Autor Subiect: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017  (Citit de 14545 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #15 : Luni, 22 Mai 2017, 12:30 »
Ne apropiem si de aceasta excursie si pentru ca revin din Italia cu doar cateva zile inainte de plecarea spre insule, am tinut sa va scriu de acum cateva lucruri.

In primul rand despre buget, asta pentru a stii cam la ce costuri suplimentare sa va asteptati. Sunt postate dar le reiau detaliate, incepand cu cele de pe lista de "neincluse in tariful de excursie":

• asigurarea medicala - banuiesc ca v-ati facut-o deja, deci nu o sa mai fie alt cost
• taxa de oras la hoteluri - exista orase care impun o taxa individuala de statiune, care se incaseaza de catre hotelurile la care se face cazarea. Este de cca 1.5 EUR/zi.
• mesele de pranz si cina. Considerati cel putin un fel de mancare calda pe zi, cu o bautura langa costa in jur de 12 EUR. Uneori mai mancam si doar fructe, sau ceva rece in drum, dar parerea mea este sa luati in calcul 25 EUR/zi.
• costurile legate de excursiile pe insule (o sa se procedeze la fel ca in 2015, inchiriere microbuz 8 + 1 si costurile au sa fie impartite intre participanti - este cea mai ieftina solutie de vizitare a insulelor) - 170 EUR/persoana (daca toata lumea participa). Aici am inteles ca toata lumea participa, daca s-a si platit la agentie, nu mai este cazul de a fi luat in calcul.
• transfer de la aeroport Ponta Delgada - hotel si de la hotel la Ponta Delgada (cca 5 EUR/pers/cursa - este cota din tariful de 20 EUR)
• transfer de la hotelul din Terceira pana la aeroport (in 2015 am avut un shutlle care ne-a costat 5 EUR/pers)
• tarif traversare cu ambarcatiune whale watching de pe insula Terceira pe insula Pico (1000 EUR/grup, dus si intors). Deci daca toata lumea merge si nu cred sa fie cineva sa rateze poate cea mai frumoasa si mai interesanta zi, costul este 1000/9 = 111 EUR/persoana
• tarif "inot cu delfinii" in ocean - cca 50 EUR (optional). Aici e o discutie. Suna foarte interesant, foarte atractiv, biologul care organizeaza aceasta iesire pe mare este profesionist si responsabil. Vi se da costume de izopren, deci temperatura apei nu conteaza. Apoi cu barca cu care se merge, o ambarcatiune usoara de tip Zodiac, permite apropierea de delfini, dar din pacate sunt rare momentele in care se poate inota alaturi de delfini. Acestia sunt salbatici, totul are loc in ocean, nu intr-un delfinarium, ori biologul cantareste foarte bine daca grupul de delfini este pasnic, sau nu. Prezenta unui pui in grup poate genera protectie si nu o sa permita persoane in jurul lor. In general aceste excursii raman doar cu partea de watching. Foarte interesanta de altfel, dar pentru ca nu vreau sa dezamagesc pe nimeni care are asteptare 100% de inotat cu delfinii, am tinut sa va explic corect cum stau lucrurile.
• intrarile la obiective. Nu avem multe obiective pe interior, ne bucuram de peisaje, de apa, de asezarile miniaturale de pe insula. Luati in calcul doar 20 - 25 EUR.
---
Hai sa facem un calcul: 1.5x7 (daca se cere) + 25x7 + 5 + 5 + 111 (daca merge toata lumea, daca nu tariful/persoana va creste) +25 =cca 325 EUR

La asta mai adaugati cheltuielile de impuls, un suc, o cafea (este foarte ieftina 0.8 - 1 EUR), dulciuri, fructe. Stiu eu, cca 25 EUR.

Deci un buget, fara cheltuielile de amintiri si cadouri = 350 EUR.

Bagaj. O sa calatorim la un moment dat cu microbuz de 8+1. Nu este foarte generos la portnagaj, asa ca limitati-va la un troler de 60 -45-30.

De luat in bagaj
- pantofi trekking, cel putin incaltaminte sport. Luati si de schimb, in situatia in care va udati sa aveti de schimb.
- pantalon lung elastic, pantalon scurt
- tricouri
- bluze de vant cu gluga, pentru traversarea dintre insule. Recomand ceva termic de vara.
- sapca, bandana, crema solara
- slapi, costul de baie
- medicamente pe care le luati frecvent + claritin sau ceva asemanator. Veti intra in contact cu flori la care nu va cunoasteti gradul de imunitate.
- aparat foto, carduri de memorie, acumulatori, incarcatoare
- rucsac mic in care sa va incapa o pelerina, apa, un prosop.

Temperatura - o sa fie 17 - 22 grade. Atentie ca insulele sunt in general umede. In perioada in care mergem noi minim fata de altele ale anului, dar trebuie sa tineti cont atunci cand va faceti bagajul sa aveti cu voi haine si incaltaminte potrivita. Pelerina comoda, nu genul de unica folosinta, ceva care sa va fereasca de o eventuala ploaie. Acolo ploua scurt dar masiv. Destul 10 minute de ploaie si sunteti uzi pana la piele si din pacate nu aveti cum si cu ce sa va schimbati. Va ajuta un prosop si o pelerina care nu trebuie sa lipseasca niciunele din rucsacul zilnic.

Documente de calatorie
Eu va recomand sa aveti la voi atat cartea de identitate cat si pasaportul, pe care sa-l tineti separat. In situatia in care pierdeti CI sa aveti un document care sa va permita sa parasiti tara. Sunteti pe insula si este destul de greu sa comunicati cu consulatul roman pentru un document temporar de calatorie. Valabilitatea trebuie sa fie minima 6 luni de zile.

Marti 6 iunie, ora 5.00, intalnirea pe Aeroportul Henri Coanda, Plecari Internationale, langa cafeneaua Lavazza. Zbor Blue Air OB157 Bucuresti - Lisabona. Decolare la 07:15 aterizare 09:55 (ora Portugaliei). Durata zbor: 04h40'. Va recomand sa aveti in bagajul de mana sandviciuri (va este permis la verificare), biscuiti, orice va astampara foamea pana in jur de 14.00. Programul nostru incepe imediat, dupa aterizare luam un taxi pana la hotel, lasam bagajele si plecam in zona Belem. Acolo vizitam Manastirea Ieronimilor, Turnul Belem, Monumentul Descoperitorilor, Palatul Presedintelui si doar in jur de ora 14.00 ajungem la Pasteis de Nata, celebrele specialitati cu foetaj. Deci sa aveti ceva pana la acea ora, sa nu intrerupem programul din cauza foamei...

Offline MAC

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 180
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #16 : Luni, 22 Mai 2017, 14:10 »
Multumim,Gigi. :)
Drum bun si vreme frumosa!

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #17 : Duminică, 04 Iunie 2017, 07:16 »
Cele 3 hoteluri in care vom fi cazati:

6 – 7 iunie Lisabona: SANA Rex Hotel 3*: Rua Castilho, 169 Avenidas Novas
1070-051 Lisbon

7 – 11 iunie Sao Miguel: Sao Miguel Park Hotel 4* Rua Manuel Augusto Amaral
9500-222 Ponta Delgada

11 – 15 iunie Terceira: Angra Marina Hotel 5* - Rua Pęro de Barcelos, 9700-151 Angra do Heroísmo

In aeroport astept la intalnire pentru plecare doar 5 persoane. Cu ceilalti 3 ne vom intalni direct la Lisabona. Eu am telefonul deschis, numarul este 0040745106501 (dar sunt convins ca il aveti) ma sunati cand ajungeti in Lisabona.

Offline pinkpanthere

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 161
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #18 : Duminică, 04 Iunie 2017, 08:27 »
Drum bun!
Va invidiez. As vrea sa mai merg si eu cu voi.
Super destinatie. :thumbup:

Offline Dana Caragea

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 82
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #19 : Duminică, 04 Iunie 2017, 13:31 »
Abia astept! Ma uitam zilele trecute pe pozele din Portugalia 2015 si mi-am amintit de Lisabona. Mi-am dorit mult sa ma intorc acolo si s-o revad pe batrana doamna, pentru cladirile si istoria acelor locuri, pentru aerul oceanului si podurile peste Teju, pentru ilustrativele azulejos si pentru decorativele trotuarele pavate manual cu bazalt si calcar, pentru pasteis, bacalhau, ginja si nu mai spun de fado  :smitten: Si aceasta vizita va fi doar escala de unde ne luam zborul a doua zi spre... Paradis!  :D

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #20 : Sâmbătă, 17 Iunie 2017, 09:27 »
Acum cateva minute m-am trezit. Dupa...16 ore de somn...Ciudat...am inca sentimentul ca sunt in mijlocul acelei mari de verde, ca strabat drumurile insotite de buchete uriase de flori...Asta poate pentru ca gradina si casa m-au intampinat cu cateva surprize florale! Ma simt...azorean!

