Autor Subiect: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.  (Citit de 5349 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« : Miercuri, 23 Decembrie 2015, 10:54 »
Nu mai este un secret pentru nimeni ca nu se cunoaste data exacta a Nasterii lui Isus. Cei mai multi sunt de parere ca s-a intamplat undeva in septembrie. Nu ma opresc asupra argumentelor care conduc la aceasta ipoteza, merg mai departe cu cateva lucruri legate de sarbatoarea Craciunului, cea de care o sa ne bucuram peste cateva zile.

Craciunul nu este la origini o sarbatoare crestina, ci una pagana. Vine din mithraism, un cult introdus de regele persan Artaxerxes in sec IV IEN care s-a răspândit şi în exteriorul Iranului ajungând în Imperiul Roman undeva prin 100 d.Hr, prin intermediul soldaţilor. Cunoscut si sub denumirea de „Deus Sol Invictus” era un cult excluisv pentru barbati.

Ziua de naştere a lui Mithras este 25 decembrie, aceeaşi cu data stabilita de catre Papa Iulius I, in 350, pentru sarbatoarea oficiala a Naşteii a lui Isus. Printre ritualurile cultului mithraic era  si împărtăşania cu pâine şi vin reprezentând trupul şi sângele taurului divin ucis de Mithras, zeul protector al ostirilor.
Cuvantul Craciun vine de la Christmas sau Christ-Mass. Se pare ca sarbatoarea, intr-o forma apropiata de cea de azi a aparut in Germania, desi nu au ramas marturii - unde, in ce lacas de cult s-a celebrat prima data. Se cunoaste doar anul – 1521 si zona - Alsacia, nimic mai mult.

Colindatul. In Roma Antica a existat o traditie a cantaretilor mumerieni. Acestia erau grupuri de cantareti si dansatori costumati ce calatoreau din casa in casa pentru a-si inveseli vecinii. Din acest obicei s-a nascut traditia de Craciun a colindatului.

Bradul a fost folosit in ceremonii de druizi. In jurul lui se inchinau si rugau. Este un simbol al nordicilor, crengile de brad erau considerate ca aducatoare de noroc si se ofereau drept cadou de nunta, pentru ca insemnau de asemenea si fertilitate. Vesnic verzi erau adusi in casele oamenilor pt a aminti ca urmeaza primvara si in curand recoletele lor vor creste din nou.

Vascul era considerat o planta sacra, iar obiceiul sarutului sub vasc a inceput ca un ritual al fertilitatii. Fructul vascului era considerat ca fiind hrana zeilor.

De la Sf Nicolae pana la Sf Ioan suntem intr-un ciclu de sarbatori. O luna de zile. Bucurati-va de toate aceste sarbatori, indiferent de unde vin ele! Priviti-le ca pe un frumos basm si dar! 



Offline cris_gl

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 91
Re: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« Răspuns #1 : Miercuri, 23 Decembrie 2015, 17:29 »
   Indiferent de originile oricarei sarbatori si a interpretarilor lor , cel mai important este ca reuneste familii . Cel mai important este ca in jurul mesei, a bradului  sa se  reuneasca  familia .

     SA VA BUCURATI DE TIHNA  SARBATORILOR ALATURI DE CEI DRAGI !

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« Răspuns #2 : Miercuri, 23 Decembrie 2015, 19:38 »
 :faint:
Craciunul nu este la origini o sarbatoare crestina, ci una pagana.


Crăciunul este la origini o sărbătoare creștină, care celebrează Nașterea Domnului, indiferent că se cunoaște data sau nu.  Doar ritualurile asociate ( o parte dintre ele) nu sunt de origine creștina. Pentru a fi mai ușor asimilată de noii adepți ai trecerii de la închinarea la zei, la credința în Dumnezeu și Isus, ea a fost legată ritualurile deja existente, multe legate de încheierea anului agrar, preluate și încorporate în Sărbătoarea Nașterii Domnului!

Există și teoria care suprapune perioada Crăciunului cu Saturnaliile, dedicate zeului agrar Saturn și celebrate 7 zile începând din 15 decembrie.
25 decembrie se pare că era și data în jurul căreia cădea solistițiul de iarnă.

(PS 1- nu contrazic ce spui tu Admin, doar...am încercat să nuanțez  :kissing:)

PS 2 - acum mi se pare că s-ar fi potrivit mai bine în topicul ăsta ceea ce am scris deja la Respectul față de tradiții și obiceiuri. Sau, nu... :blush:
http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,1795.msg116337.html#new



Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« Răspuns #3 : Joi, 24 Decembrie 2015, 09:14 »
Este foarte bine pusa aici, chiar vreau sa mai dezvolt subiectul acesta, pt ca mai e de discutat despre Calende, cea mai importanta, cea mai venerata sarbatoare la romani. Cu acea ocazie se faceau daruri reciproce si oamenii isi transmiteau urari. Darurile pe care le primeau prevesteau cum va fi anul pentru persoana respectiva. Se ofereau lucruri dulci, fructe, dulciuri, simbolizand un "trai dulce". Se imparteau ramuri verzi de laur sau palmier numite strenae, pe care erau prinse daruri (smochine, turta dulce). De acest obicei este legat la noi obiceiul Sorcovei.

Inca o precizare despre sarbatorile crestine: ele au pastrat zilele de praznuire ale celor pagane, pt ca ar fi fost foarte greu de schimbat obiceiurile si traditiile deja existente. Si trecerea a fost mai usoara...Mai mult pentru ca nu mai exista politeism, s-a gasit totusi un substitut: zeii păgâni au fost înlocuiţi cu sfinţi creştini.

