Autor Subiect: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017  (Citit de 25355 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline DCM

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 8
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #30 : Duminică, 22 Ianuarie 2017, 13:07 »
Doresc sa particip la aceasta excursie, va rog sa-mi spuneti daca sunt renuntari sau mai sunt locuri disponibile. Multumesc anticipat.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #31 : Luni, 23 Ianuarie 2017, 07:22 »
Nu mai sunt locuri libere, am anuntat pe site, acolo unde se fac rezervarile. Imi pare rau, locurile s-au ocupat, chiar si cele dintr-o extensie pe care am anuntat-o la un moment dat.
Nici renuntari nu sunt, s-ar fi anuntat aici, asa se procedeaza de cei care nu mai pot ajunge la o excursie pentru a incerca sa gaseasca un inlocuitor. Urmareste aici pe forum si cine stie...?

Nu stiu daca ai vazut, mai avem anul acesta o excursie in Maroc, in octombrie: http://www.singlescamp.ro/eveniment/maroc-circuit-si-sejur-7-16-octombrie-2017/

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #32 : Joi, 26 Ianuarie 2017, 14:21 »
Incet incet ne indreptam spre...Maroc!  :) Mai este o luna si jumatate pana la plecare, asa ca incep cu informatii si sfaturi. Sunt proaspete, tocmai ce le-am primit de la partenerii nostri.

Pentru excursia in Maroc, este foarte indicat sa aveti la voi pe langa bagajul de cala si un rucsac in care sa va puteti lua strictul necesar pentru o noapte in desert. Va spun pe scurt cum o sa se desfasoare lucrurile, sa va faceti o imagine mai clara.

Ziua 1: Agadir - Taroudant - Taliouine - Ait Benhaddou - Ouarzazate - Agdz. - cca 400 km
Dupa micul dejun facem check out de la hotel si luam cu noi toate bagajele, nu ramane nimic la Agadir. Mergem spre est si ne oprim la Taroudant, un oras marocan vechi caracterizat prin meterezele rosii ?i souks si la Taliouine renumit pentru produc?ia de sofran. Continuam apoi spre Ouarzazate si ne oprm la Ait Benhaddou pentru a vizita Kasbach-ul, un loc aflat sub protectie UNESCO. Tot acolo vom lua si masa de prânz. De la Ouarzazate vom calatori prin valea cu palmieri Draa Valley pentru a ajunge la Agdz. Cazare la Hara Oasis (http://www.hara-oasis.com/bungalows-hara-oasis-marruecos.php) si tot acolo si cina.

Ziua 2: Agdz - Zagora - Tamegroute - M’ha mid - Hotel Chez Le Pacha, Bounou - Erg Chigaga
Dupa micul dejun, plecare spre Zagora, apoi oprire în Tamegroute pentru a vizita faimosul Kasbach subteran si o manufactura de ceramica. Calatoria va continua spre M'hamid, apoi ajungem al Hotel Chez Le Pacha. Acolo probabil vom lua si pranzul, dar cu siguranta acolo vor ramane bagajele si autocarul. Este totul pazit, nu sunt probleme. Luam doar rucsacul cy strictul - strictul necesar, tinand cont ca in desert este f,cald ziua si frig noaptea. Deci luati cu voi ceva cu care sa nu va fie rece, iar ziua sa fiti cat mai lejeri. Plecam in caravana de camile si dupa cca o ora si jumatate ajungem in dunele de nisip de la Chegaga, ce au o suprafata cu diametrul de 40 km. O bautura de bun venit la tabara nomada apoi free time sa ne plimbam si sa ne bucuram de un apus de soare in desert. Ni se serveste apoi cina. Noaptea ne-o petrecem in corturi sau sub cerul plin de stele...

Ziua 3 ERG Chegaga -Foum Zguid - Taznakht - Agadir
Dupa micul dejun, plecare la hotelul in care ne-am lasat bagajele, ne imbarcam in bus si plecam spre Taliouine de-a lungul lacului uscat Iriqui. Apoi Foum Zguid ?i mai departe la Taznakht pentru masa de prânz, asta înainte de a lua drumul spre Agadir, unde o sa ajungem in jur de 18.00, la cina pe care o avem inclusa.Check in si...somn de data asta in pat de hotel...

Au aparut si prognozele meteo pentru acea perioada:
- la Marrakesh 20 - 22 grade ziua, 8 grade noaptea
- la Agadir o sa fie 22 - 25 de grade ziua, 10 grade noaptea.
- in desert cca 30 de grade, cu 10 grade noaptea


Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #33 : Joi, 09 Februarie 2017, 14:08 »
Timpul zboara...Pentru mine mai sunt 3 evenimente, cele doua carnavaluri de la Sibiel, apoi incepand cu 9 pana in 12 martie voi fi prezent la Targul de Turism de la Berlin...dar deja gandurile au luat-o inainte si aproape au ajuns in Maroc...

Va fac o sugestie, celor care doresc sa ma insoteasca la Rick's Caffe...Vizionati filmul "Casablanca". Este o pelicula veche, dar va asigur ca o sa va placa... Distributia este de exceptie: Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid. Un film splendid, de referinta in cinematografia mondiala, distins cu trei Premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu si cea mai buna regie) si nominalizat la inca cinci importante categorii (muzica lui Max Steiner, montaj, imagine si interpretare masculina in rol principal si in rol secundar). Chiar daca filmul s-a turnat pe platourile din America, veti descoperi in Maroc cadrul real, celebrul local din Casablanca. http://hdfilmeonline.ro/casablanca-1942/

Am mai tras cu ochiul la vreme...sa vad ce mai spus meteorologii...si vad ca prognoza este in mare parte aceiasi...Vom mai vedea ce se mai intampla cand ne apropiem mai mult de plecare si cel mai sigur...acolo!

Offline Dana C

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 48
Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #34 : Joi, 09 Februarie 2017, 19:56 »
De curand,am revazut filmul Casablanca,sigur ca si pentru vacanta din Maroc.
Asa cum a sugerat si Gigi,revazand filmul intri in atmosfera barului lui Rick.
Astept cu emotie sa ascult si acolo melodia celebra din film: "As time goes by",care a fost votata pe locul 2 in topul American Film Institute din 2004, participand100 de melodii,din ultimii 100 de ani.
Daca nu aveti timp sa vedeti filmul puteti asculta melodia pe youtube!
Sa ne revedem sanatosi,veseli si boemi pentru vacanta din Maroc!

Offline delphin

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 32
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #35 : Miercuri, 15 Februarie 2017, 23:49 »
o intrebare "tehnica": cu ce companie aviatica zburam?
de fapt, nu ma prea intereseaza asta, intrebarea corecta era: ce dimensiuni maxime sa aiba bagajul de mina?
m-am plimbat o singura data cu avionul, acu 10 ani si chiar nu imi amintesc ce era voie atunci..

sincera sa fiu, ca mai e doar o luna, incep sa creasca emotiile ca piinea la dospit...



Toate cele bune sa fie,
Gabriela

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #36 : Joi, 16 Februarie 2017, 14:22 »
Ne-am apropiat si mai mult si inainte de a pleca la Berlin tin sa va transmit toate informatiile. Sper sa le urmariti si sa le cititi pentru ca detaliaza si lamureste multe lucruri. Sunt in mare parte aceleasi pe care le-am transmis si celor cu care am fost in toamna, dar mai bine sa apara pe forum de mai multe ori decat sa nu fie usor de accesat.

Informatii medicale
Nu este necesara nici o informatie medicala speciala, vaccinari sau orice alt aspect. Va sugeram sa fiti totusi pregatiti cu medicamente pentru digestie, aveti in vedere ca schimbati alimentatia. Nu am avut pana acum probleme, unde stam sunt hoteluri internationale, dar mai mergem si in Sahara si cine stie?  Se spune despre condimentele marocane folosite in produsele alimentare marocane ca usureaza digestia, dar este adevarat ca aceeasi hrana, acelasi restaurant si aceeasi cantitate de alimente nu au acelasi rezultat la toata lumea.

Apa
Sa nu consumati apa de la chiuveta, sub nici o forma. Este potabila, dar nu stiu, nu putem fi siguri pe puritatea organoleptica, asa ca mai bine consumati imbuteliata. Apa este foarte ieftina, o sa gasiti la orice colt, asa ca oricand puteti cumpara. Va recomand sa aveti in autocar, in camera de hotel si in rucsacul de mana.

Bani
Puteti plati in Euro, de preferat dolarilor, am vazut ca la acestia din urma cursul nu este cel mai bun...marocanii prefera sa primeasca euro, mai degraba decat dolari si chiar decat dirhami (moneda locala). Nu va luati cash mult la voi, maxim 300 EUR, sunt o multime de automate, avem de unde sa scoatem. Rata de schimb este aproximativ 1€ = 10 DH. Schimbam pe rand, la casele de schimb, dar strict pentru intrari la obiective, plati in anumite magazine si localuri unde este mai avantajos sa achiti in dirham. Eu sunt cu voi si va spun unde si cum. Cumparaturile in bazaruri se fac cel mai bine in Euro.

Cumparaturi
Cand porniti la cumparaturi trebuie sa tineti cont ca este vorba de alt mod de a face comert. Nu este cel cu care sunteti obisnuiti cu tarife fixe. Aici se pleaca de la un pret si se ajunge in unele cazuri pana la 20 - 25%. Media este undeva la 50%.Cu exceptia magazinelor naturiste, acolo unde se vinde arganul pe care tabara toata lumea... :) Acolo singura facilitate este promotia 2+1. Pentru asta va trebui sa va intelegeti intre voi sa va fie mai ieftin. Am sa va asist si daca aveti rabdare nu o sa cumparati fake-uri sau produse la preturi mari.

Securitate
Desi o tara musulmana Maroc este sigura, atat cat poate fi acum orice loc in lumea asta Ce trebuie insa sa tineti cont tine de comportament si cultura, care sunt absolut diferite de al europenilor. Sunt cinstiti si corecti, dar au alte repere de viata, si fiind la ei trebuie sa le respectati.

Imbarcare
Pasaportul obligatoriu, trebuie sa aiba minim 6 luni pana la expirare. Va rog sa nu-l uitati. Si sa-l verificati. La intrarea in Maroc sunt niste formalitati de viza, va fi nevoie sa completam niste formulare.

Ora Ora Rabatului este cu 2 ore mai devreme decat a Bucurestiului. Asta inseamna ca daca telefoanele sau ceasurile noastre nu faca asta automat, trebuie sa mutam manual cu 2 ore mai putin. De exemplu ora 14.00 devine ora 12.00. Odata ajunsi pe aeroportul din Casablanca vom discuta doar in ora Marocului. Orice intalnire va fi in ora locala de acolo, nu in cea a Romaniei. Asta pentru a nu exista confuzii.

Imbracaminte - incaltaminte, recomandarea este sa aveti cu voi:
- incaltaminte usoara, gen sandale trekking, adidas usor, pantof comod
- tricouri, dar nu trasparente. Nu vreau sa va speriu in nici un fel, Marocul este cred acum printre cele mai safe tari in lume, dar la capitolul ispita (ma adresez femeilor) sa stiti ca musulmanii sunt destul de ...sensibili.
- pantalon lung, sau trei sferturi usor si lejer. Nu blugi pentru ca va coaceti in ei, va fi cald...
- sapca sau bandana. Sa fiti cat se poate de feriti de insolatie.
- ceva de ploaie, usor si pliabil sa-l puneti intr-un mic rucsac. Daca nu aveti acest accesoriu de e excursie nu-i nimic, il cumparati de acolo, cu 10 - 12 EUR negociat poti lua un rucsacel din piele.
- o haina usoara de vant, asa cum e cald poate fi si o adiere ceva mai puternica
- un pluover pt seara, in special in desert
- medicamente pe care le luati curent si altele ce tin de o zona mai putin cunoscuta organismului. Foarte indicat este de exemplu claritilnul. Nu se stie ce factori alergeni necunoscuti sunt acolo si va treziti fara aparare...Luati ceva si pt stomac, digestie, intrebati un farmacist cam ce ar fi bine sa aveti la voi. Niste fenystil pt eventuale intepaturi de insecta...

Despre cum se face plaja in Maroc:
Agadir si Marrakesh sunt statiuni internationale. Vin acolo mii de turisti de peste tot. Decenta este deci mai putin prezenta, totusi majoritatea femeilor marocane stau pe plaja semiimbracate.... Cele europene sau americane insa sunt in costume de baie. Nu tanga, nu topless, evident... :) Ganditi-va la orice ar putea provoca si evitati. In principiu ei considera femeile din Europa si America mai disponibile, avand in vedere ca relatiile intime inainte de casatorie nu sunt "condamnate"aici. Pielea alba pentru ei este un reper al disponibilitatii, in acelasi fel in care barbatii albi vad pielea bronzata ca "apetisanta"... ::) Pe plaja de la Agadir, cea din fata hotelului, puteti sta lejer in costum e baie, nu e cum spun multi, nici un risc. Iar la piscina de incinta nici atat.

Moneda nationala in Maroc este dirhamul marocan. Rata de schimb este: 1 EUR = 10.9 MAD (dirhami marocani) In circulatie se afla bancnote de 20, 50, 100 si 200 dirhami. Monezi: 10 si 20 santimat, ˝, 1, 2, 5 si 10 dirhami.

Asa cum va spuneam in bazar este bine de platit in euro, va faceti si mai usor socotelile. In magazine alimentare, in restaurante, la obiective, aveti nevoie insa de dirhami. Asta pentru a evita cursurile de schimb facute ad-hoc si impuse unilateral.

EUR sau USD se pot schimba la sediile bancilor, iar retragerea din bancomate este direct in drahme.
ATM-uri sunt in toate localitatile, indiferent mari sau mici. In Maroc sunt numite “guichet automatique”. Se accepta Visa, MasterCard, Electron, Cirrus, Maestro. Banci din Maroc: BMCE (Banque Marocaine du Commerce Exterieur), Credit du Maroc, Banque Populaire, Banque Marocaine pour le Commerce et I’Industrie (BMCI), Société Générale (BRD-ul nsotru) and Bank Attajariwafa. Toate ofera servicii safe de ATM.
Functie de conditiile impuse de banca la care aveti banii in Romania, puteti retrage in Maroc, din ATM maxim 2,000 dirhami.

Continui cu cate ceva despre mancarurile marocane.

Noi avem doua mese incluse in tariful de excursie, este vorba de micul dejun si de cina. Avand in vedere ca o sa calatorim mult, ca o sa avem drumuri printre tarabe, pe langa restaurante cu arome imbietoare, sunt convins ca o sa mai fie nevoie de o completare cu cate ceva la amiaza....

De aceea m-am gandit ca e bine sa stiti cam ce o sa mancati acolo, ce veti putea gusta si cam cat costa..

Va spun cate ceva din experienta mea apoi va indrept cu link catre niste articole pe care le-am selectionat si le-am considerat foarte informative.

