Autor Subiect: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii  (Citit de 39371 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #30 : Miercuri, 20 Martie 2013, 11:40 »
„Gradinile de jos” sau „Noile Gradini” (Jardines Nuevos)

Dupa ce Generalife a fost atasata definitiv Alhambrei, opinia tuturor a fost ca acolo foarte potrivit ar fi sa se amenajeze un parc. Astfel ca zona dintre Alhambra si Palatul Generalife a fost amenajata cu gradini.
Noile gradini te intampina in partea de intrare, dupa ce parcurgi superba alee marginita de chiparosi. In dreapta o sa vezi teatrul si pana sa ajungi in gradini, gasesti acolo un loc de refresh. Asa ca poti face o pauza. Te asteapta minunatiile parcului.


Teatrul sau amfiteatrul Generalife

Un canal traverseaza zona, e plin de nuferi superbi, intr-o multime de nuante. Chiparosi tunsi in arce, gen portic (asemanator cu cei din Alhambra din dreptul Paradorului), trandafiri, flori multicolore.




Este si un loc umbrit, are amenajate banci, asa ca daca esti obosit dupa maratonul prin Alhambra si incalzit de la soarele puternic de acolo, poti sa-ti petreci cateva minute acolo.
Ceea ce vezi evident ca nu este de pe vremea maurilor, nici macar de pe vremea regilor crestini. Planurile vaste de sistematizare si amenajare incepute in 1930, au inclus si aceasta zona. Initial a avut doar partea de labirint, arcele cu trandafiri si chiparosii, apoi in 1951, arhitectul Prieto Moreno a extins si detaliat totul, incercand sa refaca ceva din atmosfera parcurilor maure. A inclus canalul, s-a plantat inca un rand de chiparosi, care a creat „zidul” si s-a construit o pergola si o zona de panoramare.






Dupa un an s-a construit si amfiteatrul, cel pe care l-ai intalnit primul, in dreapta, inainte de a intra in gradini.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #31 : Miercuri, 20 Martie 2013, 11:47 »
Palatul Generalife



Intrarea este interesanta din doua motive: pe de o parte pentru ca desi un palat, zona exterioara seamana mai mult a ceva rural




 si pe de alta este interesanta construirea pe diferite trepte de nivel. Zona de acces mai este numita si Patio del Dascalgamiento,



asta pentru ca acolo descalecau cei care veneau calare. Este acolo si un element din piatra care ajuta la coborarea de pe cal. In apropiere mai sunt doua cladiri care cel mai probabil au servit ca si adapost pentru caii cu care se sosea.
Odata intrat va trebui sa urci o scara securizata cu mana curenta de protectie, care te conduce pana la camera de deasupra. Urmatoarea curte, a suferit multiple modificari, deci ceea ce vezi acum este diferit fata de ce a existat acolo pe vremea maurilor. Este amplasata in punctul cel mai inalt si este inconjurata de arce, cu exceptia zonei frontale, pe unde se intra in palat.
Intrarea in palat se face printr-o usa ingusta, astazi partial ascunsa de un palc de lastaris. De aici o scara ingusta duce spre o zona rezidentiala, prin Patio de la Aceguia (curtea canalului principal),



Patio de Acequia

numita Pabellon Norte (pavilionul de nord). Se patrunde intr-o sala boltita din care se ajunge catre dormitoare si Sala Regia (sala regala), apoi spre punctul de observare a lui Ismail I.
Sala regala este renumita pentru stucatura sa de ipsos, pentru nise si mocarabes.

In zona inferioara a Pavilionului de Nord, exista o mica gradina care s-a pastrat acolo din perioada maura. In 1526 Andrea Navagero o descria cu ziduri acoperite de iedera si cu o fantana arteziana in mijloc, care arunca 10 jeturi de apa. In partea de vest a gradinii, o scara duce la gradina de sub Sala de vest a palatului. Forma in care vezi azi gradina este opera lui Torres Babas, care in 1928, dupa demolarea unei cladiri adiacente pavilionului de nord, a resistematizat-o.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Curtea Canalului Principal

Apa care improspateaza aerul in lunile fierbinti de vara si iriga frumoasele gradini provine din Canalul Regal (Acequia Real), principala sursa care alimenteaza intreg complexul. Initial canalul care strabate curtea era in forma de cruce, asemanator cu cel din Curtea cu lei, permitand astfel sa duca apa in 4 directii.Faimoase sunt jeturile de apa care trec dintr-o parte in alta, o mare noutate in sec XIX. Sistemul a fost copiat dupa aceea in toata lumea.
Curtea Canalului Principal (Patio de Acequia) a fost gandita ca o gradina interioara, cu exceptia unui punct de observatie, plasat in laterala vestica (stanga cum intri in curte). De fapt acolo s-a facut o modificare, anterior perioadei crestine zona era limitata de un zid imens, cel mai probabil care apara si intimiza spatiul gradinii. Dupa demolare, locul s-a transformat intr-o belvedere, frumos ce e drept, dar care a deschis zona, afectandu-i intimitatea. Ferestrele joase ale punctului de observatie construite si ornate in stil nasrid permit o panorma superba asupra vaii.
Initial exista doar punctul de observatie, in care se ajungea  printr-un arc superb ornat cu stucatura de gips, creata si aplicata in timpul lui Ismail I (de unde si numele Punctul de Observatie a lui Ismail I). Ulterior insa stucatura a fost demontata si in loc ei Mohamed III a inlocui-o cu o alta.