Iata ce spunea unor calugari papa Gregoriu cel mare, cel de la care a pornit si calendarul gregorian. Cand i-a vazut pe acestia ca incercau să facă silă păgânilor încreştinaţi ca să se lepede de zeii lor, i-a indemnat: ”Spuneţi lui Augustin, că după multă chibzuire, iată la ce convingere am ajuns, în ce priveşte încreştinarea englezilor. Anume, cu nici un chip să nu dărâmaţi bisericile păgâneşti ale lor; ci să daţi jos numai idolii, să stropiţi clădirea cu iasmă, să clădiţi un altar şi să puneţi icoane. Căci dacă acele clădiri sunt trainice, noi trebuie să le facem din clădiri păgâne adevărate case ale lui Dumnezeu, ca astfel poporul, când va vedea că nu i se vor dărâma templele, să aibă tragere de inimă spre creştinism, să se întoarcă cu drag de la păgânism la noi, să cunoască pe Dumnezeul nostru cel bun şi îngăduitor, şi cu atât mai cu drag să s-adune la biserică, cu cât vor şti că se adună la locul unde au fost obicinuiţi să s-adune şi părinţii lor (…) Oamenilor inculţi şi spiritelor înăsprite nu le poţi tăia deodată felul lor de viaţă.” (autor: Cornelia Rosoga)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« Răspuns #4 : Joi, 24 Decembrie 2015, 11:04 »
Mithraism-ul a aparut in ec VI inainte de Christos, asa cum indicam in mesajul principal, in Persia.

Se spune ca Mithras s-a nascut din fecioara, dar istoricii nu pot fi de acord cu aceasta ipoteza. prezenti fiind numai pastorii. Naşterea lui Mithra, este reprezentata ca iesind dintr-o stanca inconjurata de flacari iesind din pamant. stâncă. Mai exista reprezentari ale lui Mithra ţinând în mână un arc cu săgeţi într-o poziţie de vânătoare, iar altele purtand un miel pe umeri.

Mithras a fost cunoscut sub apelativele de calea, adevarul, viata, lumina, cuvantul, fiul Domnului si bunul pastor. Era reprezentat ca purtand un miel pe umeri. Duminica era sfanta si cunoscuta ca ziua Domnului cu secole inainte ca Isus sa se fi nascut. La data de 25 decembrie a fiecarui an, erau celebrari pline de slavire cu clopote, imnuri, lumanari, cadouri, si la „cuminecatura” participau toti credinciosii. Din data de 25 decembrie pana la Echinoctiul de primavara, erau cele „40 de zile” care mai tarziu au devenit postul mare al Pastelui crestin. Mithras a fost la moartea sa pus intr-un mormant din piatra numit petra. Dupa trei zile el reinvie, aceasta data fiind marcata de festivaluri, celebrari si bucurie printre credinciosii cultului*. Adeptii mithraismului credeau ca va fi o Zi a Judecatii in care necredinciosii vor pieri, iar credinciosii vor fi chemati la viata vesnica impreuna cu Mithras in paradis, care este un cuvant persan, nu unul ebraic.

Mithra a avut 12 discipoli, dar nu a ramas nici o reprezentare sculpturala care sa arate asta.  În tradiţia hindusă (pentru ca mithraismul s-a manifestat si in India, nu doar in Persia) Mithra a avut un însoţitor pe nume Varuna, care era şi el zeu. În tradiţia Mithraismului Roman, Mithra are doi însoţitori care duc torţele, denumiţi Cautes şi Cautopatres. Câteva sculpturi îi prezintă pe cei doi însoţitori ajutându-l pe Mithra să iasă din stâncă, la naştere.

Exista o serie de coincidente care ne fac sa credem ca Isus si Mithra au fost de fapt aceiasi persoana...
Mithra s-a nascut din fecioara pe 25 Decembrie într-o peşteră şi la naşterea sa au asistat păstori., a avut 12 discipoli, propovaduia prin parabole, a luat parte la o ultima cina unde s-a impartit paine si vin, ar fi fost sacrificat pentru păcatele oamenilor şi după trei zile ar fi înviat....

Festivalul Mithra a devenit mai tarziu Paste, doar ca s-a schimbat anotimpul: din tomana in primavara....

Ziua sfântă a lui Mithra era dumiieca, ziua Domnului, asta cu sute de ani înainte de apariţia lui Cristos.

Cand mai am putin timp, continui....acum fug la Sibiel. Ne intra oaspetii de Craciun si trebuie sa-i intampin.

Offline Edith

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« Răspuns #5 : Marți, 11 Decembrie 2018, 19:26 »
   

 :)Dragostea   este   ceea    ce   se   afla   cu tine   in   camera  , de  Craciun ,  atunci  cand    te   opresti  din
   despachetat    cadouri  si     asculti .

Offline Edith

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 177
Re: Sarbatoarea Craciunului. Origini, traditie, simboluri.
« Răspuns #6 : Marți, 25 Decembrie 2018, 13:56 »

   Când începe Crăciunul?

Când cel slab iartă celui puternic slăbiciunea,
Când cel puternic forțele celui slab iubește,
Când cel ce are împarte cu cel ce n-are,
Când gălăgiosul zăbovește lângă cel tăcut
Și înțelege ce tăcutul vrea să-i declare,
Când cele liniștite devin sonore și cele sonore liniștite,
Când cele semnificative devin nesemnificative,
Și cele aparent nesemnificative devin decisive,
Când, în mijlocul tenebrelor, o mică lumină
promite adăpost și viață senină,
în acest moment, într-un unic moment,
începe Crăciunul!

Rolf Krenzer