Autor Subiect: O destinatie sacra: Abatia de la Mariazell  (Citit de 4283 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13225
O destinatie sacra: Abatia de la Mariazell
« : Sâmbătă, 09 Februarie 2013, 11:54 »
O destinatie sacra: Abatia de la Mariazell

Am inclus anul trecut in intinerariul nostru austriac, cel mai cunsocut loc de pelegrinaj al catolicilor din Europa Centrala: abatia de la Mariazell sau „Altarul Fecioarei Maria din Mariazell”.
Basilica este cocotata pe platourile inalte ale Alpilor, pe un deal altadata golas, strabatut doar de potecile facute de pelegrini si credinciosi.





Superb loc, dar zic eu este mai frumos acum, cu ce s-a construit in jur. O adevarata revarsare de culoare pe strazile Mariazell-ului. Cladiri cu stucatura minutios aplicata, cu balcoane pline cu flori, cu terase generoase. As fi ramas mult mai mult acolo, daca n-ar fi fost timpul care ne presa sa ajungem la destinatia urmatoare. Ne-am oprit totusi, dupa ce am vizitat abatia si la una dintre terase si am baut o cafea buna-buna! Dar sa revin la abatie.

Perimetrul pe care s-a construit basilica, a fost donat Manastirii Sfantului Lambert, asta dupa ce calugarii incepusera sa-si construiasca niste chilii. Se intampla undeva prin 1100.
Se spune ca in seara zilei de 21 decembrie, un calugar benedict, care se numea Magnus, in timp ce cauta un loc in care se putea amplasa viitoarea manastire, a dat de un imens bolovan care-i bara cararea si pe care ii era foarte greu sa-l ocoleasca. Incercase sa-l si sara, dar nu a reusit decat sa se juleasca si dupa careva incercari nereusite, a renuntat. A scos insa din ranita o mica figurina din lemn ce o reprezenta pe Fecioara Maria si ingenunchiind, ceru ajutor divin. Astepta un semn, pe unde sa o ia.
Se auzi dintr-o data un bubuit puternic si stanca s-a spart in doua, permitandu-i calugarului sa treaca mai departe.Impresionat de puterea micii statuiete, a atarnat-o de o creanga si apoi in scurt timp, impreuna cu cativa localnici a inceput sa construiasca o capela cu altar pentru aceasta. Puterea figurinei de lemn, a inceput sa fie cunoscuta de tot mai multa lume, multimea stransa sa se roage facand capela neincapatoare.
Asa ca in 1200 a fost marita pana la nivelul unei biserici obisnuite, iar in 1335 Henry I a extins-o si mai mult, dupa ce se convisese de puterea statuii. Tot mai multi pelegrini au inceput sa o viziteze, dupa ce a aparut ziarul local, Zellfahrt , care era de fapt mai mult un buletin de informare si care mentiona locul si ca unul de cainta pentru cei faradelege.
In 1363, Louis I al Ungariei a inlocuit vechea biserica cu una una noua. Era semnul lui de multumire pentru o victorie militara. Noul salas de cult avea un turn urias pentru vremea aceea, de 90 metri si a ornat intrarea in biserica cu un portal in forma de arc deosebit de frumos. Patrusprezece ani mai tarziu a adaugat bisericii o capela, numita a „iertarii” (Gnadenkappelle).
Biserica gotica a fost mai mult extinsa de Ferdinand al III-lea, dar care a imprimat constructiei un stil baroc. Asta se intampla in 1643. Aceasta este forma pe care o are si azi basilica.



 Din 1699, peste 400.000 de pelegrini vin aici anual. In 1783, Imparatul Joseph al II-lea a inchis manastirea de la Mariazell si mai tarziu, in 1787 a interzis pelegrinajul acolo. Ulterior insa pelegrinajul s-a reluat.
Papa Pius X-lea a fost prezent in 1907 la Mariazell, cu ocazia sarbatoririi a 750 de ani de la construirea altarului inchinat Statuii Fecioarei Maria si binecuvantat cu puterea lui pe toti pelerinii prezenti acolo.
Trebuie spus ca primii pelerini au venit din Austria, dupa care au urmat ungurii, apoi croatii, slovacii, nemtii si apoi toate tarile central europene.
Un alt papa a vizitat Mariazell-ul, in 1983 in persoana lui Ioan Paul al II-lea. Faptul ca locul a fost vizitat si de mai marii bisericii catolice a determinat cresterea exodului de pelerine, astfel ca s-a ajuns azi la peste 1 milion. Ganditi-va prin comparative, cati turisti viziteaza un oras mare ca Bucurestiul in fiecare an si veti intelege dimensiunea enorma a fluxului de oameni care ajung in micuta localitate.
Basilica este amplasata asa cum va spuneam in centrul localitatii, fiind foarte usor de reperat. Venind din Viena drumul parcurge o zona de vis din Alpi si dupa cca o suta si ceva de kilometri se ajunge intr-o zona de parcare. Acolo am lasat si noi microbuzul, altfel este destul de greu si costisitor sa gasesti ceva mai central. Dar sunt doar vreo 500 de metri de mers asa ca nu este mare lucru. I-am parcurs zgaindu-ne pe la casute, magazine si nici n-am realizat cand am ajuns la basilica.
Intrat in interiorul ei nu am putut sa fac decat sa scot un wow, totul arata extraordinar. Bogatia si grandoarea bisericilor catolice este binecunoscuta, dar Mariazell-ul are si ceva in plus. Statueta este incadrata in argint si amplasata in Capela Miracolelor, exact in locul in care Magnus, calugarul a asezat-o in altar in 1157.
Statueta este o micuta figurina din lemn de tei (nu are mai mult de 50 cm), care o reprezinta pe Fecioara Maria sezand, tinandu-l pe Isus in brate.Copilasul tine in mana un mar si o smochina, simbolice pentru credinta biblica.
Din pacate nu se pot face poze in interiorul bisericii, totusi cineva de la noi din grup a indraznit...



Mai multe imagini cu drumul pana la basilica, basilica in sine si locurile din jurul sau:



Offline noryx01

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 22
Re: O destinatie sacra: Abatia de la Mariazell
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 09 Februarie 2013, 12:37 »
Superb ! Multumesc, Gigi ! Foarte interesant ce ne-ai povestit...m-ai convins: merita vizitat ! :flori: