Autor Subiect: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie 2014  (Citit de 43473 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Anamaria

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 22
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #105 : Joi, 03 Aprilie 2014, 20:38 »
Buna Gigi,

Am receptionat mesajul  :). Nu e nici o problema. Nr corect de telef e 0744602003.

Sa ne auzim cu bine!

Offline Anamaria

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 22
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #106 : Joi, 03 Aprilie 2014, 21:02 »
Am gasit autocar care pleaca din Cluj la 8.30 si at voi ajunge in autogara Alba Iulia la 10.30  :thumbup:

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #107 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 18:27 »
Cred ca am ajuns primul...M-am si apucat de poze, de rasfoit ceea ce am facut zilele astea. V-am transmis, celor care ati participat, fotografiile facute de mine si am sa incerc seara asta sa va reamintesc pe unde am umblat...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #108 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 18:54 »
O harta care are marcate cu orange locurile pe care le-am vizitat:



Trasee si obiective turistice in Apuseni. Garda de Sus

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #109 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 19:09 »
Vineri, prima zi deci...

Am plecat cu masinile  in jur de 14.00....asa cum planificasem...
Primul traseu: Garda de sus – Valea Ordancusei – Pestera lui Ionele - Cheile Ordancusei
De la Conacul Samfirei, unde am fost cazati, am luat-o spre Arieseni, dar pana sa ajungem in centru, doua indicatoare (Poarta lui Ionele 1 km si Pestera Scarisoara 10 km) ne-au indreptat spre dreapta.
Dupa doar 200 de metri am ajuns la bifurcatia a doua drumuri, noi l-am urmat pe cel din dreapta spre Cheile Ordancusei. Marcaj banda albastra.
Am parcat masinile si am pornit pe jos pe drumul acum betonat ce leaga Garda de o parte din catunele apartinatoare. Sosea care pe segmentul din dreapta are 18 km pana la Ghetar, catunul din care se pleaca spre Pestera Scarisoara, iar pe segementul din dreapta, pe care ne-am intors are in jur de 10 pana in centrul comunei.
Cheile Ordâncuşei se întind pe o lungime de 2,5 km pe valea Ordâncuşa, afluent de stânga al Gârdei Seci.




Cheile Ordancusei

Drumul ce urcă pe valea Ordâncuşa este străjuit de pereţi de calcar înalţi care se îngustează atât de mult, încât şoseaua trece peste patru poduri de beton ce ocupă toată lăţimea văii. Pereţii calcaroşi găzduiesc multe peşteri, grote şi portaluri. Aici se găsesc 70 de peşteri, grote şi portaluri.
După câteva sute de metri de la intrarea în canion, în versantul drept am ajuns la o deschidere mai mare in stanca: era Peştera Corobana lui Gârţău, adăpost ideal pe timp de ploaie. Undeva sus este un pod natural din piatra se vede magnific de jos...Torentul a saptat efectiv o poarta formand o arcada imensa...
La nici 200 m în amonte ajungem apoi la Peştera Poarta lui Ionele. (810 m altitudine si  GPS 46.46629 N 22.83687 E). Exista acolo intre 9.00 - 18.00 un ghid care te insoteste si iti da cateva explicatii despre pestera. Are si un numar de telefon: 0769 429 484, dar semnalul fiind slab in zona sanse mici sa-l prinzi... La pesera se urca niste scari, este o amenajare noua acolo, conditiile de vizitare sunt excelente. Galeriile sale au o lungime de 131 m, şi in anumite perioada din an se poate vedea un lac temporar. Pentru vizitarea ei este nevoie de o sursă de lumină. Peştera adăposteşte o mare colonie de lilieci.


Pestera Poarta lui Ionele

La iesire ne-am continuat plimbarea prin Cheile Ordancusei...ne-am intors apoi si am plecat spre Arieseni sa vizitam un loc de care auzisem pe Discovery: Groapa Ruginoasa.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #110 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 19:17 »
Din Garda de Sus cu masina sunt 15 minute pana la Arieseni. Se trece de centru si de partia de schi si apoi tot cu masina pana la Pensiunea Four Season, aflata la capatul statiunii, acolo unde incepe panta mai pieptis...Imediat dupa intr-o curba stransa este un indicator care indica 50 de minute pana la Groapa Ruginoasa (coordonatele acesteia 46.52538 N, 22.65213 E). Poteca urca destul de abrupt in prima parte, se merge mai greu cca 15 minute apoi drumul se transforma intr-o plimbare prin padure. Se ajunge apoi intr-o poiana larga care se termina cu...o groapa imensa.


Poiana de la Groapa Ruginoasa

Eroziunea acolo este extrem de puternica, se vorbeste ca ar fi cea mai puternica natural din lume... Acum 80 de ani locul era doar o ravena foarte mica. Acum e imensa groapa ruginie. S-a format prin eroziunea torenţială, extrem de activă a depozitelor de cuarţite, gresii şi argile roşii. Este o adevărată rană vie, eroziunea lucrează şi în prezent, mărind dimensiunile gropii.


Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa este cunoscuta prin promovarea la nivel mondial de catre cei de la Discovery Channel prin emisiunea cunoscutului realizator Bear Grylls (Tehnici esentiale de supravietuire - Man vs. Wild). Acesta a coborat “groapa” catre civilizatie.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #111 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 19:30 »
A doua zi, sambata. Am plecat tot cu masinile, pe acelasi drum insa, pe Cheile Ordancusei. De data asta insa le-am depasit urmand drumul ce duce spre Ghetar. Se trece prin dreptul a doua-trei catune de moti rupte parca din alte vremuri. Timpul a stat pe loc acolo. De fapt astea sunt asezarile motilor. Mici comunitati "aruncate" pe dealuri, cate 20 - 30 case pe 10 -15 km patrati.





Iar intre catune ...doar carari sau drumuri de carute. Mai nou s-au betonat accesurile spre cateva din acestea, usurand circulatia acelor oameni altadata izolati in lumea lor...
Am gasit pe drum poiene intregi de ghiocei si branduse, o minunatie...Ne-am bucurat, am fotografiat...





Si uite asa admirand in stanga si dreapta tot oprind sa pozam o casuta de mot sau un palc de flori am ajuns la catunul Ghetar. Din pacarea cu rulote o poteca larga te duce in 10 minute la Pestera Scarisoara. Insotiti de ghid am coborat treptele de metal...si am patruns in "paradisul rece"...cea mai mare peşteră cu gheaţă din România. Situata la altitudinea de 1165 m are o vârsta de peste 3.000 de ani. Lungimea este de 720 m, iar adâncimea de 105 m. Blocul de gheaţă are un volum de 75 000 m cubi şi o grosime de peste 15 m, in unele locuri spunea ghidul chiar de 36 de metri...Nu-ti vine sa crezi ca pasesti pe o astfel de imensa bucata de gheata...




Pestera Scarisoara

Accesul se face printr-un aven cu diametrul de 60 m şi adâncimea de 48 m. La baza avenului se găseşte poarta propriu-zisă a peşterii, în spatele căreia se află "Biserica" de unde se deschide o galerie care după 68 m ajunge la Rezervaţia Mare a peşterii. Erau acolo niste speologi ce masurau si se tot consultau...Doar ei au voie acolo, publicul ramane sa admire Biserica doar de sus...

La iesirea din pestera am povestit cu un mestesugar in lemn care ne-a invitat pe toti la el acasa...O poteca de munte, pe marcajul trunghi rosu spre Arieseni ne-a adus la gospodaria lui. O micuta casa din lemn placata cu sita, o nevasta, o mama de 93 de ani agera si vioaie si doua fetite. Din care una era acasa. Ne spunea ca pt a a junge la scoala un copilas din asta strabate padurea, pe zapada, ploaie, frig sau caldura...aproape o ora, la dus, o ora la intors. Pana nu demult nu aveau curent, iar pt a aduce apa trebuiau sa coboare pana la baza dealului si sa care in galeti apa pentru animale...Animale care noaptea erau terorizate de ursi care racaiau cu ghearele in incercarea de a intra in grajduri...Femeile care ramanea acasa pana barbatii erau plecati pe targuri sa-si vanda produsele cioplite, faceau cu randul noaptea batand in fier pt a speria ursii. O viata grea si aspra, pe care noi cei obisnuiti cu confortul nu o putem intelege...20 minute pana la mester la coborare, vreo 30 la urcare si gata am ajuns din nou in parcare.








Gospodaria si familia mestesugarului

De unde un baiat simpatic si primitor, care are si magazinul de langa parcare ne-a dus la el si ne-a ospatat cu balmos, branza, dulceata de mure, placinte si slana de ti se topeau toate in gura...Povestisem cu el, il anuntase in prealabil Florin gazda noastra si-l rugasem sa ne pregateasca ceva traditional...La plecare omul nu stia ce sa ne ceara...Cu greu si cu rusine ne-a zis de 20 lei de fiecare...O nimica toata pt ce primisem... Si uite asa satui si odihniti oleaca am luat-o mai departe, spre Garda. Drumul coboara abrupt, dar soseaua este exlent construita, asa ca am ajuns imediat jos. Nu am luat-o la stanga spre sat ci spre dreapta catre Casa de Piatra. Un catun aflat la mica distanta de Pestera Vartop. Sunt 9 km pana acolo, vreo 4 pe astfalt, restul pe macadam, unde pe alocuri se trece greu...

Prima oprire pe drumul spre Casa de piatra am facut-o la Izbucul Tauz. Pe un stalp de curent scris cu albastru am gasit numele locului si o sageata care ne indica spre stanga. O poteca ingusta coboara, se ajunge apoi pe malul raului, care ...trebuie traversat pt a ajunge la izbuc. Mai pe pietre, mai prin apa, in final toata lumea a trecut si a ajuns sa admire minunata pata de albastru...Un loc absolut incantator...dar care din pacate isi are si victime. Un polonez a incercat sa ajunga la fundul lacului, dar la 82 m, la schimbul de butelie a facut o greseala si s-a inecat. A fost scos in 24 de ore de alti doi polonezi, specialisti in scufundari.




Izbucul Tauz

Izbucul Tăuz este de fapt izvorul Văii Gârdişoara. Cu cei 87 de m adâncime, la care s-a ajuns de exploratori până în prezent, este cel mai adânc sifon din România.
Este de fapt o peşteră ramificată, scufundată umplută cu peste 25.000 litri de apă. Izbucul are un farmec aparte. Turiştii sunt atraşi pentru aspectul iar speologii pentru adâncimea lui. Fiecare vrea să dezvăluie cele 2,5 km de galerii necunoscute dintre peştera Coiba Mare şi Izbucul Tăuz. Până în prezent s-a ajuns la 375 m. Speologii susţin că au mai rămas doar o adâncime de 30 m până la depăşirea sifonului. Este un proiect ambiţios, dar şi foarte periculos, care atrage scufundători din toată Europa.

Intorsi de la Tauz ne-am continuat drumul spre Casa de Piatra. Rau pe alocuri dar merita cand ajungi sus. Se poate merge pana la Pestera Vartop, cu ghid (cineva din catun poate ajuta) sau fara. Oricum e nevoie de programare telefonica, vizitarea nu se face la intamplare. Noi n-am avut asa ceva sa ca ne-am multumit cu Pestera Coiba Mare.




Pestera Coiba Mare

Aceasta are un imens portal fiind cea mai largă intrare în peşteră din ţară - 74 de metri latime si 47 de metri inaltime. Se compara doar cu maiestuosul portal al Cetăţilor Ponorului. Pestera este de fapt un imens tunel de cca 5 km...cu lacuri, sali...O adevarata provocare pt speologi. Noi am intrat putin pana in sala a doua, apoi ne-am intors si am inceput sa coboram spre Garda. Chiar aproape de locul de unde drumul se intersecta cu coborarea de la Pestera Scarisoara, un alt obiectiv...Cotetul Dobrestilor.

