Gata! A trecut micul dejun si am ajuns la pranz
Cu mentiunea ca multe din preparatele pe care le mentionez mai jos se servesc si la cina
Mancarea traditional scotiana este
haggins, un soi de caltabos. Umplutura este similar cu cea pe care o preparam in Transilvania din organe fierte si carne, la care se adauga pt gust ceapa si diverse mirodenii. Atata doar ca in Scotia nu este in mat ci in basica, in stomac de porc sau mai rar de oaie. Se serveste la fel ca black pudding aproape in toate localurile, i se adauga o garnitura de cartofi sau tatties.
Haggins
O alta mancare traditionala scotiana este
stovies, o tocanita de cartofi, legume si carne de vita. Am gustat si este ca cea facuta de
bunica. Vreau sa va spun ca avea exact acelasi gust
Stovies
Tot o tocanita este
colcannon se face din varza fiarta, cartofi, morcovi si napi si se serveste cu o bcatica de unt. E foarte buna dupa o
betie.
Colcannon
Lorne sausage s-ar traduce prin carnati Lorne, dar doar umplutura aduce cu cea de carnati. Sunt si din carne de porc si din vita. Se taie felii si se pregatesc la grill sau prajit. Langa sea aduga niste fasole fiarta, chiar si niste ochiuri. Este o mancare foarte rapid de preparat, am vazut-o oferita si ca mic dejun.
Lorne sausage
Au o supa crema de miel sau de oaie, se numeste
broth Broth
si daca sunt la capitolul corbe si supe sa amintesc si de
cullen skink, o ciorba de peste afumat (haddock) cu cartofi si ceapa.
Cullen skink
Arbroath smokie este o specialitate a orasului cu acelasi nume din Angus. Acolo lumea se ocupa cu pescuitul iar egrefinul (un soi de peste marin) prins se eviscereaza si apoi se afuma. In Marea Britanie (este cunoscut si consumat peste tot pe insula) se numeste haddock.
Arbroath smokie
Ar fi nedrept sa nu amintesc de
fish & chips (desi sunt impotriva acestui tip de mancaruri) care a ajuns dintr-o mancare muncitoreasca, a docherilor, un soi de leitmotiv in localurile britanice. La origine, pana sa ajunga un biet peste prajit cu cartofi, fish&chips era din filé de cod trecut printr-un aluat pe bază de bere şi fript în baie de ulei, stropit cu oţet alb şi servit cu cartofi prăjiţi, direct dintr-un con făcut din hârtie de ziar, asa cum se serveau la noi pe vremuri cocoseii sau cum pretentios se numesc acum popcorn.
Fish&chips
Au un gen de paine, ei o numesc
bannock, se face din fulgi de ovaz si la restaurant de regula se serveste prajita la gratar.
Bannock
Bridie e o placinta cu carne de vita, ceapa si condiment.
Bridie cu umplutura de haggins
Cred ca nu mai trebuie sa spun, toata lumea stie: bautura nationala a scotienilor este whisky-ul ei ii spun licorii "apa vietii".
Au si ei bere, dar nu de lauda cum au de exemplu vecinii lor irlandezii si cateva specialitati: vinul cu scortisoara, ale (suc acidulat cu scortisoara), drambuie (lichior din miere si ierburi aromate cu 40% alcool), irn bru (bautura racoritoare) si sugarelly (limonada din frunze de lemn dulce).