Autor Subiect: Satul Luss, Loch Lomond, Scotia  (Citit de 5083 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Satul Luss, Loch Lomond, Scotia
« : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 12:30 »
Satul Luss, Loch Lomond, Scotia

Unul dintre locurile noastre de popas, intre Glasgow si Fort William este Luss, un sat renovat si conservat, cu case construite in sec XVIII si XIX pt muncitorii ce lucrau in filatura de bumbac si in cariera de ardezie din apropiere. Luss a fost cunoscut pt manufactura sa in care era croite si cusute vestitele kilt-uri scotiene.



Initial satul era cunoscut sub numele de Clachan Dubh, adica „Satul intunecat”, asta pt ca muntii langa care se afla, umbresc asezarea, perioada de soare fiind cu 2 ore mai putin decat normal. Ben Lomond, cel mai sudic varf din lantul Munro (a carui varf Ben Nevis este cel mai inalt din Scotia) se afla in apropierea localitatii, dominand partea nordica.

Numele de Luss vine din galica, lus insemnand un soi de malin. Nu este singura explicatie in ceea ce priveste etimologia denumirii. Se spune de asemenea ca o baroneasa, MacAuslin, care a murit in Franta, asta in timp ce sotul sau era plecat in lupta. Corpul neinsufletit al sotiei a fost adus acasa, la Luss si acoperit cu florile luminii (luce). O parte din flori ar fi crescut pe mormant si de acolo s-au raspandit in toata zona.
Muncitorii din perioada industriala a Scotiei nu au fost primii locuitori. Cu mult inainte, prin sec XI vikingii au avut aici o comunitate, marturie sta o piatra de mormant aflata in curtea bisericii din localitate. Dar nici vasnicii nordici nu au fost primii, sunt semne ca acolo au trait oameni cu doua mii de ani in urma.



Luss s-a schimbat mult de-a lungul timpului. Inainte a ceea ce vedem noi azi, au existat case construite in stilul But si Ben, larg rapandit in insule si vest. Locuintele era amplasata in spatele curtii, mai departe de partea de acces. Oamenii erau saraci si nu-si puteau permite case confortabile si spatioase, locuintele erau foarte mici, construite din piatra lipita cu un fel de turba, iar usa de intrare era foarte joasa, astfel incat erau nevoiti sa se aplece mult pt a putea intra. Asta era o tehnica intalnita si in alte parti din Europa acelor vremuri, se incerca mentinerea caldurii in interior.
Pentru a va face o idee a cum arata o astfel de locuinta, ganditi-va la un bordei, doar ca erau facute din piatra. Inauntru era intuneric si mirosul de afumat foarte pronuntat. Incalzirea se facea cu o turba care avea in compozitie si mult pamant, care evident ca nu ardea ci doar fumega…Am avut ocazia cu grupul de Irlanda din 2014 sa vedem un foarte vechi han (se pare cel mai vechi) si care era incalzit cu acest fel de turba, extrasa de la suprafata, sub forma de brichete cilindrice.

Acum, renovat si conservat, Luss are o cu totul alta fata. Casele din piatra de ardezie reconditionate, sunt  superb decorate cu trandafiri si plante agatatoare, nu mai aduc deloc a locuinte muncitoresti…



Situat la 12 km sud de Tarbet, pe malul vestic al Loch Lomond, oraselul este tinta multor turisti atrasi de frumusetea Loch Lomond si a Parcului National Trossachs. Despre cele doua, intr-un articol viitor.



Langa Luss, la Rossdhu House, se tine una dintre etapele campionatul national de golf, perioada in care o multime de impatimiti ai acestui sport dau aici navala….

Satul are o biserica parohiala foarte frumoasa, construita in 1875 de Sir James Colquhoun, in memoria tatalui sau inecat in lac cu doi ani inainte. Clanul Colquhoun a fost cel mai puternic din zona. Datorita amplasamentului, locatiei si serviciilor religioase, o suta de perechi aleg sa-si faca aici ceremonia religioasa.

Localitatea a devenit foarte cunoscuta dupa ce aici s-a filmat o serie de filme drama „Take the High Road”.