Autor Subiect: Crannogs, insulitele artificiale din Neolitic.  (Citit de 3537 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Crannogs, insulitele artificiale din Neolitic.
« : Duminică, 25 Ianuarie 2015, 18:55 »
V-am vorbit despre broch, urmeaza sa explic ce este si cu aceste constructii particulare Irlandei in special dar si Scotiei. Etimologia crannog se pare ca isi are radacinile in irlandeza, dar termenul asa cum se foloseste acum pentru a defini o insulita artificiala a aparut doar in sec XII.

Primele insulite au inceput sa fie construite acum 5000 de ani si intretinute si reconstruite au rezistat fiind locuite pana in secolul XVII. Adaposteau mai mult decat o simpla familie, pe ele puteau locui mai multe persoane. Izolarea fata de uscat asigura celor care le locuiau o excelenta protectie intr-o vreme in care se lupta pe viata si pe moarte pentru fiecare petec de pamant. 

Astfel de insulite artificiale au fost construite si in Peninsula Scandinava nu doar in Irlanda si Scotia. Micile insulite create astfel populau lacurile interioare dar si zonele de estuar. Pe Tat, pe Awe si pe Loch Ness au existat mai multe astfel de constructii, de asemenea pe Loch Lomond acolo unde o sa poposim in excursia noastra.

Crannog-urile erau adesea legate de tarm prin podete de lemn asezate pe postamente solide din piatra care erau ridicate pana aproape de suprafata apei. Se construiau adevarate poduri subacvatice lungi de cateva zeci de metri.

Forma cel mai des folosita era cea circulara, pietrele erau asezate in cerc pe fundul apei, pana cand se ajungea la un nivel peste care se putea construi. O munca titanica, intr-o vreme in care totul se facea primitiv si fara ajutorul mecanismelor.

Casele de pe crannog erau facute din lemn, cel mai folosit fiind stejarul.

S-au reconstruit doua din cele peste 1500 de crannog-uri despre care se stie ca ar fi existat in Irlanda si Scotia. Una este in Irlanda, in Parcul National la Craggaunowen, cealalta in Scotia pe Lacul Tay, Perthshir. Din pacate nici una dintre cele doua nu sunt in traseele noastre de excursie