Autor Subiect: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii  (Citit de 39365 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #15 : Joi, 14 Februarie 2013, 16:17 »
Sala Muqarnas - mai este numita si Sala Mocarabes, dar pentru evitarea unei confuzii pe care am sa o explic mai jos, fosesesc prima denumire.

Trebuie sa lamuresc mai intai ce sunt muquarnas-urile. Este o forma curba decorata, folosita in arta islamica. Cel mai des intalnite aici in Alhambra, sunt cele acoperite de mocarabes. La randul lor, sa merg mai departe cu explicarea acestor termeni, mocarabes sunt niste elemente decorative de arta islamica si persica. Personalizeaza in mod deosebit tavanele si zonele inalte ale incaperilor, acolo unde sunt folosite fiind un indiciu clar ca stilul este maur. Sunt de fapt niste stucaturi, in forma de alveola, care creaza senzatia de stalactite. Uneori sunt folosite nu doar ca decoratie efectiva ci si ca elemente de sustinere. Daca „privesti pe sus” o sa vezi mocarabes in multe locuri din Andalusia si Maroc, dar imi amintesc ca am vazut si in Tunisia, insa intr-o forma stilizata si folosite la decorarea tavanelor unor la constructii noi.









Exemple de mocarabes

Palatul Leilor, cel mai spectaculos loc din toata Alhambra, este structurat in jurul a doua nuclee, in doua arii. Prima pe care o sa o vezi este Sala Muqarnas sau Mocarabes; folosita drept vestibul, fiind foarte apropiata de intrarea in palat. Accesul in aceasta incapere se facea prin 3 arce tip stalactite, foarte bogate in decoratii, care lasau prin forma pe care o aveau sa lumineze si sa ventileze camera. Si asigura o vedere spre splendida curte. Numele ii vine de la cupola originala a camerei, tavanul fiind sub forma de arc de cerc.



Se presupune ca era extraordinar de frumos, decoratiile care-l impodobeau fiind mult mai bogate decat cele pe care le vezi azi. Din pacate, explozia de care ti-am mai vorbit, produsa intr-o magazie a palatului, in1590, a distrus structura fragila a decoratiilor si au afectat puternic si structura. Mai tarziu a fost demolat si refacut, dar cu alta structura. lucrarile au fost finalizate in sec XVII-lea, dupa vizita lui Filip V. Cel mai probabil ca sala includea si o toaleta, dar este doar o presupunere.

Vreau sa fac si sa subliniez aici o erata a celor scrise de mai multi autori de bloguri si aparute pe site-uri de prezentare turistica. Datorita elementului decorativ de mocarabes folosit in ambele incaperi, se face o confuzie intre Sala Muqarnas si Sala Abencarrages. Sunt azezate apropiat in Palatul Leilor si pentru ca prima mai este numita si Sala Mocarabes, iar la a doua elementul predominant decorativ si cel care personalizeaza superbul dom este mocarabe, a fost doar un pas pentru crearea confunziei si asta s-a si intamplat. Sunt prezentate cu poza inversata, astfel incat cine consulta respectivele surse, vor fi derutati cand ajung la salile respective. Deci Sala Muqarnas este cea de la intrarea in Palatul Leilor venind din Comares si era un vestibul, are tavanul in forma de arc de cer, iar Sala Abencarrages se intra din Curtea leilor, in partea dreapta fata de cum ai intrat (sau inspre sud ca sa ma refer geografic) si avea rol de camera privata a sultanului, dar unde aveau loc si mici petreceri restranse. Si are o cupola inalta, sub forma de dom.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #16 : Joi, 14 Februarie 2013, 16:50 »
Si am ajuns si la momentul culminant al calatoriei prin Alhambra: Curtea cu Lei. Este superlativul arhitectural maur si cea mai insemnata dovada a artei arabe.

Maurii au fost mari artizani dar si mestesugari cu cunostiinte temeinice despre fizica. Fantana cu lei, practic simbolul palatului este un simbol al artei decorative arabe, dar si un exemplu a cunostiintelor pe care acestia le aveau in domeniul hidrofizicii.Sistemul care impingea si conducea apa, creand presiunea necesara functionarii unei fantani arteziene, era unul deosebit de complex. Realizati ca nu exista curent, nu era nici o moara de apa care sa impinga, nici macar una de vant...Totul era dat de forma geometrica si de principul vaselor comunicante.
Cel care a ordonat construirea Palatului Leilor a fost Mohamed V, asta in cea de-a doua perioada de regalitate a sa. A vrut sa faca ceva care sa sintetizeze tot ce avea arta si stiintele arabe mai bun in acea vreme si tot ceea ce este acolo impresioneaza si azi dupa aproape 700 de ani.
Arhitectural vorbind nu este mult diferit de Comares, fiind gandit si construit cam dupa aceleasi principii. Ca de altfel cam toate constructiile arabe de locuit. Asa cum iti mai spuneam, in centru se afla patio, sau curtea interioara, iar de jur imprejur, camere cu diferite destinatii. Multe dintre cladiri aveau pe langa parter si cel putin un etaj.
Superbe sunt coloanele, boltile si arcele, toate decorate armonios si echilibrat. Este un loc pe care mi-e greu sa-l descriu pentru ca este atat de impresionant, incat in momentul in care pasesti inauntru esti de-a dreptul coplesit. Adaug si cateva poze, cu explicatia ca nu reflecta nici a suta parte din ceea ce este acel loc. Te las sa-l descoperi singur...















Curtea cu lei

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #17 : Sâmbătă, 16 Februarie 2013, 16:53 »
Sala  Abencarrages

Dintre cele doua arii rezidentiale care inconjoara Curtea cu lei, camerele amplasate in extremitatea sudica (in dreapta, unitandu-te spre Generalife), inconjoara Sala Abencerrages. Numele acestei incaperi vine de la o legenda din secolul XVI care spune ca pe vremea lui Mohamed al IV-lea, la palat fusese inviatata o familie, Yussuf ben-Serragh, seful unui trib din Africa de nord. Pretextul ar fi fost un banchet care urma sa se tina aici, dar ajunsa in Alhambra, intreaga familie a fost masacrata si chiar in aceasta sala. Prin derivare, s-a ajuns la Abencerrages. Camera principala este ridicata peste nivelul Curtii cu lei, care poate fi vazuta dinauntru, printr-o usa larga, pe care ai ocazia sa o vezi in oroginal. Desi a suferit multe restaurari si conservari, ea a rezistat timpului asa ca a ajuns pana la noi. Platforma centrala a incaperii are in mijloc o fantana arteziana din marmura si este flancata de doua alcovuri (nise sau iatacuri), incadrate de arcuri duble. Mare parte din lucratura in ghips decorativa provine din secolul XVI, ca si partea care acopera soclul. Exceptionala si remarcabila este cupola decorata in stucatura tip stalactite.










Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #18 : Joi, 28 Februarie 2013, 11:19 »
Harem

Impotriva a ceea ce se crede ca era haremul, Haren, cum se numeste in maura, era doar zona intima in care statea sultanul. Nu era ceea ce se vede in filme, un loc in care nevestele sunt tinute separate, sub supravegherea stricta a eunucilor si unde nimeni nu avea acces. Harem era in fapt, doar un loc cald si firesc unui camin familial, asa cum spuneam, o zona intima, in care nu se tineau receptii si nici protocol cu invitati. Acolo isi pierdea sultanul timpul, impreuna cu familia sa. O legenda spune ca Mahomed era adesea vizitat de prietenii apropiati. Intr-una dintre zile, pe cand se juca cu nepotii, un grup de astfel de persoane fidele a trecut de straji, fiind recunoscute ca de-a casei si au patruns pana in harem. Surpriza a fost cand l-au gasit pe marele Mahomed, jucandu-se pe jos cu copiii. Evident ca acest lucru n-a placut sultanului, care a ordonat ca din acel moment zona de harem sa fie intimizata dand acces doar familiei, nimeni altcineva indiferent de gradul de apropiere fata de el, sa nu poata intra acolo. Fiind un loc atat de intim, in imaginatia multora s-au nascut tot felul de povesti si fapte despre ce se petrecea dincolo de garzile personale ale sultanului.
In fapt asa cum explicam, Haremul era o zona, nu anumit o camera. Multi care vin in Alhambra, se intreaba care este haremul, despre care citisera si auzisera atatea. Imaginatia multora este exacerbata si de povestile minunate ale Seherezadei, din 1001 de nopti. Acolo locuiau 3 dintre sotiile sultanului, ce-a de-a patra, „favorita”, traia separat. De remarcat ca acesta era numarul de sotii pe care-l aveau sultanii, deci nu aveau o multime asa cum apare scris in legendele despre viata lor intima.
Ce-a de-a patra sotie, (Isabel de Solis sau cum mai era cunoscuta, Zoraya), locuia cel mai probabil in Torre de la Cautiva (Turnul captivilor). Accesul catre harem se facea printr-un coridor iluminat doar natural, datorita geometriei arcelor de portic, care lasau lumina sa intre. Era invecinat zonei Patio de los Leones. Nu mai poate fi recunoscut azi pentru ca doar patio-ul a ramas, la fel ca si odinioara in mijloc, avand 2 porticuri fiecare cu cate trei arce. Arcul central al porticului estic, lasa acces catre camere haremului. Aceste camere insa nu mai exista, au disparut atunci cand se construia Palatul lui Carlos V, dar se spune ca aratau ca si cele din partea vestica. Peretii patio-ului au fost decorati cu o benzi si foite, pictate in albastru, ocru si negru, iar o friza aplicata, din ipsos cuprindea inscriptii slogan pentru sultan.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #19 : Vineri, 01 Martie 2013, 08:20 »
Sala Ajimeces

Sala Ajimeces se numeste asa datorita a doua balcoane gemene care se afla pe peretele nordic, care permit o privire spre gradina. Initial au fost ferestre, dar ulterior s-au transformat in forma pe care o vedem azi. Incaperea este legata de  Sala celor doua surori (Sala de Dos Hermanas) si de Mirador Daraxa. Are o forma rectangulara si este ornata in partea superioara de mocarabes, nu cele originale, ci unele refacute in sec XVI. Peretii sunt acoperiti de stucatura de ipsos cu inscriptii religioase si reprezentari de arme. Una dintre inscriptiile care apar spune: „Glorie si protectie Marelui Abu Abd’ Allah, emirul musulmanilor”


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #20 : Sâmbătă, 02 Martie 2013, 09:43 »
Sala celor doua surori

Sala celor doua surori (Sala de Dos Hermanas) nu si-a primit numele, asa cum s-ar crede de la vreo legenda. Sala se numeste asa datorita a doua steaguri uriase din marmura care se afla pe podea. Aceasta incapere a fost centru a unei serii de camere in care sultanul si familia sa a trait. Chiar si mama lui Boabdil a trait aici dup ace a fost repudiate de Muley Hacen.



Sala a fost construita in timpul lui Mohamed V. Conectata in partea superioara cu camerele regelui Carlos V si printr-un balcon cu Gradinile Partal, accesul se face printr-o usa din lemn care s-a pastrat in forma originala. Un pasaj conduce catre camerele de la etaj, unde tavanele sculptate la fel sunt cele originale, din sec XVI. Pe sub trei mici arce, ornate cu mocarabe, se ajunge in zona de panorama a camerei. De acolo se vede Curtea Leilor.
Incaperea este pavata cu marmura si ornata cu o mica fantana a carei apa este condusa printr-un mic canal catre Patio de Los Leones.



Cel mai impresionant este domul, ornat cu mocarabes.Lumina patrunde prin niste ferestre mic laterale din cupola, care dau un efect extraordinar in incapere.



Domul este bogat ornat, fiind asa cum spuneam elementul principal al acestei sali. Stucatura de ipsos, rafinat lucrata contine tot felul de teme, dar si inscriptiile obisnuite ale Nasridului: „Doar Domnul este Victorios”

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #21 : Luni, 04 Martie 2013, 17:17 »
Punctul de observare al Daraxei

In spatele unor arce – stalactite, se afla unul dintre cele mai frumoase lucrari de design din Alhambra: Balconul Lindaraja. Numele ii vine din araba “Ayn Dar Aisa”, (ochii casei Aisei). Pe timpul nasrizilor a servit ca zona de observatie spre zona de Generalife.
Peretii interiori ai balconului sunt reprezentativi pentru arta decorativa si pentru proportiile arhitecturale ale maurilor. Se considera un „baroc nasrid”.





Un acoperis fals, din cristal multicolor impodobeste si da o frumusete deosebita locului.






