Autor Subiect: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017  (Citit de 16037 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #30 : Joi, 26 Octombrie 2017, 22:24 »













































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #31 : Joi, 26 Octombrie 2017, 22:42 »
Legat de Toledo:

Redescoperit de Picasso, El Greco a fost rebelul sfarsitului de secol al XVI-lea.
Pe numele sau Domenikos Theotokopoulos a fost un fel de Mesia al modernismului. Plecat sa studieze intr-o Italie aflata inca in frenezia si sub influenta Renasterii, capricios, orgolios si excesiv de indragostit de ego-ul sau, nu a fost iubit si acceptat nici pictorii de acolo, nici de papa, nici de regele Spaniei - Filip al II-lea care ii propusese colaborarea la decorarea Escorialului si a carui pictor de curte vroia sa devina.

Nu poate fi pe placul bisericii, reprezentarile sfintilor fiind a unor persoane cu fete bolnave, chinuite, corpuri disproportionate, astenice. Vesminte rosii, feminine, lumini ciudat aruncate pe personajele pictate...Asa ceva nu putea fi acceptat de o biserica intepenita in sabloane si rigori...

Se stabileste la Toledo, unde dupa o poveste de dragoste se naste primul sau fiu, Jorge Manuel. Mama copilului este Jeronima de las Cuevas, al carei nume ii indica originea aristocratica, femeie cu care, totusi, El Greco nu se va casatori niciodata.

Din fericire, dupa esecul colaborarii la Escorial, primeste o multime de comenzi. Stabileste contacte cu negustorii de tablouri din Spania si lucrarile sale pleaca spre o multime de locuri.

Lucrurile par sa mearga foarte bine. Inchiriaza palatul marchizei de Villen si duce o viata pe picior mare...Adevarul insa este ca isi administreaza prost banii si, in ultimii ani de viata, il asalteaza creditorii.

Ii lasa fiului sau mostenire doua sute de tablouri si o bogata biblioteca.

El Greco, cretanul a iubit mult Toledo si si-a gasit inspiratia aici in Castilia.
Este ingropat in cripta manastirii Santo Domingo el Antiguo, ale carei altare le ilustrase cu picturile sale.



































Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #32 : Joi, 26 Octombrie 2017, 22:49 »
Mentionam acum cateva zile pe facebook, in timpul sederii la Madrid:

La doar o saptamana distanta, am vizitat cu Singles Camp&Travel, doua orase vestite pentru mestesugul damaschinariei: Meknes, Maroc si Toledo, Spania. Din pacate in orasul de origine, Damasc nu se poate ajunge acum...

Tehnica damaschinariei a devenit populara în perioada de ev mediu, in Europa, adusa de mauri, din Damasc.
Aici in Toledo, de unde scriu aceste randuri, arta-mestesug se numeste damasquinado. Si cum am avut o prezentare excelenta, facuta cu bucurie si placere de o...romanca stabilita in Toledo, care impreuna cu nepotul ei (sibian la fel ca mine!) lucreaza intr-un atelier - magazin de damaschinarie, va pot spune si eu mai multe...

Este o tehnica manuala prin care otelul este decorat cu metale pretioase (aur verde de 18 karate , aur galben de 24 karate si argint).
Mai intai, utilizand instrumente ascutite artizanii graveaza metalul de baza cu o multitudine de caneluri fine, formand modelul decorativ ale carui contururi sunt decorate cu aur si argint.
Apoi, prin ciocanire in dalta, fire de aur si argint sunt presate în aceste caneluri .
Pentru a obtine fundalul de culoare neagra, partile metalice nedecorate sunt ulterior oxidate cu acizi speciali sau prin scufundare in acizi fierbinti (oxidarea aurului verde de 18 karate). Suprafetele nedecorate ( reversul) sunt placate cu aur galben de 24 karate.
Cu o traditie ce incepe in secolul al XVII- lea, orasul spaniol Toledo, este in prezent cel mai mare centru de productie pentru articole decorative si bijuterii realizate in aceasta maniera.
Aici procedeul se numeste Damasquinado de oro iar tehnica utilizata este picado a punceta.

In Meknes, nu se lucreaza cu fir de aur ci cu argint, iar otelul este ars de 3 ori pentru a deveni inchis la culoare si a fi rezistent la factori oxidanti.



























Offline rodica64

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 31
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #33 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 00:05 »
In drum spre Madrid, in revista din avion, am citit ca “cineva spunea ca toate cladirile par castele la Madrid”, am zambit gandindu-ma cat marketing. Dupa fotografiile puse de Gigi mai sus, este greu sa mai spui ceva, pentru ca acesta este adevarul. Un oras superb, cu cladiri foarte frumoase, atat cele vechi, cat si cele noi si moderne, fara nici un fel de kitsch,  strazi largi, fara reclame ce deranjeaza ochiul si totusi, plin de magazine care atrageau la cumparaturi o multime de persoane. Un oras in care as locui. Pozitia hotelului in care am stat a fost excelent aleasa, sa poti ajunge la orice obiectiv cat mai usor si repede. Pentru mine a fost o excursie perfecta, ce mi-a incarcat bateriile pana la excursiile de anul viitor.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #34 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 10:31 »
Continui cu povestile mele despre Madrid si imprejurimi. Si am sa ma opresc un pic la acestea. Din Madrid se poate pleca si vizita usor, asa cum am facut-o si noi, Toledo, Avila&Segovia si Escorial&Valle dos Caidos. Sunt autocare care te duc in circuit pana acolo, cu ghidaj walking tour, cu ceva free time in fiecare si cu posibilitatea de a vizita cate ceva si pe interior.

In programul excursiei a fost inclus Toledo, dar pentru ca exista o free day, am propus grupului o alternativa la shopping. Asa ca impreuna cu cei care au dorit, ne-am imbarcat cu destinatiile Avila si Segovia. Foarte confortabil autocarul, drumurile sunt ca in palma, nici nu erau prea aglomerate asa ca a fost o placere sa...picotesti...

In pachetul turistic de vizitare "one day" apare si Valle de los Caidos. In drumul nostru spre Avila, am fost anuntati de ghid ca ceea ce vedem in zare, gigantica cruce, este cea mai mare din lume. Am dat imediat search pe google sa vad confirmarea. Si am dat de toate explicatiile de mai jos.

Crucea pe care am vazut-o strajuieste monumentul in care sunt inhumati cei care au cazut in razboiul civil din 1936 - 1939. Din ambele tabere...

Valle de los Caidos sau in traducere Valea Celor Cazuti se afla in Sierra de Guadarrama, la aproximativ 30 de km de Madrid si la 10 km de El Escorial. Construit intre anii 1940-1956, la initiativa lui dictatorului spaniol Francisco Franco, s-a dorit a fi un fel de monument national de reconciliere.

A rezultat cea mai mare manastire din lume si nu doar dimensiunea este impresionanta ci si modul in care a fost construita: sapata intr-un munte de granit. Dimensiunile acestei bazilici subterane sunt mai mari decat cele ale Bazilicii Sf. Petru, din Roma...
Este practic un lung tunel convergent, cu o lungime egala cu inaltimea crucii (cea mai mare a lumii crestine): 152 metri, avand o suprafata totala de 30.600 de metri patrati.

Timp de 16 ani prizonieri, adversari ai regimului Franco au muncit la acest mega-complex in care este inmoramantat insusi dictatorul.
35.000 de combatanti cazuti in Razboiul Civil, ale caror nume sunt insirate intr-un registru al monumentului, sunt inmormantati aici. Cu voia sau in multe din cazuri fara acceptul familiilor celor cazuti...

Si pentru ca am ajuns aici...trecand peste faptul ca locul este vizitat de peste o jumatate de milion de turisti pe an, multi spanioli cer mutarea ramasitelor dictatorului fascist, Francisco Franco, din mausoleu, sustinand ca ansamblul a devenit “un loc de pelerinaj pentru extremistii de dreapta”.

Se pare ca acest lucru se va intampla opozitia facand din acest lucru o tema de campanie...
Trecand peste toate acestea Valle de Caidos va ramane cu siguranta un obiectiv turistic, avand pe de o parte avantajul apropierii de Madrid si El Escorial dar si dimensiunile impresionate ce il situeaza pe primele locuri in megalomania mondiala...Si lumea este dornica sa vada recorduri...






Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #35 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 11:16 »
Oprire de panorama a cetatii - oras, Avila. O imagine impresionanta! Soarele, in contre-jour arunca flacari de raze pe zidurile cetatii, creand impresia unui cerc de foc...Interiorul, umbrit, se dorea descoperit...Pacat ca fotografiile nu pot surprinde astfel de imagini de neuitat, dar poate tocmai de aceea avem cuvintele si...amintirile.