Coteţul Dobreştilor (46°28′00″N 22°50′00″E), (46.466667N 22.833333E)  punct de ieşire la lumină al apelor subterane care drenează Platoul Ocoale şi care, în decursul timpului, a săpat marile goluri subterane ale Gheţarului de la Scărişoara, ale Peşterii Pojarul Poliţei şi ale Avenului din Şesuri.


Cotetul Dobrestilor


Suvoiul de apa ce iese din stanca la Cotetul Dobrestilor

Este langa un mic pod de piatră, nu este marcaj de nici un fel... L-am gasit intreband si cautand un pic cu atentie...Dar merita. Dupa deschiderea de unde iese suvoiul de apa este o imensa sala si un lac. E clar ca pt a vedea toate acestea am avut nevoie de lanterne si frontale...
Ploaia incepuse un pic mai tare asa ca am pus punct vizitarii. Era 18.30 si foamea incepea sa se faca din nou simtita. Si stiam ca Florin ne asteapta cu un grill...si cu palinca evident... :) Asa s-a sfarsit a doua noastra zi...savurand fripturile si ascultand langa jar povestile lui Florin...


Gazda noastra...la gratare

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #112 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 20:03 »
Duminica, ultima zi...
La 9.30 punct asa cum anuntasem, a fost plecarea. Tot la masini, de data asta spre Arieseni. Tinta noastra Cascada Varciorog. Din Garda de sus pe drumul ce o leaga de Arieseni este o intersectie cu un drum forestier. Coordonatele acesteia: 46.481893 si 22.724640. De acolo se merge pe drumul forestier pana la rau, pe marcajul punct galben. Drumul insoteste raul, iar dupa o ora si ceva se ajunge trecand de cateva ori pe niste busteni peste rau. Drumul este o minunatie, raul face tot felul de cascade si bulboane, padurea imprastie un miros de brad si reavan...Grozav!




Pe drumul spre Cascada Varciorog

Pentru frumuseţea ei, zona cascadei, a fost declarată rezervaţie peisagistică. Căderea de apă de la cca.15 m are o singură săritură, săpând la bază o mare scobitură. Valea Vârciorog îşi are originea de sub Piatra Grăitoare (1658m), este o vale tânără cu numeroase rupturi de pantă. Zona protejată are o suprafaţă de cca. 0.3 ha.


Cascada Varciorog

De la cascada drumul urca spre Piatra Graitoare apoi spre Varful Bihor, putandu-se astfel lungi circuitul. Noi ne-am intors insa la masini, apoi la pensiune si pe la 13.30 spre casa...
Trei zile minunate...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #113 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 20:06 »
Descrierea mea este mai tehnica...am vrut insa sa fie si un ghid pentru cei care ne citesc si pt cei care sunt interesati sa ajunga in Apuseni si cu google ajung la noi...

Pe voi insa va astept cu impresii si trairi...

Am postat si cateva din pozele mele...poate mai aveti si voi cateva astfel incat sa fie un tablou cat mai larg... :) Parasesc cu parere de rau acest topic...dar trebuie sa ma indrept spre urmatoarele trei care vin in cascada: Hajduszoboszlo, Maramuresul si Sighisoara...Ce sa mai vorbesc de Scotia - Irlanda, la care lucrez din greu... :)

Offline Doina

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 289
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #114 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 21:58 »
Un adevarat tur de forta ! Bogat in date, informatii diverse si impresii ! Am fost in zona aceea pe vremuri, in tabara. Nu-mi aminteam mare lucru, dar mi-a facut placere sa calc pe urmele grupului. Multumim, admin !  :)

Offline Gabi sb

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 89
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #115 : Duminică, 06 Aprilie 2014, 22:16 »
Ce locuri frumoase! Gigi, sper sa mai organizezi actiunea si in viitor; dupa descrierea pe care ai facut-o si pozele atasate, ma tenteaza si pe mine vizitarea zonei...

