mesaje in care spunea ca oamenii sa faca penitenta pentru indepartarea raului si sa se revina la dreapta credinta care era in pericol. Din cele trei profetii pe care Lucia le-a notat si le-a pus in plicul sigilat, doua au fost facute publice iar a treia doar partial abia in anul 2000, la peste 70 de ani de la miracol. Cinci papi, unul dupa altul, au deschis plicul si l-au sigilat la loc fara a dezvalui in integralitatea ei cea de a treia profetie Prima previziune se refera la o viziune asupra infernului in care vor ajunge cei care s-au abatut de la drumul drept si necesitatea pacii pe pamant, al doilea se refera la izbucnirea celui de al al doilea razboi mondial si proliferarea comunismului din URSS care urma sa zdruncine credinta in Dumnezeu iar al treilea a fost tinut ascuns cu strictete de Vatican pana in 2000. O parte din aceasta profetie se referea la tentativele de asasinare a papei Ioan Paul II, care au si avut loc in 1981 si 1982. A doua parte a celei de a treia profetii este inca secreta si chiar papa Ioan Paul al II-lea a declarat public ca este privitoare doar la Vatican. Se crede ca e vorba de viitorul crestinitatii in conditiile subminarii bisericii din interior (coruptie, pedofilie, spalare de bani, promovare in functii ecleziastice prin trafic de influenta si mita) care conduc la prabusirea bisericii catolice urmata de haos si anarhie in lumea crestina. O alta ipoteza este prezicerea unui cataclism de neevitat care ar urma sa vina. Oricare ar fi continutul acestei ultime parti a prezicerii, Vaticanul a declarat ca el nu va fi facut public niciodata. In privinta miracolului cu “ soarele dansand” s-au oferit multe explicatii legate de conditiile meteorologice, hipnoza colectiva dar toate teoriile au fost demontate chiar de oamenii de stiinta.

In locul in care s-a aratat Fecioara, pe un pamant sterp si intr-un peisaj neprietenos se ridica unul din cele mai importante centre de pelerinaj ale Europei care poate fi comparat cu Lourdes sau Saint Jacques de Compostella. Se intra printr-o imensa esplanada cu o capacitate de 300000 pelerini; in aceasta esplanada este marcat un coridor special prin care cei ce doresc sa faca penitenta se tarasc in genunchii goi si sangeranzi sute de metri pana in Capela Aparitiilor. In mijlocul esplanadei este statuia papei Pius al IX-lea si Monumentul Inimii Sacre a lui Iisus deasupra unui mic izvor din care pelerinul insetat isi poate ostoi setea. Biserica Fecioarei Noastre de la Fatima care domina si inchide pe o latura piata a fost construita in 1953 in stil neoclasic si are un turn de 70 m. fiind flancata de colonade monumentale asemanatoare celor de la San Pietro din Roma. In biserica se afla cincisprezece altare cu vitralii si mormintele celor doi copii sanctificati. Capela Aparitiilor a fost construita fara acoperis, in aer liber si aici se afla o statuie a Doamnei de Lumina. In coroana de pe cap a Fecioarei se afla glontul cu care fanatical asasin turc Mahomed Ali l-a strapuns pe Papa. Mai este expusa o bucata din zidul Berlinului ca simbol al raului adus omenirii de razboaie si impartiri teritoriale.

Fatima - 1917:

Fatima Portugal 1917


Vizitam apoi manastirea Batalha, patrimoniu UNESCO, o adevarata bijuterie a stilului gotic, construita pe o colina inalta, in anii 1350.
Catedrala Bathala

 

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #10 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 09:31 »
Catedrala Bathala



Construita in 1385, in cinstea unei victorii militare, Bathala este un magnific exemplu de arta medievala portugheza.
Regele Joăo, fericit ca a castigat batalia impotriva Castiliei, in batalia de la Aljubarrota, a hotarat ridicarea acestei mamastiri, in cinstea si onoarea Fecioarei Maria. Manastirea este deci legata de independenta Portugaliei fata de Spania.
Regele a donat splendidul edificiu ordinului dominican.
In 1834, manastirea este inchisa, iar tarziu peste o suta si ceva de ani, este inclusa in patrimoniu mondial, fiind cel mai bun exemplu de stil gotic manuelin.

Fatada de vest, placata cu piatra finisata, are incluse ferestre gotice, de pe care se poate privi in piata larga, care se intinde in jur. Noaptea este iluminata cu niste efecte extraordinare. Cladirea octogonala atasata acestei fatade este Capela fondatorului, acolo unde este inmormantat regele King Joăo I si sotia sa, Philippa of Lancaster.

Portalul de vest este decorat cu sculpturi gotice, arce cu timpane, ingeri, sfinti biblici.

Usile sunt flancate de cei 12 apostoli, in timp ce partea de sus a fetadei de intrare contine cel mai mare vitraliu din arhitectura gotica portugheza.

Sunt o multime de incaperi prin care se trece si care ofera o buna perspectiva asupra Capelelor Neterminate. Acestea au inceput a fi contruite, pt a oferi loc de veci pt regii din dinastia Avis. Dar au ramas neterminate pt ca muncitorii, mari mesteri cioplitori in piatra, s-au mutat sa contruiasca un alt edificiu, mult mai important: Manastirea Jeronimo. In coltul sudic, o statuie ecvestre a lui Nuno Alvares, cel care a luptat alaturi de rege in batalia de la Aljubarrota. Acesta este un monument mai nou, construit in 1968.







Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #11 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 09:52 »
Alcobaca



Construita din ordinul primului rege portughez, in 1153, Manastirea Alcobaca, sau Santa Maria de Alcobaca, a apartinut ordinului cistertian. A fost una dintre cele mai bogate si mai cunoscute manastiri medievale din Europa. Manastirea construita in stil gotic, este prima cladire in acest stil din Portugalia. A fost si inca este, cea mai mare biserica din tara.
Istoria ei incepe in 1147, cand dupa o importanta batalie impotriva maurilor, la Santarém, Afonso Henríques a hotarat construirea marii manastiri, in cinstea victoriei sale. In 1153 a donat manastirea lui Bernard of Clairvaux, un abate Cistercian, remarcat in timpul cruciadelor. St Bernard a murit anul urmator si calugarii ordinului sau, s-au mutat in Alcobaca. Calugarii au trait si locuit intr-o simpla casa de lemn, pe toata perioada construirii si decorarii. Munca efectiva de construire a inceput in 1178, iar calugarii s-au putut muta in lacasul de cult doar in 1223. 
Nu se cunosc arhitectii acestei splendide constructii, dar se pare ca au fost francezi. Finalizata ca si decoratiuni in 1252, manastirea a inceput sa fie recunoscuta ca unul dintre cele mai bun locuri de rugaciune si slavire a Domnului, fiind denumita poetic si Biserica Tacerii.
Un lord, trecand si vizitand prin 1750 manastirea a ramas impresionat de viata tihnita a celor 300 de calugari care o locuiau. Dar sfarsitul se apropia si in 1834, atunci cand a fost un curent si apoi o lupta destul de violenta impotriva clericilor, manastirea s-a inchis, la fel ca multe altele din Portugalia. Calugarii au fost scosi afara si deportati.
In 1989, manastirea revine ca importanta, prin includerea ei in Patrimoniul mondial.






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #12 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 10:41 »
Sintra sau "Orasul palatelor regale"

Sintra Portugal


Undeva la 30 km de Lisabona se afla un orasel, situat pe dealuri. Se numeste Sintra si este considerat ca fiind in top 3 destinatii romantice. Un loc minunat, un colt de rai pe pamant!

In acest orasel - parc se gasesc: Palatul National Sintra, Palatul de Regaleira, Castelul Maur, Palatul National Pena si inca altele. Ne-ar lua o zi intreaga sa le vizitam pe toate, dar cum noi o sa fim doar in trecere o sa ne rezumam, pe perioada a 3 ore, doar la ce este mai important de vazut.

Pretul unui bilet este 2.95 euro si permite ca pe perioada intregii zile sa se viziteze toate obiectivele, traseul fiind unul circular.

Primul pe traseu este Palatul National Sintra sau Palatul Regal.



Programul de vizitare intre 10.00-17.30, cu ultima intrare la ora 17.00. Un bilet costa 4.40 euro.
Palatul este imens, este cel mai bine conservat dintre toate palatele regale ale Portugaliei. A fost locuit aproape incontinuu, fiecare incapere avand povestea ei.

Urmatorul este palatul Palatul de Regaleira.



Programul este diferit in functie de perioada anului, asta deoarece gradinile acestui palat construit la inceputul secolului 20 sunt absolut fabuloase. Programul in lunile mai – septembrie, adica atunci cand o sa ajungem noi acolo, este 10.00 – 20.00, cu ultima intrare la 19.00. Palatul este unul romantic, se intinde pe cinci nivele si are un parc luxuriant. Fatada palatului este decorata cu o multime de turnulete gotice.

Dupa aceea urmeaza Castelul Maur.




