Autor Subiect: Fort William, Highlands, Scotia  (Citit de 4462 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Fort William, Highlands, Scotia
« : Sâmbătă, 10 Ianuarie 2015, 19:50 »
Fort William

A doua asezare ca marime din Highlands nu are mai mult de 10.000 de locuitori. Se numeste Fort William si poarta numele lui William de Orania. Tot de aceasta familie se leaga si asezarea invecinata, Maryburgh, dupa numele sotiei suveranului scotian. Regele Billy, cum mai era cunoscut, a fost un inversunat protestant, de aici motivul luptelor pe care le-a dus impotriva regelui Frantei Louis XIV. A fost si un anti-enlez convins, a purtat batalii cu vecinii sai si in ciuda celor care nu-i dadeau nici o sansa, a invadat Anglia si a cucerit-o. A devenit astfel rege al Irlandei, Scotiei si Angliei.

Pt o perioada de timp, dupa moartea lui William ducele „macelar” Cumberland, un personaj tare dubios a schimbat numele orasului care s-a numit Gordonsburgh apoi Duncansburg, A revenit insa la denumirea ce leaga asezarea de un personaj istoric marcant, cel care a facut tranzitia intre rigoarea administrativa centrata pe rege a Stuarzilor, la pro – parlamentarismul Casei de Hanovra. 

Evident ca orasul are si un nume galic, An Gearasdan, dar trebuie mentionat ca este un termen combinat, avand si influente franceze. Asta ca urmare a aristocratiei normande ce se instalase in zona dupa victoria impotriva englezilor.

A fost locul in care detinea suprematia clanul Cameron, acestia lasandu-si mult amprenta in zona. Inverlochy, acolo unde s-a dat o mare batalie cu englezii, este legat de acest puternic clan.

Vecinatatea cu Ben Nevis, uriasul muntilor Munro, a transformat localitatea intr-o zona turistica foarte frecventata. Hikkeri, bikeri, simplii plimbareti vin aici in numar mare in sezonul cald. Lacul pe malul caruia se afla,  Loch Linnhe este cel mai lung lac marin din Scotia, acesta pornind de la Insula Mull si pana la Fort William unde primeste apele a doua rauri: Nevis si Lochy.

Peisajul din jurul orasului este unul montan, multa zona este impadurita iar invecinarea cu apa da o nota deosebita. Oraselul are o strada pietonala, se numeste, cum altfel decat High Street, apoi mai are cateva piete Monzie, Garii, Gordon si Cameron (fosta a Primariei).



High Street

Frumusetea locurilor, de asemenea atmosfera pastrata inca acolo in inima Highlands-ului, a facut ca mari pelicule sa fie realizate in zona: Being Human, Braveheart, Highlander, Restless Natives, o parte sin seria Harry Potter si Rob Roy.

Ce se poate vedea in Fort William:

Sa spunem ca istoria acestei asezari este centrata pe Old Inverlochy Castle. Este sau mai bine spus a fost unul dintre cele mai faimoase castele scotiene. Ruina in care se afla se datoreaza la doua evenimente majore, doua batalii ce au avut loc la Inverlochy, la diferenta de 200 de ani.




Santul care inconjura castelul a disparut demult, au ramas doar semne ale existentei unei linii defensive, care se completa de minune cu amplasamentul natural, astfel ca fortareata a avut un rol important de aparare in zona.

Construit undeva in sec XIII, Castelul Inverlochy a fost pentru ultima data folosit in batalia dintre englezi si scotieni din 1645. In 1654 castelul a fost abandonat, in apropiere construindu-se un fort militar provizoriu, din lemn, aflat sub comanda lui  Oliver Cromwell. In 1690 acesta a fost inlocuit de unul de piatra si a fost botezat Fort William, dupa regele William III de Orania.

In 1836 s-a construit langa Torlundy, de catre o familie foarte instarita, Hobbs, un castel in stil victorian, denumit de asemenea  Inverlochy Castle. Acum cladirea este un luxus hotel de 5*.


Inverlochy Castle 5*

Fortul din Fort William a cazut in nefolosinta si neingrijire in 1860, atunci cand linia ferata a fost construita in vecinatate. Aceasta a separat in doua amplasamentul fortului, asa ca o parte a ramas pe mal, iar cealalta pe partea opusa sinelor.

West Highland Museum, amplasat in centrul  orasului, o excelenta resursa pt intelegerea istoriei locale si a Iacobitilor, cei care pentru o scurta perioada de timp au ocupat locul.

Alte muzee: Clan Cameron Museum at Achnacarry, The Commando Museum.

Insa asa cum explicam, Fort William este cunoscut pt drumetiile care pleaca de aici spre crestele stancoase si spre torentii ce curg din munti. Din pacate sederea noastra la Fort William nu ne va permite o drumetie, dar o plimbare pe malul lacului si pe strazile pline de istorie cu siguranta...