Autor Subiect: La plimbare prin Budapesta: Biserica Sf Elisabeta  (Citit de 4209 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
La plimbare prin Budapesta: Biserica Sf Elisabeta
« : Miercuri, 24 Aprilie 2013, 08:44 »
La Budapesta am innoptat in apropierea parcului orasenesc, Varosliget, la Star City. Pozitia hotelului este ideala, doar in cateva minute poti ajunge pe Andrassy, Champs Elysse-ul budapestan, pe bulevardul Rackozy, o artera importanta a capitalei Ungariei, de unde se deschid perspective spre cele mai importante obiective turistice.
Cum dimineata nu prea am somn si ard ne nerabdare sa vad locuri noi sau care imi este dor sa le revad, oriunde as fi si oricat de tarziu m-as fi retras la somn seara, la 6.00 sunt in picioare, gata de o miniexcursie.... De obicei fac un cerc care se inchide in locul de unde am plimbat, incercand sa vad cat mai multe.
Plimbarea de dimineata m-a adus in fata garii Keleti Palyaudvar – zona este aflata acum in ample lucrari de amenajare. Construită între 1881 şi 1884,  intr-o perioada in care Budapesta s-a imbogatit cu o multime de cladiri cu valoare deosebita, dupa proiectele lui Mor Than şi Janos Feketehazy, cladirea garii este un exemplu de arhitectura ecletica. La vremea in care a fost construita, a fost recunoscuta ca una dintre cele mai artistice gari din Europa. Are o fatada impresionanta, care se ridica la 43 de metri inaltime, purtand simbolic, deasupra intrarii statuile reprezentand doua importante figuri legate de transportul feroviar: James Watt şi George Stephenson.


Gara Keleti Budapesta

Am continuat pe Rackozi, dar m-am retras imediat pe o straduta linistita, ferita de traficul care incepea sa se anime. Foarte aproape este Biserica Sfanta Elisabeta, o cladire interesanta, pe care o mai vazusem, la fel intr-o plimbare de dimineata, dar atunci grabit, n-am putut savura frumusetea acesteia.



Amplasata in Rózsák tere la numarul 8, cladirea a fost construita intre 1893 si 1900 intr-un stil neo-gotic, dupa planurile lui Imre Steindl, arhitectul care a proiectat si cladirea Parlamentului si a Primariei.


Cladirea Parlamentului din Budapesta

Prototipul a fost o biserica din Marburg si este consacrata unui episcop, Medard Kohl.


Biserica Sfanta Elisabeta din Budapesta

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica a suferit nenumarate distrugeri, un proiectil i-a strapuns acoperisul, i-a spart geamurile si a produs pagube mari si in interior.



Lucrarile de renovare au inceput din 1930, dar s-au extins, din diefrite motive, pana tarziu in 1989, cand totul a fost reconditionat.
Este o biserica in trei nave, exteriorul fiind placat cu caramizi aparente dar si cu o multime de alte elemente decorative.Turnurile au 76 m inaltime, iar de sus vegheaza statuia Sfintei Elisabeta, executata de Gyorgy Kiss. Deasupra intrarii principale se afla o imensa rozeta, care are simbolurile evanghelice.



Exceptionale sunt vitraliile, executate de Miksa Roth, Gida Wather si Joszef Palka. Arcadele navei sunt din piatra de O-Nadas. Partea de decoratii interioare a fost gandita si organizata tot de arhitectul principal, Steindl, dand astfel o unitate si armonie cu exteriorul.



Altarul este executat de Lajos Pader, pe cand cel vertical a fost realizat de Lajos Lantai: in centrul se afla Sfanta Elisabeta impartind arme, iar in fundal efigia casei de Arpad, prima si poate cea mai importanta dinastie de regi maghiari.







Am iesit cu regretul ca nu pot ramane mai mult, sa ma bucur mai mult de frumusetea altarelor laterale, inchinate unul Arhanghelului Gavril (simbolul bisericii catolice) si celalalt Sfantului Anton de Padova, cel a carui viata si minuni, am urmarit-o intr-o excelenta prezentare decoramica, la basilica din Italia.











Strazile centrale ale Budapestei adpostesc o multime de cladiri cu o arhitectura masiva, dar in acelasi timp placuta, armonioasa si echilibrata. Putine sunt renovate, cele mai multe poarta patina timpului, unul incarcat de istorie aici, in capitala de pe Dunare.
Admirand in stanga si dreapta cate ceva, m-am trezit in apropierea hotelului.









Era deja 8.00 si trebuia sa ma pregatesc pentru o noua zi din excuria noastra prin Ungaria. Urmau trei zile de relaxare in Hajduszoboszlo, trei zile de balaceala in apele aruncate in jeturi din bazinele imensului complex SPA – Aquapalace.  :yeah:

mihaela1961

  • Vizitator
Re: La plimbare prin Budapesta: Biserica Sf Elisabeta
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 08 Iunie 2013, 15:03 »
<a href="" target="_blank" class="aeva_link bbc_link new_win"></a>


Mi s-a parut superb realizat acest videoclip cu Budapesta!