Patio-ul este inchis la nord si la sud de doua pavilioane. Cel din partea de sud, a fost cel mai important, dar din pacate odinioara frumoasa sa fatada aproape a disparut. Au ramas doar 5 arce pe coloane de caramida, cu capiteluri cubice si care acum sunt cu grija conservate. In partea superioara, la etaj o sala din care se intra in dormitoare, terminata cu o zona de panoramare inspre Patio de la Acequia.
Pavilionul nordic a fost mai mic, era doar o constructie ce laga porticul care lasa sa se intre in sala si turnul din spate.In  1494 doua etaje insa au fost construite. Porticul are 5 arce si permite accesul in sala prin trei arce complet decorate cu mocarabes. Erau aici dormitoare, dar in 1926 totul a fost reamenajat, daramandu-se peretii intermediari, astfel ca cladirea are acum un aspect de sali deschise, din care pe o parte se vede raul Darro, in curgerea sa pe langa Alhambra, iar pe cealalta gradina Sultanei.
In perioada crestina, la acest pavilion au mai fost adaugate doua camere, in partea dreapta. Colectiile familiei regale au fost depozitate multa vreme aici, mai tarziu luand insa calea Italiei, fiind adapostite acum in Casa los Tiros. Si aceste camere au fost daramate in 1926. 


Curtea Canalului Principal. In stanga, unde am indicat cu sageata, se intra in Punctul de observatie a lui Ismail I
In partea din fata se vede Pavilionul Sudic.


Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Curtea Sultanei
In partea dreapta a Curtii Canalului Principal se afla un alt Patio, cel al Chiparosului sultanei, sau mai pe scurt al sultanei. Structura cu arcade dateaza din de secolul XVI, iar gradina din fata, cam tot de atunci. Aria a fost ocupata initial de Baile palatului, dar acestea s-au demolat demult. In centrul gradinei este o fantana din piatra, inconjurata de un bazin in forma de U. Jeturile ei de apa improspatau aerul din jur, facandu-l respirabil, lucru remarcat si admirat de amsadorul Venetiei care vizita in plina vara lui 1526 Generalife...O usa ingusta in partea de sud a curtii, lasa sa se treaca in Curtea Canalului Principal.







Treptele cu apa
In partea superioara, de fapt cea mai de sus a Palatului Generalife se afla un fel de mana curenta, in trepte care conduce apa in jos. Acum cateva sute de ani aceasta alimenta un sistem de bazine, azi insa aceasta nu mai exista.






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Punctul de observatie Romantic
La capatul „treptelor cu apa” se afla cel mai inalt punct din Generalife. Aici in 1836, Jaime Traversa, administratorul de atunci al complexului, a decis construirea unui punct de observatie in stil neogotic, foarte la moda in acele timpuri, dar in vadit contrast cu restul. A fost construit pe ruinele unei capele musulmane, sau poate chiar peste ea, dupa unii arheologi.





Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Gradinile inalte

La ele se poate ajunge pe „scarile leilor” numite asa datorita a doua figuri din ceramica asezate pe porticul de deasupra portii de acces. Scarile au fost construite in secolul XIX.
Gradinile se intind pe niste terase in trepte, rolul lor fiind de forma o perdea de verdeata care sa protejeze palatul Generalife. Fantana centrala este inconjurata de diferite specii de magnolii, care infloresc splendid si dau senzatia unui spatiu multicolor.












Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #36 : Vineri, 22 Martie 2013, 18:30 »
Promenada Lendrilor
Este o alee lunga, acoperita cu lendrii si care strabate zona de langa zidurile superioare. Deasupra zidurilor, este un platou pe care se cultivau legumele. Tot acolo este si bazinul de acumulare si distribuire a apei de irigare. Promeanada Lendrilor duce la Aleea Chiparosilor.



Iazul
Sistemul de aductiune al Alhambrei are ca segment principal Canalul regal, care duce apa raului Darro la Generalife si de acolo, printr-un apeduct, la Alhambra.
Sultanii nasrizi au fost cei care si-au dorit ca o parte din terenul complexului sa fie destinat cultivarii legumelor si a plantelor ornamentale. Ori asta insemna ca era nevoie de apa. Canalul de irigatie merge paralel cu zidurile gradinii de legume. De la un punct apa este condusa printr-o galerie perpendicualara, intr-o fantana adanca si impinsa cu ajutorul unei roti hidraulice, catre un bazin mai mare, amplasat pe zona cea mai inalta de cultivare. Asa cum spuneam, galeria subterana se termina intr-un put aflat sub Turnul Doamnelor, construit pentru a proteja fantana si roata hidraulica. Niste scari urca spre o fosta zona de observatie, cel mai probabil ca de-acolo se veghea asupra iazului.



