Autor Subiect: Faial, insula albastra din arhipelagul Azore  (Citit de 5995 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Faial, insula albastra din arhipelagul Azore
« : Miercuri, 28 Ianuarie 2015, 08:54 »
Cand s-a vorbit si amintit prima oara, aceasta insula a fost cunoscuta ca Ilha da Ventura. As aparea intr-un atlas din 1377. Insula Faial sau Insula Albastra cum mai este numita, face parte din grupul de mijloc al ahipelagului Azore. Se afla la 66 mile de Terceira, foarte aproape de Pico – la doar 4,5 mile si 11 de S. Jorge.

De dimensiuni reduse, are doar 21 km lungime si 16 latime (directia nord – sud), a mai castigat un pic de uscat datorita eruptiei vulcanice care a avut loc in 1957, la aproximativ 1 km de coasta. Lava a fost proiectata pana aproape de insula, s-a format o noua insulita legata de Faial prinr-un istm. Ulterior Ilha Nova insa a disparut…



In jur de 15000 de oameni traiesc pe insula, majoritatea locuind in Horta.





Casele sunt decorate in nuante diferite de albastru, de unde si porecla data insulei.





A fost un important centru de prelucrare a produselor obtinute din balena, in sec XVIII vanatoarea de balene in jurul insulei fiind ocupatia de baza a celor care traiau acolo. S-a dezvoltat o adevarata flota de pescuit balene, s-a creat astfel un port si ulterior zona a devenit un important centru comercial si de tranzit in Atlantic.

Primii portughezi care au debarcat pe Faial au numit insula Sao Luiz. Legenda spune ca primul locuitor al insulei a fost o hermina care si-ar fi gasit aici refugiul. Mai tarziu un olandez,  van Huerter insotit de un echipaj din 15 conationali au ajuns pe insula convinsi ca subsolurile sale ar fi bogate in zacaminte de argint. Dupa prospectiuni si o munca nebuna au concluzionat ca este o greseala, dar incantati de frumusetea si feritilitatea insulei nu au mai parasit-o. Mai mult van Huerter a apelat la ducesa de Burgundia, sotia regelui Joao I insistand sa primeasca drept de proprietate. Si l-a primit in 1468 asa ca s-a format o noua colonie. Insula a gazduit ulterior mai multi flamanzi afectati si speriati de razboiul de 100 de ani. Olandezii s-au stabilit in parohia Flamengos  si mai tarziu au inceput sa populeze si Horta.

Insula a properat datorita agriculturii si exportului unei plante numita drobusor (Isatis tinctoria) - erbacee cu frunze albăstrui și cu flori galbene, ale cărei frunze fermentate dau o culoare albastră.

In 1583 o flota spaniola a acostat in port si a ocupat Azorele, prima vizata fiind Terceira. O miscare de rezistenta a localnicilor numita Pasteleiro s-a ciocnit de armata spaniola debarcata pe insula dar dupa o lupta sangeroasa a fost infranta si spaniolii au preluat controlul insulei. Ulterior au ajuns si englezii „buccaneers” care au produs mari distrugeri pe Faial. Ca si cand acestea nu au fost suficiente, fostul paradis a fost afectat si mai tare, de data aceasta de un cutremur de pamant. Se intampla in 1672.

Mai aproape de noi, in sec XIX Faial a fot parte activa in lupta dintre liberali si absolutisti. S-a ajuns chiar pana la o vizita a regelui Pedro IV in 1832 pe insula.

In prima parte a secolului XX Faial a devenit un important centru de comunicatii submarine, pe acolo trecand cablul ce leaga cele doua continente America de Europa. Ulterior s-a dezvoltat ca o baza de realimentare a avioanelor transantlantice.

Astazi Faial are o economie bazata pe agricultura, cresterea animalelor, industrializarea laptelui, pescuit si comert.

Cabo da Roca, acolo unde am fost cu multi dintre voi, este cel mai vestic punct continental al Europei. Faial este general cel mai vestic punct al Europei si cel mai apropiat de America si uite ca ajungem impreuna si in acest punct.

Insula este dominata de conul vulcanic Caldeira, legat parte dintr-un lant vulcanic care mai are un varf Cabeco Gordo 1043 m.
Punctele de atractie ale insulei:

Cabecăo Gordo – cu o altitudine de 1043 metri, amplasat in centrul insulei, ofera din varf panorame exceptionale ale insulei dar a si altor doua apropiate: Pico si Sao Jorge
Caldeira – o mare atractie, un enorm crater cu un diametru al bazei de 2 km si al zonei deschise de 400m.







Monte da Guia – un munte de pe care se poate vedea orasul
Ponta dos Capilinhos – una dintre principalele atractii turistice: aici vizitatorii pot vedea rezultatul si efectele eruptiei din 1957, case si si campuri acoperite de lava. Chiar si vechiul far se mai poate vedea…



Lajinha si Ponta Furada – grote cu arce formate de lava, forme extraordinare rezultate din racirea acesteia.
Vale de Flamengos – o zona pitoreasca cu plantatii de toate culorile, flori si case de poveste.





Muzeul Scrimshaw: o colectie privata a lui Peter's Cafao. Sunt expuse picturi, gravuri, imagini de l vanatoarea de balene.

Turul nostru de insula, in vacanta de anul acesta din Azore:  http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2053.0.html
o sa porneasca din portul Horta, mergem apoi pe strada montana cu vedere panoramica asupra Vaii Flamengos, pana la Caldeira, cel mai inalt punct de pe insula. Continuam spre nord directia Capelinhos, sa vedem ceea s-a intamplat in urma eruptiei vulcanice din Azore din 1957 si apoi putem face o vizita la "Interpretation Center of the Volcano"

Harta insulei: