Melcii mi-au placut in Jemaa el Fnaa. Seara acolo sunt multi care au preparata o supa de melci cu usturoi. Primesti un mic castron, ai la indemana scobitori si pornesti vanatoarea in interiorul cochiliei. Sunt de mici dimensiuni, aceiasi pe care i-am incercat si in Andalusia si Portugalia. Acolo se numesc "caracoles", aici n-am aflat inca daca au vreun nume...
Curmalele sunt foarte raspandite si cum nu se poate mai gustoase in Maroc. De fapt sunt fructul lor national daca se poate spune asa. Nu exista ceremonie la care sa nu se serveasca curmale, nuntile chiar incep cu o ceremonie de oferire a curmalelor catre invitati. Daca ajungeti in Maroc si nu mancati din aceste fructe este ca si cand ati merge in Italia si nu ati gusta pizza. Mi-am cumparat acolo un kilogram cu gandul sa savurez si acasa, dar am reusit?
Mi-au facut atat de mult pofta incat seara, dupa ce ma retrageam in camera, in timp ce citeam ceva cate o gramajoara de curmale disparea...Asa ca la plecare am intrat intr-un magazin sa cumpar. Dar si acelea au fost exceptionale.
Daca am inceput sa scriu despre curmale, atunci sa merg mai departe cu detaliile:
Curmalele au jucat un rol important in bucataria marocana si asta de mii de ani. Dovezile arheologice arata ca deja se cultivau la 6000 i.Hr. Au fost o sursa majora de viata pentru mii de oameni in intreagul Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Dar nu au fost folosite doar pentru hrana, aveau si alte utilizari: din ele se faceau fire, saltele, cherestea, franghii.
Curmalele sunt foarte importante ca simbol in Islam, palmierul este "pomul vietii", asa este mentionat in Coran. Se consuma ceremonios in timpul Ramadanului, probabil ca stiti cu totii ce este acesta - un post in care nu ai voie sa mananci nimic de la rasarit pana la apus. Culmea, desi ar trebui sa fie o penitenta, este perioada in care multi musulmani se ingrasa, asta pentru ca dupa o munca istovitoare de o zi, fara hrana, noaptea mananca tot ce gasesc in casa...
Din cauza pamanturilor sale aride, Marocul este locul perfect pentru palmieri, asa ca a dezvoltat o intreaga agricultura bazata pe aceasta cultura. Exista acolo peste 100 de soiuri diferite de curmali. Cele mai raspandite si mai cunoscute sunt Medjool, Deglet Noo (de origine algeriana) si Halawi.
Draa, sau Valea Draa, locul prin care o sa trecem pentru a ajunge la dune, este cunoscuta in Maroc ca "Tara curmalelor", temperaturile sale calde si locul arid, ofera o clima perfecta.
MedjoolCele mai mari si gustoase, numite si "regele curmalelor", au fost odata consumate doar pe mesele regale. Sunt mai scumpe decat restul tipurilor de curmale, cultivarea lor este mai dificila si mai laborioasa. Au o carne moale, iar gustul este de miere salbatica, caramel si scortisoara si se disting prin marime si prin culoarea maro inchis care o capata la maturitate.
In 1920, palmieri in Maroc au fost amenintati cu disparitia de o boala si pentru a se pastra aceasta specie au fost trimisi din Maroc in Statele Unite 11 curmali Medjool din care au supravietuit 9...Acum cultura acestora s-a extins si in America, in California si Arizona.
Deglet Noor sunt originale din Algeria, sunt cele pe care o sa le mancati adaugate de exemplu in tajine. Aceasta este utilizarea lor cea mai larga, de umplutura si aroma la mancaruri. Sunt semi-uscate,au un gusr dulce si delicat, au culoarea chihlimbarului.
Halawi este moale si incretita, carnea are aroma de caramel dulce. Nu este atat de mare ca Medjool, nici atat de cunoscuta, totusi este considerata o delicatesa datorita continutului ridicat de zahar.
In fiecare octombrie, în Erfoud are loc un festival de trei zile care celebreaza curmalele.
Asa ca pregatiti-va de mancat curmale. O sa avem la hoteluri, le gasiti la toate tarabele, in magazinele alimentare iar in Sahara vom da de ele la tot pasul...
Am primit raspunsul de la Rick's. Din pacate nu ne poate asigura locurile solicitate, in regimul de bar solicitat. Au foarte multe cereri, este varf de sezon pentru turisti la Casablanca. Dupa nu stiu cate Email-uri si rugaminti fierbinti, Basma mi-a propus ca unica solutie sa mergem acolo direct de la aeroport. Sunt sanse sa ajungem sa ne bucuram de 30 minute inauntru, trebuie sa sun cand iesim din aeroport... Deci trebuie sa fim extrem de expeditivi si sper nu intarziem - avem ca ora de aterizare anuntata 13.05, sper de asemenea ca formalitatile de intrare in tara sa nu dureze prea mult si nici incarcarea bagajelor in autocar. Rick's se afla la 35 km de aeroport, Casablanca este un oras de 6 milioane de locuitori, asa ca va dati seama ce circulatie este. Dar sanse sunt...Cu un pic de noroc vom putea avea o jumatate de ora pana la inchidere pentru un open bar si cateva fotografii. Ce inseamna un open bar? Mi-a transmis o lista:
Ballantines Scotch
Smirnoff vodka
Gordons Gin
Touareg Rouge (Red)/Blanc(White)
Martini red and white
Campari
Ricard
Casablanca beer
Juice, sodas
canapes
din care putem consuma fara limita, iar pretul este 125 dirhami, adica cca 12 EUR.
Ma rog pentru noroc!