Bucataria marocana se bazeaza mult pe arome, pe condimente si trebuie sa stiti ca este foarte sanatoasa. Nu gatesc aproape nimic la tigaie sau in friteuza totul este in abur sau la cuptor.

Mancarea lor traditionala si pe care am intalnit-o peste tot, care mi-a placut si am savurat-o este tajin. Am mai explicat eu aici pe forum, se prepara in niste vase speciale de lut, tuguiate care tin cuscusul, legumele si carnea in abur. Nu ma pricep la retete dar daca vreti sa invatati cum se face putem aranja acolo un cooking class, despre care va spuneam ca este motivul sosirii multor americani in Maroc.

Fac tocanita de oaie cu prune uscate (acest ingredient l-am vazut folosit si la anumite tipuri de tajin), o minunatie, greu iti dai seama ce fel de carne este. Foarte bine gatita, se desprinde perfect de pe os si combinatia cu prune este teribila...

Prajituri cu miere, hmmm mi-au placut mult, am mai mancat niste patiserii bune prin piete, aveti din ce alege..

Pe tarabe in piete gasiti branza de capra. Un fel de feta, exceptionala care merge teribil de bine cu masline. Eu sunt crescut intr-o zona in care consumam multa branza nefermentata, obtinuta din lapte nepasteurizat si am stomacul pregatit pt asa ceva. Nu am avut niciodata nimic, dar nu stiu cum e la altii...

Au fructe si legume, multe foarte multe. Sunt cultivate gospodareste, fara chimicale, deci veti manca sanatos acolo. Am vazut cum vin taranii de la munte, acolo unde se cultiva, si cum le ofera.

Masline de un milion de tipuri, puteti incerca un mixt...

Ce o sa va placa mult, sunt convins sunt sucurile de fructe. De rodii, de portocale, mixuri, sunt grozave. Un pahar de 300 ml costa in jur de 1.5 EUR. Dar va asigur ca e cel mai bun suc care l-ati baut vreodata...In special in Djema El Fnaa, in Marrakesh

Ca sa va faceti o imagine despre preturile la mancare,
tajine 35 - 50 dirhami /portia 
paine de faina alba si de porumb, niste chifle mai mari - am platit 1 EUR pe o punga plina
peste prajit servit in caserola - 20 dirhami
suc de portocale (e plin de standuri care vand acest produs) - 4 dirhami
migdale sarate si caju (sunt exceptional pregatite) = 160 dirhami
pricomigdale cu miez de nuca de cocos - este un preparat si vandut de berberi = 1-2 dirhami
melci fierti - 10 dirhami un castronel
ceai de menta (whiskey-ul lor) in jur 20 dirhami
clatite - 5 dirhami
capsuni - 10 dirhami

Maroc. Despre mancare:
http://www.leblogpiquant.com/2011/08/maroc-ep-2-despre-mancare.html#.V-3qdfB97IU

Bunatati si mirodenii marocane: http://www.dietetik.ro/bunatati-si-mirodenii-in-maroc/3547.html

Despre cumparaturi

Evident ca toata lumea care merge in Maroc are in minte sa cumpere in primul rand ulei de argan si preparate derivate din acesta (creme de exemplu, lotiuni de masaj). Este singura tara din lume in care creste copacul din care se recolteaza si prelucreaza. De unde il cumparam? - Doar din locuri avizate de ministerul sanatatii de la ei si in care stim ca este  original, nu contrafacut. Asta este rolul meu acolo sa am grija sa nu luati tepe...

Apoi pielarie. Nu este de cea mai fina calitate, este o piele un pic mai bruta, nu extrem de bine finisata, dar este rezistenta si ieftina. Posete, genti, rucsacele, curele, tot felul de accesorii. Trebuie negociat cam 1/3 pt a obtine un pret bun. Pe autocar am sa va mai dau limite pana unde se poate merge.

Argint. Au mult argint si acolo se negociaza...Cumparati DOAR din magazine specializate, nu de pe strada. NU EXISTA ARGINT VERITABIL pe strada! Cei care vin sa va propuna va vand doar imitatii.

Tesaturi. Au niste tesaturi exceptionale. O sa aveti ocazia sa vedeti tot felul de produse culori, modele. Am intes ca multi creatori merg special in Maroc pt a-si cumpara materiale.

Iata ce spune o blogger-ita despre cumparaturi in Maroc: http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2012/01/unde-si-ce-sa-cumparati-in-bazarurile.html

Despre bugetul de excursie ce sa va spun, depinde de apetenta voastra la cumparaturi. Eu pot sa va spun efectiv ce tine de excursie. O masa usoara, luata in mers sau sub forma de pranz nu va costa mai mult de 7-8 EUR. Inmultiti cu cate zile vom sta si vedeti ce obtineti.  Apoi luati in considerare ca vom bea apa doar de cumparat, vom consuma fres-uri de portocale. Dar care sunt ieftine acolo, asa ca nu cred sa depaseasca 15 EUR pe tot sejurul. Mai cafea, mai ceai, hai sa zicem ca se fac 25 EUR. Deci ce tine de excursia in Maroc total 150 EUR. Plus ce mai mancam la Malaga. Restul sunt cheltuieli de impuls si de cumparaturi, cadouri, la care nu stiu cat vreti sa va intindeti fiecare. La argan sticluta dupa cum imi amintesc era cam 6-7 EUR, asta in conditiile in care se cumpara 3. Un rucsacel de piele va spuneam 10 - 12 EUR, o poseta sau geanta mai frumos lucrata si dichista, 30 - 40 EUR.