O parte din micul meu paradis...















Vreau sa va povestesc cat mai multe despre Azore, despre ce am vazut, despre ce am simtit... Dar ca de obicei, timpul meu intre excursii este foarte scurt, am doar putin la dispozitie pentru asta...

Am facut...record! - 4.600 de fotografii, asta desi ajung acolo, in insulele Azore, pentru a 3-a oara si mai am in jur de 7.000 de imagini luate din paradisul verde! Simt ca sunt tot mai indragostit de acele locuri, imi plac tot mai mult, asa ca abia astept...sa ma intorc! In calendarul de anul viitor, 2018, o sa se gaseasca din nou, "Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore". Perioada: 15 - 24 iunie. Si pentru ca multi dintre voi mi-ati cerut reluarea excursiei din Portugalia, anul viitor, intre 2 - 10 iulie o sa avem un circuit + sejur. Inca nu stiu daca sejurul va fi la Cascais sau in Algarve, urmeaza ca in zilele urmatoare sa ma decid, dar aceasta se va tine cu siguranta...Adaugand Madeira, in 2018 vom avea 3 excursii in acea minunata tara!

Azorele este raiul pentru indragostiti de natura. Un loc atat de curat, atat de bine conservat, intretinut, incat si doar cu asta iti relaxezi mintea...Iar cand incepi sa strabati fiecare dintre insule simti o bucurie pe care cuvintele nu o pot descrie...Repet: daca esti un indragostit de natura. Pentru ca daca esti un turist caruia ii place confortul resorturilor all inclusiv, plajele largi si nisipoase, tolaneala nesfarsita la soare, leneveala intr-un sezlong la soare, atunci NU! - nu aveti ce cauta in insulele Azore! Este o vacanta activa, in care calatoresti in fiecare zi, de dimineata pana seara, cobori de zeci de ori din masina pentru a admira panoramele, drumetesti, plutesti pe apa in ambarcatiuni usoare - lipsite evident de confortul unui ferry de zeci de metri lungime si latime...Vei simti valurile, vei trece peste cei 4.000 de metri adancime de apa, impreuna doar cu 12 oameni...echipajul de 4, plus 8 prieteni. Momentele acestea de izolare in mijlocul oceanului te leaga, este imposibil sa nu ai sentimentul de apropiere fata de cei cu care aluneci pe apa...Si ce poate fi mai minunat decat sa vezi balenele inotand in jurul tau, delfinii jucausi, apusul de soare pe mare, siajul colorat de mii de scantei...

Am sa incep povestea cu Lisabona, acolo unde ne-am petrecut prima zi si noapte...in drumul nostru spre insule.


Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #21 : Sâmbătă, 17 Iunie 2017, 14:27 »
Imi (re)incep calatoria...
Dupa 4 ore de zbor, de pe aeroportul din Bucuresti, ajungeam la Lisabona, capitala Portugaliei. "Batrana Doamna" ne-a intampinat cu o vreme frumoasa, erau in jur de 30 de grade si doar cativa norisori...Numai bine de plimbare. Asa ca dupa ce am lasat bagajele la hotel am plecat spre Belem.
Primul loc in care am oprit:


Turnul Belem

am continuat plimbarea pe malul Tejo-ului pana la:


Monumentul Descoperitorilor

In care am urcat cu lift-ul pentru panorama:


In planul mai apropiat Manastirea Ieronimilor, iar in spate stanga stadionul Beleneses iar in stanga sus, Palatul Adjuda.


De-a lungul malului, in fundal se zareste Turnul Belem si mai apropiat Farul vechi.


Pe harta din mozaic din fata Monumentului Descoperitorilor, privind la destinatia noastra: Arhipelagul Azore, dar si la cea din august: insula Madeira.

Am traversat apoi si am admirat de departe Manastirea Ieronimilor:




Mirt inflorit. Un miros superb plutea in aer...


Langa Pagoda din Parcul Belem, o jacaranda inflorita...


Si aici, acelasi arbore, in prim plan cu niste flori ce vor fi lait-motiv in Azore

Foamea ne dadea tarcoale, iar pofta de dulciuri ne chema in celebra patiserie in care se fac dupa vechea reteta a calugarilor, Pasteis do Nata.


Inghesuiala mare si la take&go si la mese. Desi sunt 400 de locuri, pentru a putea servi ceva trebuie sa astepti pana se elibereaza o masa...In medie asta dureaza 30 minute...


Niste pachetele delicioase cu branza...


Palatul Presedintelui din Lisabona


O banca  din Pacul Belem, acolo unde s-a decis infiintarea unei echipe de fotbal: Belenenses Lisabona.


Parcul Belem este dominat de statuia unui guvernator al Indiei. De acolo veneau condimentele si banii...


Un copacel din parc, cu flori mai ciudate...

Am intrat apoi in cea mai frumoasa constructie monahala a Portugaliei si din punctul meu de vedere cea mai frumos ornata cu sculptura in piatra din lume...Manastirea Ieronimilor


Nava principala


Corul




Claustrul


Reflectorium



Logia claustrului


Mormantul lui Camoes, poetul national


Zona de altar


In zona de rugaciune


Capela regala



Vedere spre cor


Minunatele vitralii


Spre mormantul lui Vasco da Gama


Mormantul lui Vasco da Gama











Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #22 : Sâmbătă, 17 Iunie 2017, 15:34 »
Am continuat vizitarea Lisabonei cu centrul ei pombalian, Praca de Commercio:





Pe malul Tejo-ului cativa "artisti" incercau sa scoata un banut de la trecatori.




Rua Augusta, cea mai importanta strada pombaliana:



In drum spre Alfama, am trecut pe rand prin Rossio si apoi prin Figo, ne-am delectat cu o ginja si am dat de emblematicele tramvaie turistice:





Ceea ce personalizeaza Lisabona in materie de decoratiuni este ajulejos, ceramica pictata. Multe cladiri sunt imbracate in acest fel...si pe strazi pot fi intalnite panouri lucrate in aceasta tehnica...



Cea mai vestita bungavilea din Lisabona este la una dintre panoramele Alfamei:



Panorama de deasupra Alfamei:





In Alfama lumea se pregatea de o noapte de petrecere de Sant Antonio:





Lisabona inseamna fado, iar Alfama este locul de nastere a acestui gen muzical. Fara o seara de fado in Alfama, nu simti in nici un fel aroma Lisabonei. Am rezervat si noi o masa, chiar daca dimineata trebuia sa ajungem la avion...Ar fi fost pacat sa trecem prin Lisabona fara sa ne bucuram de intimitatea unei taverne de fado:













Seara pe strazile Alfamei:













Si daca e petrecere, petrecere sa fie! Asa ca ne-am prins si noi in dansul strazii...de cei (cele  :)) din fata...O conga uriasa!  :dance: *|* Atmosfera era prea placuta acolo incat sa nu o savurezi din interior!









Catedrala Se, vazuta la lumina reflectoarelor:



Pe strazile Lisabonei, noaptea:




Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #23 : Sâmbătă, 17 Iunie 2017, 15:56 »
Secvente din seara de fado petrecuta la Lisabona:

! No longer available


! No longer available


! No longer available

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #24 : Sâmbătă, 17 Iunie 2017, 18:18 »
Dupa o seara minunata de Fado, o noapte odihnitoare la Lisabona si apoi dimineata zbor catre insule. Prima destinatie, Ponta Delgada, insula Sao Miguel. Cea mai mare, cea mai importanta, sediul presedentiei arhipelagului. Un zbor linistit de cca 2 ore si jumatate, timpul a trecut usor, asa ca odata ne-am vazut pe aeroportul de destinatie. De acolo cu un taxi am ajuns imediat la hotel...Acolo o surpriza placuta, desi era devreme, pentru o parte din grup s-a putut face check in-ul. Am lasat bagajele si am plecat in "explorare"...Pe stradutele inguste, frumos pavate, pana in pitorescul centru al orasului, la Poarta cu Trei Arce.





A urmat un free time, in care fiecare a ales ce sa faca. Cu o parte din grup am mancat la un local din centru, cea mai gustoasa friptura de vita pe care tin minte sa o fi primit vreodata la un restaurant. Si nu doar foarte buna, ci si imensa...



Dupa un asa ospat, era foarte indicata o miscare, asa ca hai cu totii la piata! Un loc in care gasesti de toate: fructe, legume, carne, peste, branzeturi...Chiar si bulbi de flori...Cativa tocmai au poposit acasa, peste ocean, in ghivece...Imi fac un colt de Azore aici...



La Ponta Delgada exista multe sere in care se cultiva ananasul, unul exceptional de savuros si de bun, nu seamana deloc cu ceea ce se mananca din supermarket-uri...Pretul insa este pe masura; daca in mod obisnuit kg de ananas costa 1 EUR/kg, acolo costa 4.5 EUR/kg. Dar merita pe deplin!



Pe insula sunt multe plantatii si de banane, un soi care seamana cu cele din Madeira. Desi localnicii isi lauda marfa spunand ca este mai buna decat cea de pe insula florilor, totusi gustul e departe sa se apropie cu ceea ce creste in Madeira...Oricum sunt mult mult mai bune decat cele ce se gasesc la noi...



Biserica Sf Petru:





Am reusit si anul acesta sa obtin microbuzul mai repede si sa-l folosim deci mai mult, fara sa platesc ceva in plus...O fata foarte intelegatoare si-a dat seama cat suntem de grabiti sa vedem insula...Asa ca la 18.00 eram deja imbarcati pentru a porni spre un loc cu care imi incep in fiecare an turul: Miradouro de Ilheu.











Flori in curtea restaurantului din Logoa. Ceva obisnuit in Azore...



Pregatisem sa duc grupul la un local pe care il descoperisem anul trecut in Logoa, A Trainera. Am mancat acolo un peste excelent si doream sa ofer aceiasi posibilitate si celor de anul acesta...Doar ca era inchis...Asa ca am cautat si tot in jur am gasit un local, recomandat de niste nemti, O Alambique. Excelent! Toata lumea a fost incantata...Eu, dupa friptura aceea imensa de la amiaza, m-am resemnat doar cu o felie de ananas de Azore...

Dupa masa, as fi vrut sa mai continuam un pic excursia, inca nu se innoptase de tot...dar am vazut ca lumea e obosita si la prima panorama am intors spre hotel. Ne asteptau 12 km si un somn asteptat de toata lumea...



La hotel insa, a fost rost de o bere si pentru sofer...Mi-a tinut companie o parte din grup cu care am petrecut acolo, la marginea piscinei hotelului o ora de ras si voie buna!




Offline lumi

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 31
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #25 : Sâmbătă, 17 Iunie 2017, 21:11 »
 :smitten:

Gigi este master of travel :) ii multumim!!
Atasez si eu un cadou pentru prietenii pe care i-am avut alaturi 10 zile minunate.

https://we.tl/MKVzHBpEVE

Sa ne revedem cu bine!

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #26 : Duminică, 18 Iunie 2017, 09:47 »
Sa-mi continui povestea... :) Cu cea de-a treia zi, una foarte foarte lunga, cu o multime de locuri minunate...

Tururile de insule le-am facut cu microbuze, pe fiecare am avut pregatit cate unul...Am impartit ce era de vazut pe zile, asa am putut parcurge in intregime Sao Miguel, Terceira si Pico. Natura insa nu se lasa intotdeauna pe deplin dezvaluita, pe langa foarte multe momente de contemplare a minunatiilor de la CurteaLuiVerdeImparat, am avut si mici deceptii...Norii care se misca incoace si incolo acopera uneori zonele de panorama si te trezesti ca dupa ce urci si strabati km buni, esti inconjurat doar de o ceata densa si laptoasa...Si nu vezi nimic din ce-ti doreai...Asa am ratat in aceasta excursie doua locuri pe care as fi vrut mult sa vi le arat: Lacul de Foc de pe Sao Miguel si Lacurile Dulci din craterele vulcanice de pe insula Pico. Din pacate nu am mai avut cum sa ne intoarcem sa incercam din nou...

Dar ne-au ramas atat de multe lucruri extraordinare de vazut incat au fost uitate repede cele doua mici deceptii...

Totul incepea dimineata, cu intalnirea de la ora 9.00 in holul hotelului. Ne imbarcam in microbuz si urmam traseele pregatite...La fiecare loc de panorama, oriunde vedeam ceva deosebit (pentru ca frumos e totul), opream. Coboram, ne plimbam, admiram, fotografiam. Asa s-a intamplat in fiecare zi, chiar si in cea free...in care nimeni nu s-a indurat sa mearga la piscina...toti au preferat sa ma insoteasca, sa vedem impreuna si alte lucruri.

Imi amintesc de aceasta zi. M-am trezit, am iesit pe balconul camerei si am privit spre ocean...Vremea parea buna pentru calatoria noastra de o zi, asa ca m-am incarcat cu incredere si nerabdarea de a porni la drum...





Si am plecat...Prima oprire a fost la o panorama, pe care cei care au mai fost cu mine in Azore o recunosc imediat. Este de fapt locul de plecare, locul in care lumea sa "incalzeste" cu ce va avea de vazut...





Urmatorul obiectiv este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe insula: Vila Franca. O mica insula vulcanica in craterul careia s-a format o piscina naturala. Maxim 400 de persoane pe zi pot ajunge acolo, se incearca protejarea acelei zone. Ambarcatiuni transporta doritorii de inedit, baie si plaja, din port pana la insulita. Noi am oprit intr-un loc de panorama a acesteia, a urmat o plimbare pe covorul moale si adanc de iarba...Era o dimineata minunata si asta se vedea pe fetele tuturor...









Sunt acolo, langa locul nostru de plimbare 2 case. Cu o priveliste de vis. Am povestit anii trecuti cu unul dintre proprietari. Pensionari dintr-o tara nordica, veniti aici in paradisul verde sa-si petreaca batranetile, la marginea oceanului, la mii de km de casa.



Sunt o multime de case cu gradini pline de flori acolo pe insule, iti tot vine sa cobori din masina sa le admiri, sa le fotografiezi...



Se apropia ora de masa si am zis hai sa va arat unde ni se pregateste mancarea. Este unul dintre cele mai inedite moduri de gatit pe care l-am vazut vreodata...In desertul Sahara am vazut cum se coace painea in carbune si nisip, aici cum se fierbe un preparat numit Cozinha de Furnas, in oale imersate in gropi sapate intr-o zona cu activitate vulcanica de suprafata. Aburul fierbinte coace legumele si fierbe carnea, rezultand un fel de tajin. Nu atat de gustos, dar interesant de gustat.

Fiecare restaurant are locul lui de gatire, se introduce oala inchisa si impachetata perfect, se astupa cu nisip si se lasa 2 ore. Dupa care, in prezenta  unui reprezentant al parcului national, scoate oala, o incarca intr-o masina si intr-o fuga ajunge la restaurant, unde se portioneaza si apoi ofera clientilor. La Tony's acolo unde mergem noi in fiecare an, local e mereu plin...Contra a 14 EUR, primesti o portie imensa, apa, vin, un desert si o cafea...

Aici este zona de izvoare Furnas:











In plan secundar se vede si Lacul Furnas:



Acum este momentul in care se scoate oala:



Niste rate foarteblande asteapta mancarea cumparata de turisti de la chioscul alaturat. Am facut si noi o proba si brusc zeci de rate s-au trezit din leneveala, asaltandu-ne pentru a primi bobitele...



In drum spre parcare se trece printr-un palc de cedrii:



Unde o pisica lenesa statea tolanita:



Am urcat la un mirador de unde se asterne o priveliste de vis a satului Furnas:









Alte doua lenese, zaceau in gradina unei case din sat:



Imi place foarte mult arhitectura caselor de acolo. Are ceva decent, clasic si modern in acelasi timp...