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #22 : Marți, 05 Martie 2013, 10:28 »
Camerele Regelui Carlos V

Imediat ce au cucerit Granada, in 1492, regii catolici au luat masuri de prevenire a deteriorarii Alhambrei, intelegand imensa valoare a acesteia. In 1517, regele a ordonat amenajarea unor spatii de cazare a sale si a suitei dar cu precizare: „fara sa fie afectate frumusetile de acolo, pe cat posibil fara modificari substantiale”. Un om de inalta cultura, total diferit de fratele sau, Ferdinand care desi habsburg si el, a fost doar un intrigant si orgolios. Din pacate istoria Europei centrale a acelor vremuri a fost foarte mult influentata negativ de Ferdinand de Habsburg. A fost si unul dintre factorii care au amanat formarea Principatului Transilvania. Carol Cvintul cum il numim noi, sau Carlos cum este numit de spanioli, sau Karl de rudele sale germanice, a fost un tip de mare anvergura. Preocuparea lui a fost indreptata doar inspre apus, lasandu-si fratele sa se ocupe de zona centrala a continentului. Nu se stie exact relatia pe care o avea cu fratele sau, dar se pare ca nu una foarte buna, din moment ce nu l-a ajutat cu trupe atunci cand acesta a fost implicat in lupte cu Poarta si regele maghiar.
In iunie 1526 regele vine in Granada, impreuna cu sotia sa, frumoasa Isabela de Portugalia si ramane in Alhambra. Foarte impresionat de ceea ce vede decide sa-si stabilieasca curtea si cartierul general aici.
In 1528 sase noi camere destinate suitei regale, au fost construite pe pamantul palatului musulman. Erau legate printr-un coridor care avea in stanga Baile Comares, care-si modifica partial destinatia, devenind o zona de intrare. In spatele acestui coridor era biroul regelui, dotat cu semineu si avand un superb tavan casetat, opera lui Pedro Machuca, in 1532.
Deasupra usii este o placa ,din piatra asezata acolo in 1914, de catre Consiliul Alhambrei, in onoarea omului de litere Washington Irving, autorul cartii: „Povestea Alhambrei” si care in 1829 a fost gazduit d camera alaturata, cunoscuta ca Sala de Frutas (Camera fructelor).
A fost camera in care au locuit Carol si Isabel si unde l-au conceput pe Filip al II-lea, cel care avea sa devina regele in timpul caruia, Spania a devenit cea mai importantă putere din Europa de Vest. Sub conducerea lui Spania a ajuns la maximul de influență și putere, a permis explorări în întreaga lume și a colonizat teritorii pe toate continentele cunoscute. Datorita modului organizat si echilibrat in care a condos imperiul, pentru ca Spania devenise unul, a mai fost cunoscut in istorie si ca Filip cel prudent.





Camera de garderoba sau privata a Reginei

Anticamera camerei regelui, dadea intr-o sala deschisa. Din aceasta sala, se poate vedea Turnul Abu I Hayyay unicul dintre turnurile din Alhambra cu o arhitectura diferita. Partea exterioara a salii, este cunoscuta sub numele de Camera de garderoba a reginei.










Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #23 : Miercuri, 06 Martie 2013, 07:51 »
Curtea cu fereastra cu grilaj de fier

Se numeste asa datorita grilajului care acopera fereastra amplasata in aceiasi linie (dar pe peretele alaturat) cu terasa in consola, ancorata de peretele zonei de camere regale.Acest coridor exterior a fost construit in 1665 pentru a proteja intimitatea camerelor, printr-un acces exterior. In peretele vestic al curtii se afla o deschizatura larga, care permite vizitarea unei zone de subsol, numita  Sala corabiei.





Curtea Lindaraja
Adiacent „Curtii cu grilaj de fier” se afla o alta curte asemanatoare ca forma cu prima, dar total altfel decorata. Si-a luat numele de la punctul de observatie superior de care am discutat deja. Trei camere din suita celor destinate regelui, inchid acest spatiu interior, decorat cu arce si coloane (mutate aici din alta parte a Alhambrei) si de o fantana din marmura de Elvira amplasata in mijloc. In jur existau si alte decoratii din marmura dar ele sse afla acum in Muzeul Alhambra. Este o oaza de verdeata creata sa dea o zona de intimitate regelui.







