Autor Subiect: Manastirea si biserica Sao Vicente de Fora  (Citit de 3581 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Manastirea si biserica Sao Vicente de Fora
« : Joi, 19 Iunie 2014, 09:25 »
Manastirea si biserica Sao Vicente de Fora

Este vizibila din locul de panorama de pe Alfama, fiind plasata in partea de est a cartierului maur. Este acolo, in zona de maxima inaltime a Alfamei un loc numit Largo das Poats de Sol, de unde se poate vedea perfect impunatoarea constructie.

Lacasul de cult este inchinat Sfantului Vincent, de aceea ii poarta si numele, aditional pt ca in vremea cand a fost construita biserica se afla in afara zidurilor cetatii, s-a completat cu Fora (afara), de aici numele Sao Vicente de Fora. Trebuie spus ca Sf Vincent este patronul spiritual al Lisabonei.

Cine a fost sfantul Vincent? In primul rand trebuie sa stim ca exista o controversa puternica intre spanioli si portughezi, ambii revendicandu-l ca origine. Confuzia porneste de la locul de odihna a sfantului. Exista si in Spania o biserica, Avila care-i poarta de asemenea numele si unde se spune ca ar fi inmormantat, insa relicvariul din Lisabona sustine ca ar fi acolo.

In Portugalia este sfantul celor care calatoresc pe mare si a celor care cultiva vita de vie. Portughezii spun ca in sec IV corpul Sf Vincent a fost adus la tarmul din Sagres, Algarve de un vas insotit pe drum de un stol de corbi. In sec XII regele Alfonso Henriques a dus ramasitele sfantului la o biserica pe care o ctitorise in 1147 si care apartinea Ordinului Augustinilor. Pe situl acesteia se afla acum Sao Vicente de Fora.
Planurile bisericii au fost incepute sub ordinul lui Filip II in 1590. A pus sa se darame pe cea veche si sa se construiasca una noua. Un arhitect italian s-a ocupat de planuri, stilul fiind unul renascentist tarziu. Partea principala a cladirii a fost finalizata in 1629, dar lucrarile au continuat pana in sec XVIII.

A fost afectata, ca si majoritatea cladirilor din Lisabona, de cutremurul din 1755, dar dupa acesta, domul si structura au fost reconstruite.
Fatada este perfect simetrica si este flancata de doua turnuri. Deasupra a trei mari portaluri se pot vedea tei nise cu portretele St Sebastian, St Augustine si St Vincent.

De pe terasa cladirii se poate admira Panteonul si raul Tejo.
Interioarele sunt absolut magnifice. Parte acoperite cu azulejos (mici placute ceramice), parte pictate si exceptional decorate.

Adresă: Telheiro de Săo Vicente, 1100-572 Lisboa, Portugalia
Telefon:+351 21 887 3943
Se poate ajunge cu tramvaiul 28, iar vizitarea se face dupa urmatorul program: 9AM-8PM de lunea pana sambata si de la 9AM-12:30PM, apoi 3PM-5PM duminica. Biletul de intrare este 4 EUR.