In Furnas:







La restaurantul Tony's, cu platoul de Cozinha de Furnas in fata:


Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #27 : Duminică, 18 Iunie 2017, 10:09 »
Dupa masa, o plimbare intr-un loc feeric: Parcul Terra Nostra. Aflat in extensia hotelului cu acelasi nume (frate cu cel in care am stat la Ponta Delgada), cautat pentru apa termala ce izvoraste aici, acest colt de rai are o peisagistica ce-ti taie respiratia. Mii de specii de arbori, arbusti, flori...Lacuri cu nuferi, poiene invelite luxuriant in ferigi uriase, filodendron giganti...Poteci umbrite de cedrii seculari, de specii de arbori necunoscute noua europenilor. Au fost adusi din Noua Zeelanda, Australia, Japonia, Indonezia  si au gasit aici un loc prielnic, asa ca au crescut la dimensiuni impresionante.

Ne-am bucurat pret de doua ore de o plimbare prin acest parc, admirand, fotografiind fiecare coltisor...Este o adevarata minune, nu stiu cati dintre noi au mai pasit vreodata printr-o padure de camelii, care s-au mai bucurat de umbra unui pom de Craciun din Noua Zeelanda...Biletul de intrare nu este tocmai ieftin, surprind de fiecare data expresia fetelor celor cu care merg si realizez mirarea cand li se cere 8 EUR pentru a vizita un parc...Dar la iesire ii vad pe toti atat de incantati incat imi dau seama ca nimanui nu-i pare rau si nu regreta cei 8 EUR...





















































La iesirea din parc, in centrul satului Furnas, biserica, in arhitectura locala:



Am pornit apoi catre nordul insulei, pentru a ajunge la singura plantatie de ceai verde din Europa. In drum am incercat o panorama a lacului Furnas. Partial reusita...Locul oricum cu sau fara vizibilitatea in jos asupra lacului este fantastic...















Plantatia de ceai Cha Gorreana:







Acolo am urmarit, la fabrica, un filmulet explicativ al modului in care se planteaza si se recolteaza ceaiul, cum se prepara pentru conservare cel verde si cel negru si un istoric al locului. Am gustat cate un ceai, se ofera gratuit de catre gazde, am facut cumparaturi si am plecat mai departe. Ne astepta inca drum lung pana acasa si multe alte locuri frumoase...

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #28 : Duminică, 18 Iunie 2017, 10:52 »
Pe soseaua litorala de nord, inca un mirador. Minunata priveliste de acolo. Si remarcabil cum este ingrijit. Oamenii aceia chiar isi iubesc insula, fac sa arate mai frumos decat ar fi ea salbatica. Peste tot vezi oameni muncind, aranjand, plantand. Uimitor cum comunitati atat de mici pot intretine atat de bine zone atat de intinse. Dar o fac, spre norocul nostru...

M-am intrebat adesea ce resort, ce motivatie exista pentru ca oamenii sa faca ceva pentru comunitate, nu doar pentru ei. Si cel mai adesea imi exprim nedumerirea acolo, in Azore. Poate ca explicatia sta in biserica, in modul in care functioneaza aceasta instututie acolo. Am promis ca pe acest forum nu discutam despre religie si politica. Pentru ca sunt subiecte sensibile, duc la partizanat si contradictii extreme. Dar nu ma pot abtine, asa ca fac cateva remarci personale. Subliniez, personale  :) ...

Ce face acolo biserica, iar la noi nu vad asta? Pai in primul rand nu cheltuie banii colectati de la enoriasi, pe opulenta. Totul este decent acolo, de la decoratii, pana la ritualuri, hainele preotilor...Asta nu inseamna ca nu e frumos, ba este chiar minunat un interior de biserica. Dar nu are poleiala aceea fastuoasa, nu are incarcatura aceea care inca nu am inteles la ce ajuta, intr-un lacas al Domnului. Slujbele sunt scurte, ritualurile de asemena, nu plictisesc lumea, nu tin oamenii ore in sir in picioare...Se canta, toata lumea participa la asta, este un cor urias care dezvolta un aer colectiv pozitiv. Sunt catolici, dar am vazut cand stateam in Cambridge ceva asemenator si la anglicani. Asa ca este o stare ce transcede, nu e proprie unui anumit cult.

