Autor Subiect: Statuile de bronz din Bratislava  (Citit de 5201 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Statuile de bronz din Bratislava
« : Vineri, 08 Februarie 2013, 16:50 »
Statuile de bronz din Bratislava

Cei care au calatorit impreuna cu mine in Bratislava isi aduc aminte desigur de doua lucruri pe care am incercat sa le imprim in memoria lor:
-   drumul de incoronare a regilor
-   statuile de bronz care personalizeaza orasul de pe malul Dunarii
Am sa va povestesc in alt articol si despre drumul regilor, asa cum incepe el acum, de la Catedrala Sf Martin, pana la Poarta Sf Mihail.

Ma opresc acum la cele patru statui de bronz care atrag anual sute de mii de turisti curiosi sa le descopere prin labirintul de strazi ale Orasului Vechi.

Cea mai importanta este Cumil (Rubberneck) – un muncitor care iese dintr-o gura de canal privind la trecatori. Foarte aproape de Piata Primariei, Str. Panska colt cu Rybraska, originala statuie este protejata acum de masinile care-i circula prin fata, printr-un hazliu dar ingenios panou, „Man at work”. Imaginea acestei statui este atat de populara incat aproape ca bate pe cea a castelului de pe deal, cel care este emblema orasului. Pe Cumil il gasesti peste tot: pe cutiile de napolitane, pe ambalajul de ciocolata, sub forma de mici statuiete, pe calendare, tricouri...



Schoene Naci este un personaj vesel si incantator. Il gasesti dand buna ziua, cu palaria scoasa ca un adevarat gentleman, celor care trec pe strada Rybarska. Acest personaj hatru chiar a existat. Nascut undeva la sfarsitul secolului XIX, Ignac Lamar, pentru ca asa se numea gentilomul nsotru, era un binecunoscut al strazilor centrale ale Bratislavei. Imbracat la „patru ace”, cu capul acoperit de joben, Ignac se plimba in sus si in jos pe strazi si ca un adevarat cavaler cum se dorea a fi, saluta femeile, printr-un gest teatral, scotandu-si jobenul si facand o usoara fandare in semn de plecaciune. Si isi insotea salutul, atribuind si gratuland femeile cu vorbe de lauda: „frumoasa, frumoasa...”. Nu se aminteste daca femeile erau incantate de ce auzeau si de salutul lui, dar cu bunaseama nimeni nu se supara din moment ce era un personaj atat de popular si cunoscut.




Meseria de paparazzi sau paparazzo cum vad ca tabloidele noastre ii numesc pe cei care stau ore intregi pentru a surprinde si a avea un click cu cate un personaj monden, este una ingrata, necesitand rabdare si mai ales alegerea unui loc strategic. Asa este amplasat si Paparazzi-ul nostru din Bratislava, la intersectia Laurinska si Radnicna, stand la panda pentru a surprinde pe cineva...




Soldatul napoleonian – este un soldat francez, care aduce cu insusi Napoleon, cel care a semnat cu austriecii, in 1805, Tratatul de pace  la Pressburg (denumirea in germana a orasului Bratislava). Această pace a survenit în urma bataliei de la Austerlitz care parctic a pus capăt celui de-al treilea război al francezilor cu coalitia antinapoleoniene.
În urma acestei păci, Austria a trebuit să cedeze comitatul Tirol si Vorarlberg statului bavarez. Restul Austriei Occidentale a fost impartita între Baden si Wurttemberg, in timp ce regiunile Venetia, Istria, Dalmatia și Cattaro, au fost alipite si repartizate regatului napoleonic Italia. Si daca am ajuns la istorie si geografie, ar trebui sa mai mentionez ca aceasta a fost poate cea mai mare victorie a lui Napoleon. Austerlitz, locul in care s-a dat batalia este azi numit altfel, Slavkov u Brna, fiind cum arata si numele foarte aproape de Brno (cca 20 km).




Bratislava mai are multe statui, mi-ar lua destul de mult timp sa scriu despre toate. M-am oprit la doar cele mai importante, cele care fac deliciul turistilor si mai ales a amatorilor de fotografie.

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Statuile de bronz din Bratislava
« Răspuns #1 : Duminică, 10 Februarie 2013, 10:23 »
Cat mi-au placut mie aceste statui ( si Bratislava - faina atmosfera- relaxanta, pitoreasca) - ca sunt vesele (probabil de aceea lumea le indrageste atat!) - ca nu reprezinta oameni cunoscuti - de ce oare toata lumea are impresia ca trebuie sa ridice o statuie doar unor personalitati ?
Imi aduc aminte ca am stat la coada sa ne fotografiem pe bancuta cu soldatul francez !  

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Statuile de bronz din Bratislava
« Răspuns #2 : Duminică, 10 Februarie 2013, 10:53 »
Mai nou, la bancuta pe care sta aplecat Soldatul Napoleonian, isi fac veacul doi oameni statui, din aceia care asteapta o zi intreaga sa te pozezi cu ei. Si cum stau protapiti pe banca, nu poti face fara ei...Destul de neplacut...

Offline almi_gabi

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 7620
Re: Statuile de bronz din Bratislava
« Răspuns #3 : Duminică, 10 Februarie 2013, 16:20 »
Nu stiam ca a mai aparut o statuie pe acea banca.  Probabil soldatii francezi napolieni s-au hotarat sa-si faca permisile in Bratislava.   

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Statuile de bronz din Bratislava
« Răspuns #4 : Duminică, 10 Februarie 2013, 16:23 »
Iti dai seama cat de tantosi o fi fost ei, dupa ce i-au naucit pe austrieci! Si ce succes o fi avut la fetele de acolo....Nu stiu daca pe vremea aceea era deschis Irish Bar-ul la care tot trag eu... ;D