Autor Subiect: Panteonul National Lisabona  (Citit de 3560 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13222
Panteonul National Lisabona
« : Joi, 19 Iunie 2014, 11:48 »
Panteonul National Lisabona

De pe inaltimea Alfamei, pe langa Biserica Sao Vicente de Faro, se distinge o alta cladire impozanta: Panteonul National Lisabona. Localnicii o numesc si Santa Egracia. Aici a functionat o biserica ce a fost distrusa de un evreu pe la 1630. Condamnat la moarte, acesta a fost in cele din urma iertat, pt ca exista banuiala ca totusi n-ar fi fost el vinovatul… Pt ca a stat atata timp inchis, evreul a aruncat un blestem, sa nu se reuseasca reconstruirea bisericii.

Planul de reconstructie urmarea in linii mari San Pietro din Vatican, un mester pietrar fiind desemnat sa urmareasca totul. Nu a reusit in timpul vietii sale, lucrarile intinzandu-se pe perioada a mai multor secole, totul fiind terminat doar aproape de zilele noastre, in 1966.

Biserica a fost desemnata ca si loc de inmormantare pentru cele mai importante personalitati portugheze, un asa numit Panteon National. Isi duc acolo somnul de veci o serie de presedinti, scriitori, dar zic eu cel mai cunoscut personaj inmormantat acolo este cunoscuta cantareata de muzica fado, Amalia Rodriguez. Se vorbeste acum ca acolo sa fie mutat si trupul neinsufletit a marelui fotbalist Eusebio.

Cladirea este construita in forma unei cruci grecesti, are un dom impresionant, de unde se poate avea o privire panoramica 360 de grade.
Se pot vedea: mormintele Amaliei Rodrigues, scriitorilor Almeida Garrett, Joao de Deus, Guerra Junqueiro şi Aquilino Ribeiro Manuel de Arriaga, ale unor personalitati politice Teofilo Braga, Oscar Carmona şi Sidonio Pais sic el al lui Humberto Delgado. Vizitatorii pot, de asemenea, să admire cenotafele (monumente funerare ale unor persoane inmormantate in alte locuri) lui Henry Navigatorul şi Vasco da Gama si de asemenea ale lui Pedro Alvares Cabral, Nuno Alvares Pereira, Luis de Camoes şi Afonso de Albuquerque.

Adresă: Campo de Santa Clara, 1100-471 Lisboa, Portugalia
Telefon:+351 21 885 4820
Nu este deschis zilnic, in principiu are un orar de vizitare de marti pana sambata de la 10:00-17:00. Asigurati-va inainte de a merge pana acolo pt ca se poate intampla sa o gasiti inchisa publicului datorita unor festivitati si ceremonii.