Autor Subiect: Braveheart, Cavalerii mesei Rotunde si fantoma din Castelul Stirling, Scotia.  (Citit de 3417 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
In vremurile tulburi ale sfarsitului de secol XIII si inceput de secol al XIV-lea, un tanar simplu se razvrateste impotriva abuzurilor engleze din Scotia. Iubita sa este ucisa, iar asta aprinde licarul razbunarii. Lupta sa se extinde, ia cele mai violente forme cu putinta, iar William Wallace, pt ca asa se numea tanarul, ajunge liderul si simbolul luptei de independenta a scotienilor.

Ajutat de Andrew Moray, Wallace invinge o armata engleza in batalia de la Stirling Bridge în 1297. Primeste titlu nobiliar si isi continua campania de elberare a tarii. Era perioada in care pe tronul Angliei statea Eduard I, numit si Eduard Picioare Lungi. Irascibil, orgolios, încăpățânat si foarte dur, dar muncitor, onest și foarte analitic si rational, a fost considerat ca cel mai important monarh din perioada medievala. Este cel care intelege rolul noii clase, este cel care pune accent pe institutii . Toate acestea prefigureaza Anglia moderna. A luptat mereu, in spiritul in care  a fost crescut de tatal sau Henric al III-lea, sa mareasca teritoriul si imporantanta coroanei britanice.

Wallace are un adversar pe masura, care intr-un final il infrange la Falkirk. Cade prinzonier si este condamnat la moarte pentru tradare. Dupa moarte ramane un simbol al luptei de eliberare, iar flacara aprinsa de el este purtata mai departe. Nu departe de Stirling, la Bannockburn, scotienii condusi de nobilii scotieni de aceasta data, invind armata engleza si isi castiga independenta.

Multe din faptele acestea s-au intamplat langa Striling, tot acolo se toarna in 1995 si filmul care evoca viata lui Sir William Wallace, Braveheart. In rolul principal, Mel Gibson. Il puteti urmari online si titrat, urmarind link-ul: http://www.topvideohd.com/2013/05/braveheart-inima-neinfricata-1995-online-subtitrat-in-romana.html

Considerat in Top 10 atractii turistice in Scotia, Castelul Stirling, construit in 1540 in stil renascentist este considerat cel mai frumos exemplu al acestui tip de  arhitectura, din Europa. O strada regala de aproape un kilometru conduce la castel. Situat pe o stanca, de fapt un vulcan inactiv, asigura un control militar de supravghere de exceptie, , asupra vaii raului Forth si a imprejurimilor. A jucat un rol decisiv in razboaiele de independenta ale Scotiei, de care aminteam, fiind și reședința preferată a celor mai mulți membrii ai monarhiei Stuart. Aici si-a petrecut copilarai Regina Maria a Scoției, incoronarea ei facandu-se in Capela Regală, în 1543. Se spune ca acest castel este bantuit de o frumoasa doamna imbracata in roz, pe care unii au recunoscut-o ca fiind insasi regina.



Intrand pe poarta Castelului Stirling pasim în lumea plină de opulență ale regalităților anilor 1500. Clădirea cu trei etaje are o fațată decorată cu ornamente cochete și ferestre înalte și nișe ce conțin figurine renascentiste cu aspect ciudat. Printre cele mai frumoase încăperi se numără Camera Regelui, care conținea peste 100 de plăci din stejar încrustrate cu modele elegante. Cu toate că multe dintre aceste plăci au fost distruse sau pierdute de-a lungul timpului, cele câteva care au supraviețuit oferă indicii asupra superbului model inițial. În 2011 a fost finalizată reconstrucția apartamentelor Regelui și Reginei, inarcate de decorațiuni renascentiste. Important de vazut  aici si Palatul lui James al V-lea si Capela Regală a lui James al VI-lea.

Castelul este renumit si pentru o structura circulara mult mai veche decat constructia in sine, descoperita sub terasamentil gradinilor regale. Se pare ca ar fi vorba chiar despre legendara Masa Rotunda a Regelul Arthur. Aceasta era masa în jurul căreia se adunau regele Arthur și cavalerii săi. După cum sugerează și forma sa, cei care stăteau în jurul ei ocupau poziții egale. Regele Arthur este un rege britanic semi-legendar, reprezentând idealul cavaleresc, era genul de personaj care se pricepea de minune si in vremuri de razboi si de pace. A devenit un simbol al cavalerismului, iar Cavalerii Mesei Rotunde unul al unitatii si egalitatii in decizie.






Castelul Stirling