Autor Subiect: Bijuteriile Coroanei Scotiei: The Honours of Scotland  (Citit de 4403 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13255
Bijuteriile Coroanei Scotiei: The Honours of Scotland
« : Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014, 09:33 »
Ieri, cand va povesteam despre Piatra Destinului, scriam ca alaturi de  „The Honours of Scotland”, este cel mai de pret si mai reprezentativ lucru ce tine de regalitatea si natiunea scotiana.

Cunoscuta si ca Scottish Regalia sau Scottish Crown Jewels, The Honours of Scotland este cel mai vechi set de bijuterii regale din Marea Britanie. A fost faurit de mari mesteri ai vremii si folosit pentru prima oara la incoronarea Mariei I in 1543 si pt ultima data de Charles II in 1651. De atunci a mai fost folosit doar pt a reprezenta regalitatea in parlament si cateva ocazii speciale.

Trei sunt obiectele ce formeaza acest set de onoare a scotienilor: coroana, sceptrul si sabia. Toate se regasesc si pe blazonul Scotiei.



Coroana pe care o vedem noi azi la Ediburgh Castle nu este cea originala. Desi avand in vedere ca remodelarea si redecorarea s-a facut cu aproape 500 de ani in urma, am putea sa-i spunem si asa.
James V a fost cel care a ordonat unui bijutier remodelarea si adaugarea a mai multe pietre pretioase. Asa s-a ajuns la 1700 g de aur maiastru lucrat…Tot atunci, in 1540, coroanei efective i s-a adaugat si boneta din catifea si blana de hermina.

Sceptrul a fost primit in dar de James IV de la papa. Peste 50 de ani obiectul din argint aurit a fost lungit si remodelat. Doar capatul este dintr-o roca de Cairngorm incrustrata cu o perla. Pe sceptru apar mai multe simboluri si figuri crestine: delfii stilizati, Fecioara Maria cu Pruncul in brate, Sfantul James, Sfantul Andrew etc.

Spada a fost de asemenea primita in dar de la un papa. Nu Alexander, ci urmasul lui Julius II, a fost cel care i-a dat aceluiasi James IV spada binecuvantata. Pe otelul din care este faurita apar figurile sfintilor Petru si Pavel si numele papei Julius II. Manerul sabiei este din argint si are niste decoratii fine si minutios lucrate cu frunze de stejar si ghinda. Acest obiect a avut cel mai mult de suferit dintre cele trei: a fost rupta in doua in momentul in care trupele lui Cromwell au ocupat Scotia, pentru a o feri de furt.

Interesanta este povestea ascunderii si a regasirii setului de trei bijuterii al coroanei scotiene. Vorbim la inceput de vremuri foarte tulburi cand Charles I, regele celor trei monarhii de pe insula, a Angliei, a Scotiei si a Irlandei, a fost executat in 1649 de Noua Armata condusa de Oliver Cromwell. In Marea Britanie pt o scurta perioada de vreme, monarhia fusese abolita.

Fiul lui Charles I, Charles II, fugise in timpul razbiului civil englez la Haga la sora lui. Spera ca Wilhelm al II-lea, Printul de Orania, cumnatul sau ii va oferi ajutor…Si acesta a venit, dar prea tarziu, flota primita nu a mai ajuns la timp pt a schimba soarta bataliei…Tatal sau, dupa ce scapase odata in 1646, de data aceasta incapuse definitiv in mainile „parlamentarilor”si asa cum scriam, a fost decapitat, cu toate eforturile diplomatice…
Charles I este incoronat ca Rege al Scotiei la 1 ianuarie 1651 iar la Restauratie, in 1660, dupa moartea lui Oliver Cromwell si inlaturarea fiului sau Richard a devenit si Rege al Angliei si Irlandei. Astfel linia regalitatii Stuarzilor a continuat….La incoronarea sa, din 1651 a fost folosita pt ultima data „Regalia”… Aceasta a stat ascunsa in timpul razbiului civil  la inceput in Castelul Dunnottar langa Aberdeen, apoi sub podeaua Bisericii Kinneff. In 1660 a fost scoasa din nou la lumina…


Ascunderea Regaliei....

Pana la Actul de unificare a Scotiei cu Anglia, in 1707, „The Hounours of Scotland” a stat, ca semn al regalitatii, in sala Parlamentului, iar dupa acesta, pt ca ambele parlamente si cel englez si cel scotian au fost dizolvate pentru a se crea unul comun si pentru ca s-a considerat ca nu mai are un rol simbolic, cele trei obiecte au fost asezate intr-o lada si inchise in Castelul Edinburgh. Acolo au ramas pana in 1818 cand un grup din care facea parte si Walter Scott, le-au redescoperit. Incepand de atunci, cu o singura exceptie ele au au fost expuse public…
Exceptia a fost in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand de teama ca s-ar putea pierde in timpul unei posibile invazii germane, au fost din nou ascunse…

In 1953 au fost scoase din ascunzatoare si au fost prezentate cu ocazia actualei regine, Elisabeth. Semn de bun augur se pare pentru regina, pentru ca domnia sa care continua si azi este cea mai lunga din istoria cunoscuta a lumii…Din acel moment Regalia a fost asezata in Crown Room (Camera Coroanei) al Castelului Edinburgh. In 1996 Piatra Destinului a ajuns din nou in Scotia si a fost asezata langa The Hounours of Scotland. Acolo pot fi vazute si admirate de toata lumea care ajunge la Edinburgh