Autor Subiect: O capitala a calvinismului: Debrecen  (Citit de 6832 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
O capitala a calvinismului: Debrecen
« : Marți, 09 Aprilie 2013, 08:16 »
Debrecen: este al doilea oras ca marime din Ungaria, cu o populatie de cca 200.000 locuitori (350.000 ca zona metropolitana) Este considerata capitala de campie (pusztei) a tarii, fiind totodata cel mai important centru calvinist. Cu o istorie de peste 750 ani, a facut parte din Regatul Ungariei, apoi (Sec XVI –XVII) din Principatul Transilvaniei, din Imperiul Habsburgic, iar din 1867 a revenit din nou – Ungariei.

In ultimii doua sute de ani a fost capitala Ungariei in doua randuri: in 1849, pentru o foarte scurta perioada, odata cu declaratia de detronare a Habsburgilor si in 1944 cand a inceput reconstructia. Si de acea data foarte putin, pentru ca presiunea sovieticilor pentru un stat comunist era din ce in ce mai mare si in scurt timp capitala s-a mutat inapoi la Budapesta.

Este un oras distrus in proportie de 50% in timpul celui de-al doilea razboi mondial, deci putine cladiri vechi au mai ramas in picioare. In 1944 acolo s-a dat o mare batalie cu unitati de motorizate si tancuri, ceea ce a dus la distrugerile de care aminteam.


Asa arata Bulevardul Piac din Debrecen in 1910. Si astazi aceasta artera comerciala pastreaza ceva din farmecul acelor vremuri...

Ce mai importanta cladire si simbolul orasului este Marea Biserica Reformata Si pt ca Debrecen este unul dintre leaganele calvinismului, cate cuvinte despre aceasta religie.

Jean Calvin a trait intre 1509 – 1564. Alaturi de Martin Luther a fost unul dintre initiatorii reformei protestante. Calvinismul este o doctrina religioasa totusi usor diferita de cea luterana, fiind considerata si mai radicala. Nu se recunosc decat doua taine: cea a botezului si cea a impartasaniei. Respinge prezenta reala a trupului si sangelui Domnului in impartasanie, nu admite existenta unor sfinti, nu este de acord cu insitutia episcopatului. Cei care predica sunt alesi de catre credinciosi, nu ierarhic de catre biserica. Calvin a respins ideea liberului arbitru, fiind de pararere ca avem destine predestinate.
Debrecen a fost capitala bisericii reformate calviniste din Europa Centrala, iar Nagytemplom, unul dintre locurile cele mai importante pentru acest cult.





Este una dintre cele mai importante caldiri istorice in stil clasicist din Ungaria. A fost construita intre 1805 si 1822, dar anterior aici au existat alte doua biserici: una construita in secolul XII si care s-a mentinut in forma initiala pana in sec XV, atunci cand prin extindere a rezultat un templu mai mare decat cel initial. Lucrarile au fost realizate din donatia unei familii foarte importante pe vremea aceea, numita Dosa. Largirea a facut posibila crearea unei sali – nave –impresionante, cea mai mare de factura gotica din Ungaria. Cladirea a ars insa in 1564. Reconstructia a inceput in 1626, mai tarziu adaugandu-se un turn separat, numit „Turnul rosu” – pentru ca era din caramida aparenta -  pentru a adaposti celebrul clopot Rakoczi. In greutate de 5 tone, el a fost donat de Gyorgy Rakoczi in 1637 si azi se poate vedea in turnul vestic. In 1802 Biserica Sf Andrew arde impreuna cu colegiul teologic. Imediat incepe reconstructia si in 1822 este finalizata, noul lacas de rugaciune fiind cel mai important loc de adunare a reformatilor din Ungaria. Inaltimea acestei cladiri este de 61 metri, dominand intreaga Piata Kossuth, fiind vizibila de pe tot bulevardul comercial, Piac.
Cladirea are si o valoare istorica, pt ca guvernul rezultat in urma revolutiei de la 1848 s-a refugiat la Debrecen si aici a fost declarata detronarea Habsburgilor si independenta in 1849.

In spatele Marii Biserici Reformate se afla Parcul Memorial.



Parcul Memorial Debrecen

A fost construit arhitectural de Societatea Parcului National, o organizatie creata in 1861. Pentru ca relieful Debrecen-ului si a imprejurimilor sale nu este unul spectaculos, este doar campie, peisagistica parcului se doreste ca alternativa pentru munti, rauri si paduri, o pata de frumos care sa incante trecatorul.

Cu vedere spre parc si spre spatele Bisericii Reformate se afla Colegiul Reformat.
A fost fondat în anul 1538, fiind una dintre cele mai vechi scoli teologice protestante. Biblioteca Mare a Colegiului adaposteste cca 600.000 de carti fiind cunoscuta ca cea mai mare colecţie de acest gen a bisericii reformate din Ungaria. Sfânta Scriptură poate fi citită în peste 250 de limbi în colecţia de biblii a Colegiului. Arhiva are 2605 metri liniari de documente prezentând trecutul, viaţa religioasǎ, sistemul de învǎţǎmânt al regiunii „de dincolo de Tisa”, cât şi istoria culturalǎ a oraşului Debrecen. Colecţia Colegiului păstrează relicve precum puşca de vânǎtoare a lui Kazinczy Ferenc, mapa de acte a lui Kossuth Lajos, flautul lui Csokonai Vitéz Mihály. Cea mai mare achiziţie a secţiei de mineralogie este colecţia lui Szőnyi Pál compusǎ din 33.000 de piese, cea mai renumită fiind meteoritul cǎzut lângǎ oraşul Kaba în anul 1857. Colecţia de monede a numărat deja în 1831 peste 6000 de bucǎţi. Muzeul deschis in cladirea colegiului poate vizitat in el fiind expuse doua expozitii permanente: istoria şcolii si arta bisericeascǎ si de asemenea unele temporare.



Colegiul Reformat din Debrecen

In spatele Colegiului Reformat  se afla Muzeul Deri, una dintre cele mai impozante cladiri ale orasului. Construita în stil neo-baroc  intre 1923 - 1929, adaposteste Departamentul de Arheologie - cu aproximativ 60.000 artefacte datând din paleolitic și neolitic, materialul istoric numără 40.000 de obiecte expuse, colecția etnografică este de 22.000 , Departamentul de Arte Plastice 10.000 iar cel de Artă Industrială 20.000. Departamentul de Știință include 3.000 de produse. Punctul de atracție al muzeului este sala Munkácsi, unde se află trei picturi monumentale, trilogia Krisztus a lui Munkácsi Mihály: Christos în fața lui Pilat, Golgota și Ecce homo.


Clădirea este decorată cu patru statui care se află în strânsă legătură cu activitățile desfășurate în muzeu. Creațiile lui Medgyessy Ferenc simbolizează Arheologia, Stiința, Arta și Etnografia.



O plimbare in zona centrala a Debrecenului este o adevarata incantare. O zona pietonala destul de intinsa, cafenele, magazine, parculete cu banci, fantani arteziene, flori, multe flori...


Hotelului Arany Bika, acum din pacate nefunctional. Aici a existat un han, incepand dcu sec XVII. Cladirea actuala (aripa veche) dateaza din 1915.



Debrecen este orasul fantanilor arteziene...seamana intrucatva cu orasul meu, Sibiul.


Cea mai mare fantana ceramica din Europa, Millenium. In mijloc Pasara Phoenix, simbolizand renasterea orasului


Debrecen este si un oras al florilor, totul este multicolor acolo....





Bulevardul central, imbie la plimbare...in culori de toamna


Grupul statuar Kossuth din Piata Kalvin - zona pietonala a Debrecenului.






Cladiri de pe Piac Utca


Biserica ciunta, sau Mica biserica reformata - construita in 1600, distrusa de un incendiu in 1727. Initial turnul a fost acoperit cu un element clasic ecleziastic in Ungaria - domul in forma de ceapa. Un vant puternic a distrus acoperisul de tabla, in 1907, astfel ca acum turnul arata ca fiind ciontit, de unde si porecla.



Biserica Sf Ana, in fapt o catedrala catolica. A fost construita intre 1721 si 1746. In nisele de la intrare se gasesc statuile Sfantului Stefan si a Sfantului Imre. Altarul resprezinta pe Sfanta Ana invantand-o pe Fecioara Maria.


In Meliusz Ter (Piata Meliusz) se gaseste Biserica Rosie, numita asa datorita caramizilor rosii din care este construita. A fost construita la sfarsitul sec XIX si este in stil neogotic.

Offline frezya

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 53
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: O capitala a calvinismului: Debrecen
« Răspuns #1 : Marți, 15 Octombrie 2013, 17:56 »
Iti multumesc,Gigi,pentru daruirea cu care reusesti de fiecare data sa ne prezinti locurile minunate pe care le vizitezi . Am putea crede ca tine de "fisa postului",dar eu cred ca e mai mult de-atat.Cred ca e vorba de pasiunea cu care desfasori aceste actiuni si de bucuria pe care o nutresti ,personal,fata de ceea ce poti darui semenilor.Sunt oameni care gasesc mai multa bucuriei in a oferi decat in a primi si cred ca esti un astfel de om.Nu e usor lucru sa gasesti de fiecare data motivatia necesara pentru a transmite cat mai multe informatii despre locurile vizitate.Desigur,publicitatea intretine astfel de actiuni ,dar modul in care tu o faci este perfect si pentru acest aspect nu pot decat sa te felicit... :flori:

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: O capitala a calvinismului: Debrecen
« Răspuns #2 : Luni, 13 Octombrie 2014, 21:25 »
Intors dintr-o noua excursie la Debrecen, am mai adus cateva poze. Deci Debrecen 2014....


Marea Biserica Reformata in fundal. In fata Fantana Millenium cu pasarea Phoenix


Nagytemplom - in perspectiva...


si vazut din spate, din parc.


Fantana vazuta din alt unghi...



Hotelul Taurul de Aur...pacat ca nici anul acesta nu s-a miscat nimic la refacerea lui...


Inca o fantana in centrul orasului...


Biserica Ciunta. Dupa ce a pierdut intai turnul, apoi si nou construitul acoperis in forma de ceapa, oamenii au hotarat s-o lase ciunta. Poata ca asa voia Dumnezeu...


Primaria, acolo functioneaza si un punct de informare turistica. Ar cam trebui sa invatam de la tarile astea cam ce ar trebui sa facem si noi...




Strada Piac, cu casele sale impozante...





La Muzeul Deri am vazut doua dintre lucrarile monumentale ale lui Mihály Munkácsy, un faimos pictor nascut la sfarsitul sec XIX in Ungaria si care a trait la Paris. A pictat in special scene biblice, aici la Deri sunt expuse Ecce Homo si Golgotha. Am inteles ca a treia lucrare din aceasta serie este expusa in Art Gallery din Hamilton.

Si am aflat cu surpriza ca cel care a fondat muzeul a trait si la...Sibiu. Cel putin asa scria intr-o scurta biografie a sa:



Expuse de asemenea costume traditionale populare de o exceptionala valoare, perfect si cu grija conservate, diferite obiecte confectionate din lemn, ceramica. Interesant muzeul merita vazut. Intrarea costa doar 1200 HUF, adica 4 EUR.