Autor Subiect: Alternative relaționale la care...rămân single  (Citit de 20536 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Alternative relaționale la care...rămân single
« : Marți, 12 Martie 2013, 09:02 »
Alternative relaționale la care...rămân single

Într-o relație deschisă....
Ce, doamne iartă-mă, vrea să spună această expresie? Că, nu mă duce capul meu plin de idealisme și vise, de bun simț de altfel. Nici măcar mintea mea profund conectată la realismul și chiar cinismul timpurilor considerate moderne.
Ia să vedem – o relație deschisă, expresie de altfel importată, precum sărbătorile alea de care unii ne plângem că ne-au invadat și că ne desprind de tradiție, iar alții ne agățăm de ele ca de un pretext să mai sărbătorim ceva, nu știm ce, nu contează ce, pe principiul ”trăiască motivul” (altă expresie care mă scoate din minți, dar să nu deviez de la subiect).
Intr-o relație deschisă. Adică, ori într-o parte, ori în alta, a relației evident, că doar nu în vreo parte a membrilor presupuși componenți, o ușă este deschisă. Ușa de serviciu, ieșirea de incendiu, scăparea în caz de pericol de implicare sau ce rol se presupune că are această...deschidere?
Ce să zic? Mi-e greu să cred că ambii așa ziși parteneri agreează ideea. Cred că unul dintre ei, temător de angajamente pe termen lung, ori pur și simplu insuficient maturizat, vine cu această gogoriță, iar celălalt, îndrăgostit de idealul din capul lui, însetat de iubire, temător de singurătate sau mai știu eu cum, zice că e de acord, cu zâmbet la limita strâmbăturii, cu inima strânsă de umilință, dar cu speranța încolțită că dragostea lui va produce o dezlegare de acest jurământ strâmb.
Se poate să fie și cazuri când ambii sunt în acord cu această idee creață.

Dar, cred că e mai curând din categoria – nu divorțăm că ne facem de râs și e complicat cu separatul averilor și a copiilor, dar conviețuim într-o relație deschisă. Sau din categoria - aventură. Dar, chiar și acolo, de obicei doar unul e aventurierul, celălalt e victima (nu neapărat nevinovată), subiectul sau obiectul aventurii.

Chiar dacă nu la propriu, la figurat lucrurile se petrec cam ca în imaginea următoare. Despre care, zic și eu ca bunica, deși zău că în categoria openmind – Fie la ei!


În loc de încheiere:
Am învățat să nu judec pe nimeni. Nici nu am un exemplu în minte. Fiecare e liber să facă alegerile pe care le dorește și poate să și le asume. Doar că, văd, se poartă afișarea unui astfel de statut. Când îl văd, prima întrebare care îmi vine în minte este: ”Celălalt știe că tu ești într-o relație deschisă?” Și trec mai departe pentru că e clar stabilit că e o alternativă relațională indezirabilă. Cum să renunți la statutul de single fericit și liniștit pentru așa o aberație distrugătoare?

La drept vorbind, există și ceva ce merită apreciat: sinceritatea (că onestitatea e mai greu de găsit) celui care își declară de la început intențiile și disponibilitatea.

Offline deli_a

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 185
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #1 : Marți, 12 Martie 2013, 16:15 »
Absolut de acord, mai bine single decat intr-o "ciudatenie" de relatie...
"Viseaza ca si cand ai trai vesnic si traieste ca si cand ai muri azi, caci nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai."

Caroline

  • Vizitator
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #2 : Marți, 12 Martie 2013, 16:40 »
Subscriu la deli_a. Relatie deschisa = relatie care rezista, dar nu exista.  :giggle:

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #3 : Duminică, 31 Martie 2013, 20:01 »
E complicat...
Altă expresie la care mă zburlesc un pic. Sau, cum mai obișnuiesc să spun – mi se zburlește părul pe spate – reacție arhaică prin care creierul meu reptilian mă pregătește să intimedez pe celălalt printr-o aparență înfoiată. Dar cum pufișorul invizibil pe cea mai mare parte a pielii mele nu poate  crea imaginea fioroasă, mă mulțumesc să mestec în gând comentariile trezite.

Să vedem – de ce ai porni în căutarea unui nou partener afișând acest...status? Nu e un fel de a spune că vrei să te complici si mai tare? Sau, că ești în căutare de soluții de fugă de responsabilitate?
La fel de bine poți să faci un apel de genul  ”De bună voie și nesilit de nimeni vrei să mă ajuți să îmi complic viața și mai mult?”
Dacă m-ar bate vreun gând altruist s㠔ajut” în acest fel pe cineva, am convingerea liniștitoare, născută din rațiune și  simțire,  că dispun de doza necesară de egoism care să nu mă lase să îmi complic propria viață în felul ăsta.

