Autor Subiect: Sfanta Vilgefortis, protectoarea celor aflate in casatorii nefericite  (Citit de 5105 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Sfanta Vilgefortis, protectoarea celor aflate in casatorii nefericite
« : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 19:14 »
As fi trecut poate de sute de ori pe langa acea icoana daca cineva mai atent din grup, (evident o femeie  :)) nu mi-ar fi atras atentia ca Isus are pantofi de femeie. Pictura se afla in curtea Manastirii Loreta din Praga, in Capela Fecioarei si la o trecere superficiala ai impresia ca este vorba de Fiul Domnului.
Aflandu-te la final de tur, de regula esti mai superficial in a acorda atentie asa ca a fost nevoie de un ochi de femeie pentru a incepe o adevarata "investigatie".



Intai sa va spun ca Manastirea Loreta este un ansamblu, construit in 1626, in perioada in care cultul marian (al Fecioarei Maria) a devenit arma cea mai eficienta a contrareformei, dupa infrangerea protestantilor husiti. Elementul cel mai  important al manastirii este o copie a Sfintei Case din localitatea Loreta, Italia. Legenda spune ca aceasta casa a fost mutata de ingeri din Nazaret in Italia pentru a proteja tara de pagani. Adevarul insa este acela ca o familie foarte bogata, pe nume Angeli a finantat construirea. Acolo insa s-a ruinat si reconstruirea ei a fost decisa a se face la Praga, de catre capucini.

Pentru a da "putere" constructiei, se spune ca o grinda si cateva caramizi au fost aduse chiar din Italia, scoase din ruinele celei de acolo. In Praga, in Casa Sfanta se afla un altar construit la inceputul sec. XVII, de catre puternica nobila Katerina de Lobkowicz. De o parte si de alta a Sfintei Case se afla 2 fantani, ansambluri statuare, una reprezentand Invierea si cealalta Adormirea Maicii Domnului.

O alta legenda care invaluie in mister manastirea, este cea a Sfintei Starosta sau Vilgefortis (vine din latina "virgo fortis"adica virgina cea neinduplecata) care nedorind sa se marite cu un rege pagan, cel ales de tatal sau sa-i fie sot, s-a rugat lui Dumnezeu sa faca o minune care sa o scape de martiriul de a se darui unui om pe care nu-l iubeste...Si de a nu-si calca juramantul de castitate pe care-l facuse. Atat de fierbinte i-a fost ruga incat dimineata s-a trezit cu fata acoperita de par, ii crescuse o barba lunga...Se pare ca intamplarea a avut loc in Portugalia, iar tatal era chiar regele....

Evident ca nunta nu a mai putut avea loc, iar tatal s-a razbunat crucificandu-si fiica si omorand-o astfel in chinuri groaznice...In Capela Fecioarei din Loreta Praga, asemanator cu tabloul crucificarii lui Isus se afla pictura Sfintei Starosta sau Vilgefortis. A fost realizata în anii 1700 si de atunci cred ca au fost multi aceia, ca mine, care au trecut fara sa priveasca mai atent si sa realizeze ca nu e vorba de rastignirea lui Isus ci de crucificarea unei femei cu barba.

Aceasta sfanta este protectoarea celor care sunt impinse in casatorii nefericite si a celor care vor sa scape de sotii lor...In Anglia este cunoscuta sub numele de Uncumber, in Olanda ca Ontkommer, in Germania Kümmernis, in Italia Liberata, in Spania Librada, in Franta Débarras.

Majoritatea turistilor care sosesc la Loreta asteapta ora fixa, pentru ca atunci un mecanism foarte complex, bate in acordurile operelor lui Dvorak...Iar la 15.00 imensa flasneta este inlocuita de un organist. Sentimentul este coplesitor, clinchet-ul clopotelor este absolut diivin...


Offline Mimi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 378
Re: Sfanta Vilgefortis, protectoarea celor aflate in casatorii nefericite
« Răspuns #1 : Sâmbătă, 22 Octombrie 2016, 20:12 »
 Wow ! Frumoasa ,dar si trista poveste !

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Sfanta Vilgefortis, protectoarea celor aflate in casatorii nefericite
« Răspuns #2 : Marți, 06 Decembrie 2016, 16:29 »
Cutreierand Toledo, am dat de o noua poveste legata de hirsutism.  In 1631, Ribera picteaza La Mujer Barbuda, tablou care ajunge in colectia Muzeului Ducelui de Lerma din Toledo.



Un tablou socant, cu o tema dintre cele mai stranii din istoria artei: „Femeia cu barba”. Este reprezentarea Magdalenei Ventura Abruzzi, impreuna cu sotul ei si un copil nou nascut. Nefericita avea atunci, la momentul in care a servit pictorului ca model, 52 de ani.
O imagine tulburatoare, imbracata in semiintuneric...Explicativa este tabla din piatra de langa cuplul cu copil care descrie in latina ca femeia „ o minune a naturii” a inceput sa se masculinizeze cand avea 37 de ani, dupa ce daduse nastere la trei copii. Personajul din umbra ei este chiar sotul, reprezentat cu o barba mai scurta decat a nevestei...

Ciudatul tablou a fost comandat în 1631 de catre ducele de Alcalá, viceregele Napoli ?i unul dintre cei mai buni cumparatori ai tablourilor lui Ribera.
Colectia de pictura a ducesei arata o inclinare a acesteia spre a colectiona obiecte de arta cu tematici mai neobisnuite... Nici Ribera nu a fost departe de ceea ce se numeste un personaj ciudat, el ocupandu-se in multe studii si picturi de zona mai senzationala, decat de cea obisnuita.
Jusepe de Ribera (cunoscut si drept José de Ribera sau Josep de Ribera), 1591-1652 a fost un pictor spaniol tenebrist. Porecla sa era Lo Spagnoletto ("Micul spaniolul"). S-a remarcat in special in Italia, acolo si-a atins maturitatea artistica. Odata plecat din Spania nu s-a mai intors niciodata acasa. Doar lucrarile sale, cele salvate, petru ca o buna parte din ele s-au pierdut, s-au deteriorat sau au fost chiar distruse, au revenit pe pamant spaniol. Asta datorita guvernului sau a unor persoane bogate si influente, mari colectionari de arta. 

In perioada italiana, la Napoli, a fost chemat de Ducele de Alcala care auzise de familia Ventura. Felix ?i Magdalena Ventura erau deja faimosi chiar inainte de a fi pictati de Ribera. Femeia nu era din Napoli, ci dintr-o localitate mai mica, din Abruzzi, dar ducele a convins familia sa se mute in apropierea resedintei sale, astfel incat Ribera sa-i poata picta. 


Offline Dana Caragea

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 82
Re: Sfanta Vilgefortis, protectoarea celor aflate in casatorii nefericite
« Răspuns #3 : Marți, 06 Decembrie 2016, 20:01 »
As vrea sa amintesc aici, cu voia dvs, ca in excursia din Napoli am avut posibiltatea sa il "intalnim" pe  Jusepe Ribera la Catedrala San Gennaro. Acolo sunt cateva dintre picturile sale, e adevarat, cu scene cuminti, mai mult sacre decat tenebroase, dar cu aceeasi tehnica inconfundabila.