Sfaturi

1. NU vorbiti despre religie, gasiti orice alt subiect de discutie acolo, dar nu despre Alah si obiceiurile religioase.
Nu sunteti de acord cu practicile lor? Nu va plac regulile impuse? Va enerveaza faptului ca nu puteti vizita moscheile? Ca va trezeste chemarea la rugaciune la 5 dimineata? NU va plangeti! Mai ales la marocani! In toata lumea islamica religia este cel mai sensibil subiect.Chiar daca nu toti marocanii sunt musulmani, chiar daca exista nepracticanti si crestini, trebuie sa stiti ca Alah este venerat de toata lumea acolo. Am vazut de nenumarate ori cum la vama, pe vas, in restaurante, la chemarea muezinului, toti se lasa jos si isi fac rugaciunea. Nu va uitati nici curios, nici insistent, de dezaprobator nu mai vorbesc, atunci cand ii vedeti la rugaciune.

2. NU consumati apa de la robinet
Apa nu e potabila si majoritatea oamenilor din Maroc cumpara apa imbuteliata. Daca nu doriti sa aveti probleme digestive, sa mergeti la baie non-stop si sa va compromiteti vacanta, consumati doar apa cumparata de la magazin. Daca totusi ajungeti pe strada si nu aveti apa la voi si nici magazin la indemana luati suc de portocale proaspat stors, ceai de menta sau shake de fructe.

3. NU va machiati strident si NU va imbracati provocator
Maroc-ul este o tara unde relatiile intime sunt controlate. Unde fetele  nu pot avea relatii intime inainte de casatorie. Unde barbatii sufera cel mai mult din cauza asta. In special tinerii. Pentru ei turistele sunt cele mai mari tinte. Cu ele pot intretine relatii fara sa dea explicatii comunitatii, fara sa trebuiasca sa va ceara in casatorie. Asa ca evitati sa le atrageti atentia. La ei prostituatele nu sunt imbracate provocator (ar fi impotriva moralitatii si prea asupru judecate) si nici nu stau pe marginea drumului. In schimb sunt machiate strident si se parfumeaza in excces. Daca nu doriti sa fiti confundate cu ele, imbracati-va cat mai decent si renuntati la machiaj pe cat posibil.

4. NU comparati ce vedeti in Maroc cu Europa
Este acolo un alt continent, alta civilizatie, alta religie. S-au dezvoltat pe alte pricipii, in alte obiceiuri, au alte prioritati. Nu trebuie judecat, criticat sau dezaprobat modul lor de trai. Incantati-va privirea cu ceea ce este special acolo, cu ce este mai putin cunoscut noua europenilor, nu va opriti ochii pe ceea ce ar putea sa va creeze disconfort, Sunt atat de multe lucruri frumoase acolo care merita si pot fi admirate. Este cea mai mare greseala sa afectati si sa alterati o altfel de frumusete decat ne este cunoscuta noua cu observatii despre anumite lucruri...Ati pati acelasi lucru cu turistul sosit in Venetia si care in loc sa se bucure de romantismul, de armonia, de arhitectura, zice ca apa miroase a nu stiu ce....Sau cu unul care intra in Napoli si se tine de nas in loc sa vada cel mai viu oras din lume....

5. Experimentati bucataria marocana
Cea mai mare prostie este sa ajungi acolo si sa nu mamanci preparatele lor. In Maroc sosesc anual zeci de mii de turisti americani in special pentru a gusta si a invata sa gateasca in stilul celor de acolo. Au condimente, arome care fac din mancare un adevarat festin. Eu personal nu am mancat oaie mai bine pregatita si vorba aia, traiesc in zona oierilor...Sa nu va fie frica sa mancati in restaurantele lor, sa stiti ca gatesc curat si atent.

6. In Kasbach si medine o sa vedeti multi negustori ce isi vand produsele neambalat si neprotejat. E bine sa evitati sa mancati de acolo. Mai bine ceva din alimentara sau din micile patiserii dar nu din cosuri, nu de pe tarabe.

7. Sa nu pareti interesati si sa nu incepeti sa negociati daca nu aveti de gand cumparati
Nu o sa mai scapati de negustorii ambulanti. O sa fiti hartuiti in bazare, o sa strige dupa voi, o sa incerce sa va vanda de toate. O sa se tina dupa voi pana va enerveaza si ajungeti sa cumparati doar sa scapati de ei. Cea mai mare greseala este ca la insistenta lor sa raspundeti nervos cu gesturi sau cu grimase. Atunci pot deveni violenti.

8. NU plecati din hotel fara hartie igienica, dezinfectant si produse de igiena intima la femei
Mai ales tampoane. In centrul oraselor in general e greu sa dai peste un magazin Acima sau Marjene, unde poti sa iti pui tu in cos produse. Majoritatea magazinelor sunt mici cat niste chioscuri si trebuie sa cereti vanzatorului ce sa va dea. Nu prea e amuzant sa ai astfel de probleme si sa trebuiasca sa mimezi. Hartia  igienica e utila daca ajungeti la toaletele publice. Iar dezinfectantul e bine sa il folositi inainte de a consuma ceva mancare etc. E o masura de precautie  foarte recomandata.

9. NU fotografiati oamenii de aproape
Chiar si in Europa exista tari precum Ungaria care au hotarat prin lege ca nu ai voie sa faci poze unei persoane daca ea nu-si doreste acest lucru. In Maroc este o insulta sa ii fotografiezi de aproape, mai ales daca pozati copii sau femei. Daca va plac portretele puteti cere permisiunea sau sa platiti 1 EUR sau cat va cer, dar nu faceti poze de aproape. Am specificat de fiecare data cand am intrat in Maroc, am vazut insa ca unii nu inteleg si se expun foarte tare...

10. NU uitati acasa crema cu factor de protectie
Chiar daca nu o sa fie vara!  Ideea e ca in Maroc temperaturile sunt foarte variate, pot fi 10 grade in Casablanca, 35 de grade in Fes si 40 de grade in desert. Chiar si iarna temperaturile sunt cam la fel si cel mai bine e sa aveti la voi crema cu factor de protectie.

11. NU iesiti noaptea pe strada
Doar daca sunteti in Marrakech! Acesta e un oras de noapte dar in restul Marocului evitati sa mai iesiti dupa ora 11 seara. La lasarea intunericului siguranta pe strazi e mai mica, in special in medina, bazaruri si centrul istoric. In orasele mari, centrul modern e singurul animat si cat de cat sigur noaptea.

12. Nu expuneti la vedere banii si documentele. Nu le tineti in rucsac sau genti usor de deschis. In aglomeratiile medinelor puteti ramane fara act de identitate si realizati cam ce inseamna asta...Tineti banii in locuri diferite, chiar daca sunteti furati sa nu pierdeti toti banii. Turistii sunt tinta hotilor peste tot in lume, nu doar sau special in Maroc. Am fost furati in Bratislava, Budapesta, Lisabona si in alte orase civilizate...

Urmatoarea informare va fi referitoare la zbor, la intalnirea pe aeroport, la conexiuni, la bagaje.

Offline delia

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 22
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #37 : Joi, 16 Februarie 2017, 22:10 »
Eu am "bagat" la cap. Sunt informatii f utile, unele le stiam, altele nu. Multumesc! Astept urmatoarele informatii si numar zilele pana pe 14 martie. AMR 25

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #38 : Vineri, 17 Februarie 2017, 07:56 »
Va dau detaliile legate de zbor, bagaje si foarte important, intalnirea pe aeroport si conexiune.

Compania de zbor cu care vom efectua calatoria este Turkish Airlines.

In tariful de zbor si excursie aveti gratuitate pentru 2 bagaje:

- bagajul de cala - pana la 40 kg
- bagaj de cabina pana la 8 kg, dar cu dimensiuni nu mai mari de 55 x 40 x 23. Cititi in finalul acestui mesaj ceea ce este interzis sa aveti in bagajul de mana


Program de zbor:

Plecare, marti 14 martie:
TK1042 L 6.10 OTOPENI, HENRY COANDA - 8.35 ISTANBUL ATATURK AIRPORT cu conexiune:
TK617L 10.50 ISTANBUL ATATURK AIRPORT - 13.05 MOHAMMED V AIRPORT CASABLANCA


Cursa inapoiere miercuri 22 martie:
TK618T 14.30 MOHAMMED V AIRPORT CASABLANCA  - 22.10 ISTANBUL ATATURK AIRPORT cu conexiune:
TK1041 T 23 martie 01.20 ISTANBUL ATATURK AIRPORT - 01.35 OTOPENI, HENRY COANDA


Durata zbor Bucuresti - Istanbul cca 1 ora 20 de minute
Durata zbor INSTANBUL - CASABLANCA cca 5 ore 10 minute

Intalnirea noastra va fi marti 14 martie ora 3.45 (noaptea!) pe Aeroportul Otopeni Henry Coanda, la Plecari Internationale, in fata cafenelei Lavazza (partea dreapta a salii, in directia de intrare).

Va rog luati-va toate masurile de siguranta pentru a ajunge la timp la intalnire. Agentia nu-si asuma nici o vina, nici o responsabilitate in situatia in care intarziati si pierdeti avionul, costurile suplimentare de zbor fiind suportate in acest caz de turist. Nu va bazati pe faptul ca o sa fiti asteptati dupa acea ora, nu pot tine intreg grupul riscand o pierdere de zbor din cauza unei persoane, sper ca sunt inteles ca nu pot face asta. V-am chemat un pic mai repede, grupul este destul de mare si nu vreau sa avem nici o emotie. Plus ca vreau sa va explic, pana a ajunge in Maroc cateva lucruri, de care o sa va rog ca pe parcursul excursiei sa tineti cont.

