Autor Subiect: Highlander. Castelul Eilean Donan  (Citit de 4230 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Highlander. Castelul Eilean Donan
« : Sâmbătă, 26 Aprilie 2014, 09:19 »
Aproape de satul Dornie, din tinutul Kintail, pe o mica insula de pe Loch Duich, numita Eilean Donan, se afla unul dintre cele mai pline de farmec castele scotiene. Pitorescul dealurilor scotiene, apa ce-l inconjoara, imaginatia restauratorilor, fac din Eilean Donan Castle o tinta de calatorie pt milioane de turisti. Dar nu doar turistii sunt atrasi de acest loc romantic, ci si cineastii. Aici s-au turnat filmele “Highlander” si “The World Is Not Enough”.



Ceea ce se vede azi nu seamana cu ceea ce a fost castelul odata. Reconstructia sa era la final cand s-au descoperit planurile vechi…
Distrugerea castelului s-a produs In 1719, cand ocupat de trupele spaniole care sprijineau revolta a Iacobinilor, a fost recapturat cu ajutorul a trei fregate ale Marinei Regale. Iacobinii doreau readucerea Stuartilor pe tronul Angliei. Afland de cucerirea castelului de catre rebeli, regele a trimis trei fregate de razboi pline cu soldati. Zidurile groase de 5 metri n-au rezistat loviturilor de tun, astfel ca detasamentele britanice au patruns in fortificatie. Aici, cu ajutorul unor butoaie pline de praf de pusca au aruncat totul in aer. Astfel s-a distrus cea mai mare parte a castelului, care a ramas in ruina 200 de ani. Cand colonelul MacRac a cumparat insula si a inceput sa reconstruiasca fortareata. Asta se intampla in 1911. Dupa 20 de ani lucrarile s-au finalizat si castelul s-a redeschis. Atunci, pt acces-ul in interiorul incintei, s-a construit si un pod din piatra cu arce, care completeaza „tabloul” unui loc de poveste.



Insula care oficial are un locuitor, este situata intr-un loc in care se unesc 3 brate de ape. Exista semne ca a fost locuita din sec VI-lea, castelul in forma initiala  fiind construit tarziu, in sec XIII. Cel a carui nume il poarta insula este episcopul Donan, cel care la jumatatea sec XVII alege acest loc pentru a pune bazele unui asezamant monahal.

Scopul primei fortificatii, a fost de a apara populatia de inscursiunile vikingilor. In prima varianta castelul avea 7 turnuri de aparare legate intre ele printr-un imens zid de piatra. In timp, datorita distrugerilor si apoi recladirilor, castelul a mai trecut prin 4-5 forme si variante.
Eilean Donan a fost teatrul luptelor intre clanurile nobililor scotieni. Timp de 400 de ani aici s-au facut aliante, s-au nascut intrigi, s-au transat cu violenta ierarhii. Zidurile fortaretei au fost martorii multor cruzimi.



Azi insa este un loc pasnic si doar o inscriptie aflata deasupra unei usi mai aduce aminte de luptele dintre clanuri. Odata pasit in incinta fortaretei, se pot vedea pietre apartinand unui vechi turn. Ceea ce este reconstruit in partea de sud est da imaginea formei initiale a fortaretei. Este acolo un turn cu scari circulare mai mare decat cel de aparare initial. In partea de sud-vest nu totul a fost reconstruit, zona fiind dominata de o cladire cu 3 etaje. In partea nordica a castelului s-a amenajat o platforma de belvedere, de unde poate fi admirat intreg peisajul. In nord vest s-a reconstruit un turn care are la parter o incapere boltita. La un nivel superior este o sala mare pentru evenimente cu tavan din lemn, decorata cu ornamente, blazoane si steme. S-au creat de asemenea mai multe mici incaperi, unde pot fi admirate arme si bijuterii. Tot de aici, privind in afara zidurilor se poate vedea intreg peisajul.

Poate fi gasit si vazut:
Dornie, Kyle of Lochalsh IV40 8DX, Regatul Unit
57 16’ 26.025” (57.2738957)
5 30’ 58.17” (-5.51615849999996)
Telefon:+44 1599 555202
Orar: 10:00-18:00



Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Highlander. Castelul Eilean Donan
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 26 Aprilie 2014, 09:36 »
Aici se poate viziona filmul turnat la Castel: Highlander sau Nemuritorul (1986)

http://www.topvideohd.com/2014/01/highlander-nemuritorul-1986-filme-online.html

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Highlander. Castelul Eilean Donan
« Răspuns #2 : Joi, 06 Noiembrie 2014, 07:25 »
Completez cu cateva fotografii din 2014: