Autor Subiect: Manarola. La tarmul Marii Ligurice.  (Citit de 4458 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Manarola. La tarmul Marii Ligurice.
« : Sâmbătă, 22 Aprilie 2017, 08:45 »
Imi aduc minte, cand cu ceva ani in urma, rasfoind paginile lucioase ale unui atlas turistic (am mai scris eu despre aceasta minunata lucrare care mi-a creat apetitul pentru calatorii si m-a determinat intr-o oarecare masura sa-mi schimb radical profesia, dintr-un inginer specialist in armament greu devenind... organizator turistic) am dat de imagini din „Cele-Cinci-Pamanturi”. Am ramas inmarmurit. Pur si simplu nu mi-a venit sa cred ca exista locuri atat de minunat modelate de natura si de om. Sidefiul marii, pastelul caselor, albastrul ireal al marii, verdele intens al viilor, tusate pe un imens tablou. De atunci am privit de zeci, poate de sute de ori la acele poze...Fara sa sper si sa cred ca am sa ajung vreodata acolo...



Si totusi s-a intamplat si nu doar odata. Am ajuns chiar sa conduc pe altii acolo, sa le arat ceea ce vazusem si ma incantase cu ani in urma, doar in poze. Tin minte cat am citit, cat am vizionat, cat am invatat inainte de a merge prima oara. In timp ce-mi faceam bagajul inca mai repetam in minte ceea ce citisem...Ma cuprinsese un pic panica, imaginile mi se suprapuneau, cele cinci sate imi apareau ca intr-o morisca in care ai aruncat stradute, case, poteci...Nu mai puteam separa imaginile pe care le urmarisem de atatea si atatea ori....

Toata nelinistea mi s-a risipit cand am coborat din tren si am pasit pe peronul din Manarola. Am recunoscut imediat gara, apoi tunelul, apoi strada care urca...

Manarola este al patrulea ca marime din cele cinci sate, dar este cel mai vechi, mai „batran” chiar si decat Riomaggiore. Prima data apare scris de existenta sa in 1261. Se crede ca a fost intemeiat de locuitorii Volastrei, un sat care exista deja in epoca romana. Volastra este situat deasupra Manarola, pe varful dealului, iar in vremurile romane calatorii isi schimbau caii aici. Locuitorii din Volastra au cultivat terasele inconjuratoare, plantand maslini, lamai si castani, dar in special vita de vie, apoi in secolul al XII-lea o parte dintre ei s-a mutat spre mare, fondand Manarola. Numele are o origine romana, vine de la numele unui altar dedicat zeilor Mani "manium arula". Alte surse spun ca deriva din cuvintele "magna roea", ceea ce inseamna "o roata mare de moara".

Cel mai frumos si spectaculos mod de a ajunge in sat era strabatand Via dell Amore pornind din Riomaggiore, doar ca din pacate aceasta poteca este inca inchisa, dupa ce a fost distrusa de inundatiile din 2011.



Asa insa ne ramane trenul. Trenurile circula des intre La Spezia si Livorno, cam din 30 in 30 minute, asa ca nu trebuie asteptat prea mult prin gari...Din statia de tren se coboara niste trepte, se intra apoi si se strabate un tunel pietonal care duce in strada principala din Manarola. Acum este curat si uscat, pe vremuri insa era strabatut de un parau si in intuneric nu era chiar asa usor sa iesi uscat, desi localnicii asezasera niste lemne in forma de punti.

Cand iesiti din tunel, luati-o la dreapta si mergeti pana in Piazza Papa Innocenzo IV pentru o priveliste uimitoare. Indicatorul ca sunteti pe drumul bun este o roata veche asezata la marginea drumului.



Dupa piata, se continua pe o strada superioara, linistita, numita Via Rollandi. Acolo se afla cel mai bun restaurant din Manarola, Trattoria dal Billy. La sfarsitul strazii se poate reveni la strada principala pe Via Belvedere. De aici, lunad-o spre mare se ajunge mai intai in Piazza Capellini. Nu este foarte veche, este de o sistematizare mai recenta si are rolul de a acoperi liniile de cale ferata, trenurile trecand prin mijlocul satului. Specifice Liguriei sunt stradutele inguste, pe care deabia te strecori...



Partea de jos a satului mi se pare mai pitoreasca, mai putin comerciala, acolo forfotesc de regula localnicii, care-si tin barcile de pescuit trase pe uscat. La capatul strazii se ajunge in port, care se ascunde intre doua stanci. Oamenii isi lasa barcile la apa cu ajutorul unei macarale si asta ori de cate ori ies la pescuit. Manarola nu are plaja, dar daca sunteti curajosi puteti sari de pe stanci in mare, dupa o acomodare mai intai cu apa, coborand pe scara. Marea este adanca acolo, plina de pesti, este un loc ideal pentru snorkeling.

Drumul de coasta Manarola-Corniglia este inca inchis, dar am inteles ca se asteapta cat de curand deschiderea, asa ca se va putea merge la Corniglia spre Punta Bonfiglio, pentru o priveliste uluitoare asupra satului. Cea mai buna panorama este din cimitir sau si dintr-un mic parc aflat in apropiere. Sus va asteapta un bar mare numit "Nessun Dorma". Va recomand sa ajungeti acolo la orele de seara, cand lumina dinaintea apusului de soare creaza tonuri de culoare de-a dreptul fantastice.



Manarola merita o vizita si in timpul iernii, in sezonul de sarbatori Mario Andreoli transforma dealul Manarola intr-o scena imensa de nastere. Cele 300 de piese ale imensului Presepi sunt fabricate din materiale reciclate si sunt plasate intr-un mod diferit in fiecare an. Scena nasterii este cea mai frumoasa pe timp de noapte. O puteti vedea de la inceputul lunii decembrie pana la sfarsitul lunii ianuarie. Si vara exista o zi, pe 10 august de sarbatoarea San Lorenzo si am inteles ca si in timpul Pastelui, cand o parte din scene sunt luminate noaptea.



Biserica, construita in 1338, o excelenta reprezentare a scolii arhitectonice liguriene din perioada gotica este...baroca pe interior. Pe fatada gotica exista un basorelief reprezentand martiriul lui San Lorenzo.



 Pe tripticul din secolul al XV-lea, il puteti vedea pe San Lorenzo impreuna cu alti sfinti. Biserica se gaseste in partea superioara a satului. Langa, un orator din secolul al XIV-lea si un turn clopotnita din secolul al XIII-lea, construit initial cu rol de aparare- observatie impotriva navelor piratilor care atacau satul dinspre mare, apoi dupa ce acest pericol a trecut servind altui scop, acela de a indica orele, fiind imbodobit cu un ceas.

Manarola a fost odata bine fortificata, la fel ca celelalte sate, din pacate insa astazi se mai pot vedea doar ruinele bastionului. Imaginea sa inconjurat de casele colorate te fac sa scoti aparatul de fotografiat din geanta....



Exista in Manarola si un muzeu, Museo dello Sciacchetrá in care se prezinta, pe langa obiecte traditionale si imagini si videoclipuri pe calculator care va ajuta sa intelegeti cum se produce acest vin de desert si unde puteti afla de asemenea despre viata locala si despre efortul imens pe care-l fac oamenii sa-si cultive vita de vie pe dealurile abrupte. Din pacate acest muzeu este inchis, dar cine stie poate veti fi norocosi, gasindu-l gata de a primi vizitatori.

O plimbare minunata este cea printre vii. Mai ales atunci cand sunt inflorite sau in rod...



Manarola in sarbatoare:



Un excelent filmulet de prezentare:

! No longer available