Autor Subiect: Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013  (Citit de 35909 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo  15 - 21 aprilie

Tarif: 360 Euro/ persoana - cazare in camera DBL
Pentru cei care se imbarca din Sibiu, Deva, Arad, Timisoara, tariful este diminuat cu contravaloarea noptii de cazare de la Sibiel si a segmentului de drum neparcurs. Cei interesati de aceasta varianta, va fi nevoie mai intai sa-mi transmita locul plecarii, pentru a le face calculatia diferentei si noua cotatie, pe care o s-o primeasca Email.
Plecare: 15 aprilie
Sosire:   21 aprilie
Cazare: 6 nopti din care:
     • una la Szeged - 15/16 aprilie (Hotel Forras 4*)
     • una la Budapesta - 16/17 aprile
     • trei la Hajdúszoboszló 17/18, 18/19, 19/20 aprilie (Hotel Korona 3*)
     • una la Sibiel - 20/21 aprilie (Pensiunea Sibiel 3*)
Servicii incluse:
     • cazare 5 nopti la hoteluri de 3*si 4*, mic dejun inclus si 1 noapte la pensiune 3* fara MD
     • transport cu microbuz cu plecare si sosire din Bucuresti
     • 3 cine la Hajdúszoboszló
     • intrare gratuita la SPA-ul Napfényfürdő Aquapolis Szeged, conectat la hotelul Forras 4* in care o sa fie cazarea si la Aquaparcul din Hajdúszoboszló
Traseu: Bucuresti - Pitesti - Rm. Valcea - Sibiu - Sebes Alba - Deva - Arad - Nadlac - Szeged - Budapesta - Hajduszoboszlo - Oradea - Beius - Brad - Sibiel - Sibiu - Rm Valcea - Pitesti - Bucuresti. Total cca 1850 km
Este un program original, marca Bon Voyage.

Program
15.04 luni Plecare ora 2.00 din Bucuresti. Pana la Mako sunt 661 km, cca 10 ore de mers cu microbuzul. In jurul orei 15.00 cazare Hotelul Forras 4*. Dupa amiaza o sa ne-o petrecem la un foarte modern si imens centru SPA,  Napfényfürdő Aquapolis Szeged O sa cinam undeva la o csarda, in oras.
16.04 marti - dupa micul dejun (ora 10.00) plecam spre Budapesta. Avem doar 172 km de pana acolo, in doua ore suntem in capitala Ungariei. Pentru ca ajungem mai repede decat ora de check in a hotelului, o sa facem o scurta vizita a orasului. Incepem, pentru ca se afla in apropierea hotelului in care o sa stam, cu Piata Eroilor si Castelul Vajdahunjad. De acolo, mergem cu microbuzul pana sus pe dealul Gellert, pentru o panorma si explicatii despre obiectivele acestui oras, apoi avem doua optiuni: o coaziera pe Dunare, cu Duna Bella, care ne va aduce in fata celor mai importante obiective de pe malurile Dunarii: Parlamentul, Castelul Buda, Catedrala Matei Corvin, Biserica Sf Ana, Biserica Evanghelica, Podurile cu lanturi, a libertatii, Elisabeta, sau o plimbare in zona Castelului Buda, in care urmeaza sa vedeti obiectivele incepand cu castelul si terminand cu Bastionul Pescarilor, Biserica Evanghelica si vis a vis Parlamentul. Pe croaziera, fiecare loc are casti in care o sa primiti in dreptul fiecarui obiectiv explicatii in limba romana. Duna Bella este un vas inchis, panoramic, foarte potrivit pentru vizitarea in acea perioada a anului. O sa avem o ora de pauza pentru plimbare pe minunata Insula Margareta. Urmariti link-ul si o sa aveti mai multe detalii, inclusiv cele legate de tarif http://legenda.hu/en/duna-bella Costa in jur de 18 EUR.
Dupa croaziera o sa mergem la hotel si dupa refreh, o sa plecam spre Parcul Orasenesc, sau Varosliget. La unul dintre cele mai vechi si mai frumoase SPA-uri din Ungaria, Baile Szecheny   http://www.szechenyibath.com/.
 17.04 miercuri dimineata dupa micul dejun plecam spre Hajduszoboszlo. Avem pana acolo 243 km, in cca 3 ore si jumatate o sa fim la Eva, gazda noastra traditionala din Hajuszoboszlo. O sa ramanem acolo 3 nopti, o sa avem si cina inclusa. Bucataria este exceptionala, de cate ori ajung acolo ma pregatesc pentru un festin culinar. In tariful excursiei avame incluse, intrarile la SPA.
Hajdúszoboszló este o renumita si veche statiune balneara din Ungaria, datand de la inceputul mileniului II. Este o localitate modernizata, cu parcuri exceptionale, hoteluri si baze termale noi, si cu o calitate a cazarii si a serviciilor deosebita. Noi ajungem in luna aprilie acolo, cand uriasul strand intins pe 30 ha este inchis, dar avem posibilitatea de a ne bucura de una dintre cele mai moderne centre “aqua” din Europa. Aqua Palace este un complex acvatic acoperit. Se intinde pe 15.000 metri patrati, cu o suprafata a apei de 1.600 metri patrati si poate primi pana la 1.000 persoane, fiind cel mai mare din Europa. Complexul acvatic ofera urmatoarele servicii : strand tropical, pestera de gheata acvatica, strand - cinema, strand termal Pavai, strand Roman, strand "baie ca la mare". http://uk.hungarospa.hu/
18.04 si 19.04, respectiv joi si vineri au sa fie zile de relaxare si baie. Pe langa bai termale si entertainment, o sa facem si o excursie cu vizitare la Debrecen, al doilea oras ca marime al Ungariei, aflat la doar 24 km de statiune. Vineri seara la csarda din oras este muzica maghiara live, o sa rezervam o masa acolo, pt acea zi urmand sa schimbam masa de cina de la hotel, cu cea de pranz. Astfel ca vom putea gusta din placintele scoase din cuptor pe vatra, in fata noastra, din alte preparate grozave care se servesc acolo.
20.04 sambata, plecam spre tara. In jurul orei 9.30. Avem pana la Sibiel 370 km, in jur de 6 ore. Dar mai pierdem o ora de fus orar, astfel ca ajungem la Sibiel, unde o sa fie cazarea pt tranzitul spre Bucuresti, la ora 17.00.
21.04. duminica Dupa micul dejun si o plimbare pe malul raului, la ora 10.00 se pleaca spre Bucuresti. In jur de 15.30 o sa ajungeti, cei din Bucuresti acasa. Cei care vin din alte zone, va trebui sa-si organizeze din timp, transportul din traseul nostru, spre casa.

Alte detalii: office@singlescamp.ro
Inscrierile se pot face pana la data de 20 februarie 2013 pe formularul pe care o sa-l gasiti pe site sau pe office@singlescamp.ro
Plata se face in contul SC Bon Vojage srl Sibiu. Email: samiza@bonvoyagesibiu.ro

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #1 : Vineri, 23 Noiembrie 2012, 07:28 »
Acesta este montajul cu pozele facute la una dintre excursiile pe care le-am facut cu Singles Camp la Budapesta, Debrecen si Hajduszoboszlo:

Budapesta - Hajduszoboszlo - Debrecen martie 2012.wmv

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #2 : Vineri, 23 Noiembrie 2012, 07:33 »
Si un filmulet cu multe detalii despre Aquapalace-ul din Hajduszoboszlo, acolo unde urmeaza sa mergem 3 zile....

Aqua-Palace Hajdúszoboszló Hungarospa

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #3 : Vineri, 23 Noiembrie 2012, 07:37 »
O prezentare a hotelului Forras 4*Szeged si SPA-ului, Napfényfürdő Aquapolis Szeged, adica acolo in care o sa ne petrecem prima zi de excursie. Am vizitat complexul la invitatia directoarei de vanzari de la Forras si am ramas impresionat de tot ce este acolo.

Szeged. Aquapolis si Hotel Forras


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #4 : Vineri, 23 Noiembrie 2012, 07:40 »

Offline theo365

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 419
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #5 : Luni, 26 Noiembrie 2012, 20:10 »
Uhhh, ce bine suna,ce fain arata!!!!
Intr-adevar dupa iarna cea uricioasa(n-am nimic cu anotimpul , insa sanatatea ma face sa n-o mai plac de ceva vreme), o relaxare la spa -uri nu strica deloc, cu atat mai putin mie , care mi-s o mare amatoare de masaje, balaceli si alte jumbuslucarii..... >:D
Ma si vad intr-un jacuzzi , si cu sampania la rece (ca doar odata -i ca niciodata cand schimba berbecul prefixul) :crazy2: :faint:....vise nu!!???
Si daca mai dam o fuga pana-n Bratislava, nici nu ma supar... :2funny:
Nu ma inscriu inca , la momentul respectiv o voi face(vreau sa stiu sigur ca pot merge), insa dorinta essteeeeeeeee!DA VREAU! *|* *|* *|*

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #6 : Luni, 03 Decembrie 2012, 09:25 »
Am inclus in circuitul SPA-urilor, zona Mako - Szeged si pentru ca acel loc era (desi traversasem zona de cred peste 100 de ori) nou si pentru mine, am decis sa-mi fac minivacanta de 1 Decembrie acolo. Si promiteam inainte de plecare, ca o sa revin cu informatii si poze.

Drumul de la Sibiu pana la Mako, este in conditii de trafic normal de cca 5 ore,  dar cu opriri, din care una musai la Lipova, la ruinele cetatii si la Biserica Sf Maria, nu se ajunge mai devreme de 6 ore. Timp real, nu ma refer si la castigarea unei ore, datorita fusului orar. Imi propusesem sa ajungem pe la 12.00 la Mako, acolo unde ne rezervasem o camera la Borka Apartman, asa ca la 7.30 ieseam cu masina din curte. Soseaua goala, aproape nimeni nu se misca, asa ca pana la Simeria, prima oprire, am facut doar o ora si ceva. Urmatoarea oprire am vrut sa o fac la ruinele cetatii care se afla pe dealul din dreapta, la intrarea in Lipova. As fi avut chef de un pic de dezmorteala, ori dealul ofera o ocazie perfecta pt asa ceva. Doar ca nu  planuisem aceasta pauza si cum comunicasem si prietenilor plecati cu o zi mai inainte, si gazdei la care urma sa stam, ca in jur de 12.00 ajungem, a trebuit, cu regret, sa renunt la plimbare. Am oprit insa la Biserica romano - catolica Sf Maria din Radna (Lipova). O arhitectura exceptionala, un cadru foarte frumos, cladirea este catarata pe un deal, de unde domina ca si cetatea, localitatea.



Am urcat treptele si n-am putut sa nu remarc starea destul de neingrijita in care se afla acest adevarat monument arhitectonic. Nu inteleg si n-am sa inteleg niciodata cum nu se gasesc fonduri pentru a repara si intretine astfel de cladiri, asta in conditiile in care vezi bani aruncati pe tot felul de proiecte imbecile si fara rost. Am pasit inauntru si n-am putut sa nu spun "wow". Interiorul poate rivaliza cu orice basilica din Europa, este migalos aranjat, se simte multa atentie la detalii si asta in conditiile lipsei de opulenta.



Lipita de biserica este o manastire, fosta franciscana, aflata intr-o stare mai rea decat biserica. Mi-am propus sa citesc si sa inteleg ce s-a intamplat acolo in anii de dupa razboi, cand, citeam pe o placuta invechita de timp, calugarii franciscani au fost deportati.





Cu regretul, ca avem locuri atat de deosebite, dar pe care nu suntem in stare sa le pastram si sa le punem in valoare am pornit din nou la drum.

Undeva nu departe de Arad, sunt doua comune invecinate, nu le-am retinut numele si nici nu cred ca asta este foarte important, locurile m-au surprins prin nu stiu cum s-o numesc, nesimtirea, iresponsabilitatea sau poate chiar prostia cu care sunt cheltuiti banii. Doua parculete, invecinate soselei, abunda de cosuri de gunoi strident portocalii, folosite parca pe rol de obiecte decorative. Zeci de astfel de vase de plastic sunt imprastiate printre pomi, pe langa banci, balansoare si alte jocuri de copii. Incredibil, este o imagine socanta, pe care nu inteleg cum nu o vede nimeni din cei care ar trebui sa vegheze la banul public. Pai nu mai bine se foloseau banii aia pt renovarea bisericii din Radna? Dar poate ca de acolo de la casa Domnului se putea fura mai cu teama, mai cu frica...





Am mai alimentat odata inainte de iesirea din tara (in Ungaria benzina si motorina sunt mai scumpe decat la noi), am trecut in Ungaria si in doar 20 minute am ajuns la Mako. Pe partea stanga de iesire este zona de TIR si de obicei acolo se strang multe resturi, gunoaie, plasticuri, ma rog tot de ce nu mai este nevoie intr-o cabina de autocamion... Ungurii ordonati, stransesera totul in saci, pe care ii asezasera langa drum, pentru a putea fi incarcati si dusi de acolo. Campurile erau curatate, arate si multe din ele deja pregatite pt semanatul de primavara. Casele din satele maghiare sunt insa tare saracacioase, rar cand vezi cate una renovata sau mai aranjata. Majoritatea se ocupa cu agricultura, de fapt zona este cunoscuta pt calitatea exceptionala a usturoiului (considerat a fi cel mai bun din Europa) si a cepei. De o parte si de alta a drumului, o multime de tarabe cu legume de toamna: cartofi, ceapa, usturoi, paprika uscata, dovleci etc. Si flori, ultimele de anul asta.

GPS-ul m-a lasat intr-o benzinarie OMW, vis a vis de cladirea in care inchiriasem apartamentul de minivacanta. Am dat o roata cladirii si am parcat in curtea dischisita si aranjata.





Am descarcat si am intrat in apartamentul perfect mobilat pt a sta cateva zile. O bucatarioara mica la intrare, cu tot ce este nevoie pt a pregati o masa, plita electrica, cuptor cu microunde, frigider, vesela, tacamuri, chiar si ulei, zahar piper si servetele...Tipul care ne-a primit tare simpatic si cumosecade, facea insa eforturi mari sa se inteleaga cu noi: doar un pic de engleza si mai putina germana, romana aproape deloc. Dar constient de asta, daduse numarul meu unei vecine, Magda, care era romanca si care m-a sunat in prealabil explicandu-mi tot ce tinea de cazare, localizare, mod de intalnire. Super-gazde!







O baie mare si generoasa si un miros placut. Semn de curatenie si intretinere perfecta.





Prietenii nostri au stat la alta pensiune, la Maros (cred ca inseamna Moara), dar apropiata de noi si pana ne-am dezmeticit, navalisera deja la noi. Pregatiti cu o tuica de bine ati venit. Am luat o gura, mi-am pregatit geanta pt SPA si gata...directia bai, ca doar de aia venisem.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Baile, de fapt complexul SPA din Mako este nou construit, asa ca tot ce este inauntru, e supercalitativ si de ultima generatie. Primul lucru care te impresioneaza, inca de la apropiere este arhitectura. Exceptionala ideea de a copia si de a stiliza elementele unui vechi lacas de cult care a existat aici candva.Este cu totul deosebit de ce am vazut pana acum.












Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #8 : Luni, 03 Decembrie 2012, 09:42 »
Tariful de intrare, in aceasta perioada, in conditii de grup (6 persoane, 2 zile) a fost de 1660 HUF, adica in jur de 27 RON. Foarte putin in comparatie cu cat platesti in Romania pt asa ceva. Chiar si in conditii de individual, tariful nu depaseste 2200 HUF, asta in conditiile in care esti doar vizitator in Mako, daca esti insa turist (adica ramai peste noapte), primesti de la gazda, un bilet redus cu 20%.

La aceste tarife se mai aduaga, daca doresti evident intrarea la sauna, masaj etc.

Complexul are si pe interior o arhitectura exceptionala si potrivita pentru relaxare. Inauntru cald, placut, o atmosfera linistita, toata lumea se balaceste si se bucura de jeturile de apa, de "bulbuci", de cromatica...Nu-ti mai vine sa iesi afara, atat de bine este. Doua zile m-am "scaldat" pana mi-am simtit relaxat si incalzit corpul. Grozav de bine!






















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #9 : Luni, 03 Decembrie 2012, 09:53 »
Seara am fost al un local in afara oraselului, la cca 4 km de unde stateam, in directia Nagylag. Problema este doar deplasarea pana acolo. Noi am decis taxi, dar am costatat cu stuporare ca nu prea exista asa ceva. Un singur "personaj" care avea ceva care aducea a taxi si care avea vreo 6 tipuri de tarife si care evident a ales pe cel mai mare. Era doar ziua noastra, nu-i asa, 1 Decembrie! In sfarsit dupa ce a dus pe primii trei, s-a mai intors si dupa noi ceilalti, asa ca intr-o jumatate de ora am fost toti "transportati" la localul cu pricina.

Dar nu mi-a parut rau nici macar o clipa. Atmosfera excelenta, curat, totul aranjat ca la revista, o curte superba, lumini  bine asezate, totul super! Cartea de meniu insa este un dezastru! Asa ceva n-am vazut niciodata. De buna seama ca omul maghiar, a introdus in google translate textul in limba lui si ce-a iesit... ;D ::) :-\ Nu ne-am putut abtine din ras vreo 10 minute, atat de caraghioase erau traducerile....

Eu mi-am ales un piept de rata la gratar, cu sos de fructe de padure si bulete de cartofi. Un deliciu, atat de buna totul incat imi venea sa mai cer o portie...







si cate ceva si din farfuriile prietenilor...




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #10 : Luni, 03 Decembrie 2012, 10:20 »
Dimineata am plecat spre Szeged. Sunt doar 28 de km pana acolo. Am folosit vechiul drum ce lega granita noastra de Budapesta, altfel daca am fi luat-o pe autostrada ar fi fost nevoie sa platim vigneta. In cca 40 de minute am ajuns acolo si prima vizita a fost la Forras, un hotel pe care il am in perspectiva pentru colaborare. Face parte din lantul Hunguest (apropo oare de ce toate tarile au retele nationale hoteliere, numai la noi nu s-a putut intampla asa ceva?! :( ) si este o combinatie fericita de corporate venue si leisure. Super bine gandit, construit in 2010, impreuna cu imensul complex SPA de langa. Patru stele superior, in jur de 200 de camere, tarif normal 100 EUR/camera, dar care include un mic dejun adevarat si intrarea la SPA.

Complexul SPA, pt ca despre el am sa va povestesc acum, este construit in partenierat public privat, 80% Primaria Szeged si 20% reteaua hoteliera Hunguest. Adica cel mai destept lucru care se poate face: investiti de stat cu marketing, direct interesat, privat. Combinatia perfecta si de cea mai mare eficienta. Oare la noi cand o sa se invete management turistic in adevaratul sens al cuvantului? Cand o sa se priceapa care sunt solutiile cele mai bune si mai eficiente? Cand interesul de obste o sa fie mai important decat al mic, egoist si interesat, personal?

Pana una alta ungurii se dezvolta, au acum la doi pasi de noi Gyula, Hajduszoboszlo, Heviz, Mako si Szgeged. Sa nu mai amintim si de Budapesta care sta tare bine la capitolul bai termale. Si atrag sunte de mii de romani anual, in loc sa fie invers. Avem locuri cu mult mai interesante decat a lor, avem tot ce ar trebui pt investitii, doar ca nu se misca nimic...

Revin la baile din Szeged. Emese, o unguroaica foarte simpatica, instruita si cu o engleza neasteptat de corecta, ne-a asteptat pe mine si pe Samiza si ne-a prezentat tot complexul. Prima parte, acolo unde se poate sta doar 3 ore este numeste Silent SPA. Un loc superb si impecabil construit. Lumini, caldura venita de peste tot, bazinele cu valuri si jeturi, totul este la superlativ!





Se trece apoi intr-o sala cu saune, aromoterapie, cromoterapie....apoi intr-o zona mai intima, o private spa, unde un cuplu, pt 100 de EUR poate petrece 2 ore, intr-un bazin jacuzzi, luminat cum putin locuri am vazut, apoi se poate relaxa intr-o camera alaturata, un imens pat cu saltea cu apa....



Zona publica, aquapark-ul efectiv este si ea compartimentata, sunt acolo multe bazine diferite, toboganuri, outdoor pools, cam tot ce-ti poti inchipui ca-ti face placere.













La etaj sunt in jur de 40 de daily rooms, exista dotari perfecte pt mama si copilul, cu bucatarioara pt incalzirea mancarii sau a laptelui, patuturi, loc de joaca, toate - absolut toate conditiile.

Am plecat de acolo impresionat de ce am vazut, de profesionalismul lui Emese si a lui Piri, ghidul nostru de la Forras.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #11 : Luni, 03 Decembrie 2012, 10:26 »
In Szeged, imi propusesem sa vad mai multe, arhitectura desi mai noua este tare placuta si armonioasa, dar din pacate toate astea au un adversar pe masura: Szeged Plaza, adica moll-ul lor. Am ajuns si acolo, ne-am intalnit din nou cu prietenii nostri care iesisera si ei la cumparaturi, am pierdut vreo 4 ore... :(( si am plecat spre Mako. Chiar dupa podul peste Mures, din directia Szeged este un local pe care-l stiam de 20 de ani si unde se mananca tare bine si mult. Si ieftin. Ne-am oprit la un gulasch si indopati peste masura, am plecat din nou, spre SPA-ul din Mako.

Seara am fost la Rocco Cafe&Restaurant, un loc mic dar cald si primitor, unde se mananca tare bine.








Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #12 : Luni, 03 Decembrie 2012, 10:35 »
Duminica, m-am trezit cu gandul de a ma plimba putin prin orasel si doua ore acesta mi-a fost gazda. Am luat-o pe o straduta pe care am stat, dar in directie inversa centrului, am vizitat o biserica, apoi am ajuns la un targ de duminica. Cu de toate: gaini, oua, bibilici, usturoi, ciorapi, jucarii, maturi....adica un amalgam. Destul de civilizat expuse, asa ca am avut rabdarea sa dau un tur al pietii. Ce m-a impresionat insa a fost, ca toata lumea a venit cu bicicleta, doar 3-4 masini vazusem pe acolo si cred ca si aceia erau sau riverani sau adusesera marfa. De fapt in Ungaria mersul cu bicicleta este un adevarat cult, toata lumea de la copii pana la batrani circula cu acest mijloc. Civilizat!



Oraselul este mic, dar curat si primitor. Cateva cladiri vechi, cateva statui, zone verzi infrumuseteaza locul, asa ca plimbarea mea s-a transformat intr-o placere...vizuala.


















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Circuitul SPA: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #13 : Luni, 03 Decembrie 2012, 10:41 »
Am parasit Mako cu dorinta de a ma intoarce cat mai repede. Urmatoarea sedere insa va fi la Forras, unde asa cum va spuneam doresc sa duc mai multe grupuri.

Drumul inapoi a fost un pic mai greu, ploua si ne-a prins noaptea, coloane interminabile de tiruri...La 20.00 am fost insa acasa, din nou, dupa 3 zile pline. O excursie scurta dar placuta si relaxanta. Aceste locuri le voi parcurge si cu o parte din voi, de aceea am dorit sa stiti cam ce o sa vedeti si am descris mai pe larg totul. Dar am vrut ca descrierea mea sa foloseasca si acelora din Singles Camp sau din afara care doresc sa calatoreasca spre aceste destinatii. Fiind relativ noi, s-a scris foarte putin despre ele, asa ca poate ce scriu eu acum va ajuta pe multi...

Mari_a

  • Vizitator
Circuitul SPA-urilor: Szeged - Budapesta – Hajduszoboszlo 15 - 21 aprilie 2013
« Răspuns #14 : Luni, 03 Decembrie 2012, 12:03 »
Primul lucru care te impresioneaza, inca de la apropiere este arhitectura.
Am vazut pozele de ieri, de pe facebook, si uitandu-ma la ele m-a frapat asemanarea cu biserica Millenium din Miercurea Ciuc si cu stilul hotelului din Balaton in care am stat asta vara, care avea tot asa o cupola mare din lemn. Si l-am intrebat pe nea'google cum e posibil. Mi-a zis ca atat Baile Mako, cat si biserica de la Miercurea Ciuc (dar si edificii din Sfantu Gheorghe -Covasna, Timisoara si Cluj) sunt desenate de unul din marii arhitecti maghiari (decedat in 2011): Imre Makovecz. Incepand cu un restaurant din Balaton, in 1964, a proiectat numeroase hoteluri, vile, csarde, bai, parcuri in statiunile de primprejurul lacului, cum ar fi hotelul Atrium si biserica din Siofok. Pe langa stilul de "arhitectura organica", cu mult lemn, cu trunchiuri de copaci cat mai putin ori deloc prelucrate, doua sunt motivele care se regasesc in majoritatea constructiilor proiectate de el in Ungaria si, dupa cum se vede, nu numai: acoperisurile in forma de ceapa (care se cultiva intens in zona Mako inca de pe la 1700) si aripile de vultur stilizate - care apar si pe coloanele bailor din Mako...