Sunt multe sarbatori care se muta din biserica in strada. Se inchid zone transformandu-se in pietonal, se orneaza, lumea scoate mesele din casa, se prepara mancare, vin muzicanti, se danseaza. Sunt zeci de astfel de zile pe an. Asta strange comunitatile, le face sa se cunoasca mai bine, sa interactioneze. Se fac tombole, licitatii, se strang bani pentru alte festivitati. Nu exista pomelnice, banii nu sunt bagati in rama icoanelor, nu exista preoti care sa ceara pentru orice serviciu ceva...Ei nici nu pun mana pe bani. Comitetele bisericesti, cele care au grija si intretin imperios (am sa scriu despre acestea intr-u articol), sunt cele care incaseaza, dramuiesc banii impartindu-i pe nevoi...Biserica imi pare rau sa spun pentru ca sunt ortodox, dar este sociala, nu habotnica ca la noi. Exista si elementul religios, ritul, dar are o alta forma...

Asa cred eu, ca micile comunitati de acolo sunt motivate de biserica sa socializeze, sa-si intretina zonele, sa fie mandre de ele...

Pe tot parcursul drumurilor intalnesti locuri de popas atat de curate, atat de frumoase, de intretinute incat iti vine sa te opresti la fiecare. Au parc, au loc de umbra, gratare, mese, loc de promenda, toalete, apa curenta...In week-end lumea iese la picnic in acele locuri, se intalneste, mananca impreuna, petrec pana noaptea tarziu. Se intorc apoi fiecare la casele lor. Lasand totul intr-o ordine si curatenie deplina in urma...M-am resemnat demult ca o sa vad asa ceva in tara noastra...desi mi-as fi dorit atat de mult!







Am ajuns si la Cascada Nordeste:









Alt mirador:













Si altul...









In drum spre hotel o noua oprire la Furnas pentru a vedea izvoarele si "fumegatoarele" din centrul satului:











Asa s-a incheiat aceasta zi extraordinara, cu speranta ca in urmatoarea vom avea parte de aceiasi vreme buna...


Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13227
Re: Vacanta in paradisul verde al Insulelor Azore 6 - 15 iunie 2017
« Răspuns #29 : Duminică, 18 Iunie 2017, 12:43 »
O noua dimineata in ParadisulVerde, o noua zi de explorare a insulei Sao Miguel...Imbarcati in microbuz, cu speranta ca vremea nu va fi asa de rea cum se pronoza, am pornit catre Ribeira Grande...Acum cinstit sa fiu, la momentul in care am vazut norii aceia grei deasupra centrului insulei, m-am nelinistit teribil. Nu stiam cum sa invart programul astfel incat sa va pot arata ceva...La Sete Citades, cele doua lacuri fermecate era exclus, din cauza cetii nu am fi vazut nimic, la Caldheira Velha, nu se putea merge pentru baie in cascada de apa termala pentru ca era inca racoare, la Mosteiros nici atat - am fi vazut doar valurile trantindu-se de stanci...Am incercat intai o panorama la Logoa de Fogo, dar nici o sansa sa vedem ceva, totul era in "lapte"...Am coborat la Caldheira, nu era inca nimeni acolo, nu mi-a venit sa duc grupul pe racoare acolo...Asa ca am continuat drumul pana la Ribeira Grande, cu oprire la Fabrica de lichior. S-a dovedit cea mai buna solutie, se pare ca degustarea de lichior din fructul pasiunii, a facut loc optimismului si iesiti de acolo am parcurs intreg itinerariul pe care il aveam schitat, vizitand si vazand tot ce mi-am propus...

La fabrica prima impresie ti-o face curtea si gradina, exceptional aranjate, cu o multime de plante exotice, cu plantatie de cafea, piper, agave si evident, fructul pasiunii.































Floarea si fructul pasiunii:







Dupa vizitarea fabricii si a gradinii am plecat spre centrul satului, aflat la doar cateva sute de metri. O plimbare pana la malul oceanului, admirand podul cu arce, turnul, biserica, teatrul. O localitate cocheta, ca toate cele de pe insula, curata, aranjata...































Ne-a intors apoi la Caldheira Velha. Ne astepta o zona cu vegetatie luxurianta...Si o baie la cascada...Am ajuns acolo intr-o plimbare, pe malul raului cald, pe care din loc in loc sunt amenajate mici baraje, in bazinele carora se balaceste lumea...