Autor Subiect: Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)  (Citit de 7780 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)

Praga atrage milioane de turisti anual, locurile predilecte de promenada si vizita pentru majoritatea situandu-se intre zona de Castel si Catedrala Vitus, continuand cu Orasul Mic (Malostranska), apoi Podul Carol (Karluv Must) si  Piata Orasului Vechi (Starometska). Sunt atat de multe locuri si obiective in Praga, incat ti-ar trebui vreo 2 saptamani sa le parcurgi pe toate. Dar cum programul turistic nu cuprinde in general mai mult de 1-3 zile, este nevoie de o limitate a perimetrului vizitat. Si atunci oamenii aleg ceea ce cred ca este mai interesant si mai important. Fiind zona cea mai bogata in cladiri, obiective, biserici si magazine, Vitus – Staromestska, este asa cum scriam si cea mai frecventata.

Este mult de descris tot drumul de la catedrala, in jos pe Nerudova si pana in Piata Orasului Vechi si despre asta au scris multi. Ceea ce n-am gasit nicaieri descrisa in amanunt este arhitectura exceptionala a cladirilor din Staromestska si ce sunt sau au fost fiecare din acestea. De aceea, incerc acum, cu ajutorul fotografiilor pe care le-am facut in excursia Singles Camp din vara, sa va povestesc cate ceva despre acest loc cu totul special, Piata Orasului Vechi.



Punctele principale si cladirile cu cea mai importanta valoare istorica, turistica, arhitecturala sunt fara indoiala:

Vechea primarie a Pragai


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)
« Răspuns #1 : Marți, 05 Februarie 2013, 19:19 »
Catedrala Tyn



si Biserica Sf. Nicolae.



Nu ma opresc acum la acestea pentru ca sunt obiective foarte cunoscute, despre care s-a scris si despre care gasiti pe o multime de site-uri informatii. Si pe forumul nostru, la Actiuni incheiate, gasiti la excursiile pe care le-am facut anii trecuti informatii, poze si detalii despre acestea. Va scriu despre cladirile, pe care toata lumea le admira, dar foarte-foarte putini stiu ceva despre ele.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)
« Răspuns #2 : Marți, 05 Februarie 2013, 19:28 »
Incep cu cea mai importanta cladire, evident in afara de cele trei mentionate. Se numeste Palatul Kinsky (Staromestska numarul 12). Este de departe cea mai frumoasa cladire in stil Rococo din Praga. De construit se stie cand a fost construit, adica  in 1755 – 1765, dar nu se cunoaste exact de cine, de Anselmo Lurago sau de K.I.Dientzenholfer. Inca mai sunt dispute pe aceasta tema. Interesant este ca arhitectura in sine este baroca, dar toata fatada este decorata cu scene alegorice si cele 4 elemente de arta antica, toate realizate in stil rococo. Decoratiile au fost distruse in al doilea razboi mondial, dar au fost ulterior refacute intocmai dupa cele initiale.
Initial a fost resedinta contelui Goltz, urmand ca dupa moartea sa, in 1768 sa intre, prin cumparare, in proprietatea contelui Frantisek Kinsky, care a dat si numele palatului.
Mult mai tarziu, intre 1893 si 1901, acolo a functionat, cu implicarea lui Franz Kafka o scoala de gramatica germana. Acum cladirea gazduieste Galeriile Nationale si Libraria Kafka.



Lipita de palat, la numarul 13 este Cladirea Clopotului de Piatra. Cu o arhitectura de gotic timpuriu, este considerata a fi una dintre cele mai interesante cladiri medievale din Praga. Se pare ca a fost construita pentru familia regala, undeva in a doua jumatate a secolului XIII.
De ce i se spune Cladirea Clopotului de piatra? Pentru ca pe unul dintre colturile constructiei, este sculptat in piatra un clopot, ce reaminteste de evenimentul istoric din 1310, cand preotul personal al Reginei Elisabeta a folosit un clopot pentru a a anunta si a da un semn viitorului rege John de Luxemburg, ca poate intra si ocupa Staromestska, fara nici o lupta.
Cladirea gazduieste acum, Galeriile de arta ale Pragai.



