Autor Subiect: Bijuteria ascunsa in Marea Egee: Insula Lemnos  (Citit de 5814 ori)

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Bijuteria ascunsa in Marea Egee: Insula Lemnos
« : Joi, 16 Februarie 2017, 18:42 »
Un mic paradis al soarelui si al marii, arome de vin Chatzigeorgiou, zbor de flamingo. Plaje intinse, golfuri linistite, taverne cu peste si fructe de mare... Pentru orice iubitor de natura, vacanta intr-un astfel de loc, incarcat de magia povestilor mitologice este un vis. Unul care insa are nume: Insula Lemnos

Cu o suprafata de aproximativ 480 km˛ Lemnos este a noua insula ca marime din Grecia. Inconjurata de Marea Egee, este situata la sud de insulele Thassos si Samothraki si nord-vest de Lesbos. Are o lungime de coasta de 260 de kilometri si si acopera o suprafata de 476 kilometri patrati. Capitala insulei este Myrina (Mírina), care este situata pe coasta de sud-vest a insulei si numara 8.000 de locuitori. Insula are aproximativ 17.500 rezidenti.

Lemnos este o destinatie pentru o vacanta relaxanta in special destinata celor carora le place natura si locurile mai virgine, mai putin expuse turismului salbatic. Golfuri adapostite, plaje lungi de nisip si peisaje de roci vulcanice, intercalate cu dealuri mici si campii, unde se cultiva grau dur. Sate traditionale de case de piatra, in culori meridionale.

Plajele sunt excelente si libere, nu intalnesti nimic din aglomeratia nebuna din alte locuri cu iesire la mare. Vara, la mijlocul lunii august, vantul creste in intensitate, locul turistilor de plaja si plimbare fiind luat de windsurferi.

Insula nu traieste complet din turism ca multe alte insule grecesti, ci si din agricultura. De aceea viata a ramas incremenita acolo, oamenii neconcentrandu-se exclusiv pe primirea turistilor. Isi vad de treburile lor, cultivand nu doar grau ci si vita de vie, din care se produce un vin grozav de aromat....

Cel mai bun timp pentru a vizita Lemnos este din luna mai pana la sfarsitul lunii iulie si din 15 august si pana pe la sfarsitul lunii octombrie. In primele doua saptamani din luna august insula este plin de greci de pe continent care se intorc in satele lor pentru vacante si intalnirile de familie.

Miturile despre Lemnos sunt strans legate de zeul Hefaistos. Conform legendei, zeita Hera, s-a certat cu Zeus. Cand fiul ei, Hefaistos, a incercat sa o protejeze, Zeus a devenit furios si l-a aruncat de pe muntele Olimp. Hefaistos a aterizat pe Lemnos, acolo unde a inceput sa invete oamenii arta prelucrarii fierului. Primii au fost cei din Sinties.

Insula a cunoscut o perioada de inflorire in perioada de pre-crestina. In istoria sa plina de evenimente Lemnos a fost atacata de mai multe ori din cauza amplasarii sale strategice in apropierea Bosforului si a Dardanelelor. Cucerit in 512 i.Hr. de catre persi, Lemnos si-a castigat libertatea dupa razboaiele persane. Mai tarziu, insula a fost ocupata din nou, de data aceasta de romani, apoi au venit venetienii si turcii. A scapat doar in 1912 in timpul Primului Razboi Balcanic. Pentru scurta perioada, in cel de-al doilea razboi mondial insula a fost din nou ocupata, nemtii construindu-si aici o baza de supraveghere maritima.

Myrina, un oras fermecator este considerat a fi cea mai mare atractie a insulei. Aici se afla un castel impunator, strazile, pline de comercianti sunt vii si animate de forfota turistilor amatori de cumparaturi. Un port de pescaresc pitoresc, taverne fantastice in care se serveste peste delicios i fructe de mare. O multime de plaje, o salba de locuri in care poti iesi sa te bucuri de soare si de apa limpede si calda.
Drumurile de pe insula sunt foarte bune si reteaua asigura accesul in fiecare colt al insulei in mai putin de o ora. Exista zeci de sate traditionale pe Lemnos, cele mai frumoase fiind Kontias, Kontopouli, Thanos, Kaspakas si Platy.

Una dintre cele mai frumoase plaje este Richa Nerá in apropierea capitalei Myrina si  Mikro Fanaraki la Moudros. Alte plaje frumoase sunt Platy, Thanos si Evgatis la sud de Myrina si cele din "Megalo Fanaraki" si Chavouli, la sud de Moudros. Sunt atat de multe golfuri linistite si plaje pe insula incat nu stii ce sa alegi....

Deoarece insula are golfuri mari si adanci, s-au format zone umede, cum sunt cele de langa golful Moudros si din golfurile Diaporo si Ifestia. Multe pasari migratoare trec pe aici, cum ar fi lebede, rate salbatice si flamingo. Insula este intens vizitata de observatorii de pasari.
In nord-vest de Lemnos este satul Katalako. Intre sat si plaja din Gomati este o zona naturala exceptionala, formata din dune si deserturi. Foarte impresionante sunt lacurile Alykes si Chortarolimni in partea de est a insulei.

Apusurilor sunt magnifice aici mai ales cand conditiile meteorologice asigura vizibilitate), sunt vizibile aproape de oriunde pe insula, pentru ca peste tot se gaseste cate un delusor de pe care sa privesti peste insula.

Este un loc cu multe festivaluri, in special in zilele de sarbatori religioase. Sunt atunci spectacole de dans traditional si muzica, chiar si teatru.

Nu puteam ramane insensibil la atatea frumuseti, asa ca v-am propus si voua celor din Singles Camp&Travel o minivacanta pe Insula Lemnos. Inainte de traversarea marii spre insula, o sa petreceti o zi la Kavala, Orasul Albastru sau Micul Monte Carlo.

Amanunte despre aceasta excursie, tot acolo putandu-se face si rezervari: http://www.singlescamp.ro/eveniment/vacanta-pe-insula-lui-hefaistos-lemnos-23-30-iunie-2017/

Un filmulet de prezentare al insulei:

! No longer available