Ce anume te împiedică să îți...simplifici situația? De fapt, să o clarifici înainte de a te declara disponibil pentru o nouă relație.
Da, știu viața nu e întotdeauna simplă. Și, aș putea să enumăr câteva situații care să...justifice o astfel de atitudine. Doar că, uneori, justificările au uneori același rol – de a ne ține departe de confruntarea cu situația și cu acțiunea în sensul schimbării.

Poate că, într-adevăr, e complicat... Nu contest acest lucru. Nici nu judec. Nici nu spun eu, niciodată... Doar că, ceea ce începe ca fiind complicat pentru o persoană, se termină și mai complicat pentru cel puțin două persoane. Dar, de obicei sunt mai mult de două, unele trase, altele împinse într-o situație generatoare de victime colaterale.
Dar, din nou, pot aprecia sinceritatea celui sau celei care se lansează în căutări de partener cu un asemenea statut.


Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Caroline

  • Vizitator
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #4 : Luni, 01 Aprilie 2013, 00:37 »
...pot aprecia sinceritatea celui sau celei care se lansează în căutări de partener cu un asemenea statut.

Corect! Sinceritatea inainte de toate! Am cunoscut cupluri care au relatii deschise din diverse motive:
1. practica swing-ul, de comun acord;
2. nu s-au casatorit din dragoste, ci din alte interese, deci nu au avut nici macar intentia de a forma un cuplu, de la inceput;
3. s-au casatorit dintr-o dragoste... nepotrivita. De exemplu, el are un libidou foarte crescut, ea, mai putin, ba, mai mult, dupa vreo 15 ani, descopera ca ii plac mai mult femeile. Sau reciproca. Cei doi se iubesc din toate punctele de vedere... in afara de fizic. Adica sunt ca fratii. Si ajung la psiholog pe acest motiv. Ce e de preferat aici? Sa renunte la sentimentele pe care le au unul pentru celalalt si sa-si caute fiecare un partener cu care se potriveste doar in pat si nimic altceva din ce aceau ei doi impreuna, sau sa-si accepte reciproc "relatii deschise", pasagere, fara implicatii, strict "hormonale"?
4. au construit o avere impreuna si, tot discutand bugete seara la cina, au devenit pe nesimtite doar "parteneri";
5. sunt parinti iubitori si  si-au crescut minunat copiii impreuna, dar au "uitat" sa mai fie femeie si barbat unul pentru celalalt;
6. s-au casatorit din dragoste, dar au evoluat diferit...
s.a.m.d.

Nimic nu e gresit intr-un cuplu, daca amandoi sunt de acord. Problema apare odata cu lipsa consensului. Si cu aparitia minciunii.


Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #5 : Luni, 01 Aprilie 2013, 09:53 »
Da, cele enumerate de tine, Caroline, se regăsesc printre situațiile posibile...
Eu totuși cred, ca și la relațiile deschise, că doar unul este în total acord cu ideea. Celălalt aderă sau se supune din motive ce pot fi și ele argumentate.

Putem găsi argumente, justificări, explicații... toate în cele din urmă forme ale rațiunii de a ne menține departe de adevăratele noastre nevoi.

Singura concluzie rezonabilă pentru mine: Fie la ei... Sau, ce treabă am eu cu modul fiecăruia de a-și înțelege și trăi viața de cuplu?
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.


Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #7 : Vineri, 20 Septembrie 2013, 09:53 »
Caut o relație discretă.
Altă gogoriță mâncătoare de nervi!
Bine, cam știm ce gen de relație îmbracă această expresie. Clar – e însurat, în altă relație (deschisă!!!).
Ia să vedem ce zice Dex-ul:
DISCRÉT ~tă (~ți, ~te) 1) (despre persoane) Care manifestă reținere și neamestec în treburile cuiva. 2) (despre persoane) Care știe să păstreze o taină. 3) Care nu atrage atenția; nebătător la ochi. Aluzie ~tă. Bijuterii ~te. /<fr. discret
Sursa: NODEX (2002) | Adăugată de siveco | Semnalează o greșeală | Permalink

Păi, de ce mi-aș dori o relație cu cineva care manifestă reținere și neamestec în treburile mele?
Ba,să se amestece. Să le ordoneze, să le pună la punct, să le dea un plus de culoare, savoare, să le împletească printre ale lui și să devină treburi comune.

Care nu atrage atenția. Ei, aș! Ba să atragă atenția prin...prezență, fizică, dar mai ales de...spirit. Prin implicare, fără complicare.

