Autor Subiect: Cea mai veche constructie preistorica conservata din Europa: Mousa Broch  (Citit de 4679 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Am sa va povestesc azi despre niste constructii foarte vechi pe care le-am intalnit in doua locuri in Europa. Este posibil sa mai fie si in alte zone, eu insa doar in Italia, mai precis in Sardinia si Scotia am vazut.

In Scotia se numesc broch, iar in Sardinia nurenghe.  Despre nuraghe am scris deja, am sa ma opresc acum la bizarele constructii din Scotia.

Nu cautati in dictionare broch nu are traducere. Sunt lucruri foarte particulare si de aceea cred ca nimeni nu s-a chinuit sa gaseasca un termen pt limba romana.

Ce sunt aceste broch, cum arata ele, de ce au fost costruite?

Raspunsurile cred, cel mai bine ar fi sa inceapa prin a indica perioada si contextul in care acestea au fost construite.

Se intampla in epoca fierului, deci 600 – 55 IH. Atunci, in zona Scotiei de azi, incepusera sa soseasca din sud tot mai multi emigranti. Erau in cautare de pamant, pentru a-l lucra, pt a-si construi adaposturi. Doar ca au gasit o zona in care bastinasii isi impartisera intre ei, asa ca celtilor, pentru ca despre ei este vorba, nu le mai ramasesera nici o palma de pamant pe care sa se aseze. Singura lor sansa era sa lupte si sa-l castige.

Cum au fost printre primii care au reusit sa prelucreze fierul, au avut avantajul unor arme superioare celor din bronz. Asa ca asezarile care se aparau cu arme din bronz au cazut una dupa alta. Pamantul inseamna pe atunci supravietuire si oamenii erau dispusi sa moara pt fiecare petic.
Aceasta este perioada, acesta este contextul in care s-au construit aceste „brochs”. De forma unor  turnuri circulare din piatra de cca 15 m inaltime aveau un rol defensiv. Inauntru erau scari ce duceau la zona superioara si la etaje facute din lemn. Se pare ca erau facute sa impresioneze atacatorii sau mai exista ipoteza ca ar fi fost locuite de sefii de trib sau de agricultorii bogati. Ceea ce este sigur este ca aveau rol de a apara pe cei dinauntru.

De regula avea doua etaje, dar se pare ca au fost constuctii si mai inalte, cu 3 niveluri. Aveau o singura usa de acces, se intra intr-o zona de curte interioara, de unde se cobora pe scari de piatra intr-un fel de subsol si se urca pe scari din lemn la etajele superioare. Etajele erau construite pe platforme solide din lemn, pe care apoi se amenajau camerele de locuit.



Turnul era facut din doua randuri de ziduri circulare din piatra, din considerente de rezistenta, dar evident si de izolare.



Era si o imprejmuire, un zid din piatra poligonal care facea si mai greu accesul la broch, asa ca cei dinauntru era destul de bine protejati.





Oricum constructia „rasarita” in calea atacatorilor era de natura sa-i descurajeze, sa-i determine sa renunte.

Cea mai bine conservata „broch” este cea din Mousa, Shetland.


Mousa Broch, Shetland, Scotia

Este considerata cea mai veche constructie conservata provenind din perioada preistorica, din Europa. A fost una dintre cele aproximativ 550 – 700 de broch din Scotia. Mai pot fi vazute la Gurness, Insulele Orkney si Cairn on Loch Brora.

Cea mai densa concentratie de brochs a fost in Sutherland, in Caithness, Insulele Orkney, Shetland si Skye, acolo unde o sa ramanem pentru doua nopti in excursia noastra de anul acesta.



Iata mai jos cum arata o nuraghe din Sardinia. Cei cu care am fost in excurie in 2014 isi aduc aminte ca am oprit la un moment dat sa vedem o astfel de constructie.





Offline IuliaT

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 141
Re: Cea mai veche constructie preistorica conservata din Europa: Mousa Broch
« Răspuns #1 : Duminică, 23 Octombrie 2016, 18:34 »
poate o bucatica din gena care a construit culele noastre ?