Autor Subiect: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017  (Citit de 13745 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
   INFORMATII TRANSPORT
Traseu : Microbuz cu plecare din Sibiu  Traseul va fi: Sibiu - Deva - Geoagiu Bai.
Plecare din Sibiu 15.09.2017 :  Ora 12:45 -statia parcarea Garii langa Bisericuta.
Nr. microbuz: B 175 - MRI
Nume si nr tel sofer: DRAGOMAN SIMION
Telefon : 0745.593.033
Insotitor de grup: Lidia Mandache 0743 122 214.





21.08.2017  Nu mai sunt locuri disponibile.
Tarif: 500 lei/persoana cazare in camera dubla
Rezervari: http://www.singlescamp.ro/eveniment/pe-urmele-dacilor-tinutul-corvinilor-15-17-septembrie-2017/
Plecare: din Sibiu vineri 15 septembrie 2017 ora 12.45, Parcarea Garii Sibiu, langa Bisericuta si Autogara Transmixt
Sosire: in Sibiu duminica 17 septembrie 2017 ora 14.30 Parcarea Garii Sibiu, langa Bisericuta si Autogara Transmixt
Servicii incluse:
     • cazare 2 nopti la Hotel Germisara 4* Geoagiu Bai
     • 2 mic dejunuri tip bufet
     • acces la piscina, wellness
     • insotitor de grup pe toata perioada excursiei
     • transport zonal:
Sibiu – Deva – Geoagiu Bai 
Geoagiu Bai – Castelul Corvinilor – Costesti – Blidaru – Sarmizegetusa Regia – Geoagiu Bai
Geoagiu Bai – Sibiu
In tarif nu sunt incluse:
     • asigurare medicala si storno
     • intrari la obiective
     • pranzuri si cine
     • transport pana la destinatie
Solutii: pentru cei care vin din Bucuresti sau de pe ruta Bucuresti - Pitesti - Rm Valcea - Sibiu: din autogara Militari, Fany plecare ora 7.30, ajunge la 12.30 in autogara Transmixt, in locul plecarii microbuzului organizat spre Deva http://www.autogari.ro/Transport/Bucuresti-Sibiu. La intoarcere, ajungem la ora 14.30 in Sibiu, la 15.30 aveti Transmixt care va duce la Bucuresti, cu ajungere in Autogara Militari la ora 21.30
pentru cei care vin din Iasi, sau de pe traseul Iasi - Bacau - Onesti - Brasov - Sibiu, se poate calatori impreuna cu Lidia, insotitorul de grup, cu plecare din Iasi pe 14 septembrie si cu cazare suplimentara la Sibiu. Costul este functie de km parcursi, de la 120 lei Iasi pana la 70 lei Brasov, dus si intors.
pentru cei care vin din alte zone ale tarii: va recomand sa consultati site-ul: http://www.autogari.ro/. Important este sa ajungeti pana la ora 12.45 in autogara Transmixt din Sibiu, sau in Gara Sibiu (sunt lipite). Puteti sa veniti si cu o zi mai devreme, cu cazare in oras, Sibiul ofera o multime de posibilitati de vizitare, plimbare, relaxare.
Locuri disponibile: 18
Insotitor de grup: Lidia Mandache - tel: 0743 122 214.
Program
Vineri 15 septembrie  Ora 12.45 Plecare cu microbuz din parcarea Garii Sibiu, transport pana la Deva. Se viziteaza 2 obiective: Cetatea Devei si Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane – in special pentru expozitia INCURSIUNI DACICE ÎN SPATIUL VIRTUAL. http://www.mcdr.ro/. Check in hotel in jur de ora 19.00. Program free de SPA. Pentru cina insotitorul de grup va va informa asupra orei de intalnire in restaurantul hotelului. Pentru aceasta zi, va rugam sa aveti pregatite sandviciuri, biscuiti, fructe, apa. Nu facem oprire pentru masa de pranz!   
Sambata 16 septembrie Dupa micul dejun, la ora 9.00 echipati de drumetie si cu un mic bagaj de mana cu haine si incaltaminte de schimb, imbarcarea in microbuz. Se vor vizita: Castelul Corvinilor, Cetatile dacice Costesti, Blidaru si Sarmizegetusa Regia. Masa de pranz undeva pe pracurs, iar cina la hotelul in care veti fi cazati.
Duminica 17 septembrie Program free de SPA, iar la ora 12.00 plecarea spre Sibiu.