Am postat mai multe harti si planuri ale zonei, te mai ajut cu inca una, vazuta din satelit:



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Partal si gradinile sale

Dupa ce parcurgi pasajul ingust care-ti ofera o superba priveliste catre Sacramonte, in stanga o sa-ti apara zidurile de nord ale Alhambrei si ceea ce a mai ramas din ce a fost odata Curtea Smochinului.
O mica pergola (pavilion) conduce spre o larga esplanada ce corepunde ca nivel cu terasa de jos a Partalului. In partea din stanga exista o structura arhitecturala pentru care locul se mai numeste si Porticulul Palatului Partal.
Palatul Partal a fost construit in prima parte a secolului al XIV-lea in timpul sultanatului lui Mohamed III (1302 – 1309). Este practic cel mai vechi palat din Alhambra, a caror urme mai pot fi vazute (Comares-ul iti reamintesc incepea sa fie construit doar in 1333) Doar doua componente ale palatului original s-au pastrat: Turnul Doamnelor (las Damas), din care se vede toata panorama si Turnul Mihrab, construit de Yusuf I.








In mod obisnuit acestui tip de cladiri, la fel cu Palatul Comares si Partal-ul isi avaea o parte din ziduri, pe post de aparare. Dar impresionant trebuie sa fi fost nu partea strategica, integrata in arhitectura, ci frumusetea locului. Un portic cu 5 arce, domina un bazin mare, amplasat in centrul gradinilor Partalului.In spatele porticului este camera principala, amplasata de fapt in turnul cunoscut sub numele de Las Damas.(Doamnelor)
Adiacent cu Turnul Doamnelor si mai sus de portic este un superb balconas, construit in stil nasrid, asemanator cu cele din Comares si Generalife. Din el se poate admira privelistea din jur.
Din pacate noi mai putem admira acum foarte putin din ce a fost acest superb palat, iar motivul este ca nu a fost in atentia nimanui, incepand cu regii crestini, pana aproape de zilele noastre. Doar acum un secol, a fost luat sub aripa protectoare si s-a mai salvat ceea ce s-a mai putut. Spun salva, pentru ca din nefericire acest loc care a intrat succesiv in proprietatea unor indivizi care n-au inteles importanta pastrarii cladirilor si a decoratiunilor in forma lor autentica. Unul dintre ei, un adevarat bezmetic a demontat superbul tavan din Turnul Domanelor si l-a luat cu el acasa, in Berlin. Din fericire a ajuns in final intr-un loc in care este conservat si expus, constituind una dintre piesele de mare importanta ale Muzeului de Arta Islamica din Berlin, Museum für Islamische Kunst del Staatliche Museen Preussischer Kulturbesitz..








Pavilionul din gradinile Partal

Doi imensi lei din marmura strajuiau odata intrarea in sala, asta in sec XIV. Din 1995 sunt in Muzeul Alhambra. Pentru ca am ajuns si la grija fata de anumite lucruri mai sensibile, care infrumuseteaza Alhambra trebuie sa-ti mai spun ceva.
Incepand cu 1930, in Alhambra a fost demarat un plan de punere in valoare a imensei bogatii arheologice, istorice si de arta ce este continuta aici. S-au facut expropieri (pentru ca trebuie spus ca multe dintre locurile pe care le vezi acum, intrasera prin cumparare in proprietate privata), s-a facut un plan de amenajare peisagistica si s-a gandit unul de infrastructura turistica. Totodata s-au demarat lucrari de investigatie si cercetare arhelogica. Zidurile, pavajele, au fost completate, conservate, peisajele puse in valoare. Pe partea nordica, inspre raul Darro, care curge pe sub deal, s-au facut lucrari de terasare, care au permis acces pietonal. Grupul cu care am fost in septembrie, isi aduce aminte poate, de acest acces dinspre rau. De acolo de la baza dealului, cu fata catre Sacromonte, in dreapta este Alhambra, in stanga Albaicin, in spate centrul Granadei.   

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #25 : Marți, 12 Martie 2013, 16:13 »
Capela Partal
Datorita decoratiilor sale, se crede ca a fost construita in timpul lui Yusuf I. Mihrabul (Mihrab este o nisa semicirculară din peretele qibla al unei moschei si care este indreptat spre Mecca. De acolo se roaga imam-ul), este orientat perfect catre locul sfant al musulmanilor si executat in traditia nasrida. Face parte dintr-un zid principal, care impiedica vizibilitatea inspre palat, cel mai probabil asigurand si o zona de liniste pentru preoti si chiar sultan.






.
Zona rezidentiala a Partalului (The Partal Dwellings)

Un grup de case construite lipite de zid in sec XIV sunt parte a palatului. Gonzales Pareia, Villoslada, Casa cu balcoane si Casa cu picturi se pot vedea si azi. Sunt apreciate pentru interioarele lor, pentru  modelel de ispos care acopera peretii si pentru picturile murale. De o foarte mare importanta este ca s-au pastrat aceste picturi care reprezinta unicele reprezentari ale artei nasride, pentru ca din pacate in zona de Palat al leilor si Sala Regilor, peretii si cuplolele au fost repictate in maniera crestina.







Rauda

Rauda inseamna cimitir. Amplasat in spatele Palatului Leilor, era locul in care familia regala isi inmormanta membrii. Mormintele au fost descoperite in sec XIX, dar din pacate erau deja goale. Jefuitorii de morminte, o meserie la moda in evul mediu, au pradat tot ce au gasit si au imprastiat fara sansa de a se mai identifica si recupera vreodata tot ce a fost inauntru criptelor. Dintre toti sultanii care au domnit peste Alhambra, doar ramasitele pamantesti ale lui Boabdil s-au pastrat, asta doar datorita faptului ca fusesera mutate de urmasii sai, intr-un oras apropiat.






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #26 : Miercuri, 13 Martie 2013, 10:39 »
Palatul lui Yusuf III

Cum vii dinspre intrarea in Gradinile Partal, un drum ingust ce face legatura intre cele doua palate, te conduce spre asa numita „zona de promenada a turnurilor”, parte a Palatului lui Yusuf III.(1408 – 1417). In centrul plaformei se afla un bazin, in timp ce in jur poti vedea ruinele unor camere ce faceau parte dintr-o cladire mare. In fata curtii a ramas intrarea in incaperea principala, parte dintr-un turn de observare. Se pare ca asigura cea mai buna priveliste din toata Alhambra. Dupa ultimele descoperiri palatul a fost inceput sau construit pe ceva existent in timpul lui Mohamed II (1273 – 1302) si care se numea Mondejar sau Tendilla.








Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #27 : Duminică, 17 Martie 2013, 10:23 »
Promenada Turnurilor

In fata ruinelor portii care servea ca intrare in Palatul lui Yusuf III exista o alee pietruita, parte odata a unei strazi ce unea Medina de una dintre portile exterioare (din afara zidurilor principale), numita Arrabal.
Pentru ca o sa auzi cuvantul medina in multe locuri in Tunisia, Maroc, Egipt, Andaluzia, iti spun ce este: arabii numeau al – madinah zona o zona inconjurata de ziduri, cu strazi inguste, casem fantani, palate, moschee. Era de fapt orasul. Noi cand ne referim azi la medina, ne gandim automat si asimilam cu „orasul vechi”, dar odata acolo traiau oamenii, se rugau, munceau, vindeau, se distrau, era asa cum am spus „orasul”. In multe medine, astazi sunt piete de bazar, de aici si confuzia, multi crezand ca medina inseamna targ.
Revin acum, la promenada turnurilor. Incepe de la Arrabal, iar numele ii vine de la faptul ca insoteste, fiind paralel cu zidul principal de la Gradinile Partal la Generalife si Alhambra de sus, acesta fiind intarit cu multe turnuri. De aici „promenada turnurilor”. Mergand pe aceasta alee o sa vezi: Turnul cu creneluri, Turnul Cadi, Turnul Captivilor, Turnul Caporalilor si cel de apa. Drumul trece prin terase amenajate mai recent care asigura o panormare excelenta. De-a lungul aleii este foarte bine vizibil Generalife, cu celebrele sale gradini. La Turnul Cadi aleea trece prin gradini, apoi ofera acces spre partea inferioara, cea marginita de ziduri impresionante. La jumatatea drumului, intalnesti o curte, cu un portic si o coloana, de unde se despart mai multe alei.
Pe terasa superioara, deasupra promenadei este amplasata fosta Manastire San Francisco, construita pe ruinele unuia dintre palatele nasrizilor. Asa cum iti mai spuneam, acolo este un hotel acum. Mai exista acolo capela royala Patheon, construita si care a servit regilor crestini.



Turnul cu creneluri ascutite (pointed embattlements)
A fost construit in ultima parte a secolului XIII si prima a secolului XIV. Turnul este numit asa datorita formei pe care au elementele sale superioare. Din turn se vedea totul in jur si cei care erau inauntru, aveau un control bun al zonei. Acest turn a fost construit pentru a apara una dintre portile fortaretei si intrarea in Generalife. Poarta este cunoscuta sub numele de Arrabal.







