Autor Subiect: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...  (Citit de 5751 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« : Marți, 04 Iunie 2013, 11:32 »
Cum m-am lăsat de dat sfaturi... scris de wonderland

Ne e mai ușor să vorbim despre și pentru alții. Găsim de cuviință să dăm sfaturi, să oferim, întrebați sau neîntrebați, ceva din experiența noastră ca model de urmat. 
Sesizăm, cu mare ușurință, ce le lipsește celorlalți sau ce ar fi cazul să schimbe. Oferim soluții pe tavă.
Totul e mai ușor de înțeles și, în același timp mai greu de acceptat când e vorba de alții. Când vine vorba de noi, parcă nimic nu se mai potrivește, orice încercare de deslușire devine grea. Ori, avem deja certitudini pe care nu vrem să le supunem testului realității care cere adaptare și schimbare.
Ne simțim măguliți, importanți, utili când cineva ne cere un sfat. Ne trezim dezamăgiți, triști, exasperați sau critici, cârcotași, ironici dacă celălalt nu se lasă convins să acționeze într-un anumit fel.

În cele din urmă am învățat că nu ajută la nimic și pe nimeni (nici pe cel care oferă, nici pe cel care primește) să dai sfaturi. Te trezești fie ignorat, fie vinovat! Sau, te poți trezi de-a dreptul evitat. :)

Nici măcar sfaturile care îți sunt cerute nu le-aș recomanda (și, iată cum mă trezesc dând sfaturi), decât dublate de o atitudine de împărtășire a opiniei tale despre situația supusă discuției. De obicei, cine cere un sfat, nu face decât să verifice opțiunile la care s-a gândit cumva sau, chiar să își confirme/susțină propria decizie.
Cu atât mai mult, sfaturile necerute te situează pe poziția celui dornic să intervină (deci să controleze) simțirea și acțiunea celuilalt cu indicații de acțiune pe care nu e pregătit să le ia în considerare.

Până la urmă suntem experți doar pentru propriile decizii. Pentru ale altora putem fi doar...simpli consultanți. Mai puțin, chiar – doar niște furnizori de informații. Pe care celălalt are libertatea de a le lua în considerare sau nu. Fără ca noi să ne simțim desconsiderați ori neimportanți. Sau doar persoane care oferă suport și încurajare.
Partea bună, și ușor amuzantă e că în sfaturile date altora găsim informații utile despre și pentru propria persoană. Am putea să fim atenți, să le ascultăm și să le urmăm.
Dar, dacă totuși cineva, un prieten, ne cere un sfat, ar putea întreba cineva...
Cel mai bun lucru pe care îl poți face e să îl asculți și să-l ajuți să-și găsească propriul sfat.

Offline come undone

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 30
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #1 : Miercuri, 03 Iulie 2013, 17:51 »
Îmi place! Perfect de acord, prea găsim peste tot sfaturi/ metode de a ne trăi viaţa. Şi mai ales în ultimii ani, de când ne-au invadat blog-urile de dezvoltare personală...

La un moment dat au început să mă sufoce toate aceste fraze motivaţionale, citate, sfaturi etc. Motiv pentru care am ales să închid pentru o perioadă contul de FB, doar ca să am parte de nişte clipe de calitate, în care să nu mai fiu învăţată să gândesc.  :strong:

Şi, ca să revin la topic, mi-am dat seama că este greşit să fac asta doar atunci când am început să pierd prieteni, fără a-mi da seama din ce motiv (doar m-am purtat frumos, i-am ajutat, le-am fost alături). Ei s-au îndepărtat din acest motiv, s-au simţit sufocaţi. Cred că cel mai important aspect de care trebuie să ţinem seama este: fiecare are propriul nivel de dezvoltare personală şi, aşa cum ni s-a întâmplat tuturor, atunci când ne-am dorit ceva anume am făcut tot posibilul să obţinem şi chiar am găsit resurse/oameni/idei noi, care să ne ajute. Pentru că aparent aşa funcţionează Universul, răspunde la ceea ce noi cerem:smitten: Degeaba încercăm să convingem pe cineva să citească de exemplu o carte (care nouă ne-a schimbat viaţa) dacă acea persoană nu a avut parte de câteva lecţii care să o ajute să înţeleagă acea carte. Şi mă opresc aici, aş putea să mai scriu mult şi bine...  ;D

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #2 : Miercuri, 03 Iulie 2013, 19:18 »
Mesajul tău mi-a amintit de o imagine și un mesaj, găsite de curând, care mie mi-au plăcut foarte mult:

Așa că, de ce aș încerca să conving pe cineva să citească o carte care mie mi-a schimbat viața?
Fiecare își găsește propriile...instrumente de schimbare și, mai ales, alege momentele în care se simte pregătit să înceapă o schimbare.
Restul, e temă de meditație pentru noi înșine: Ce anume din mine mă determină să-l conving pe celălalt să facă ce cred eu că e mai bine?

Eiiiii, dar mă repet.

Dar tu scrie, că zici bine :flori:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline deli_a

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 185
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #3 : Joi, 11 Iulie 2013, 11:22 »
Asa este, ne dezvoltam pe cai diferite si cu viteze diferite... dar ce minunat e sa intalnesti oameni care merg in aceeasi directie !! (scopul final il percepem oare la fel ??) ..dar...ma opresc cu asta, caci sunt cam  :offtopic:

La subiect, eu tot nu stiu cum sa ma opresc din a da sfaturi... :idiot2:  Incerc doar sa le ambalez intr-o modesta parere personala... :tomato:
"Viseaza ca si cand ai trai vesnic si traieste ca si cand ai muri azi, caci nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai."

Offline hana

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 43
  • Unde esti Iubire?
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 13 Iulie 2013, 10:42 »
Nu prea mai dau sfaturi, viata m-a invatat sa-mi vad de treaba mea. Dar cand e musai improvizez cate o povestioara, legata de evenimentul care necesita sfat. Mama m-a crescut asa si e f. bine :)
Avem nevoie de IUBIRE

Offline come undone

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 30
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #5 : Marți, 16 Iulie 2013, 17:22 »
“You cannot help another who will not help him - or herself. In the end, all souls must walk their path — and the reason they are walking a particular path may not be clear to us…. Or even to them at the level of ordinary human consciousness. Do what you can to help others, of course. Show love and caring whenever and wherever you can. But do not get caught up in someone else’s “story" to the point where you start writing it.”
— Neale Donald Walsch

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #6 : Sâmbătă, 10 Martie 2018, 07:12 »
Uite ca azi, oare de ce  :angel:, m-am gandit ca as adauga si: Incerc sa fiu atenta si sa ma las de raspuns la intrebari care nu sunt exprimate...
 :tomato:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline oviarad

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 417
  • barbat serios gasit prieteni, cine i-a pierdut :)
Re: Cum m-am lăsat de dat sfaturi...
« Răspuns #7 : Sâmbătă, 10 Martie 2018, 07:50 »
 :D :D e cu adresa, multumesc, inteles, asumat
Va dainui doar ce-am iubit cu-adevarat , cenusa-i restul