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, particularitatile acesteia si observatiile.   
La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe forum. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email.
Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro. Imediat dupa inscriere veti primi un Email ce contine datele agentiei Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”.  Acest mesaj de rezervare de la agentie contine conditiile de rezervare si modul in care se face plata avansului. Va recomand ca inainte de achita avansul sa verificati inca o data daca aveti liber in perioada de desfasurare a excursiei. De asemenea sa parcurgeti Conditiile de renuntare la o excursie: http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/
Rezervarile se fac in ordinea de plata a avansurilor, nu a inscrierii.
Tip actiune: aceasta actiune se adreseaza iubitorilor de istorie, de natura, celor care vor sa-si cunoasca si caute originile neamului. Excursia are si drumetie (la cetatile dacice) si vizitare (Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Muzeul Deva) si relaxare (la SPA-ul hotelului). Si bineinteles o puternica componenta de socializare, tinta actiunilor noastre.
Profil participant: ne adresam doar persoanelor single, participarea este exclusiva singles. Persoane agreabile, comunicative, sociabile care inteleg ce inseamna un grup. Fara prea multe tabieturi, fara egoisme (eu vreau sa stau in fata, eu imi aleg camera etc), fara tendinte de impunere a unor dorinte personale (eu vreau acolo, dar de ce nu mergem si la...). Programul este comunicat se stie unde se sta, cu ce se merge, ce se viziteaza, acolo nu mai discutam de aceste aspecte, se considera insusite.
Pentru a ajunge la cetatile dacice trebuie sa aveti si un pic de conditie fizica, nu este mult de mers sau de urcat, dar sa nu confundam natura cu alee din parc.... :) 
Sambata, in partea de drumetie e nevoie de un echipament montan si macar minim, adica pantofi sau ghete trekking, rucsac, bete, pelerina, haine termice.

Obiectivele excursiei:

Cetatea Devei a fost una dintre cele mai importante fortificatii medivale din Transilvania. Stapanita de voievozi, de principi, de conti si de ducese, data in dar, vanduta sau bombardata. Fiecare a lasat ceva in urma sa. Mai un zid de de aparare, mai o incapere, mai o sala de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj intreg. Si-au dorit ca ea sa nu fie utilizata doar pentru aparare si intalniri ocazionale, ci sa serveasca drept locuinta. Nu una austera, ci una de lux.



Silueta ii este vizibila de la departare, datorita asezarii pe un varf de deal care domina Valea Muresului si principala artera de legatura a Romaniei cu centrul si vestul Europei. Cetatea a fost ridicata in secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: exista descoperiri care dateaza din neolitic sau epoca bronzului. Prima mentiune documentara care face referire la Cetatea Devei dateaza din anul 1269.

Sunt o multime de legende in jurul acestei cetati, cu zane, cu cavaleri, sunt toate frumoase de ascultat... Povestea adevarata a acestei cetati incepe in timpul de glorie a Daciei, acestia au durat aici fortificatii de aparare si un punct de observatie de unde puteau cuprinde cu privirea Valea Muresului, o parte din Valea Streiului si Tinutul Padurenilor. Cuceritorii romani, au intarit zidurile si apararea acestei fortificatii, drumul comercial care facea legatura cu restul imperiului, numit si drumul sarii, trecea chiar pe la poalele Dealului. Iar bazinul Muresului a cunoscut in epoca o maxima prosperitate economica.

