Autor Subiect: Lisabona – scurt ghid de vizitare  (Citit de 4037 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Lisabona – scurt ghid de vizitare
« : Vineri, 17 Ianuarie 2014, 11:59 »
Lisabona – scurt ghid de vizitare

Orice vizita a “Batranei Doamne” ar trebui inceputa cu programarea unei seri de Fado. Esenta, culoarea si viata orasului este data de aceasta muzica. Tanguitoare, melodioasa, sensibila si plina de romantism., ea defineste cel mai bine pe lusitani. Mergeti in Alfama si retineti o masa la una dintre localurile in care se canta in fiecare seara fado. Va asigur ca o sa ramaneti cu o amintire placuta pe viata…

Intotdeauna imi incep prezentarea unui oras sau a unei tari cu istoria acelei zone, de fapt cu momentele importante, cele care au determinat transformari. Doar asa se poate intelege spiritul unui popor, de unde-i vin obiceiurile, traditiile si chiar modul in care interactioneaza. Portughezii sunt indisolubili legati in mentalitatea tuturor de Marile Descoperiri. Toata lumea stie de Vasco da Gama, care in 1490 a gasit pe mare drumul spre India, apoi de Bartolomeo Diaz cel care a înconjurat pentru prima dată partea sudică a continentului African si pe care l-a denumit Capul Bunei Speranţe apoi pe Ferdinand Magellan, primul care a înconjurat Pământul pe mare în 1522 si pe Pedro Alvarez Cabral descoperitorul Braziliei.

Henry Navigatorul, cel care a incurajat si sustinut multe din exepeditiile din acea vreme (fara sa participe insa), a fost in opinia mea, alaturi de Manuel I, figura cea mai reprezentativa ale istoriei portugheze. Doua personaje care au decis in multe privinte dezvoltarea Portugaliei. Primul pentru ca a facut din aceasta tara primul stapan al oceanelor, ceea ce a dus la accesul nu doar la marfurile din India, China, Brazilia, ci si la descoperiri de care europenii inca nu stiau nimic. Datorită portughezilor cunoaştem astăzi trestia de zahăr şi ceaiul, portughezii au adus pentru prima dată porcelanul din China. De origine portugheză sunt obiecte care acum ni se pare banale, evantaiul, umbrela de soare, sau perna cu pătura de mătase. Manuel a fost un om al artelor si care a influentat arhitectura acelor vremuri. Stilul decorativ din vremea lui ii poarta chiar numele.

Este firesc ca urmasii sa cinsteasca gloria personalitatilor istorice din tara lor. Este un gest normal ca un popor sa-si respecte inaintasii, pe cei care au facut ceva special pentru tara. De aceea fiecare oras, poarta semnele recunostiitei fata de precedesori: monumente, biserici, cladiri, muzee. Pornind deci de la istorie, este usor sa identifici si sa intelegi fiecare obiectiv pe care-l intalnesti. Asta este motivatia pentru care imi incep, asa cum spuneam fiecare prezentare de oras sau tara, cu istoria sa... :)

Pentru ca Portugalia si indeosebi Lisabona este atat de marcata de Marile Descoperiri, este firesc ca o mare parte din ceea ce vedeti acolo sa fie influentata de acel moment istoric, care a propulsat - e adevarat, pentru o scurta perioada – Portugalia pe primul loc in lume.
Iata ce puteti vedea in Lisabona influentat de Marile descoperiri:


Turnul Belem


Monumentul Descoperitorilor


Turnul Vasco da Gama


Podul Vasco da Gama


Atlantic Pavilion

Stlul manuelin, sau reflexia lui in cel modern se poate remarca in special la Manastirea Jeronimos
si la o cladire recenta, gara Lisabonei.


Manastirea Jeronimos


Gara Rossio Lisabona

Sunt in Lisabona doua obiective care personalizeaza acest oras:


Elevatorul Santa Justa


Tramvaiul 15

Muzee - in nici un caz sa ratati Muzeul Trasurilor si nici Ajuda. Sunt cu totul speciale si foarte rar sa vedeti exponate stranse ca in cele doua.


Muzeul trasurilor


Palatul si Muzeul Ajuda

Plimbari va recomand in cartierul Baixa Chado si in zona cuprinsa intre Piata Restauradores si Praca do Commercio. Sunt acolo o multime de cladiri interesante (nu foarte vechi pentru ca se stie – Lisabona a fost aproape o ruina dupa cutremurul urmat de tsunami din 1775), cu o arhitectura cu totul deosebita de ceea ce ati mai vazut. E un stil in care se gasesc impletite elemente britanice, dar si de influenta postmaura, pe o structura baroca.


Praca do Restauradores


Praca do Commercio

Puteti urca si pana la Castelul San Jorge, nu in special pt a-l vizita, nu este foarte mult si interesant de vazut la ceea ce a mai ramas in acea fortareata, ci pentru panorama. Este mult mai ampla decat ceea ce o aveti urcati pe platforma elevatorului Santa Justa.


Castelul San Jorge