Lucrarile ample de reconstructie, din 1926, s-au extins si au avut ca obiectiv si infrastructura, inclusiv alimentarea cu apa. Astfel ca un alt bazin s-a construit langa structura veche de pe vremea nasrida, asta pentru a mari capacitatea si volumul de apa, marindu-se astfel presiunea de-a lungul intregului circuit. In 1960 odata cu explozia turismului, a fost construit si un al treilea bazin.



Promenada sau Aleea Chiparosilor
Este un drum marginit de chiparosi si care face legatura intre Promenada Lendrilor pana la punctul de iesire din complex.




Aleea chiparosilor vazuta dinspre amfiteatru

Amfiteatrul Generalife
Spre iesire o sa vezi din nou, pe partea dreapta de aceasta data, amfiteatrul. Este o constructie moderna, a fost ridicata in 1952 cu ocazia Festivalului de muzica si dans al Granadei. Construirea sa a decis intr-un fel si extinderea gradinilor Palatului Generalife.



Harta ultimei zone descrise:



Aici se termina povestea mea, cea care te-a condus prin minunatiile Alhambrei. Sper sa-ti placa si sa te ajute, daca ai vreun gand de a ajunge acolo!

Offline IuliaT

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 141
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #37 : Sâmbătă, 23 Martie 2013, 22:57 »
Am deschis Pandora :oops: . Multu'
Superb tur virtual ....documentat.  :kissing:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #38 : Joi, 04 Aprilie 2013, 09:29 »
Subscriu  :thumbup:

on topic,  îmi permit să adaug si eu o fotografie dragă mie....
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline daniela piciu

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 1
Buna ziua,
In vara aceasta am planificata o vacanta in Andaluzia, Cordoba, Granada si Sevilia. Vreau sa-mi iau Granada pass. Cand ar fi mai bine sa-mi aleg vizita la Alhambra? In Granada voi sta intre 4 si 7 august.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Daniela doar acum ti-am citit mesajul...Cu atatea plecari nu apuc sa citesc tot ce se scrie...
Nu vreau sa te sperii dar vara nu prea e de mers in Andaluzia. E adevarat e mai ieftin, dar sunt niste calduri....De aceea eu aleg sa organizez excursiile la sfarsit de august - prima parte de septembrie sau mai - iunie. Exclus iulie si august.
Dar daca tot ajungi acolo vara, alege-ti sa mergi in vizita dimineata devreme si dupa amiaza. Evita miezul zilei cand intr-o ora si esti dezhidratat oricata apa ai putea sa bei...
Nu cred sa fie mare nebunie atunci in Alhambra, lumea nu prea merge vara sa viziteze complexul, asa ca ai sansa sa prinzi o ora buna de intrare. I-ati daca poti Nasrid-ul la 11.00, pana atunci intra si vezi restul, apoi acolo in zona maura este relativ racoare esti protejata deci nu o sa suferi de caldura. Cand iesi din Nasrid Palaces intra in Generalife, este multa vegetatie acolo, zone umbroase asa ca nu o sa fie foarte greu. Cand iesi mergi la hotel, nu ramane in oras, oricum foarte multe obiective si restaurante se inchid atunci. Continua-ti dupaamiaza vizitele, se redeschid obiectivele si e mai racoare....

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #41 : Miercuri, 01 Octombrie 2014, 16:59 »
Ce am mai aflat intre timp:
- Alhambra vine de la termenul arab Al-Ḥamra care inseamna "Rosu", referire la culoarea materialului din care a fost costruita fortareata si palatele.
- Torre de la Vella are un clopot, care daca este tras, poate sa aduca perechea asteptata... :)
- "Patio-ul sultanei" din Generalife acolo unde a mai ramas si Chiparosul sultanei, a fost scena intalnirilor secrete dintre Zoraxda, sotia lui Abu Hasan regele nasrid si seful de la Abencerrajes

Offline cristinaB

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 94
Re: Totul despre Alhambra. Harta. Informatii. Indicatii. Detalii. Fotografii
« Răspuns #42 : Joi, 02 Octombrie 2014, 13:08 »
Ce am mai aflat intre timp:
- Torre de la Vella are un clopot, care daca este tras, poate sa aduca perechea asteptata... :)

Poate sa....sau chiar o face?!
Ca sa stiu daca ma inscriu in excursie sau nu!

(Am fost acolo dar e clar ca n-am tras de clopotele potrivit)