Valurile de migratori care au distrus totul in calea lor, i-au alungat pe locuitori in locuri mai ferite, iar despre soarta Devei nu s-a mai stiut nimic. Asta pana in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. In 1269, Cetatea Devei apare mentionata intr-un act de donatie al tanarului rege Stefan, fiul lui Bela al IV-lea, care face o donatie unui conte valah pentru vitejia aratata in lupta purtata sub zidurile Cetatii Deva. Apoi, in 1444, Iancu de Hunedoara primeste stapanire Cetatea Devei cu toate bogatiile sale: 56 de sate si mine de aur. Tot in timpul sau este mentionat pentru prima data intr-un document scris si targul Devei, asezare aflata la baza dealului. Familia Corvinilor isi incheie stapanire asupra cetatii si domeniului Devei in 1504.

De aici incolo, Cetatea Devei incepe sa ocupe un loc important in istoria Transilvaniei. Voievozi si principi ardeleni au locuit efectiv aici sau au fost pentru cateva zile oaspeti ai cetatii.

In a doua jumatatea a secolului al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen construieste in cetate un bastion care servea drept inchisoare si loc de tortura. La baza sa, ridica in stil renascentist un adevarat palat de locuit: Palatul Magna Curia.

In 2 mai 1773, Iosif, viitorul imparat al Imperiului Habsburgic, a vizitat Cetatea Devei in peregrinarile sale prin Transilvania. Zece ani mai tarziu, revine la Deva in calitate de suveran spre a afla starea lucrurilor si care este atmosfera printre locuitorii de aici.

Un an mai tarziu, in 1784, avea sa izbucneasca rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan, iar Cetatea Devei devine loc de refugiu si aparare pentru nobilii fugiti de pe domenii de frica taranilor si minerilor indarjiti. S-au dat lupte crancene intre garnizoana imperiala si cetele de razvratiti.
Prin 1817, imaparatul Francisc I si sotia sa aflati in vizita in Transilvania, impresionati de frumusetea locului, au poruncit refacerea Cetatii Devei. 12 ani au durat lucrarile, facute cu mari cheltuieli si cu multa jertfa din partea localnicilor.

Dar in dimineata zilei de 13 august 1849 o puternica explozie, produsa la magazia cu praf de pusca, a distrus in mare parte semeata constructie. Odata cu o parte din ziduri, au pierit si soldatii revolutionari care o pazeau.

De atunci incoace, Cetatea care domina orasul a fost punct de atractie pentru localnici si calatori, care au urcat dealul la pas spre a descoperi ce se ascunde inauntrul zidurilor ramase in picioare sau atrasi de panorama extraordinara care se infatiseaza privirii.
Astazi, accesul spre Cetate este posibil atat pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile batute de localnici, dar si contra-cost cu ajutorul unei telecabine, un lift monoliner.

Dupa trei ani de lucrari, la 1 aprilie 2016 Cetatea Deva s-a redeschis pentru turisti, vizitatorii avand la dispozitie mai multe trasee pe care le pot parcurge la pas, durata unui tur complet al monumentului fiind de cel putin doua ore.

300.000 de turisti au venit in 2016 sa vada Cetatea Devei…In 2017, o sa ne alaturam si noi celor care au curiozitatea sa cunoasca un crampei din istoria acestor meleaguri...

Un filmulet de prezentare a Cetatii Deva:

! No longer available


Castelul Corvinilor

Nu este prima data cand o excursie Singles Camp&Travel ajunge acolo. Iar despre neamul Corvinilor v-am povestit de multe multe ori...Toate excursiile in Budapesta au fost presarate de istorii despre cel mai important rege al Ungariei, Matia Corvin si despre viteazul sau tata, Iancu de Hunedoara.