Știe să păstreze o tain㠖 hai, fie. Poate să păstreze taina farmecului lui în fața altor...femei. Dar. în fața mea, să nu umble cu taine că, incep să mă întreb de ce și pentru ce vrea să rămână ascuns. Poate să păstreze taina slăbiciunilor mele față de publicul larg. În rest – fără taine, vă rooog! Secretele te ucid picătură cu picătură, până rămâi jupuit de visul în care te trezești singur.

Discreție, sigur că da – că doar n-o să-ți muți viața într-un acvariu. Nici n-o să dai în perversiunea exibiționismului. Tot ce e ostentativ are iz de falsitate, ipocrizie, ori de amăgire de sine.
Accept doar acea discreție cu parfum de magie, a iubirii ce nu se cere expusă dincolo de lumea care încape între privirile pierdute una în alta.

Nu, mulțumesc, spun și eu.
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline gp_online

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #8 : Miercuri, 23 Octombrie 2013, 20:22 »
Noua tendinta de individualism

Am multe exemple din jurul meu de tineri pana in 35 de ani care prefera sa nu se (mai)avante intr-o relatie si se multumesc sa traiasca singuri si doar pentru ei insisi. Mai socializeaza la vreun team-building cu firma sau cu cate un amic la un suc/o bere. Mi se pare ca se complac in aceasta situatie mai mult decat ar fi cazul...parerea mea. Chestia e ca multi din cei la care ma gandesc au fost in cel mult 2-3 relatii si nu au fost casatoriti.
Am inteles de la cineva care a vorbit cu astfel de persoane, ca sunt oameni din tari bine dezvoltate (ex. Japonia) care nu au avut nici o relatie in viata lor si se apropie de 30 ani, in unele cazuri chiar 40 ceea ce mi se pare absurd.  Bine ei ca natie au un cult al jobului si multi dintre ei sunt mai atasati de job decat de familie, dar sunt si alte exemple.
Un articol recent: http://www.incont.ro/international/populatia-japoniei-in-pericol.html

Sa fie asta o tendinta de izolare si de egoism!?

Observ si la noi ca oamenii sunt din ce in ce mai interesati doar de bucatica lor si nu le pasa de restul. Ma bucur ca sunteti exact impotriva acestui "curent" si sper sa fie din ce in ce mai multi membri, astfel sa dam un exemplu pozitiv societatii in care traim.

Va multumesc si imi cer scuze daca am parut prea critic.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #9 : Joi, 24 Octombrie 2013, 08:31 »
gp_online, sper că pluralul folosit de tine nu e unul de politețe, ci doar semn că te adresezi membrilor forumului, în general ;)

e îngrijorător, da...
ființa umană dispare în izolare, fizică sau afectivă...
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

dianna

  • Vizitator
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #10 : Joi, 24 Octombrie 2013, 10:19 »
Am multe exemple din jurul meu de tineri pana in 35 de ani care prefera sa nu se (mai)avante intr-o relatie si se multumesc sa traiasca singuri si doar pentru ei insisi. Mai socializeaza la vreun team-building cu firma sau cu cate un amic la un suc/o bere. Mi se pare ca se complac in aceasta situatie mai mult decat ar fi cazul...parerea mea. Chestia e ca multi din cei la care ma gandesc au fost in cel mult 2-3 relatii si nu au fost casatoriti.
...
Sa fie asta o tendinta de izolare si de egoism!?

Scuza-ma, eu nu am inteles, te referi la cei care nu-si (mai) doresc o relatie sau la cei care nu prea socializeaza ?

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #11 : Joi, 24 Octombrie 2013, 10:23 »
înclin să cred că se referă la cei care nu mai știu ce vor  :crazy2:

Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

nickescool

  • Vizitator
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #12 : Joi, 24 Octombrie 2013, 10:44 »
Am ajuns la momentul adevarului.Pt cine ma iubeste ne vedem sambata seara la aeroprt la Otopeni la 20.15 hrs-sosiri.Cred ca o sa mi gasesc cainii la iesire :)).

dianna

  • Vizitator
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #13 : Joi, 24 Octombrie 2013, 10:45 »
eu inclin sa cred ca se refera mai mult la cei care nu vor o relatie, iar asta poate fi o problema pentru el, pentru ca SC nu mi se pare tocmai locul potrivit pentru asta, dimpotriva

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Alternative relaționale la care...rămân single
« Răspuns #14 : Joi, 24 Octombrie 2013, 11:09 »
Cred ca o sa mi gasesc cainii la iesire :)).


pe ăștiă?
:giggle:
bine ai venit și să găsești bucuria revederii locurilor și oamenilor care te fac să te simți iubit:)))))
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.