Cate ceva si despre "sarbatorit":
Porcul de Mangalitas-a format în urma încrucișării a unor rase predomestice, a mistrețului și a porcului sumadia (pricipat al Serbiei) de talie mare, cu părul lung și creț pe teritoriul Ungariei la sfârșitul secolul XVIII. Este o rasă specializată pentru producția de grăsime și are cinci varietăți: blondă, roșie, neagră, cu abdomen de rândunică și cea cu dunga - bariș. Nu este o rasa pretențioasă la hrană, se multumeste chiar si doar cu pășunat si cu jir.
In Ardeal se crește de peste 160 de ani. Efectivele sunt reduse, sunt tinuti în gospodăriile populației, dar și în unități de stat, din vestul și centrul țării și mai rar în sud (Tulcea). Am vazut mai nou in targul de animale din Sibiu mai multi producatori care vand purcei de 2-3 luni. Un godac din asta costa in jur de 300 RON.
Sunt animale de talie mare, cu corpul relativ scurt, dar dezvoltat in circumferinta. Corpul este acoperit cu păr ondulat sau creț. Capul este relativ mic, cu urechi potrivit de mari și semiblegi. Gâtul este scurt, gros și musculos. Trunchiul este masiv, cu aspect de butoi (linia spinării ușor convexă, iar cea a abdomenului lăsată). Șuncile posterioare sunt slab dezvoltate.
Fac doar 5-6 purcei, iar scroafele pe lângă capacitatea de alăptare slabă, prezintă un instinct matern slab conturat, deci nu sunt cele mai bune mame
Este o rasă semiprecoce, însă
carcasele sunt cele mai corespunzătoare pentru prepararea salamului de Sibiu. Este foarte apreciată pentru calitatea cărnii și în special a slăninei.
Cica provine din zona Hortobagy unde aceasta rasa a fost ameliorata. Intradevar cam tot ce era pe acolo porc, era Managalita.
Cam asa aratau exemplarele aduse la targ...La anul cand ma intorc, cel mai probabil o sa le gasesc sub forma de carnati si slanina...