Va povestesc si aici cateva lucruri, cu spicuiri din materiale de pe net. Mai intai de ce se numesc Corvini, de unde li se trage acest nume? Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur (va aduceti aminte, cei care ati fost cu mine in Budapesta – v-am aratat pe poarta din spate a Castelului Buda, corbul cu inel in cioc?) Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune ca Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de vorbele lumii, regele i-a dat acesteia ca sot pe fiul sau Voicu, daruindu-i totodata si un inel ca dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el.

Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteaza corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceasta patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur în cioc.
De altfel, si numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care inseamna „Corb”, o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.

Corvinii si huniazii sunt acelasi lucru. Hunyad este Hunedoara in limba maghiara, iar titlurile nobiliare se stie, se dadeau cu referire la locul de provenienta. Familia a carui descendent este Matia Corvin, a purtat numele de Huniade. Primul membru al acestei familii, mentionat in documentele istorice a fost cumanul Both (se stie ca familia Corvinilor sau Corvinestilor sau Huniade are origine cumano – valaha). Serban, fiul lui Both s-a stabilit in comitatul Huniad (in maghiara Hunyad) in Transilvania, venind din Valahia. Fiul sau, Voicu (Vajk in maghiara) a devenit catolic si a adoptat numele Ladislau (in maghiara László). Acesta a fost innobilat in 1409 si a primit mosia castelul Huniazilor (astazi Hunedoara), atunci numit Hunyadvár, care a devenit proprietatea ereditara a familiei.

Asa ca o sa intalniti ambele denumiri Castelul Huniazilor si Castelul Corvinilor, ambele sunt corecte.



Acum cate ceva despre castel
Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata ca fiind construita în secolul XIV. Avea o forma elipsoidala, cu ziduri de grosimi de pâna la 2 m, construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu.

In 1440 Ioan de Hunedoara incepe transformarea cetatii într-un castel. S-au ridicat, in jurul vechii cetati doua ziduri exterioare, flancate de turnuri. Turnurile circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor), cu exceptia turnului pictat (Turnul Buzdugan), erau prevazute cu un parter din zidarie plina, urmat de doua niveluri, cele de la partea inferioara fiind utilizate ca si camere pentru puscasi iar cele de la partea superioara ca si zone de locuit si/sau zone de aparare. In turnul Capistrano exista singurul semineu gotic, acum restaurat din monumentul hunedorean.
Turnurile rectangulare erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare, atat pentru arme vechi – cele cu coarda (arcuri, alebarde) cat si pentru arme de foc. Intrarile propriu-zise în castel se faceau prin intermediul unor poduri, sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.

Una dintre cele mai interesante constructii datate în aceasta perioada o reprezinta capela, plasata pe latura estica a castelului. Particularitatile arhitecturale tin de un gotic local.

Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala si reprezinta un exemplu unic în spatiul transilvanean. O alta constructie unica de data aceasta de factura militara este galeria si turnul Nje Boisia (Nu te teme), denumire influentata probabil de mercenarii sârbi, aflati în garnizoana castelului.

Dupa moartea lui Ioan de Hunedoara incep luptele pentru ocuparea tronului regatului maghiar. Dupa 1458, se construieste aripa Matia, compusa din logii, cu pictura unicat. Finalizarea lucrarilor la castel înceteaza în jurul anului 1480, monumentul fiind comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare si fast.

În secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica în spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atât de necesitati civile cât si militare. Se construieste pe latura estica, peste fundatii mai vechi, un corp de cladire, denumit Palatul mare dinspre oras, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie. Sala Dietei este reamenajata, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatra, si compartimentarea ei, rezultând încaperi cu functionalitati diverse. Si aspectul interior al capelei a fost modificat substantial în vremea lui Gabriel Bethlen. Au fost înlaturate boltile gotice, ferestrele sunt trasformate într-unele rectangulare. Pentru protectia castelului se mai construiesc Turnul Alb si Terasa de Artilerie.

Tot în secolul al XVII-lea se construieste curtea exterioara (curtea husarilor), spatiu care adapostea locuintele administatorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana si fânat.

