Autor Subiect: Ce mancam si ce bem in Scotia?  (Citit de 13607 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Ce mancam si ce bem in Scotia?
« : Sâmbătă, 07 Februarie 2015, 10:15 »
Sa incepem cu prima masa a zilei, cu micul dejun

In unele ofertele hoteliere o sa vedeti scris: “full Scottish breakfast”.



 Iata ce contine acest tip de mic dejun: carnati prajiti, felii de bacon trase la tigaie, oua (ochiuri, omleta sau mai rara fierte), tattie scone (este un gen de produs de patiserie traditional in Scotia – se face cu cartofi fierti si unt, are in general o forma de placinta rotunda doar putin crescuta, din care se taie sferturi), ciuperci la tigaie, rosii la grill, fasole boabe fiarta, toast cu unt si ceea ce este iar specific lor dar si…noua in Transilvania„ black pudding” sau mai pe inteles, sangerete.


Tattie scone


Black pudding - sangerete

Un bufet complet are pe langa full Scotish breakfast si sucuri de fructe sau chiar fresh-uri, cereale, iaurt, ceai sau/si cafea si porridge. Nici un bufet scotian de mic dejun nu va fi complet daca nu ofera porridge.


Porridge

Imi amintesc primul contact cu aceasta cum sa o definesc mai bine.., hai sa-i spun budinca. Ajusesem in primavara lui 90 in Cambridge, dupa 3 zile de calatorie cu trenul…Pe vremea aceea cursele spre Marea Britanie erau rare si foarte scumpe, asa ca cel mai accesibil mijloc de transport era trenul. Am ajuns acolo lihniti de foame, asta dupa ce devorasem tot ce avusesem ca merinde de drum. Am ajuns, am fost luati din gara si pentru ca era dimineata ni s-a oferit …porridge. Nu va pot spune ce figuri am facut vazand chestia aceea naclaita…Nu puteam nici refuza – ne era prea foame, nu ne puteam nici stramba – pt ca pana alta eram doar oaspeti, asa ca am tot inghitit la fulgii de ovaz fierti in lapte, pana ne-am simtit stomacul plin. Si cand ne pregateam de ridicat de la masa, intra miss cu un platou mare cu de toate…Ne-am uitat unul la celalalt, am ras, am mai mancat atat cat a incaput – doua-trei felii de toast si ceva mezeluri, nu mai tin exact minte si ne-am retras la odihna…

Sa revin la porridge, se serveste cald, dar am intalnit multe locuri in care l-am primit rece. In general am vazut ca lumea adauga, desi porridge-ul contine un pic de sare, ceva dulce: zahar brun sau miere. Si fructe uscate, alune de padure, depinde de gustul fiecaruia….

Ce am mai intalnit este kippers (hering afumat si aromatizat). Se serveste intreg, taiat si desfacut in forma de fluture. Este traditional - in perioada eduardiana si victoriana era un fel de baza din micul dejun si cum lumea s-a intors spre mancarea mai sanatoasa pe unii mai atenti la silueta si sanatate i-am vazut incepandu-si ziua cu ceva usor asa cum e pestele.


Kipper

Totusi insa, dupa cum se vede, scotienii sunt mancaciosi si daca ajungem acolo...trebuie sa le facem pe plac si sa facem ca ei... ;D ;D ;D

Nu doar scotienii au acest tip de mic dejun, in linii mari in toata Maria Britanie se serveste in genul acesta. Si de asemenea in toate hotelurile care acomodeaza turisti britanici.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 07 Februarie 2015, 16:13 »
Gata! A trecut micul dejun si am ajuns la pranz…Cu mentiunea ca multe din preparatele pe care  le mentionez mai jos se servesc si la cina…

Mancarea traditional scotiana este haggins, un soi de caltabos. Umplutura este similar cu cea pe care o preparam in Transilvania din organe fierte si carne, la care se adauga pt gust ceapa si diverse mirodenii. Atata doar ca in Scotia nu este in mat ci in basica, in stomac de porc sau mai rar de oaie. Se serveste la fel ca „black pudding” aproape in toate localurile, i se adauga o garnitura de cartofi  sau tatties.


Haggins

O alta mancare traditionala scotiana este stovies, o tocanita de cartofi, legume si carne de vita. Am gustat si este ca cea facuta de…bunica. Vreau sa va spun ca avea exact acelasi gust…


Stovies

Tot o tocanita este colcannon se face din varza fiarta, cartofi, morcovi si napi si se serveste cu o bcatica de unt. E foarte buna dupa o …betie.


Colcannon

Lorne sausage – s-ar traduce prin carnati Lorne, dar doar umplutura aduce cu cea de carnati. Sunt si din carne de porc si din vita. Se taie felii si se pregatesc la grill sau prajit. Langa sea aduga niste fasole fiarta, chiar si niste ochiuri. Este o mancare foarte rapid de preparat, am vazut-o oferita si ca mic dejun.


Lorne sausage

Au o supa crema de miel sau de oaie, se numeste broth


Broth

si daca sunt la capitolul corbe si supe sa amintesc si de cullen skink, o ciorba de peste afumat (haddock) cu cartofi si ceapa.