88 de turnuri inconjoara cetatea Avila pe o distanta de 2,5 km, fiind una dintre cele mai bine pastrate cetati de pe teritoriul Spaniei, construita fiind de pe vremea romanilor. Zidurile care sunt noi parca, imi spunea ghidul ca sunt 90% vechi si doar 10% reconditionate...Admirabila longevitate...

Am pasit in interiorul cetatii printr-o poarta imensa, ma gandeam cat de bine trebuie sa fi fost pazita acum cateva sute de ani...Ca paranteza, povesteam pe drumul din Maroc modul in care puteai intra in cetate. M-am nascut intr-un astfel de oras-cetate - Sibiu si am fost curios sa aflu cum era inainte de a ma naste eu...



















































Pe timpul zilei accesul negustorilor, a calatorilor era liber, dar trecut sub observatia unor garzi de poarta. Pe inserat portile se inchideau si intarziatii din cetate trebuia sa stie o parola, pe care o strigau...Parola se schimba periodic, asa ca trebuia sa fii de-al cetatii sa o poti afla...

Revin la Avila, la stradutele sale mici si pietruite, la arhitectura deosebita a cladirilor, la linistea care era acolo...Eu i-am spus "orasul de piatra", pentru ca totul era construit din blocuri mai mari sau mai mici de stanca, fasonata la cladirile mai inalte, sau doar potrivita la cele mai putin importante.

Am ajuns foarte repede la catedrala cetatii. Construita in anul 1091 aceasta pare a fi mai degraba un templu sau chiar o fortareata. Specialistii spun ca exista foarte multe asemanari arhitecturale intre aceasta catedrala si celebra catedrala St Denise din Paris, explicatia ghidului fiind ca mesterii, arhitecti totodata au fost celti in ambele cazuri.

In Plaza Mayor ghidul ne-a intrebat daca am auzit de Sfanta Tereza. Religia nu este domeniul meu forte, auzisem si citisem doar de Maica Tereza, dar aceasta era cu totul alt personaj. Asa ca mi-a trezit curiozitatea...Mi-a spus insa ca o sa aflam curand...

Intradevar am ajuns curand intr-o mica piateta unde se afla Palatul de Justitie (in evul mediu exista trei institutii care se construiau alaturat: Primaria, Biserica si Palatul de Justitie). Mai incolo era Muzeul Sfintei Tereza, langa Manastirea carmelinelor (inca in functiune) si un fel de capela in care se afla ca relicva, degetul inelat al sfintei Maria Tereza. Ni s-a explicat ca la moartea ei, corpul sfintei a fost impartit intre multe lacasuri importante de cult.

Deci cine a fost aceasta sfanta. Intelesesem de acolo ca s-a nascut intr-o familie bogata, ca ajunsese sa cunoasca viata frumoasa si plina, apoi s-a calugarit, reformand ordinul carmelinelor si initiind construirea unui numar mare de lacasuri de cult si de spitale.

Am cautat ceva mai exact si am gasit in "Vietile sfintilor" pe www.catholica.ro:

Sfanta Tereza de Avila (1515-1582)
15 octombrie (calendarul latin)

Ziua de 4 octombrie a anului 1582 este cunoscuta ca puntea de trecere intre calendarul vechi, iulian, si calendarul nou, gregorian. Pe baza cercetarilor si recomandarilor astronomilor, Papa Grigore al XII-lea a dispus ca dupa aceasta zi sa urmeze data de 15 octombrie, recuperandu-se astfel ramanerea in urma a datelor calendaristice fata de pozitiile reale ale pamantului si soarelui. In aceeasi noapte de 4 spre 15 octombrie se stingea din viata una dintre femeile extraordinare ale Evului Mediu si ale tuturor timpurilor: Sfanta Tereza din Ávila, numita si Tereza cea Mare. Ea si-a dobandit un loc deosebit in randul sfintilor prin activitatea de reformare a manastirilor de calugarite si calugari din ordinul Carmelitan, prin viata ei tesuta din suferinte, extaze si minuni, si prin scrierile pline de farmec si intelepciune suprafireasca, scrieri ce i-au adus titlul de "Doctor Ecclesiae", "Invatator al Bisericii", acordat de Papa Paul al VI-lea la 27 septembrie 1970.

In cartea de familie a sotilor Alfons de Cépeda si Beatrice de Ahumada din orasul Ávila (Spania) se noteaza: "Miercuri, a douazeci si opta zi din luna martie a anului 1515, s-a nascut fiica mea Tereza, la orele 5 dimineata, poate cu o jumatate de ora mai tarziu sau mai degraba, la rasaritul soarelui din acea zi". Tereza a avut noua frati si doua surori. Dintre ei il prefera pe Rodriguez, fratele mai mare cu cativa ani; citeau impreuna vietile sfintilor si faceau planuri de expeditii eroice.. Intr-o zi au plecat inainte de rasaritul soarelui pe drumul spre Salamanca, hotarati sa ajunga in Africa, unde sperau ca maurii le vor taia capetele si-i vor face martiri. Un unchi de al lor i-a intalnit in afara orasului si afland de scopul calatoriei i-a readus acasa. La dojana aspra a parintilor, Rodriguez a raspuns: "Micuta m-a luat cu ea". Tereza avea atunci sapte ani. Departe de a se descuraja, s-au hotarat sa duca o viata de pustnici, construind chilii improvizate in gradina parinteasca si impunandu-si acte de penitenta asemanatoare cu ale vechilor calugari din pustiul Tebaidei. Deja din anii copilariei, Tereza a dovedit o rara capacitate de a trece de la dorinte la fapte si de a atrage pe altii de partea ei. Dupa ce la varsta de doisprezece ani a pierdut-o pe mama, ea s-a aruncat in genunchi in fata unei icoane a Preacuratei si a implorat-o sa-i fie mama.

Odata cu anii copilariei s-au risipit si multe din elanurile sufletesti; Tereza noteaza in autobiografia ei: "A venit si momentul cand ochii mi s-au deschis la frumusetile naturii, cu care, dupa cum se spunea, Dumnezeu a fost foarte darnic fata de mine. Eu ar fi trebuit sa-i multumesc, dar din nefericire m-am folosit de ele pentru a-L ofensa, dupa cum se va vedea din aceasta istorisire". Apoi ea vorbeste despre "marile sale pacate": citirea cu pasiune a romanelor de aventuri cavaleresti, dorinta de a placea si a face impresie prin tinuta, coafura, parfumuri, placerea de a intretine conversatii amuzante; in chip deosebit se considera vinovata pentru prietenia cu o tanara, a carei conversatie "a produs in mine cea mai trista schimbare... Invatand din experienta mea, as vrea ca parintii sa fie extrem de atenti cu privire la acest lucru". Pentru formarea intelectuala si morala a fiicei sale, Alfons de Cepeda a incredintat-o pensionului tinut de surorile augustine. Aici s-a intalnit cu o calugarita sfanta, Maria Briceno, care i-a redesteptat in suflet gandul si dorinta frumusetilor nepieritoare. Simtea totusi ca i-ar veni foarte greu sa se desparta de bucuriile preferate si ea insasi marturiseste ca dorea mult "ca Bunul Dumnezeu sa nu o cheme la viata de manastire\". Cu toate acestea, in urma convorbirilor cu un alt suflet ales, "m-am hotarat sa ma inving pe mine insami"; a cerut permisiunea tatalui sau si a intrat in manastirea calugaritelor carmelitane din Ávila.

"Cand am imbracat haina calugareasca, Domnul m-a facut sa inteleg cat de darnic este fata de cei care se inving pe ei insisi pentru a-i sluji lui. In aceeasi clipa am simtit in sufletul meu o multumire atat de mare pentru starea pe care am ales-o, incat nimic nu a putut sa o micsoreze pana in ziua de astazi... Nu aveam inca, mi se pare, iubirea de Dumnezeu... Dar o lumina puternica m-a facut sa inteleg ca tot ce este trecator valoreaza foarte putin". Timp de douazeci de ani a trait in manastire, incercand sa impace dorinta desavarsirii spirituale cu satisfacerea dorintei de comoditate si afectiuni umane. Dar intr-o zi, icoana cu "Ecce Homo" aflata in capela s-a insufletit si a inceput sa sangereze in prezenta Terezei; atunci Tereza a ingenunchiat in fata lui Cristos si L-a rugat sa-i dea "odata pentru totdeauna puterea de a nu-l mai ofensa". Intarita de harul divin, a rupt in inima ei legaturile unor afectiuni prea omenesti si a daruit-o lui Dumnezeu, incepand o viata noua, plina de suferinte si bucurii suprafiresti, pe care le-a descris cu maiestrie in cartile sale: "Drumul perfectiunii", "Ganduri despre iubirea de Dumnezeu", "Castelul interior".

Deoarece in manastiri patrunsese luxul, comoditatea, delasarea, Tereza a simtit chemarea de a se consacra operei de reformare a vietii calugaresti. Dupa ce s-a sfatuit cu mai multi oameni renumiti prin sfintenia si intelepciunea lor, a obtinut de la Papa Pius al IV-lea aprobarea de a proceda la intemeierea unor manastiri in care sa se respecte cu strictete randuielile primitive, foarte aspre, ale ordinului Carmelitan. Astfel, la 27 august 1562 a luat fiinta langa Ávila prima manastire a Carmelitanelor Desculte, dedicata Sfantului Iosif. Cu aceasta ocazie s-a sfintit si prima biserica in cinstea Sfantului Iosif. La moartea Sfintei Tereza existau in Spania 32 manastiri reformate, 17 pentru femei si 15 pentru barbati. Aceasta opera imensa a cerut din partea Sfintei Tereza multa energie, tenacitate, inteligenta si indeosebi o incredere fara margini in Providenta divina. "Tereza fara harul lui Dumnezeu este o femeie sarmana; cu harul lui Dumnezeu, este o forta; cu harul lui Dumnezeu si cu multi bani, este o putere".

Cunoscatoare adanca a vietii sufletesti si inteleapta conducatoare de constiinte, Tereza a ramas si femeia practica ce se ocupa de cele mai marunte lucruri din casa si de problemele economice ale vietii; la orice reintalnire cu surorile ei de manastire, cauta sa vina cu mici atentii pentru fiecare dintre ele si dorea ca severitatea manastireasca sa fie insotita de o sincera si neincetata voie buna.

La 4 octombrie 1582 se afla in manastirea din Alba (Spania), epuizata de eforturile si calatoriile intreprinse; simtind ca se apropie sfarsitul, a cerut sa i se aduca Sfanta Impartasanie; cand a vazut Preasfantul Sacrament, a exclamat: "Domnul meu si Mirele meu! A venit in sfarsit clipa dupa care am suspinat cu atata dor". Spre orele 9 seara a inchis ochii, cu capul rezemat de bratul sorei Ana a Sfantului Bartolomeu, dupa un extaz ce a durat 14 ore. Papa Grigore al XV-lea a ridicat-o la cinstea sfintelor altare in ziua de 12 martie 1622, confirmand sentimentele de adanca veneratie cu care a fost inconjurata chiar inainte de sfarsitul vietii pamantesti.

La iesirea din cetate, in afara ei un lacas de cult impresionat: Biserica Sao Vicente. Acolo a fost ultima oprire inainte de a pleca spre autocarul care urma sa ne duca la Segovia.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #36 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 12:36 »
O ora desparte Avila de Segovia, asa ca foarte repede am ajuns acolo...Si am pornit intr-o noua explorare...

Segovia - inaltul drum al apei...asa numeam acest orasel, pe pagina mea de facebook.

Situat la numai o jumatate de ora de mers cu masina din Madrid, Segovia este unul dintre cele mai cunoscute orase istorice din Spania.



Ansamblul de monumente din centrul istoric este impresionant prin frumusete, grandoare si prin buna intretinere, motive pentru care a fost declarat Patrimoniu al umanitatii in 1985.

Am pornit vizitarea, cu o ...pauza de masa. Se facuse ora pranzului asa ca se cerea...Am poposit langa impresionantul apeduct, cel care personalizeaza cetatea. De acolo pleaca un paienjenis de strazi inguste, cu cladiri foarte vechi dar surprinzator de bine pastrate, mici magazine si localuri ce imbie... calatorul flamand, asa cum eram noi...





























Eu am amanat un pic masa, strazile acelea ma fascinau si ma atrageau ca un magnet...Asa ca sontac, sontac, cei care au fost cu mine stiu de ce...am luat-o pe strazi. Mi-a placut teribil de mult. O atmosfera atat de placuta, de linistita, de armonioasa. Doar tiganii nostri fac nota discordanta, galagiosi, agasand turistii cu tot felul de marfuri indoielnice, urmarind buzunarele trecatorilor...Intr-una dintre piatete am dat de un mic grup care-si imparteau banii...Prada probabil...Imi creaza o sila teribila, ma infurie la maxim cand de multe ori afara sunt asimilat cu aceasta rasa, care naiba stie de ce nu vrea deloc sa se modernizeze, sa se educe, sa munceasca, sa intre in rand cu lumea. Nu stiu cand se va naste o noua mana de fier, care sa forteze la educare, la alinierea in societate, la contributia sociala, tiganii. Dar cam e timpul...Sfideaza, oripileaza, sunt de multe ori amenintatori, agresivi...Si doar paraziteaza societatea, o obliga la a-i intretine, nu fac nimic pentru integrare. Punct cu acest subiect ca mi se ridica la cap...Si vorbeam despre lucruri frumoase...

La un moment dat m-am oprit la un magazin de specialitati locale si l-am rugat pe vanzator sa-mi faca doua sandiciuri cu ceea ce este specific acolo...Mi-a facut unul cu jambon, altul cu un fel de toba si in mana mi-a pus un mic cornet cu...jumari. Mai sa fie, cat de mica e Europa asta...Am infulecat cu placere si...foame ceea ce am primit si m-am dus cativa pasi mai incolo, sa-mi comand vestita prajitura locala "ponche segoviana" (nici o legatura cu licoarea din Madeira)...M-am asezat la doar activa metri de apeduct si am gustat...Buna, dar nu grozava...Adica nici pe departe la ce ma asteptam...insiropata in alcol, cu gust acrisor de lamaie...



Apeductul din Segovia este unul din monumentele cele mai importante pastrate din perioada romana pe peninsula iberica. Construit probabil in sec.I - II d.C., apeductul aducea apa izvorului Fuenfria, din muntii care se vad de pe o panorama, in oras. Penuria de apa nu este un fenomen al vremurilor noastre. Ea a existat din antichitate, iar arhitectii acelor vremuri au demonstrat o pricepere, care ne uimeste pe toti, in ce priveste construirea sistemelor de captare si de transport a apei.







Fireste aceste sisteme satisfaceau in principal nevoile claselor privilegiate, dar exista si cazul unor apeducte "populare". Cele mai vechi referiri la sisteme de alimenare de la distanta cu apa dateaza din timpul faraonului Rames al II-lea si din timpul inteleptului rege Solomon al evreilor. Resturile acestor apeducte au disparut. In schimb, se mai pastreaza ruine ale unor canale de alimentare cu apa din Siria si Grecia antica.

Au rezistat insa vremurilor mai multe apeducte din epoca romana, pe care le putem privi si astazi cu admiratie si uimire. Eforturile enorme facute de cei antici in construirea apeductelor dovedeste, daca mai era necesar, cat de mult a suferit omenirea de-a lungul istoriei, din lipsa apei.

Nu mai putine eforuri s-au facut si in epoca moderna, construirea apeductelor fiind o preocupare permanenta a conducatorilor, care s-au confruntat pe toate continentele, cu lipsa apei. Vin din Maroc, acolo unde am vazut cu ochii mei o tara parjolita de soare, unde nu a mai plouat de 6 luni...Realizati ce inseamna asta in lipsa unor sisteme de irigatie, de aductiune....

Un amanunt interesant si chiar neasteptat este faptul ca, si in tara noastra, a fost descoperit un apeduct datand din anul 1700, respectiv din epoca lui Constantin Brancoveanu din punctul meu de vedere cel mai educat, cult si inteligent conducator pe care l-a avut Tara Romaneasca). Daca averea sa imensa nu ar fi facut din el o tinta vie, daca influenta sa in zona nu ar fi fost atat de mare, daca nu ar fi existat ca intotdeauna -
uzurpatori si tradatori, poate nu ar fi ajuns impreuna cu familia la esafod si s-ar fi creat dinastic o linie care sa schimbe substantial Tara Romaneasca. Atata timp cat a domnit, Tara Romaneasca a cunoscut o lunga perioada de pace, de inflorire culturala si de dezvoltare a vietii spirituale, in urma sa ramanand un mare numar de ctitorii religioase si un stil arhitectural eclectic ce-i poarta numele. A adus mestesugari care sa-i invete pe romani, a dezvoltat si modernizat comertul, creand posibilitatea vanzarii de marfuri, a schimburilor comerciale...Pacat, s-a pierdut atunci un alt moment important in istoria Munteniei si in reflexie ulterioara a Romaniei...Care legat de ce se intampla atunci in Transilvania, alipirea acesteia de marele imperiu habsburgic, ar fi schimbat multe...

Lucrarea era subterana si a fost descoperita intamplator de cativa muncitori, care efectuau sapaturi in zona municipiului Tragoviste. Cercetatirle au stabilit ca apeductul fusese construit ca sa alimenteze cu apa Curtea Domneasca si Mitropolia Tarii.