In sec XIX au loc importante lucrari de restaurare în castel în paralel cu constructia fatedei palatului mare dinspre oras si a acoperisurilor actuale, acoperite cu tigla glazurata, mult mai înalte decat cele originale. Terasei de artilerie i se adauga un sir de creneluri si un turnulet de supraveghere, cu scopul cresterii gradului de atractivitate a monumentului. Tot acum o serie de elemente decorative din piatra sunt înlaturate si înlocuite cu piese noi, dupa regulile specifice acestei perioade istorice.

In curtea din spatele castelului o sa vedeti o fantana, loc ce are o poveste care nimeni nu stie, o fi adevar sau doar legenda. O gasiti mai jos:

Legenda Fantanii
Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara in tinea in castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.

Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul său si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.

De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glasuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

Pe urmele dacilor
In judetul Hunedoara se gasesc mai multe vestigii unice in Europa, care amintesc trecutul glorios a unui popor viteaz de care din pacate cunoastem prea putine amanunte si mai rau si nociv pentru adevarul istoric trecem printr-o perioada de intoxicare nationalista iresponsabila...
Am organizat in 2016 si am de gand ca si pe parcursul lui 2017 sa mai discutam, in prezenta unor specialisti in domeniu, despre daci, dar bazandu-ne doar pe adevaruri dovedite, nu pe speculatii roxinice sau fbkiene...
Nu intamplator, una dintre actiunile Singles Camp&Travel de anul acesta vizeaza intrarea in arealul poate cel mai bogat in vestigii, este vorba de Muntii Orastiei.

Cetatile dacice din Muntii Orastiei ne duc gandul la stramosii nostri, dacii, cei care locuiau aici acum doua milenii. Un ansamblu de asezari si fortificatii ce stau marturie a unei civilizatii infloritoare.
Cele sase fortarete dacice din Muntii Orastiei  (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Rosie, Costesti - Blidaru, Costesti - Cetatuie, Capalna si Banita) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO impresionand prin amplasamentul bine gandit, la poalele sau pe crestele unor piscuri, prin caracterul monumental si varietatea formelor.



Una dintre cele mai fascinante fortarete din aceasta zona este Cetatea dacica de la Costesti – Cetatuie, loc pe care urmeaza sa-l vizitati in aceasta excursie.

Constructia, care se gaseste in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, a fost ridicata in secolul I i.Hr. cu scop de protectie impotriva cuceririi romane. De asemenea, Cetatea Costesti, situata pe valea Apei Gradistei, la o altitudine de 561 de metri, era o fortareata puternica, ce avea rol defensiv, mai ales ca avea la baza o mare asezare civila. Totodata, cetatea avea si rolul de a apara drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia si a fost si resedinta unora dintre regii geto-daci.

Cetatea Dacica de la Costesti – Cetatuie se afla la aproximativ 40 de kilometri de Deva. Dupa ce o sa ajungeti in satul Costesti, exista indicatoare care o sa va indrume spre cetate. Viziatare implica o drumetie de trei kilometri pe jos, dar efortul merita, va asigur ca nu veti regreta, frumusetile locului, privelistea minunata, linistea care o sa va inconjoare o sa va dea o stare de bine.

Cetatea a fost distrusa in timpul primului razboi daco-roman, in 102, fiind imediat refacuta si apoi distrusa definitiv si abandonata in anul 106, odata cu cucerirea Daciei de catre romani.

Ceea ce veti vedea acum sunt doar cateva ziduri razlete, urme ale fostei cetati dacice, dar pentru ca trebuie sa ne cunoastem izvoarele, de unde ne tragem, din ce aluat suntem plamaditi ar trebui sa vedem si acest loc...

Un montaj video cu Cetatuia de la Costesti:
! No longer available


Sarmizegetusa Regia (cea regeasca) a fost capitala si cel mai important centru militar, religios si politic al statului dac inainte de razboaiele cu Imperiul Roman. A fost nucleul unui sistem defensiv strategic format din sase fortarete dacice din Muntii Orastiei, folosit de Decebal pentru aparare contra cuceririi romane. Situl arheologic Sarmizegetusa este situat in satul Gradistea Muncelului din judetul Hunedoara.



