Aici se discuta > Subiecte generale

Fotografia? Nu doar un hobby!

(1/11) > >>

admin:
Urmaream o discutie de pe topicul care se refera la comunicarea prin imagini si am preluat de acolo ideea de a deschide un topic care se refera la fotografie. Adica tehnica, aparate, link-uri catre site-uri de profil, catre expozitii virtuale. Se pot posta atat fotografii facute de cei din Singles Camp, cat si ale unor profesionisti in domeniu.

Cu ceva timp in urma am avut un workshop de tehnica fotografica, insa intre timp n-am simtit ca s-ar dori asa ceva si nu l-am mai reluat. Dar poate, asa cum a fost si cu taberele pentru monoparentale, prezentand, discutand, dezbatand, poate cine stie...

Deschiderea acestui topic este foarte importanta, pentru ca ea da tonul, este intr-un fel modelul. De aceea ii rog pe cei care au aceasta pasiune, dar ii si cunosc din taine, sa dea o mana de ajutor la pornirea acestui topic. 

Caroline:
Eu, pasionata da, cunoscatoare mai putin, mai mult amatoare.
Cunosc cateva site-uri unde se pot vinde fotografii profesionale si mai stiu cateva reguli de baza, de perceptie, compozitie si expunere, in design si fotografie. O tabara care sa includa si un workshop, mediat de un specialist pe aceasta tema, ar fi mai mult decat binevenita pentru mine!  *|* M-ar face poate sa depasesc faza "asa simt" si sa ajung la "asa stiu" ca se face o fotografie.  ;)
Si dupa cate am vazut pe-aici, cred ca ar mai fi suficienti doritori... Se poate cupla cu Art Camp. Ar avea multe in comun.

acbard:

--- Citat din: Caroline din Sâmbătă, 06 Aprilie 2013, 18:20 ---M-ar face poate sa depasesc faza "asa simt" si sa ajung la "asa stiu" ca se face o fotografie.  ;)

--- Terminare citat ---

In nici un caz Caroline !! Sunt o gramada de fotografi  :pleasantry:  care "stiu" sa faca o fotografie si care nu "transmit/simt" nimic.  :(
Sunt si eu un pasionat , poate mai implicat , so : daca te pot ajuta cu ceva clarificari , pana ne intilnim pe la vreo actiune SC  :) , spune/scrie .
Asa pornim , poate, si topicul ... :giggle:

LiaV:
:)) Voi porniti-l, iar eu voi citi!  ;)
Imi place sa fac fotografii. De-o viata incerc sa imortalizez momente frumoase, ireversibile.
Imi place sa si filmez. Regret ca nu am putut s-o fac pe cand aveam copiii mici.
Acum... :)) se pare ca sunt fotograful grupului SC unde merg.
Asa ca... dati-i bataie!

Caroline:
OK... Numai ca eu nu am competentele de "a porni topicul" in mod profesionist. Ca ar trebui sa fac plagiat din manualele mele de fotografie si design si nu ar fi decat copy-paste.  :giggle:

Eu "stiu" fotografie cam cum vorbesc si limbile straine: vorbesc corect, dar nu stiu sa explic ce regula intervine aici si acolo si de ce o fotografie e buna sau nu.  Ba mai mult, mai am obiceiul sa ma mai si revolt pentru prea multe reguli, uneori...
In schimb, daca vrei sa-i inveti pe altii, trebuie sa "uiti" tot ce-ai stiut ca simti tu si sa cauti "de ce"-ul, regula inteligibila.

Drept urmare, pe vremea cand postam pe site-urile de fotografie, am avut surpriza sa constat ca fotografiile "sentimentale" pentru mine erau nule din punct de vedere artistic. In schimb, alte fotografii, care pentru mine erau simple peisaje, erau cotate mai bine... Ba chiar la un moment dat, un fotograf profesionist mi-a definit starea de spirit tocmai din aceste fotografii "inconstiente" (sau mesaje ale inconstientului?!), dandu-le titluri ca "fara orizont", "speranta" etc. la care eu nici nu ma gandisem.  :o

In concluzie, exista doua feluri de a face arta:
1. Pentru tine... cand putin iti pasa ce transmiti. Iti place si gata, nu te-ntrebi de ce, sau o faci ca pe o evadare, sublimare, dorinta de "exorcizare" a unor probleme etc.
2. Pentru ceilalti... caz in care trebuie sa inveti sa "codifici" un mesaj. Asa cum inveti o limba straina. Sau limbajul corpului. Exista elemente de compozitie, culoare etc, care spun intotdeauna acelasi lucru, constient sau subliminal. Pe acestea, criticii stiu sa le interpreteze, iar profesionistii "se joaca" cu ele in compunerea mesajului pe care doresc sa-l transmita.

Pentru cazul 2, exista doua posibilitati:
1. Ai in sange aceste reguli, ca un al 6-lea simt, caz in care esti un geniu, chiar daca nici macar nu intelegi limbajul criticilor.
2. Inveti acest limbaj. Insa se spune ca dintr-un artist poti face un bun tehnician, dar niciodata invers. Daca nu ai deloc pornire, in extremis poti deveni un tehnocrat, care executa negru pe alb doar un perfect... "nimic", cum bine zice si acbard.

Marea majoritate suntem de fapt nuante de gri, intre cele doua extreme. Asa ca, da, uneori o mai nimeresc si eu cu "simtirea", da' tare as avea nevoie sa stiu de ce, ca experimentul sa devina reproductibil si perfectionabil.  ;D

O parte din reguli am fost nevoita sa le descopar si sa le invat cat am predat (ocazional, ca suplinitoare), desen, la copii. Atunci nu mai puteam sa-i pun sa deseneze o vaza dintr-o singura trasatura, ca mine, ci a trebuit sa citesc despre stilizarea ei in axe si arce de cerc, pentru ca fiecare copil, oricat de lipsit de talent, sa invete sa deseneze o vaza tridimensionala.  :blush

Cam asa si cu fotografia... inca mai invat. ;)

Navigare

[0] Indexul de Mesaje

[#] Pagina următoare

Du-te la versiunea completă