Cercetatorii n-au putut stabili cat timp a functionat acest apeduct romanesc si nici conditiile in care s-a renuntat la el. Este posibil ca, dupa mazilirea domnitorului, succesorii fanarioti sa fi renuntat din comoditate sau din dezinteres la intretinerea si exploatarea apeductului, care impunea cheltuieli importanate. Ca doar deh, ce-l interesa pe grec de ce e la noi...

Apeductul din Segovia este asa cum spuneam cel mai lung apeduct roman, cel mai bine conservat in Europa de Vest. Are o lungime de 728 m si o inaltime maxima de 28 m. A fost construit pe timpul imparatului Vespasian. Calea apei pana in oras este mult mai lunga, are cativa kilometri, dar doar ce se vede in piata centrala este aerian.

Mai este ceva impresionant in Segovia: numarul bisericilor, cele mai interesante fiind Biserica Corpus Christi - o fosta sinagoga - si Biserica Vera Cruz, situata in exteriorul vechilor ziduri, construia de templieri si plina si astazi de elemente decorative ezoterice.

Am ajuns in Campo de Medina, una dintrele piatetele Segoviei. O statuie strajuieste locul, acolo unde se afla o foarte veche bierica San Martin si inchisoarea medievala Carcel Real. Am facut un popas acolo, primind explicatiile referitoare la o mare personalitate care a fost incoronata si care a murit aici: Regina Isabela Catolica.

Statuia de care v-am vorbit este a lui Juan Bravo (in 1483 - 1521). Acesta a fost liderul rebelilor in revolta castiliana a Comunelor, a condus armata invinsa la batalia de la Villalar. A fost capturat si decapitat in urmatoarea zi dupa batalie. Legatura cu Segovia? In 1504 s-a stabilit acolo, casatorindu-se cu Catalina del Río, cu care a avut-o pe María de Mendoza.







Un oras in care a fost incoronata si in care a murit una dintre cele mai importante regine pentru lumea crestina (Isabela Catolica) era firesc sa fie imbogatit cu o mega-catedrala. Si nu doar dimensiunile catedralei din Segovia impresioneaza ci si arhitectura, decorurile si armonia formelor.
Constructia Catedralei Segovia a inceput in 1525, urmand sa inlocuiasca o catedrala mai veche distrusa in timpul revoltei impotriva monarhului. Regele dorea un simbol al puterii si credintei catolice si a incredintat planurile lui Juan Gil de Hontanon, unul dintre cei mai respectati arhitecti ai vremii. Vestitul arhitect nu a apucat sa termine uriasul edificiu gotic, proiectul fiind continuat de fiul sau, Rodrigo de Hontanon, al carui stil marca trecerea de la gotic la renascentism. Intregul ansamblu avea sa fie cu totul terminat abia in 1768, dupa numeroase completari, modificari si extinderi ale proiectului initial, catedrala fiind sfintita pe 16 iulie.

Catedrala este dintre cele mai frumoase din Europa. Sculpturile, statuile, altarul, vitraliile minunat pictate, usile, toate sunt adevarate opere de arta, aratand importanta Catedralei Segovia pentru Spania si pentru lumea catolica.

Nu departe, se afla un castel de basm: Alcazar, Segovia. Uimeste in primul rand cu arhitectura sa unic?. Ornamente si decoratiuni delicate, realizate cu rafinament si fine?e de muncitori arabi, în timpul domina?iei cre?tine din secolul al XIV-lea.

A fost construit ini?ial ca o fort?rea??, zon? de supraveghere ?i ap?rare a întregii regiuni. Devine mai târziu un palat regal, apoi închisoare, fiind transformat ulterior într-o academie militar? de mare valoare. Primele documente atest? existen?a Castelului Alcazar din Segovia înc? din anul 1120, îns? dovezile arheologice demonstreaza c? edificiul exista înc? din Epoca Roman?.
Alaturi de Neuschwanstein a fost sursa de inspiratie pentru desenatorii Studiourile Disney, formele sale regasindu-se in filmuletele care ne-au bucurat copilaria.

A fost imi amintesc o zi minunata, obositoare ce e drept, dar in care am vazut atat de multe...Alte vise ale copilariei implinite...





Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #37 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 12:47 »
Imagini cu Catedrala Segovia:




















Primaria Segovia


In stanga este biserica in care a fost incoronata Isabela Catolica. Catedrala inca nu era construita....


Alcazar, castelul de poveste din Segovia.


Spre...El Camino - pelerinajul la Santiago di Compostela




















Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #38 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 13:01 »
Nu pot sa inchei povestea mea de calatorie fara sa va arat cateva din mancarurile de acolo...Madridul este un paradis al gurmanzilor!


Tapas


Pulpa de miel


Patria salatelor!


Friptura pregatita de...romani la Madrid!


La Sobrino de Botin - cel mai vechi restaurant cu functionare continua din lume! Am luat o cina acolo. Am scris cate ceva despre asta si am postat fotografii pe pagina de facebook: https://www.facebook.com/singlesforum. Specialitatea casei acolo, pentru care mergea si Hemingway: purcelus de lapte la cuptor...Hmmm a fost delicios!

Nu poti spune ca ai vazut si simtit Madridul, daca nu ai gustat jambon...Este sport national acolo...Si este fantastic!





Alta specialitate madrilena: churos cu ciocolata...facuta dupa reteta calugarilor. Alt must...taste!

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #39 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 13:12 »
Flamenco este o muzica si un dans din Andalusia, a strans tot ce a fost mai bun de la tigani, evrei si mauri...Nu ma asteptam la un astfel de spectacol la Madrid, dar iata-ne intr-un club, in care am avut ocazia sa urmarim o reprezentatie fantastica...Uimirea mi-a fost explicata: cantaretii si dansatorii erau...andaluzi!




























Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #40 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 13:27 »
Am ajuns la finalul povestii mele despre excursia din Madrid...Am profitat ca ama avut un pic de timp si cum imi place sa scriu, sa impartasesc si cu altii bucuria...am tinut sa va arat cat mai multe despre ce am vazut acolo...

Trag cortina, cu cateva imagini de seara...


Statuia lui Carol al III-lea, celui care Madridul ii datoreaza multe...


Ursuoaica in madronio (se spune ca e un fel de capsun, dar va asigur ca nu este nici o asemanare...Copacelul face niste fructe mici, rotunde, care se coc iarna, devenind rosii-portocalii (acum erau galbene). Povestea spune ca acestea fermentau in padurile din jurul Madridului iar ursii se ameteau consumandu-le, fiind mai usor de vanat...Oricum retineti ca acesta este simbolul Madridului...




Gran Via, bulevardul central. Acolo sunt concentrate restaurante, magazine, teatre, cinematografe...Foarte modern, desi are 100 de ani...Este locul in care am stat doi ani la rand, anul viitor va fi de asemenea locatia grupului de Madrid.













Sunt ultimele imagini pe care le postez. In arhiva mea exista in jur de 1500 de fotografii. Cine le doreste, i le pot trimite pe aceiasi cale pe care o fac de obicei, prin wetransfer. Scrieti-mi aici pe forum si pana plec la Sighisoara am sa vi le transmit!

Cu bucurie ca am fost impreuna cu voi, un grup fain, linistit, relaxant, m-am simtit ca in vacanta...! Pe curand!


Offline viorica samoila

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 40
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #41 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 13:46 »
Superbe imagini surprinse atat de bine de tine Gigi, si superba Documentare a locurilor vizitate. La anul sigur vin si eu :D :D :D
Vio

Offline enache

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 127
  • anca bv
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #42 : Vineri, 27 Octombrie 2017, 19:52 »
Frumoase locuri a-ti vizitat.Mi-au placut foarte mult informatiile pe care le dai Gigi.Interesante.Se vede ca esti un ghid foarte bine pregatit.Poate la anul ma inscriu si eu la una din excursiile din strainatate.Toate cele bune
anca bv

Offline ludmila

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 59
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #43 : Joi, 02 Noiembrie 2017, 22:16 »
Buna seara prieteni. Subscriu si eu la cele spuse de Gigi, a fost o excursie frumoasa, cu locuri si castele ca din povesti si nu in ultimul rand impreuna cu un grup vesel ,cu  oamenii minunati, pe care ma bucur ca i-am cunoscut! Desi am mai fost cu Singles Camp  in Andaluzia pot spune ca si acesta parte a Spaniei m-a impresionat in mod deosebit. Multumesc Gigi pentru acesta vacanta  :worship: multumesc Samiza  :flori: Am o rugaminte  pentru Gigi cat si pe totii acei care au facut fotografii sa imi trimita si mie pe adresa de mail : lumy_@yahoo.co.uk  . Va multumesc anticipat si sa auzim de bine pana cand ne vom revedea!  :thumbup:

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Madrid si Toledo - visit&shopping 20 - 25 octombrie 2017
« Răspuns #44 : Vineri, 03 Noiembrie 2017, 05:44 »
Luminita ti-am transmis acum fotografiile.