Nu se cunoaste etimologia numelui, originea ar putea fi una dacica, dar a fost pastrat doar in variate forme fonetice ale limbilor greaca si latina. Deci nu stim cum pronuntau dacii Sarmizegetusa... Exista o multime de teorii si in ceea ce priveste etimologia, unii spun ca numele este compus din doua elemente de baza: zermi (stanca, inaltime) si zeget (palisada, cetate), deci „Cetatea de pe stanca”. Dar pentru ca initial era o asezare civila, nu o fortificatie militara si de aparare teoria aceasta nu poate fi luata in considerare in intregime. 

O alta teorie spune ca numele ar insemna: „asezarea sarmatilor si a getilor” de la termenii: sarmis et getusa din latina, dar istoricii spun ca sarmatii au inceput sa patrunda in teritoriul getic abia dupa epoca lui Traian si ca numele capitalei era mult mai vechi.

Marele istoric Parvan a propus citirea Sarmiz-egetusa in sensul „Egetusa a lui Sarmos” sau „Zarmos”, aratand ca Zarmos/Zermos a fost un nume tracic cunoscut. 

Un istoric austriac de origine ceha propune citirea, intr-o lucrare publicata acum 150 de ani, ca Zermi-zegétousa, prima parte comparand-o cu harmyá din sanscrita „vatra; camin; familie” si cu cuvantul armenesc zarm(i) „familia suboles”, sensul final presupus de Tomaschek fiind „casa natiunii (getice)”.

Din pacate, asa cum scriam la inceput, multe adevarari, multe lucruri sunt pierdute si doar interpretate astazi...
Ce stim cu siguranta insa este ca Cetatea de pe Dealul Gradistei a fost cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dac din Muntii Orastiei, si cuprindea, asa cum am mai descris, sase citadele.

Fortareata, un patrulater alcatuit din blocuri masive de piatra  a fost construita pe cinci terase, pe o suprafata de aproximativ 30.000 m˛. Sarmizegetusa continea deasemenea o zona sacra. Printre cele mai importante si mari sanctuare circulare dacice se afla si Calendarul Circular.
Zidul cetatii avea 3 m grosime si o inaltime de aproximativ 4 – 5 m in momentul finalizarii constructiei lui. Deoarece zidul care ingradeste o suprafata de circa 3 ha este construit in asa fel incat respecta marginile inaltimii, cetatea are o configuratie mai neobisnuita, de hexagon cu laturile inegale. In apropiere, spre vest, se afla, pe o suprafata de 3 km, o intinsa asezare civila, in care se observa foarte multe locuinte, ateliere, magazii, hambare, rezervoare de apa. La 100 de metri spre est, in dreptul portii cetatii, din acelasi punct cardinal, se afla sanctuarele, care au forme si marimi variate. Sanctuarele erau situate pe o terasa, care fusese legata de poarta amintita anterior printr-un drum pavat.

Civilii locuiau pe langa fortareata, pe terasele construite in josul muntelui. Nobilimea dacica avea apa in rezidentele lor, adusa prin tevi ceramice. Inventarul arheologic gasit la sit dovedeste ca societatea Dacica avea un standard inalt de viata.

O prezentare 3D a cetatii:
! No longer available


Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac infrant de Imperiul Roman in timpul domniei imparatului Traian. Dupa infrangerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoana militara acolo si au inceput sa darame cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Imparatul Hadrian, voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a si adaugat numele de Sarmizegetusa. Astazi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla localitatea Sarmizegetusa, din judetul Hunedoara.

Din pacate multi romani fac o mare eroare confundand cele doua capitale, Ulpia Traiana Sarmizegetusa – capitala romana si Sarmizegetusa – capitala dacica.

