Autor Subiect: Petrus Gonzales, omul cu par pe fata, din Castelul Ambras  (Citit de 4018 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Petrus Gonzales, omul cu par pe fata, din Castelul Ambras
« : Duminică, 23 Octombrie 2016, 10:25 »
Castelul Ambras din Innsbruck, acolo unde se afla picturile de care am sa va vorbesc, a fost construit de Ferdinand II Arhiduce de Austria (14 iunie 1529 – 24 ianuarie 1595) din doua motive. Unul este legat de marea sa pasiune pentru arta si colectii, isi dorea un muzeu al sau pe care sa-l organizeze intr-un mod personal si original. Al doilea motiv este legat de marea lui iubire, Philippine Welser (1527–1580). Casatoria cu aceasta i-a fost permisa doar sub un juramant de confidentialitate, cu conditia ca cei nascuti din unirea lor sa nu aiba drept la mostenire. Pentru ca nu era acceptata la inalta curte, Ferdinand care isi respecta mult sotia, i-a oferit in compensatie un cadru minunat: Castelul Ambras. L-a extins si decorat in stil renascentist, locul devenind astfel camin pentru familia sa, care a numarat si sapte copii si de asemenea expozitie pentru colectiile de arta si curiozitati pe care le-a achizitionat si adunat.


Castelul Ambras. Sala Spaniola si Castelul de Sus.

Arhiducele Ferdinand de Austria a fost al doilea fiu al lui Ferdinand I, Imparat al Sfântului Imperiu Roman si al Annei Iagello si fratele mai mic al împaratului Maximilian al II-lea. Sotia lui Philippine moare 1580 si impins de compromis se casatoreste in 1582 cu Anne Catherine, fiica lui William I, Duce de Mantua. A doua casatorie nu-i aduce ceea ce toata lumea astepta, un fiu care sa-i urmeze linia imperiala si cum fiii avuti impreuna cu Philippine nu aveau drept de mostenire, linia s-a stins.

In urma lui au ramas insa lucruri de mare pret, Castelul Ambras si colectiile pe care le adaposteste atrag mii si mii de turisti. Modul cu totul original in care a prezentat armurile, operele stranse, dar si curiozitatile fac din castel obiectivul major de vizitare in Innsbruck.
In Camera de Arta si curiozitati, se afla o pictura a lui Pedro Gonzalez (Petrus Gonsalvus) si a altor doua persoane care afiseaza o forma extrema de hirsutism, numit si sindromul Ambras în 1933, referire la descrierea sa în aceasta colectie.


Petrus Gonzales


Copii familiei Gonzales

Ca fapt divers langa aceste tablouri se afla singurul portret original a lui Vlad Tepes, imaginea pe care o cunoastem din cartile de isorie.



Cine a fost insa Pedro Gonzales?
In secolele XVI si XVII a fost un timp in care lumea era innebunita dupa povesti, dupa elemente mai putin obisnuite, era perioada in care alchimstii adunau averi de pe urma naivilor cu promisiunea elixirului tineretii, a transformarii nisipului in aur...
Vechile povesti populare cu uriasi si monstri diformi, cu varcolaci erau din nou la moda....
Astfel ca atunci, in 1556, cand a aparut vestea ca un astfel de "monstru" exista, lumea nu a parut deloc mirata, parea ca astepta o confirmare a legendelor.
Petrus Gonzales s-a nascut in Tenerife, Insulele Canare. A fost luat de la parinti, dus si prezentat regelui Henric al II-lea. Tot corpul sau era acoperit de par, inclusiv fata, ceea ce creea senzatia unei salbaticiuni.

Regele a crezut ca are in fata o fiara, nu un om si pentru a-si confirma impresia l-a dat la invatatura, convins fiind ca baiatul era incapabil chiar si pentru o educatie formala. Doar ca Petrus l-a contrazis: a invatat usor cateva limbi, printre care si latina, s-a adaptat la eticheta nobiliara, deprinzand gesturi si obiceiuri rafinate. Se imbraca spectaculos, in robe splendide, ceea ce accentua si mai mult fata sa acoperita cu blana.
Ambsadori si regi ai altor tari au devenit oaspeti ai regelui, din dorinta de a vedea „creatura”. A devenit astfel de mare ajutor lui Henric, asa ca acesta recunoscator, il rasplatea pe masura.

La saptesprezece ani se casatoreste cu o tanara frantuzoaica (oare trebuie sa mai spun ca exotismul si salbaticia lui, impletite cu o educatie aleasa facea furori intre femei?), cu care are doi copii. Nefericitii au ambii aspectul tatalui, asa ca devin si ei curiozitati...Astfel familia Gonzales a devenit cea mai interesanta si cautata dn lume. In 1581 au inceput sa calatoreasca, prezentadu-se la curti regale.


Familia Gonzales

Asa se face ca ajung si la Munchen unde in 1582, din ordinul ducelui Albrecht IV al Bavariei sunt realizate portretele lor. În 1583 familia Gonzales s-a dus la Basel, unde au fost studiati de catre faimosul anatomist Felix Plater, care a publicat detaliat rezultatul cercetarii sale in Observationum.
In 1590 familia ajunge la Bologna, la contele Aldrovandi. Acesta a comandat, de asemenea, un desen al fa lui Petrus si doua fete tinere. Se presupune ca sotia ?i fiica cea mai mare au murit pana la acea data.

Nu se cunosc prea multe lucruri despre ce s-a mai intamplat cu familia Gonzales in continuare, daca au mai aparut cazuri de hirsutism (este caracterizat de cresterea anormala a parului pe zone care în mod normal nu sunt acoperite de par). Se stie doar ca Tognina Gonzales, presupus a fii fiica cea mai mica a lui Petrus s-a casatorit la Parma si a fost studiata de a naturalistul Ulise Aldrovandi, care si-a publicat opinia in Historia Monstrorum. Ultima mentiune despre un membru al familiei Gonzales este o placa memoriala atribuita lui Horatio Gonzales - un descendent al lui Petrus probabil....