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #116 : Luni, 07 Aprilie 2014, 09:37 »
Sunt lesinata de admiratie si ciuda ca n-am putut fi acolo. Se mai face, Gigi?
Ma bucur ca vremea a tinut cu voi, sa puteti ajunge sa pasiti si sa va scaldati privirea in minunatiile astea.
Cred ca lumea e inca obosita si prinsa in imaginile de vis, de nu apare, inca nimeni sa ne rasuceasca cutitul in rana, noua, celor care am ratat asa o actiune :whistle:
Eu zic sa nu ne menajati, chinuiti-ne cu impresii si povesti :thumbup:
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Mari_a

  • Vizitator
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #117 : Luni, 07 Aprilie 2014, 14:01 »
De povestit, povestim, chiar vorbeam cu fetele aseara ca o sa umplem forumul cu impresii si cu poze, dar noi am cam sarit din Apuseni direct in serviciu! Am ajuns acasa pe la miezul noptii, dupa cateva opriri, dintre care una mai lunga in cetatea Alba Iulia... Frumos oras! (Chiar ma gandeam ca ”uite, mah, sunt roman si pana acum n-am fost in Sala Unirii!”). Eu una inca nu m-am dezmeticit, am un carusel in cap!... Nici pozele nu am apucat sa le descarc din aparat. Ce sa zic?! Peisajele sunt... greu de descris in cuvinte! Trebuie sa fii acolo, sa vezi si sa simti, altfel nici pozele nu pot spune prea multe. E un loc unde te simti frate cu natura! Curg ape de peste tot, sunt cascade mai mari sau mai mici peste tot, izbucuri, lacuri, paraie, pesteri, stalactite, ghetari, grote, caverne, stanci, coibe mari si mici, vagauni, rape, iar stanci, bolovani, poteci, treceri prin vad - in varful unghiilor, tzup-tzup din piatra-n piatra ori de-a dreptul prin apa, treceri - cu inima cat un purice - peste busteni... Covor de branduse si de ghiocei-ghiocei si ghiocei-cu-ciucurei, prin poieni si prin paduri tot felul de flori de primavara de toate culorile...
Grup placut, vesel - ai nostri, ca de obicei, la inaltime! Despre motzi nici nu mai am ce sa scriu, poate decat ca sunt chiar asa cum se spune despre ei: niste oameni buni si primitori. Conacul Samfirei este excelent, e frumos, dotat, e foarte curat, mancarea e buna si mai ieftina decat pe la noi pe aici, plus lucruri oferite "din partea casei" (aviz amatorilor, se stiu ei care!), cum ar fi afinata, "merisorata"- sau cum sa-i zic?!, sirop de cimbrisor facut in casa, prajituri facute in casa... Noi am plecat ultimele - am mai ramas la o ciorba si ne-am asternut la povesti cu proprietarul, domnul Florin, si am mai fi stat mult sa-l ascultam daca nu ne presa timpul!
A fost frumos, m-am bucurat mult, m-am simtit oarecum ca-n Retezatul de acum doi ani, le multumesc fetelor ca m-au convins sa merg, ii multumesc soferitei noastre pentru efortul de a face vreo o mie de km in trei zile!
Traseele n-au fost grele, au fost numai cateva portiuni mai solicitante (pentru mine, zic, iesita din iarna cam... ruginita pe la incheieturi!), dar a meritat cu prisosinta efortul! Primul lucru pe care l-am facut azi a fost sa ma inscriu la Apusenii din vara!

Offline Mamica

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 39
  • Mediocrity it's my middle name.
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #118 : Luni, 07 Aprilie 2014, 15:40 »
Maria, ai un like de la mine!
Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun de le-ntelegi!

Offline Plusar

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 376
Re: Din Conacul Samfirei, spre Tara mocanilor 4 - 6 aprilie
« Răspuns #119 : Luni, 07 Aprilie 2014, 15:53 »
te crezi pe facebook ?  :police: