Autor Subiect: O seara sibiana la Wien Cafe  (Citit de 3046 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
O seara sibiana la Wien Cafe
« : Joi, 11 Februarie 2016, 23:39 »
A doua oara intr-o luna cand particip la o prezentare a unui profesor – arheolog. Ce coincidenta....In ianuarie la Padina Ursului, l-am ascultat pe profesorul Cornel Beldiman http://arheologie.ulbsibiu.ro/membri/c/cv%20beldiman.htm intr-o prelegere despre cultura dacica, vestigii, areal, iar aseara la Sibiu, pe profesorul Zeno Karl Pinter http://arheologie.ulbsibiu.ro/membri/cvpinter.htm, ce a adus „la suprafata” si ne-a prezentat adevaruri sibiene de acum 800 de ani, printr-un material sugestiv numit „Satul de sub autostrada”. Asta in cadrul „Serilor Sibiene” – organizate de Razvan Pop, un tanar dedicat orasului si pe care personal il vad foarte departe in administratie si politica.

Jovial, placut si plin de umor profesorul Pinter si-a facut cunoscute cercetarile arheologice de pe situl Saliste – Cunta, realizate cu ocazia construirii tronsonului de autostrada Orastie – Sibiu (acum am aflat si eu ca nu se numeste in ordinea importantei oraselor ci a topometriei soselei.  De fapt multe altele am mai inteles si invatat in seara asta. Si multe mi s-au confirmat....)

Foarte interesant cate dovezi, cate concluzii reale pot aduce o mana de oameni dedicati si profesionisti. Nimic speculativ, nimic hazardat, totul documentat si argumentat. Chiar m-a impresionat cat s-a ferit, (desi a aratat ca stie foarte bine adevarul) sa desemneze cert originea locuitorilor micutei asezari amplasate undeva intre Dorstad si Miercurea Sibiului. A prezentat totul intr-un fel in care nu poti sa nu intelegi altceva decat ca cei au populat catunul timp de 20 – 40 de ani (doar atat a fost asezarea „vie”, dupa care a fost parasita pentru totdeauna), au fost secui. Dar cum nu exista nimic scris, nici o moneda, nici o dovada certa – nu a vrut sa gireze cu o eticheta.



Dar sa incep sa va povestesc si voua, ce am inteles eu....In primul rand mi s-a parut de foarte mare bun simt si importanta faptul ca legiuitorul a obligat antreprenorul ca in situatia unor megaconstructii, anterior organizarii de santier si a inceperii sapaturilor, sa se faca un studiu arheologic. La care sa participe arheologi si restauratori.

Asa s-a intamplat si cu tronsonul de autostrada Orastie – Sibiu. A fost segmentat si oferit cu toata asistenta de santier unor echipe de arheologi si restauratori. S-a prezentat modul in care se face decopertarea, in straturi foarte fine, cum se topografiaza pe hartie milimetrica tot ce se gaseste, cum sunt adunate si numerotate toate cioburile...O munca de sisif care implica efort fizic, rabdare, ordine, profesionalism.
Linia autostrazii nu este inventata de proiectantii de acum. Tot pe acolo venea drumul roman ce lega Cedonia de Apullum, tot pe acolo trecea si drumul imperial. Deci nu acum s-a inventat roata...Au fost altii care au gasit calea cea mai buna....Cu o singura exceptie...tronsonul care e acum cu probleme a fost ocolit de calea ferata pe vremea austriecilor, de drumurile lor si pe toata zona aceea nu s-a gasit nici o urma de asezare. Cat de mica...Dovada ca oamenii erau atunci mult mai practici si mai buni observatori....

Sub zona de autostrada s-a gasit o incinta dreptunghiulara romana despre care nu se stie aproape nimic. Ziduri masive de piatra, acoperite cu tigla inconjurau ceva...nu se stie insa ce...Cu siguranta tot ce a fost acolo abandonat de romani a fost mutat si folosit in alte parti. Am vazut chiar un cuptor de ardere de vase de lut a carui vatra era sustinuta de o coloana romana de marmura....

Inaintea romanilor au fost civilizatii din epoca bronzului, au lasat si ei cateva urme. Dar cele mai evidente si mai recente sunt cele ale unui catun de crescatori de animale (in special de vaci – s-au strans toate oasele si au fost duse la un laborator din Cluj care a facut un clasament al animalelor ce traiau atunci pe langa casele catunului: mai mult de jumatate erau cornute. Explicatia este ca erau usor si rapid de manat in paduri din fata invadatorilor).

Casele erau de fapt niste bordeie 3 x 3 m, acoperite cu stuf, care mai aveau cate o mica anexa. Toate erau dotate cu cate un cuptor de gatit care avea rol si de soba de incalzire. Asa cum spuneam nu au fost locuite deccat 20 – 40 de ani, dupa care au fost parasite si nu in mod dramatic, datorita vreunei lupte. Pur si simplu oamenii s-au mutat de acolo. De ce? Aici intervin cunostiintele de istorie care trebuie intercalate si armonizate cu ceea ce s-a gasit. Totul se intampla la jumatatea secolului XII, deci parasirea asezarii coincide cu venirea sasilor in Transilvania. Momentul in care secuii care aparasera pana atunci hotarul au fost mutati de rege mai la est. Din satelit se disting perfect urme ale fostei paduri de aparare si de asemenea „poarta de intrare in regiune” – sunt toate pe o linie pe directia Sebes – Sibiu. Acolo granita era aparata in vremea aceea de secui, folositi de altfel in perioada arpadiana ca scuturi si ariegarda....Si nu doar ei ci si cumanii si pecenegii, care locuiau enclavizat in zona transilvana. De fapt erau mai multe trepte de aparare succesiva: teutonii in Tara Barsei, apoi cumani (satele Cumana), pecenegi (satele Bradu, Arpas), plaiesii in Marginimea Sibiului.

Din 1141 incepe povestea sasilor trasilvaneni, adusi din rațiuni de ordin economic și militar de Geza al II-lea. Pentru a fi stimulaţi să rămână pe loc şi să dezvolte economic sudul Transilvaniei, saşii au primit privilegul de a stăpâni fundus regius (pământul regal), întărit prin „bula de aur a saşilor” din 1224. În baza acestor privilegii, coloniştii saşi puteau folosi pământul fără restricţii, fiind vorba atât de bogăţiile solului cât şi ale subsolului. De asemenea, erau scutiţi de taxe vamale pe întreg teritoriul regatului.

V-am mai povestit eu in excursii, folosind diferite ocazii, ca multi din afara Transilvaniei fac o confuzie, numind toti locuitorii de origine germanica sasi. In realitate sunt mai multe tipuri, sa le spunem grupe, pe care le numesc in continuare: saşi transilvăneni, şvabi bănăţeni şi sătmăreni, germani din Basarabia, din Bucovina, din Dobrogea, landleri, germani din Durlach, din Boemia, din Stiria, timişoreni şi ţipţări – deosebirea se intelege usor, provine din originea diferite a colonistilor. 

Ei cam atat pe azi... „seara sibiana” s-a terminat, e noapte de-a binelea! Noapte buna!

Offline maria2015

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 49
Re: O seara sibiana la Wien Cafe
« Răspuns #1 : Vineri, 12 Februarie 2016, 09:36 »
Ai dreptate, Gigi! Chiar daca stiam ca exista sasi, secui, svabi, habar nu aveam care este diferenta ei. Acum mi s-au clarificat multe aspecte.
O zi excelenta!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: O seara sibiana la Wien Cafe
« Răspuns #2 : Vineri, 12 Februarie 2016, 09:49 »
Sunt multe lucruri in nebuloasa in istoria noastra. Din pacate. Nu stiu ce sa spun, cred ca multi istorici, notari de curte, cercetatori au cam publicat la ordin, cam ce s-a cerut la vremea respectiva. Si asta creaza multe confuzii...Nu mai discutam de faptul ca noi in scoala nu am invatat de o gramada de lucruri, nici nu ne-au fost amintite macar. A trebuit sa vina 90 sa aflam ca aici in Transilvania de exemplu a trait o populatie eterogena de nationalitati. Pe langa romani, au fost si enclave cumane, pecenege, nu doar cele cunoscute sasesti si secuiesti.  Urmele erau si sunt vizibile, dar cine a avut atunci ochi pt a le vedea si intelege? Etimologia denumirii localitatilor iti spune foarte clar ce a fost cu ele, dar fara sa fie cineva sa-ti atraga atentia, sa te traga de maneca, ne-au trecut prin fata fara sa le observam.

Din istoria recenta, un singur exemplu de "omisiune" si inca ce omisiune! Nimeni nu ne-a spus la scoala ca Marea Unire din 1918 a fost urmata de lupte foarte sangeraoase pana in 1919 cu trupele maghiare...Republica Populara Ungaria ne era prietena, faceam parte impreuna din Tratatul de la Varsovia, cum era sa ni se spuna ca acum 60 ani ne batea intre noi pt teritorii?  ::)