Conexiunile au asteptare 2 ore si 15 min la plecare si 3 ore la intoarcere. Pare mult, dar va spun din experienta ca nu este pe atat cat s-ar crede. Pana coboram din avion, pana trecem de zonele de verificare, o sa ramana timp doar pentru o cafea si poate 2-3 cumparaturi. Sa fiti permanent atenti la ceas si sa luati in calcul ca este alt fus orar, la panourile de afisare a zborurilor, pentru ca trebuie sa stiti, sunt situatii in care se schimba poarta de imbarcare initial anuntata. Sunt 2 ore importante din punct de vedere a atentiei. Apoi in avion, relax... :)

Ruta aceasta este cea mai scurta posibil, in total facem pana la Casablanca, in zbor doar 6 ore si jumatate. Pana la Istanbul pana servim o cafea am ajuns si o sa vedeti ca si de la Istanbul la Casablanca va fi la fel.

Lista obiectelor si substantelor interzise a fi transportate in bagajul de mana:
- pistoale, arme de foc si alte dispozitive care lanseaza proiectile - dispozitive care pot sau par ca pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave prin lansarea de proiectile, inclusiv:
arme de foc de toate tipurile, cum ar fi pistoale, revolvere, carabine, pusti de vanatoare
pistoale de jucarie, replici si imitatii de arme de foc care pot fi confundate cu arme reale
parti componente ale armelor de foc, cu exceptia lunetele de ochire
aer comprimat si CO2
semnal de flare pistoale si pistoale starter arme, cum ar fi pistoale, pistoale cu peleti, pusti si pistoale cu bile rulment
arcuri, arcuri si sageti cruce
pistoale cu harpon si pistoale de lance
prastii si catapulte
- Dispozitive de paralizant - dispozitive concepute special pentru a paraliza sau a imobiliza, inclusiv:
dispozitive de socante, cum ar fi arme paralizante, electrosocuri si bastoane cu electrosocuri
paralizatoare de animale si ucigasi de animale
dezactivarea si incapacitante substante chimice, gaze si spray-uri, cum ar fi nucsoara, piper spray-uri, spray-uri capsicum, gaze lacrimogene, spray-uri acide si spray-uri repulsive pentru animale
- obiecte cu varf ascutit sau cu muchie ascutita - obiecte cu varful ascutit de muchie ascutita care pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave, inclusiv:
articole concepute pentru tocare, cum ar fi topoare, securi si satare
pioleti si pioleti
lame de ras
cuttere
cutite cu lame de peste 6 cm
foarfece cu lame de peste 6 cm, masurata de la punctul de sprijin
echipamente de arte martiale, cu varf ascutit sau cu muchie ascutita
sabii si spade
- unelte de lucru - unelte care Workmen care pot fi utilizate fie pentru a provoca seriousinjury sau pentru a pune in pericol siguranta aeronavei, inclusiv:
rangi
burghie si burghie inclusiv cu acumulator portabile Burghie electrice
unelte cu o lama sau un arbore cu mai mult de 6 cm, care pot fi utilizate ca
arma, cum ar fi surubelnite si dalti
ferastraie, inclusiv ferastraie electrice portabile fara fir
arzatoare de sudura
pistoale cu suruburi si pistoale de batut cuie
- instrumente contondente - obiecte care pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave atunci cand sunt folosite pentru a lovi, inclusiv:
baseball si softball
cluburi si bastoane de cauciuc, cum ar fi maciuci, bate si bastoane
echipamente de arte martiale
- explozivi si substante si dispozitive incendiare - explozibili si substante incendiare si dispozitive care pot, sau par ca pot fi utilizate pentru a cauza vatamari grave sau care pot pune in pericol siguranta aeronavei, inclusiv:
munitie
sablare cu capace
detonatoare si sigurante
Replica sau imitatii ale dispozitivelor explozive
mine, grenade si alte magazine militare explozive
focuri de artificii si alte articole pirotehnice
bombe fumigene si cartuse generatoare de fum

