Autor Subiect: Terceira - insula liliachie din paradisul Azorelor  (Citit de 3913 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Terceira - insula liliachie din paradisul Azorelor
« : Luni, 26 Ianuarie 2015, 20:41 »
Portughezii sustin ca ei sunt descoperitorii acestei insule, ca Gonçalo Velho Cabral ar fi cel care a pus prima oara piciorul in acest paradis. 1439 apare ca document official al desoperirii. Au mai aparut insa indicii ca doar 6 ani mai tarziu, de 1 ianuarie s-ar fi ajuns acolo iar Cabral ar fi fost doar carmaciul, capitanul fiind Vincente de Lagos. Initial a fost numita Ilha de Jesus Cristo (Insula lui Isus Hristos) iar mai tarziu Ilha de Jesus Cristo da Terceira.

Exista insa dovezi ca mult timp inaintea portughezilor, cu vreo 3500 ani in urma insula era dej locuita. S-au descoperit morminte provenind din acea perioada….Nu stiu daca pentru noi cei care o s-o vizitam are mare importanta cine au fost primii locuitori, important este ca avem unde sa aterizam, unde sa stam si unde sa mancam, sa ne bucuram de minunatia rasarita din apele Atlanticului.

A treia ca marime din arhipelagul Azore, dupa Sao Miguel si Pico, cu o populatie de cca 58.000 de locuitori, Terceira, sau “insula liliachie” cum mai este numita datorita superbelor apusuri de soare de aici - nu are mai mult de 30 km de la un capat la celalalt si 17 km pe directia nord – sud.



Are insa doua aeroporturi, care fac mai usor posibil accesul pe insula. Cea mai importanta asezare de pe Terceira este Agra do Heroisimo, cea mai veche asezare din arhipelag (1534) acolo unde urmeaza sa poposim si noi pt 3 nopti. Cu o exceptionala arhitectura a sec XVII si XVIII Agra este un sit UNESCO, unde pot fi admirate cladiri coloniale. Din pacate cutremurul din noaptea de an nou din 1980 a distrus o parte din acestea…





Mai este numita si “insula festivalurilor fara sfarsit” asta pentru ca in lunile de vara este o continua celebrare:  Festas do Espirito Santo, apoi festivalul producatorilor de vin si de produse alimentare si in fine cel mai “sangeros” – „touradas ŕ corda”  atunci cand se dau drumul taurilor pe strada.



In Agra sunt mai multe restaurante si pentru ca Portugalia nu este o tara scumpa la mancare, acestea sunt asaltate de turisti. Recomandarile sunt facute in special pt  Elios" Rua de Sao Pedra 47, Angra do Heroismo – un mic local de familie.



Al doilea orasel ca marime de pe insula este Praia da Victoria. Se afla aproape de unnul dintre aeroporturi, unul ce serveste ca baza de operatiuni americane, dar care este folosit si pt zboruri civile. In Praia se afla o frumoasa plaja cu nisip.



Peisaje exceptionale, locuri de vizitare de mare varietate, asta atrage turistii pe insula. O grota,
Algar do Carvăo, este recomandata in mod deosebit a fi vizitata. Are un program destul de scurt in care este deschisa publicului 14.45-17.45.





Nu departe de Algar se afla  Serra da Santa Barbara, cel mai inalt punct de pe Terceira (1021 m). Din varf peisajul este superb, trebuie insa ajuns dimineata pana cand nu este cald si vizibilitatea este afectata.

Intr-un tur al insulei, dupa vizitarea celor doua obiective se impune o ….pauza. In apropiere se afla
Lagoa da Falca, un loc potrivit pentru asta. Intr-o mica padurice se afla amenjat un loc de picnic, de grill si in jur o gramada de …rate. De admirat nu de pus la frigare… :)



 O exceptionala panorama se poate admira din  "Serra da Ribeirinha", o zona aflata in apropierea Agra do Heroisimo pe drumul ce leaga acest oras de Praia de Victoria. Un semn indica  spre
"Serra da Ribeirinha".

Alte atractii ale insulei sunt micutele dar adorabile sate Porto Judeu, Biscoitos, Ribeirinha, Săo Mateus and Terra Cha. In Biscoitos se poate vizita un muzeu local al vinului, se poate vedea acolo cum licoarea zeilor era produsa cu mult timp inainte. Intrarea este libera, la fel si ghidajul si o degustare. Dar bineinteles ca apoi oamenii asteapta sa si cumperi. La vanzare este doar vin alb, vinul rosu atat de vestit se produce in cantitati insuficiente pt a fi comercializat.

Despre relief si vegetatie, cateva observatii. Terceira este mult mai impadurita si mai verde in partea sa vestica, acest lucru datorandu-se precipiatiilor mai dense din acea zona. Cam acelasi lucru care se poate observa si pe Madeira, acolo insa diferentele sunt mult mai mari, de la desert la vegetatie exotica. Pe insula exista zona de campie Achada, zona de munte langa Santa Barbara, si in interior sunt si doua mici ochiuri de apa, Lagoa das Patas si Lagoa da Falca.



Coasta Nordica este marcata de o activitate vulcanica care a fost mai intensa si mai propuntata, sunt acolo mai multe "mistérios" (campuri de lava), piscinele naturale din Biscoitos.



In timp ce zona centrala este mai inalta Algar do Carvăo si Furnas do Enxofre, doua forme vulcanice, populare in randul turistilor dar in special al geologilor.





Aproape toata insula este ridicata fata de ocean cu cca 20 de metri, doar langa Agra fiind diferit. Acolo curgerea lavei in apa a format un con numit Monte Brasil, care protejeaza natural portul capitalei de furtuni. Conul are un diametru al bazei de cca 1 km si o inaltime de 200 de metri. 



Harta insulei: