Autor Subiect: Vernazza, Phoenixul Celor-Cinci-Pamanturi  (Citit de 4336 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Vernazza, Phoenixul Celor-Cinci-Pamanturi
« : Joi, 20 Aprilie 2017, 15:40 »
Vernazza este considerate de multa lume, bijuteria celor “Cinci-pamanturi” si alaturi de Manarola printre cele mai frumoase sate din Italia. Este intradevar o asezare de vis, cu casele sale multicolor pastelate, oglindite in apele golfului, cu verdele intens ce o inconjoara.



Uluitor loc, din orice parte ar fi privit. Chiar si din aer:



Este de vizitat dimineata sau seara, dupa ce grupurile mari de turisti se retrag si linistea se lasa peste micuta asezare. Trebuie neparat admirata din toate cele patru puncte: de pe poteca ce duce spre Monterosso al Mare, de pe drumul care coboara din Corniglia, de pe capatul digului si de la inaltimea castelului si turnului Doria. Nu va zgarciti la efort, pentru ca pierdeti niste imagini de vis. Din inaltimea potecii spre Monterosso vedeti intregul golf, este aidoma ilustratelor pe care le vedeti cu acest sat, de pe drumul care coboara din Corniglia totul apare ca un promontoriu pe care sunt infipte case de jucarie si un turnulet, de pe dig aveti imaginea apei turcoaz pe care se alinta barcile viu colorate, iar de pe platforma Doriei un tablou minunat pastelat.









Nimeni nu stie exact de unde vine numele Vernazza. Poate de la vinul Vernaccia.

Vernazza a fost singurul sat cu un port natural, astfel incat era un perfect loc de popas pentru genovezi in drumurile lor comerciale. Asta a ajutat Vernazza sa devina cel mai prosper sat, din cele cinci, avand o putere economica si politica, neobisnuit de mare pentru dimensiunile mici ale satului. Bogatia de odinioara este indicata de frumoase arcuri si balcoane care s-au mai pastrat.

In epoca medievala nu exista nici o plaja, nici un dig, valurile loveau direct in case. Ambarcatiunile erau ancorate de pereti, facand intr-un fel ca Vernazza sa semene cu Venetia.

Satul are o strada principala si paralel, stradute mai mici (carruggi).





Strada principala duce in Piazza Marconi care este centrul, inima satului, gasesti acolo cea mai pitoreasca imagine cu case colorate, uscatoare de haine, barci, gramezi de plase de pescuit si cele mai lenese pisici pe care le-am vazut vreodata.


Piazza Marconi

Langa piata se afla o mica plaja cu nisip fin si un port. Vara, nu cred sa existe turist care sa nu-si racoreasca macar picioarele in apa limpede si calda. Este o experienta fabuloasa aceea de a inota in jurul barcilor de pescuit colorate, cu magnifica piata in fundal. In jurul golfului este un furnicar de oameni care intra si ies din mare, se fotografiaza, sau stau gura casca admirativi...

In timpul inundatiilor din 25 octombrie 2011, Vernazza a fost pur si simplu devastata. Orasul a fost ingropat in noroi, parterul caselor disparand sub suvoiul ce purta tot ce adunase de pe dealuri. Casele cu magazine si restaurante au fost atunci distruse, dar oamenii, ajutati din afara si muncind cu disperare au refacut Vernazza care acum e mai frumoasa ca niciodata. In urma inundatiilor s-a mai creat o plaja la care ajungeti printr-o grota-tunel, din centrul satului.

Puteti vedea Biserica Santa Margarita d'Antiochia, care se afla chiar in piata principala si a fost construita in 1318 in stil gotic ligurian. Turnul sau clopot este de 40 de metri inaltime si are o forma octogonala. La unul dintre festivalurile ce s-au tinut aici, o franghie lega clopotnita de un turn improvizat pe cealalta parte a golfului. Ca parte a spectacolului, echilibristul a urcat pe franghia care ardea de la turnul temorar.  A fost o experienta uimitoare!

Castelul Doria si turnul Belforte unde musai sa urcati, va puteti bucura de o vedere magnifica a satului si a portului colorat. Castelul si turnul au apartinut unei familii nobile din Genova.

In Vernazza cel mai usor se ajunge cu trenul si ajunsi in statie, coborati pe niste trepte direct pe strada principala.
Calea spre Monterosso pleaca tot de pe strada principala, mai intai pe scari si alei inguste, apoi pe o poteca ce trece printre vii. Intr-o ora si jumatate veti ajunge in Monterosso, cea mai dificila portiune fiind cele 10 minute pana la balconul de deasupra satului.

Un filmulet de prezentare:
! No longer available