Cullen skink

Arbroath smokie este o specialitate a orasului cu acelasi nume din Angus. Acolo lumea se ocupa cu pescuitul iar egrefinul (un soi de peste marin) prins se eviscereaza si apoi se afuma. In Marea Britanie (este cunoscut si consumat peste tot pe insula) se numeste haddock.




Arbroath smokie

Ar fi nedrept sa nu amintesc de “fish & chips” (desi sunt impotriva acestui tip de mancaruri) care a ajuns dintr-o mancare muncitoreasca, a docherilor, un soi de leitmotiv in localurile britanice. La origine, pana sa ajunga un biet peste prajit cu cartofi, fish&chips era din filé de cod trecut printr-un aluat pe bază de bere şi fript în baie de ulei, stropit cu oţet alb şi servit cu cartofi prăjiţi, direct dintr-un con făcut din hârtie de ziar, asa cum se serveau la noi pe vremuri “cocoseii” sau cum pretentios se numesc acum popcorn.


Fish&chips

Au un gen de paine, ei o numesc bannock, se face din fulgi de ovaz si la restaurant de regula se serveste prajita la gratar. 


Bannock

Bridie e o placinta cu carne de vita, ceapa si condiment.




Bridie cu umplutura de haggins

Cred ca nu mai trebuie sa spun, toata lumea stie: bautura nationala a scotienilor este whisky-ul ei ii spun licorii "apa vietii".
Au si ei bere, dar nu de lauda cum au de exemplu vecinii lor irlandezii si cateva specialitati: vinul cu scortisoara, ale (suc acidulat cu scortisoara), drambuie (lichior din miere si ierburi aromate cu 40% alcool), irn bru (bautura racoritoare) si sugarelly (limonada din frunze de lemn dulce).

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #2 : Duminică, 08 Februarie 2015, 15:16 »
Hai sa vedem ce au scotienii la capitolul deserturi:

Cranachan – un desert simplu, cu zmeura proaspata, frisca, miere si ovaz prajit. Pt ca suntem in Scotia se mai adauga pt aroma si un pic de whiskey…



Atholl Brose
Mai nou acest nume este folosit pt  cranachan., dar de fapt este un cocktail scotian traditional. Poarta numele unui nobil scotia ce a trait pe la jumatatea evului mediu. Contine whiskey, miere, smantana, fulgi de ovaz.



Tablet
Este un alt desert traditional scotia si este facut din zaharm lapte condensate si unt. Se aromatizeaza cu vanilie si cateodata are incompozitie si nuca sau alune.



Shortbread
Scottish shortbread va este cunoscut deja, il gasiti si in supermarket-urile din Romania. Este un biscuit premium ce contine mult unt. In Scotia evident ca il gasim si in variant home made sau de fapt home baked…



Clootie dumpling
Este o budinca cu fructe uscate si rahat si facuta din faina, zahar, arome si lapte. Se serveste asortata cu un pic de frisca aromatizata cu…whisky.


Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #3 : Sâmbătă, 14 Martie 2015, 09:33 »
http://thecitybreak.ro/gastronomia-scotiana-si-tainele-gatitului-in-edinburgh/

haggis - o mancare traditionala nu au in meniu? Eu as incerca, chiar daca nu arata prea apetisant,  doar asa de dragul de a testa mancarurile traditionale locale. Seamana la denumire cu caltabosul prezentat de Gigi, dar se pare ca e vorba de doua retete diferite.
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Onix

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 245
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #4 : Sâmbătă, 14 Martie 2015, 10:43 »
Gigi draga...... asigurare am, medicamente voi avea, pofta există, aşa că le vom încerca pe toate  :)

Offline CamiCamelia

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 149
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #5 : Luni, 20 Aprilie 2015, 01:05 »
Vaiiii, ce greseala am putut face!!! Cine m-a pus sa intru pe aici la ora asta?????    :hammer: :faint:

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Ce mancam si ce bem in Scotia?
« Răspuns #6 : Sâmbătă, 04 Iulie 2015, 09:59 »
Incercaram in excursia din Scotia aproape tot din ce am prezentat...Haggins am mancat chiar de cateva ori, atat de mult mi-a placut. Chiar si sangeretele lor black pudding e ok desi difera mult de ceea ce facem noi in Ardeal. Delicioasa si crema de somon de la Kyle, m-a incantat si tocanita de caprioara servita cu bannock si scones - niste mici placinte din cartof. Fish and chips am vazut ca a avut mare succes in grup, apoi somonul - cum altfel cand acolo este cel mai bun...

Dintre deserturi tablet erau nelipsite din microbuz, William a avut de grija sa tot reimprospateze rezerva, Walkers cred ca toata lumea a avut in bagaje, asta in special dupa ce am oprit la Aberlauer acolo unde se produc acesti biscuiti iar Cranachan am vazut pe masa la Edinburgh...

Tocmai ce am terminat micul dejun, asa ca pot scrie despre mancare fara nici un pericol...