Cea mai veche arcada baroca din Praga este cea pe fatada Scolii Tyn, Týnská škola, o cladire aflata la numarul 14, Staromtestska, colt cu Tynska. Scoala parohiala a functionat intre sec XIV si XIX, cladirea fiind compusa din doua corpuri intial separate, mai apoi unite, printr-o reconstructie, atribuinduli-se o fatada renascentista comuna. In trecut a fost si resedinta a medicului de familie a suveranului, John de Luxembrug. In zilele noastre este o scoala catolica, numita Collegium sanctissimae Mariae.



La numarul 16, Staromestske colt cu Celetna, este Casa omului de rand,  (Storch House sau At the Stone Virgin Mary sau pe ceha, Storchuv dum). Cladirea, cu o fatada pictata, de o rara frumusete, este o casa medievala, construita cele mai probabil in sec XV.A fost reconstruita in stil neo renascentist si neogotic in anii 1896 – 1897, pentru editorul si distribuitorul de carte, Alexandre Storch.. Fatada care atrage atentia oricarui trecator contine picturi murale ce il reprezinta pe St Wenceslas (patronul sipritual al Boemiei) si cei trei magi. Pictura originala este opera faimosului artist ceh, Mikolas Ales. 



„La masa de Piatra” (At the Stone Table sau Kamenný Stůl), cladirea aflata la numarul 18, a fost initial o constructie cu arhitectura tipic italiana, romanesca si ulterior reconstruita in stil gotic. In 1724 se finalizeaza si fatada baroca, decorata cu stucatura si fresca de John Almnsman. Aici a functionat din 1907 salonul literar al Bertei Fantova. Kafka frecventa si el des aceasta cafenea si chiar Eistein a fost gazduit aici in timpul sederii sale la Praga. In zilele noastre in cladire functioneaza un restaurant.



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)
« Răspuns #3 : Marți, 05 Februarie 2013, 19:38 »
La numarul 20, Železná colt cu Staromestske”este „La Inorog” (At the Unicorn sau pe ceha  Dum U Jednorozce ), una dintre cele mai vechi cladiri din Praga si cu adevarat signifianta pentru elementele sale de baza, romanice de secol al XII-lea. Matyas Rejsek este arhitectul ultimului pasaj de tip gotic care s-a pastrat in Praga, fiind unul dintre elementele de comoara arhitecturala pe care le detine acest oras. Cladirea poarta insemnele patronului acestei case, numit Jiri, inorogul. Faimosul compozitor Bedrich Smetana a avut o scoala privata de muzica aici in 1848. Tot aici. Undeva pe la inceputul sec XX a fost un young club, numit White Horse (La calul Alb). De aceea in multe locuri aceasta cladire mai este numita si asa. Acum in cladire functioneaza un hotel.



La camila de aur (numarul 21), se afla pe partea opusa cu Hotelul Old Town (cladirea La Inorog), Staromestske cu Zelezna. Casa este acum reconstruita in stil romantic, dupa planurile lui  Jan Bělský. S-a pastrat o pivinita gotica, asta dupa ce cladirea a suferit datorita demolarii pentru a face loc strazii Zelezna si multe modificari ulterioara. Incepand cu prima parte a secolului XIX, timp de 100 de ani, casa a fost locuita de familia Hainz, administratorul ceasului astronomic.



Casa de la numarul 22 (cea imediat alaturata Camilei de Aur) a fost construita in sec XVIII combinand doua case medievale separate: „Coroana de aur” si „Calul de aur”.
Casa din dreapta a fost detinuta de Ottavio Strada z Rossbergu, un foarte cunoscut anticar el fiind cel care a instalat pe casa semnul coroanei de aur. Inainte de 1690, ambele case erau adaptate stilului baroc timpuriu. In 1767 au fost cumparate de un unic proprietar si puse impreuna



Casa La Vulpea Rosie (At the Red Fox House) de la numarul 24, a fost o cladire renascentista, mai apoi refacuta in stil gotic. In ultima parte a secolului XVII-lea, stilul a fost adaptat la cel baroc de catre  Jean Baptiste Mathey. Fatada pe care o vedem azi vine insa din alta vreme. Interiorul casei este ornat cu stucatura si pictura



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)
« Răspuns #4 : Marți, 05 Februarie 2013, 19:45 »
„La Gasca albastra” (At the Blue Goose), cladirea de la numarul 25, a fost in perioada evului mediu, o taverna si o cunoscuta casa de vinuri totodata.Cunoscuta si ca U Bindrů house by Bindrova wine pub, mai tarziu U Človíčků si U Modré hvězdy (Steaua Albastra - Blue Star). Pe locul unei case construita in stil romanesc de secol al XII-lea si pe ceea ce a mai ramas din fundatie, s-a construit in sec XIV o casa gotica. Din acea perioada a mai ramas pasajul in curtea interioara. O reconstructie totala a avut loc intre 1546 si 1571, tot atunci cand arcadele au aparut in proiectul cladirii. In mijlocul sec XVII cladirea a fost cumparata de Daniel Voříkovský z Kunratic, primarul Pragai si se presupune ca el a fost acela care a adaptat fatada intr-un stil reprezentativ. Fatada de azi este in stil de baroc tarziu, permitand mai tarziu, in 1926 conexiunea cu Štěpánovský house (numarul 26).



Alta cladire de pe aceasta parte este „La taur” (At the Ox sau U vola). Amplasata in coltul dintre Melantrichova si Staromestske, la numarul 27, cladirea a fost ridicata prin reconstructia uneia mai vechi, construita in prima parte a evului mediu. A luat numele de „La taurul” (Ox) de la patronul sau de atunci, Ochse, dar a mai fost numita si U Smertošů si „La leul Alb”. In 1609 cladirea este redecorata renascentist, pt ca in 1740 sa sufere o reconstructie totala, fiind adusa intr-o forma baroca. Din acel timp s-a pastrat fatada.Un portal gotic de asemenea s-a mentinut pana in 1935, dar a fost reconstruit pentru o adaptare la un magazin ce isi avea atunci locul in cladire.In coltul cladirii este o copie a statuii Sfantului Joseph, realizata de Lazar Widmann in 1750. Originalul din pacate, nu s-a pastrat. Cladirea este conectata prin doua arce care traverseaza Str.Melantrichova pana pe partea opusa, Cladirea Štěpánovský.



Casa Vilímek  (numarul. 28), inregistrata in 1462 ca U Kryštofa (Cristopher House), este aripa ramasa din ce a fost odata Manastirea de maici Sf Mihail. Intre 1472 - 1514 a avut loc o reconstructie care a adus cladirii stilul gotic, pentru ca mai apoi in prima jumatate a sec XVIII sa se faca inca o interventie majora, de data asta imprimandu-se constructiei stilul barroc. Este o cladire tip palat, cu fatada baroca, probabil opera lui František Ignác Prée. La parter este un portal renascentist cel mai probabil din prima parte a sec. XVII.



„La ingerul de aur” sau „La ingerul negru” (At the Golden Angel) – este cladirea de la numarul 29, este o casa baroca conectata la inceput de Manastirea Sf Mihail. A fost folosita ca si capela in sec XV, de atunci pastrandu-se o pictura a unui inger si o sculptura a Sf Florian. Azi cladirea gazduieste restaurantul U prince (La print).



Aici piata Orasului Vechi se termina, noi ne continuam drumul, trecand prin fata Turnului cu ceas a primariei vechi, apoi pana vis a vis de linia cladirilor pe care vi le-am descris. In colt este Biserica Sf Nicolae, din spatele careia, pe langa casa in care s-a nascut Kafka, se ajunge in Josefov, cartierul evreiesc. Mergem insa mai departe pe latura care bisericii care duce pana la Palatul Kinsky.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Praga. Cladirile din Piata Orasului Vechi (Old Town Square sau Staromestska)
« Răspuns #5 : Marți, 05 Februarie 2013, 19:52 »
Casa cu numarul 5 lasa intre ea si Biserica Sf Nicolae, sa strecoare pana in Piata Orasului Vechi, strada cu cele mai scumpe magazine din Praga: Pařížská . Cladirea s-a construit dupa o sistematizare a zonei, in 1896 – 1897, dupa un proiect a lui Otakar Materna si a unui profesor de la Universitatea Tehnica din Praga, Rudolf Kříženecký. In armonie cu cladirile din jur, dar si cu cererea primariei, s-au folosit ornamentele de baroce originale de la Manastirea Paulinelor. In 1945 cladirea a fost afectat serios de luptele ce s-au dat in piata. Doi arhitecti, Jaroslav Stránský si Karel Storch, au coordonat lucrarile de reconstruire. Pe fatada dinspre Pařížská, intr-o nisa este amplasata o statuie a lui Bacchus. Intrarea este strajuita de coloane ionice cu sculpturi alegorice. Cladirea mai alte si alte reliefuri, un medalion cu ingeri, probabil opera lui Jindřich Říha.



Cladirea de la numarul 6, a fost odinioara Palatul Companiei Municipale de Asigurari. Este un complex neo-baroc si art-nouveau, construit intre 1899 si 1901.dupa un proiect a arhitectului Osvald Polivka. Partea din stanga a palatului, mai ingusta si zugravita diferit (intr-un caramiziu) este in cel mai original stil baroc. La aripa principala, portalul de marmura este decorat cu figuri alegorice, de Ladislav Šaloun. Fatada, deasupra geamurilor este laborios decorata. O decoratie cu tema Focului si Apei, realizata de František Procházka si Ladislav Šaloun, infrumuseteaza bogata aripa din dreapta. Stucatura ornamentala, exceptionala ca detalii a fost facute de Frantisek Kraumann. Deasupra intrarii principale, un mozaic care reprezinta cel mai probabil pe vestita si legendara in Praga, printesa Libusa. 



La numarul 7 este fosta Manastire a Paulinelor. Este singura cladire din aceasta parte a pietei care a ramas in forma si pe locul original. A fost construita de Ordinul Paulinelor, dupa ce au primit in dar Biserica Sf Salvador, care fusese confiscata de la nemtii luterani.
Mai tarziu au mai cumprat o casa si le-a unit printr-o noua fatada in 1688. Aceasta  a fost decorata cu statui de Matěj Václav Jäckl. In nisa centrala sa fla fondatorul ordinului franciscan de maicute a Paulinelor. In 1784 Iosef II a inchis manastirea si maicutele au fost nevoite sa plece.Locul s-a transfomat in camera pentru garda calare, apoi din 1857 a fost monetarie.



Casa Elefantului (Elephant House) se afla la numarul 9. Se mai numeste si Elefantul de aur,  sau Cukrovský. Inca de la jumatatea evului mediu se afla aici. In sec XVII s-a reconstruit in stil baroc, apoi urmatorul proprietar, contele Cukr de Tamfeld, a facut o alta reconstructie, de data aceasta baroca. Cu toate protestele Clubului Vechiul Praga, in 1904 a fost demolata, dar in 1906 o noua casa, proiectata de František Schlaffer a fost construita, cu o fatada neo-baroca. Isi are numele dupa statuia lui Atlas, aflata in coltul cladirii, elefantul ca si Atlas fiind considerate simboluri ale puterii.



Cu Casa Crucii de Aur (Golden Cross House) inchidem cercul calatoriei virtuale. La numarul 10 se afla o cladire construita pe terenul uneia demolata, undeva prin 1906. Fatada a fost intr-un fel impusa ca stil de municipalitate, asa ca arhitectul Richard Klenk z Vlastimilu, a fost nevoit sa respecte anumite linii. Ferestrele sunt decorate cu stucatura, cu motive florale. Din 1939 acsa a fost adaptata pentru a gazdui Insitutul Funerar al orasului Praga (brrr, intre atatea cladiri frumoase cu destinatii atat de vesele si placute, nu stiu ce-o fi fost in capul administratie de atunci…) Oricum la parter este un Irish Bar, asa ca atmosfera este mai inviorata...




Si cu asta turul meu, care a incercat sa va poarte prin una dintre cele mai frumoase piete din Europa s-a incheiat. Sper ca v-a facut placere sa vedeti pozele si poate cine stie pe unii dintre voi cei care cititi materialul meu, o sa va si ajute intr-o excursie viitoare.