Autor Subiect: Macarena sau vechea Sevillie  (Citit de 4225 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Macarena sau vechea Sevillie
« : Sâmbătă, 09 Noiembrie 2013, 09:21 »
Macarena sau vechea Sevillie

Va amintiti ce succes au avut cei de la Los del Rio cand au scos Macarena? Era 1994 si melodia si dansul facea furori...A intrat si a ramas in top 100 melodii si este pe primul loc inca, la sectiunea latino. Si acum dupa multi ani de la lansare, pe la evenimente mai aud acordurile ritmate...Multa lume a dansat si danseaza pe aceasta melodie, dar putini stiu de unde s-au inspirat cei doi cand au compus melodia....

Va povestesc, pentru ca am avut ocazia sa vad de cateva ori locul acela din minunata Sevillie. Cei de la Los del Rio au fost tare impresionati de locul plin de viata, cu strazi inguste, piatete mici pline de oameni sporovaind, magazine nu mai mari decat o camaruta, localuri de cartier care arata ca acum 100 de ani.  Acolo parca timpul nu s-a miscat de loc. Zidurile care marginesc cartierul vechi sunt cele pe care le-am vazut in El Cid, un film care m-a impresionat atat de mult cand eram copil...Inalte, cacute din piatra, cu creneluri ascutite, strajuite parca de palmieri imensi. O imagine extraordinara...Una dintre portile vechi ale orasului si care a ramas neschimbata este Poarta Macarena, acolo unde se afla una dintre intrarile in cartier. Langa, este Biserica Macarena, o minunatie, o adevarata podoaba arhitecturala. Interiorul este absolut fabulos. Nu-ti poti desprinde privirile de la incrustatii, statui, picturi, decoratiuni...Elementul central al bisericii il constituie o sculptura care a dat numele basilicii, a cartierului si dupa care s-au inspirat foarte multi parinti de fete cand le-a botezat. Multe femei se numesc in Sevilla Macarena...


Basilica si Poarta Macarena

Dupa unii insa cartierul si-ar trage numele de la un patrician Macarius, care avea mult pamant in zona, cartierul fiind construit pe o parte din acesta. Altii spun ca este o denominizare si ca s-ar fi obtinut din Bab-al-Makrin, una dintre portile zidului de fortificatie maur.
Cine stie? Parca insa mai credibil este ca vine de la statueta...

Multi intra in basilica sa se roage la La Macarena, fiind identificata cu o sfanta a sperantei. De aceea si numele complet al salasului de cult: Basilica of Nuestra Seńora de la Esperanza Macarena. Statuia este din lemn si a fost realizata undeva in sec XVII. Procesiunea care se desfasoara in "Vinerea Buna", o sarbatoare catolica ce comemoreaza crucificarea lui Isus, calvarul si moartea sa, este cea mai importanta sarbatoare religioasa din Sevilla.


Statuia La Macarena

Ca orice cartier vechi, locul atrage deopotriva artisti, turisti, curiosi, oameni ai strazii, drogati...E acolo un amalgam de lume si asta da culoare carteirului. Este foarte animat ziua, seara insa nu multi sunt cei care-l traverseaza. Raman doar riveranii si homeless-ii. Trotuarele, piatetele devin peste noapte pentru cei din urma adapost...Noaptea ei sunt stapanii strazilor.


Zidurile Almohad

Sunt cateva locuri deosebite in Macarena: va spuneam de vechile ziduri de aparare, care poarta denumirea dinastiei maure in timpul careia au fost construite, Almohad, de portile lor Macarena si Cordoba, de basilica. In partea veche mai sunt o serie de biserici deosebite prin arhitectura, urmeaza sa va prezint si o galerie de fotografii a acestora. Macarena si-a extins teritoriul si peste ziduri acum incluzand si o parte de zona noua. Acolo se pot vedea Parlamentul regional, Torre de los Perdigones (acolo se fabricau alice de plumb), Spitalul Cinco Llagas si o frumoasa manastire de maici San Hermenegildo. In apropiere de strada Feeia se afla cea mai veche piata din Sevilla (cei care ati calatorit in Spania, Italia si Portugalia stiiti cum arata pietele la ei - sunt acoperite si au o arhitectura deosebita), datand din sec XVIII, de acolo putandu-se cumpara produse culinare traditionale, sunt multe macelarii si de asemenea magazine de peste.

Din micile magazine de pe San Luis si Relator, doua dintre strazile cele mai cunoscute din cartier se pot cumpara tot feluri de produse locale, eu ma luat de acolo vinuri pe care nu le gasesti in alta parte, patiserie de casa, conserve facute acolo local. In restaurantele din cartier se pot servi niste melci, este meniul cel mai cunoscut acolo.

Pentru pitorescul locului, merita sa colinzi cateva ore pe stradute, sa-ti tragi sufletul pe o banca din parculetele pline de rodii si portocali, sa bei o sangria la una dintre bodegile de cartier...si sa-ti fredonezi in minte ...Macarena!

! No longer available