Turnul captivilor
Este unul dintre cele mai ilustrative reprezentari ale artei si stilului nasrid. Este de fapt mai mult un turn – palat. Intrarea in forma de L lasa acces spre curte. Pragul spre camera principala era decorat cu placi ceramice, de altfel toate incaperile acestui turn erau frumos decorate, foarte apropiat in bogatie cu sala tronului din Comares.







Turnul copiiilor (printilor)
Lasand Turnul captivilor in urma, continuand promenada turnurilor, ajungi la Turnul infantilor, a carui structura si caracteristici se apropie de primul. Intrarea pe sub un dom pictat si superb decorat, cu imitatie de caramida rosie cu rosturi albe, conduce catre o curte centrala, in care este amplasat o fantana din marmura. De acolo, mai departe se ajunge in camerele principale, cea mai importanta fiind la urma. Curtea care initial a avut un dom cu mocarabes, are acum un tavan din lemn deschis catre ferestrele interioare. Decoratiile apartin ca stil perioadei de sfarsit al epocii nasrizilor, si au fost realizat in timpul lui Mohamed al VII (1392 – 1408). Turnul a servit ca resedinta pentru trei printese, Zaida, Zorayda si Zorahaida, despre care a scris Irving Washington in Povestile Alhambrei.




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #28 : Duminică, 17 Martie 2013, 10:26 »
Spre iesirea din Alhambra, spre Generalife, cateva cuvinte. Despre Alhambra s-au scris tomuri de carti, exista milioane de fotografii si pentru toti care ajung acolo inseamna un moment de neuitat. Atat este de impresionant locul, atat de multe sunt de vazut si admirat, incat iti dai seama cate sunt de scris.
Chiar daca ma repet, pentru ca sunt zone despre care ti-am vorbit deja, tin sa ma refer si la sistematizarea, la planul extrordinar de echilibrat si interesant al Alhambrei. Se vede ca toti cei care au trecut pe acolo au tinut la locul acela si l-au respectat. Au inteles ca doar intretinand si adaugand (dar nu oricum) cate ceva gloria Alhambrei va ramane vesnica.

Nasrizii au fost cei care au avut rolul determinant, ei au fost cei care au transformat zona dintr-o fortareata, intr-o curte regala. Tot ce au construit a fost in linia arhitecturala andalusiana si islamica, de aceea s-a obtinut un efect de echilibru. A fost o perioada de 200 de ani, in care s-au ridicat palatele, apoi cei care au succedat la sultanat, au modificat si adaugat lucruri noi, dar tot in stilul initial. Chiar si regii crestini, impresionati de ceea ce au gasit, au tinut la pastrarea arhitecturii originale, farmecul ramanand nealterat.

Totul este impartit parca din satelit, de accea am si tinut sa-ti arat niste harti, sa intelegi cat de bine este structurat totul. In punctul cel mai de sus, era zona de fortareata militara, apoi veneau palatele, resedinta sultanilor, o scoala (Madraza), cimitirul si Moscheea centrala, iar spre intrare era medina, unde locuiau cei din curtea regala  De-a lungul drumului care conducea de la intrare spe palatele regilor, era un canal de conducere a apei, un apeduct, care asigura necesarul de apa al Alhambrei, iar surplusul era condus si pe zona de sub deal.

Portile de intrare in Alhambra erau foarte bine gandite ca amplasament, dand un acces limitat si doar in anumite zone. Zidurile au avut 4 porti principale: „a armelor”, „Arrabal”, „a justitiei” si „7 etaje”.

Bine asezata, bine aparata, bine sistematizata, bine alimentata cu apa, asigurand o panorama extraordinara, Alhambra ramane un exemplu de urbanizare pentru orice asezare din lumea asta. Si pentru ca am amintit in treacat de fiecare din elementele de mai jos, le reiau, povestindu-ti de fiecare cate ceva:

Dryland
Accesul in Alhambra se face prin Secano (Dryland sau in traducere pamant uscat, neirigat). Secano era denumirea in care bastinasii numeau medina, zona de oras vechi al Alhambrei, azi doar niste ruine. In interior erau case, ateliere mestesugaresti si locuri in care acestea erau vandute. Astazi doar niste fundatii si cateva ziduri se mai pastreaza, amintind din ceea ce a fost odata o zona plina de forfota si animatie. Partea aceea a avut mult de suferit datorita razboiului cu Napoleon, fiind aproape complet distrusa. Este o zona din care se pot admira majestuosii Sierra Nevada. In mai cand am fost prima oara acolo, mai pastrau pe varfuri zapada. Si afara erau 30 grade....
Iti spuneam de fabulosii chiparosi de pe aleea regala si felul in care sunt tunsi, am si postat cateva poze cu acestia. Nu stiu exact cand s-au plantat, dar trebuie sa aiba in jur de 80-90, dupa coronament si bogatia verdelui.
Canalul (aductiunea) de apa regal
Accesul la o sursa de apa permanenta a fost unul dintre motivele dezvoltarii si prosperitatii Alhambrei. Fara apa, cu siguranta ca n-ai fi avut ce vizita azi.
Apa este preluata dintr-o zona in care s-a sapat si condusa apoi printr-un sistem hidro destul de sofisticat. Provine din raul Darro si este canalizata pe asa numitul Canal regal, principala linie de aductie si apoi distribuita pe canale secundare. Asa s-a ajuns ca apa sa fie la indemana in toate zonele Alhambrei, dand posibilitatea irigarii si deci intretinerii zonelor verzi. Fara apa aceasta, ar fi fost greu de construit si imposibil de administrat fastuasele gradini.

Baile moscheei si casa
De-a lungul Drumului Regal, exista mai multe cladiri, case si mici magazine, cateva din acestea avand si alte functiuni administrative. In locul Bisericii Sf Maria exista Marea Moschee, care avea alaturate cateva case si Baile Moscheei. O parte s-a conservat pana azi, iar din casele care au existat acolo, cea in care a locuit Angel Barrio, s-a transformat in muzeu.
Drumul regal
A fost principala ruta intre Medina si fortareata Alcazaba, trecand pe langa Manastirea San Francisco si Poarta Vinului. A ramas in foma originala multa vreme, dar a fost afectata in momentul in care Manastirea Sf Francisc a fost transformata intr-un hotel Parador.

Drumul regal te poarta pana la iesirea din Alhambra, treci inapoi podul si ajungi la intersectia in care te sfatuiam sa o iei intai la dreapta, pentru a ajunge in zona principala. Acum trebuie sa o iei la stanga, contanuandu-ti vizita, cu Generalife.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #29 : Luni, 18 Martie 2013, 08:39 »
Generalife

Este amplasat pe cel mai inalt punct de Colina soarelui, de unde se ofera o panorama completa asupra orasului si asupra celor doua vai si rauri care strabat zona: Darro si Genil. Despre numele sau, exista mai multe variante, unii spun ca ar proveni de la „gradinile guvernatorului”altii ca de la cele ale arhitectului (alarife), altii ca de la Gradinile de legume, altii spun chiar ca ar veni de la Organizarea festivalului Gitano.











S-a construit ca loc de odihna si relaxare a sultanilor si regilor  (de parca ar fi muncit prea mult si ar fi fost obositi rau...), asa cum am avea noi o casa la tara.
Temelia s-a pus in timpul lui Abu I Walid Isma’il (1313 – 1324), dovada fiind o inscriptie care dateaza din 1319. Ceea ce inseamna ca Generalife este mai vechi decat Comares! In ciuda faptului ca se afla foarte aproape de Alhambra, a fost considerat ca „in afara orasului”. Este si un loc norocos, pentru ca se spune ca Mohamed V a scapat de o rebeliune organizata impotriva sa. Dusmanii sai a intrat foarte usor pana in zona intima a Alhambrei, acolo unde isi avea resedinta sultanul, cu gandul de a-l ucide, dar din fericire, acesta era la...tara, in Generalife.
In zilele noastre Generalife este format din doua corpuri de cladiri, conectate intre ele prin Patio de la Acequia ( Curtea santului de irigare).
Este dificil de spus cum a aratat initial Generalife, pentru ca daca in zona Alhambrei crestintii au pastrat si au facut modificari minime, aici in au facut destul de multe transformari.
Cladirile Generalife-ului se deosebesc de cele din Alhambra prin saracia decorarilor. Sunt solide, functionale, dar maurii n-au facut exces de zel ca dincolo. Doar cateva frize din ipsos amintesc de arta nasrida.

Dupa ce lasi Alhambra in urma, intri din nou in Aleea Chiparosilor. In stanga imediat aceasta continua spre Generalife