Este cel care se vede din oras, de jos, cocotat pe varful muntelui.Se poate ajunge si pe jos, dar drumul este in panta, prin padure sau pe sosea si de aceea o sa mergem cu bus-ul. Orarul este 09.30 – 18.00, cu ultima intrare la 17.00. Se poate cumpara un bilet combinat cu Palatul Pena (este mai ieftin decat daca le luam separat), - costa 14 euro.

Dupa trecerea pe sub o poarta de piatra, se merge cam 15 minute prin padure. Castelul este distrus, dar nu paraginit. Daca se parcurge zidul care inconjoara castelul, vom avea o multime de locuri de panoramare.  Sintra vazuta de la acea inaltime este de-a dreptul spectaculoasa. Castelul in sine, ridicat la acea inaltime impune respect. Construit in in secolul 8 sau 9 de catre mauri, castelul are ziduri impunatoare, care au rezistat pana azi.

Cel mai important obiectiv din Sintra: Palatul National Pena.






Orarul este in perioada 16 septembrie – 30 iunie intre 10.00 – 17.30. Palatul Pena este una dintre cele sapte minuni ale Portugaliei si are o exceptionala vedere panoramica asupra orasului Sintra. Este folosit in prezent de presedintele Portugaliei, pentru anumite ocazii. Primul lucru pe care-l intalnesti este un parculet cu o gradina de trandafiri. Apoi se ia un mic autobuz verde electric, pentru care se plateste dus-intors 2 euro euro si care in 10 minute ne urca la palat.
Totul este fantastic acolo: un castel cu turnuri si turnulete, cu poduri si creneluri, cu porti si porticele si, ceea ce era absolut spectaculos: un castel colorat - asa cum este si cel bavarez care l-a inspirat pe Disney.
Rosu, grena, galben, portocaliu sunt culorile care se impletesc in fatadele acestei minuni! Statui si ajuleos!!
Ajuleos sunt bucati de faianta, multicolore, predominand culoarea albastru, specifice portughezilor, cu ajutorul carora creeaza niste mozaicuri spectaculoase. Se fabrica si in Olanda, cine a fost prin acele locuri, cu siguranta si le aduce aminte.
multe case din Portugalia, biserici si alte cladiri sunt placate cu ajuleos, in aceasta situatie nemaifiind necesara zugraveala la exterior si nici la interior, in cazul in care peretii sunt placati cu ajuleos. La noi din pacate ar fi imposibil de facut asa ceva, din cauza ciclurilor de inghet-dezghet...
Culorile peretilor in combinatie cu ajuleos si cu dantelaria sculpturilor, dau o senzatie de poveste, iar panorma asupra vaii este absolut fabuloasa! 
Pentru a vizita toate aceste 4 palate, este nevoie de toata ziua. Asa cum spuneam, noi o sa ne oprim la Sintra doar 3 ore si alegem Palatul Pena.



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #13 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 10:50 »
Un alt loc pe care o sa-l vizitam este cel mai vestic punct al continentului european si evident locul in care soarele apune cel mai tarziu in Europa:Cabo da Roca.



Nu este o localitate sau o statiune, este doar un loc, asa cum l-am si prezentat in introducere. Este la doar 40 km de Lisabona
Sculptate pe crucea de piatra care se inalta la marginea continentului, cuvintele poetului portughez Luis de Camoes, spun tuturor ca la Cabo da Roca este "locul unde se termina pamantul si incepe marea".
Dupa vreo jumatate de ora de drum sinuos si ingust, prin paduri salbatice, neasemuit de frumoase, o sa oprim pe un platou inalt unde nu exista terase sau locuri de cazare, ci doar un mic magazin de souveniruri, o cafenea si un birou de informatii. Farmecul locului este dat tocmai de natura lui salbatica.

In afara de crucea de piatra si emblema locului, farul care i-a calauzit timp de mai multe veacuri pe iscusitii navigatori portughezi, aici nu vezi decat stanca si imensitatea oceanului. De la 140 de metri deasupra nivelului marii, un minunat peisaj este rasplata efortului de a fi venit aici, la capatul lumii.

Este indicat sa aveti ceva la voi, o foita contra vantului, este foarte potrivita. Si fara sepci, pt ca vor ajunge departe in ocean....

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Re: Portugalia – circuit + sejur 8.06 – 16.06.2013
« Răspuns #14 : Duminică, 28 Octombrie 2012, 10:54 »
Deci sa facem o recapitulare a ceea ce o sa vedem in cele 5 zile de circuit:
Lisabona - circuir intern
Porto - circuit intern
Sintra - in tranzit
Cabo da Roca - in tranzit
Fatima - in tranzit
Alcobaca - in tranzit
Bathala - in tranzit

Urmeaza apoi 4 zile de plaja si soare la malul oceanului.