Regimul referitor la lichide, paste, creme
Fiecare rezervor de lichid transportate in bagajul de mana trebuie sa contina nu mai mult de 100 ml.
Aceste lichide trebuie sa fie transportate separat in pungi transparente, sigilate de maxim 1 (unul) volum litru, 20cm x 20cm.
Fiecare pasager poate transporta doar 1 (un) astfel de sac.
La ultimul punct de control de securitate trebuie sa ia punga sigilata care contine lichidele dumneavoastra din geanta si trece-l prin aparatul cu raze X separat.
exceptii:
Medicamente (cu conditia ca o prescriptie facuta la pasagerului dupa nume sau un raport de sanatate / document care sa ateste ca este produs pasagerul trebuie sa utilizeze medicamentul si ca medicamentul este in ambalajul original), si
Alimente pentru copii (cu conditia ca bebelusul calatoreste pe zbor si numai suma necesara pe durata calatoriei este luata la bord) pot fi transportate in bagajul de mana
La punctul de control al personalului de securitate poate solicita ca documentati circumstanta exceptionala si / sau gust yourmedicine / alimente pentru copii / lichid.
Lichide limitate:
Toate lichidele inclusiv apa, sirop si bauturi,
Creme, lotiuni, uleiuri (inclusiv cosmetice), Koln, parfum, toate tipurile de machiaj, inclusiv rimel (cu exceptia rujuri solide),
Spuma de ras, deodorante, toate materialele de o consistenta de pasta, inclusiv pasta de dinti,
Toate produsele alimentare de baza non-solide si jeleuri, inclusiv gem, miere, iaurt, melasa si pasta de tomate,
Alte substante, cum ar fi lichidele de lentile de contact, sampoane, spray-uri si aerosoli, precum si alte substante similare celor enumerate.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #39 : Luni, 20 Februarie 2017, 10:57 »
Urmeaza ca asta seara sa va transmit un Email. Contine intrebari cu privire la 2 actiuni optionale, descrise in actiunea de anul trecut si despre care puteti afla mai multe informatii parcurgand website-urile de prezentare.

Seara la Chez Ali, Marrakesh http://www.fantasia-marrakech.com/

! No longer available
]https://www.youtube.com/watch?v=jZl0mjCEVeM[/url]

Anul trecut am platit 50 EUR pentru masa, bauturi si spectacol. Pe site este on request, nu va pot spune exact cat va costa decat dupa ce primesc raspuns la cererea de oferta pe care trebuie sa o transmit Email. Trebuie insa ca mai intai sa vad cata lume doreste sa mearga acolo.

Rick's Caffe Casablanca, celebra cafenea in care are loc mare parte din actiunea filmului Casablanca. Nu o sa cinam acolo, mergem doar pentru a bea ceva si a vedea localul. Anul trecut am facut o rezervare ad-hoc, fiecare am servit ce am vrut, insa acum e posibil sa-mi ceara consumul unui pachet minim.

Raspunsurile va rog sa mi le dati cat mai repede prin Email, ca reply la Email-ul pe care il voi transmite.

Offline delphin

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 32
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #40 : Miercuri, 22 Februarie 2017, 10:41 »
Intrebari:
1. Bagaj cala max 40kg: obligatoriu 1 bagaj sau e permis 2-3 bagaje a caror greutate insumata face max.40 kg.
2. E voie a transporta in bagajul de cala apa in pet-uri de 500ml sigilate? cantitatea max. admisa?
3. In bagajul de mina: recipientele cu lichid sa aiba maxim fiecare 100ml si se pun toate intr-o singura punga transparenta sigilata de marimea indicata? eu folosesc 3-4 uleiuri esentiale in sticlute de 5-10 ml pe post de medica?ie la drum, evident ca nu am prescriptie medicala pentru ele. Am voie sa le iau in bagajul de mina?
4. Fructe proaspete e voie in bagajul de mina?

Deocamdata atit.sper sa nu mai fie si alte neclaritati si sa fiu in regula cu toate.

Multumesc mult Gigi pentru îndrum?ri
Toate cele bune sa fie,
Gabriela

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #41 : Miercuri, 22 Februarie 2017, 12:11 »
Un singur bagaj de cala, nu mai multe.
Nu stiu sa existe restrictii la apa, in bagajul de cala. Cred ca nimeni nu si-a pus problema asta vreodata... ??? Dar de ce sa cari apa de aici, cand acolo este foarte ieftina?
Poti sa le iei in bagajul de mana, de la check in iti da sau trebuie sa cumperi pungi de sigilare (uneori e gratis, alteori se cumpara). Poti sa le pui toate intr-o punga. Dar nu mai ai acces la ele pana la Casablanca. Asa ca nu vad rostul sa le iei cu tine...Le poti desigila sa zicem la Istanbul, dar apoi trebuie iar sigilate cand urci.
Da, in bagajul de mana ai voie sandvici, fructe, biscuiti. Discutia este in avion, nu prea este permis sa se consume alimente altele decat cele vandute de ei.

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #42 : Joi, 23 Februarie 2017, 11:19 »
Am scris ceva despre istoria Marocului. Am sa va povestesc si pe autocar, dar daca aveti placere si un pic de timp poate nu e rau sa parcurgeti articolul...Il gasiti aici:  http://forum.singlescamp.ro/index.php/topic,2450.0.html

Offline delia

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 22
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #43 : Joi, 23 Februarie 2017, 18:32 »
Interesant si util! Mi se pare corect sa stii cat mai multe lucruri despre o tara pe care vrei s-o vizitezi: istorie, cultura, religie, forma de guvernare, etc. In  felul acesta, cand esti la fata locului judeci altfel lucrurile, "stii" ce vezi.
Ce se aude cu cele 2 actiuni, vom ajunge la Rick's Caffe si Chez Ali?

Online admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Maroc. Dune, camile si oaze in Sahara. 14 - 22 martie 2017
« Răspuns #44 : Joi, 23 Februarie 2017, 19:27 »
Din pacate nu mi-a raspuns toata lumea. Am asteptat, dar maine trebuie sa fac rezervarile...