Un documentar istoric despre Sarmizegetusa Regia:

! No longer available


Un alt obiectiv pe care o sa-l vizitam in aceasta excursie este Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane:



Imagini cu locatia in care veti fi cazati:


























Offline CGM

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 17
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #1 : Miercuri, 02 August 2017, 22:17 »
Buna seara tuturor,
Din motive personale sunt nevoita sa renunt la excursie. Am achitat avansul si eliberez locul pentru cel sau cea care este interesata sa participe la o excursie frumoasa alaturi de oameni frumosi.

Mariana
Tel. 0745376535

Offline Tincuta

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 16
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #2 : Vineri, 11 August 2017, 08:43 »
Buna


As dori sa particip daca locul este inca liber.

Offline Rodica_I

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 861
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #3 : Marți, 15 August 2017, 13:27 »
oo ce lume cuminte si aici !
Din c-ta este cineva inscris?

Offline Karmen Rodika

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 53
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #4 : Miercuri, 16 August 2017, 15:10 »
din Mangalia eu...salut pe toata lumea si sa ne  vedem sanatosi...
 *|* :thumbup: :flori:

Offline Rodica_I

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 861
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #5 : Miercuri, 16 August 2017, 17:09 »
 :smitten: :smitten: Perfect , sper ca nu ai alte planuri de transport

Offline Angela B

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 85
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #6 : Vineri, 18 August 2017, 10:19 »
Salutare, salutare !

Rodica voi treceti prin Bucuresti ?

Offline totoescua

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 124
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #7 : Vineri, 18 August 2017, 22:48 »
Din motive personale nu mai pot participa la aceasta excursie .
Daca doreste cineva sa mearga in locul meu las nr meu de tf. 0722280052.


Offline Tincuta

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 16
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #8 : Sâmbătă, 19 August 2017, 07:05 »
Buna dimineata

Doresc sa merg eu daca locul este liber inca.
Te rog sa ma contactezi la 0772144790.

Offline totoescua

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 124
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #9 : Sâmbătă, 19 August 2017, 11:36 »
Tincuta , luni te rog sa  dai e- mail la Agentie si sa le comunici datele tale pentru a face schimbarea
rezervarii .

Offline Tincuta

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 16
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #10 : Sâmbătă, 19 August 2017, 12:51 »
Ok.
Multumesc ca m-ai anuntat.

Offline Rodica_I

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 861
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #11 : Sâmbătă, 19 August 2017, 13:34 »
Da,  Angela , sigur trecem prin Bucuresti, dar deocamdata inca nu am stabilit nimic. Te anuntam .  ;)

Ce facusi Ana , cum sa lipsesti :smitten:


Offline Angela B

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 85
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #12 : Sâmbătă, 19 August 2017, 13:53 »
Multumesc Rodica.

Mai am o intrebare pentru cei care au mai calatorit cu Fany. Daca se fac rezervari si cu cate zile inainte ?

Offline totoescua

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 124
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #13 : Sâmbătă, 19 August 2017, 19:46 »
Rodica chiar imi pare rau dar probleme personale nu-mi permit , cind vad cum se aduna gasca ....si eu lipsesc e naspa dar va urmaresc si ma bucur pentru voi .

Offline simonas

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 34
Re: Pe urmele dacilor in Tinutul Corvinilor 15 – 17 septembrie 2017
« Răspuns #14 : Luni, 21 August 2017, 12:08 »
buna,
@angela b, m-am interesat eu la Fany pt transport catre Sibiu si mi-au spus ca trebuie sa sunam pt rezervare cu 3 zile inainte. Costa cam 50 lei un drum si pleaca la 7.30 si ajung la 12.30.
Cand m-am uitat pe site-uri pentru transport pe ruta Buc-Sibiu am vazut ca sunt si curse facute de MementoBus. Ei pleaca la ora 7 si ajung la 12. Este si asta o varianta de luat in calcul.