Autor Subiect: Corniglia. Paradisul vinului.  (Citit de 4345 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Corniglia. Paradisul vinului.
« : Sâmbătă, 22 Aprilie 2017, 10:25 »
Cel mai inalt amplasat sat dintre „Cele-Cinci-Pamanturi”, cel mai mic si cel mai linistit...Nu multi se aventureaza sa urce cele 382 trepte ale Lardarinei. Si mai putini sunt cei care fac ca grupurile noastre...Nu as vedea altfel prezentata Corniglia decat urmand calea potecii ce leaga Volastra de Corniglia. Doar asa isi poate arata toata splendoarea...doar asa descoperi frumusetea acelui colt de rai.





Mai intai insa trebuie luat microbuzul care pleaca de pe strada principala din Manarola, trece prin Groppo si apoi poposeste la bisericuta din Volastra. De acolo se pleaca pe „sentieri”. Mai urcati, mai coborati, este un pic de efort, dar merita fiecare strop de transpiratie...Privelistile care se intind in fata voastra sunt extraordinare. Treceti prin vii, prin paduri cu arbori meridionali, traversati dealuri pline de flori. Iar jos e marea, sclipind in mii de scantei argintii. Minunate imagini.





De pe poteca cobori printre niste gradini minunate si ajungi in sat la o fantana. Binevenita pentru a-ti potoli setea si pentru un refresh. Apoi urmeaza explorarea... Satul este situat la 100 metri deaupra marii, pe un promontoriu. Casele mi se par mai spatioase decat in celelalte patru sate, iar stradutele mult mai intortocheate, ceea ce te imbie la explorare...

Dupa cele doua ore de mers pe carare, simti nevoia de a zabovi si linisti un pic. Si Corniglia este tare potrivita pentru asta. Fara atat de multi turisti, poti savura in liniste o bruschetta (paine prajita cu rosii tocate amestecate cu usturoi si busuioc), te poti racori cu o limonada, sau la o cafea cu arome hmmm...Pentru toate astea Piata Largo Taragio, din fata oratoriei, este cel mai bun loc...Gasiti in Corniglia si o multime de produse locale delicioase, pentru asta mergeti la Km 0, este la doar cativa pasi de Largo Taragio. Iar daca vreti ceva dulce, incercati inghetata la Gelateria Alberto. In Corniglia imi place sa merg la "Alimentari Lisa" unde o doamna frumoasa si prietenoasa imi face cate un sandvici mare cu branza sau cu mortadella. Peste care pun un pic de pesto. Magazinul doamnei Lisa este in piata mare, chiar langa statia de autobuz.

Istoria satului dateaza din epoca romana. Potrivit legendei, Corniglia a fost fondata de un producator de vin, care a numit satul dupa mama sa, Cornelia. Altii spun ca Corniglia a fost porecla colonistului roman Corneliu despre care se spune ca a intemeiat asezarea. Corniglia era renumita pentru productia de vin inca din antichitate – in ruinele de la Pompei fiind descoperita o amfora de vin gravata cu numele “Corenelia”.

Corniglia nu are un port, astfel incat barcile nu se opresc aici. Puteti ajunge in sat cu masina, cu trenul sau cu piciorul. Gara din Corniglia se afla la nivelul marii, exista diferite moduri de a ajunge pana in centrul satului. Cea mai interesanta varianta este urcarea pe scara Lardarina, de care v-am povestit deja.



Dar puteti s-o luati si pe drumul care urca in spirala. Pornind de la statia spre Corniglia, veti vedea un semn: scarile spre stanga, drumul in spirala spre dreapta. Desigur, exista si o optiune mai facila: autobuzele electrice locale care ruleaza in mod regulat intre statia de tren si centru.

Daca urcati scarile, dupa ce ati ajuns sus urmati semnul "Centro" spre stanga pe strada mica (Via Fieschi) si destul de repede ajungeti in piata principala din Corniglia (Largo Taragio). Continuati sa mergeti pe Via Fieschi pana la terasa panoramica de unde puteti admira intreaga coasta din Cinque Terre. Un bar nou deschis pe aceasta terasa, Bar Terza Terra, va asteapta cu cafea si limonada. Seara de acolo se poate admira un minunat apus de soare.

Merita sa mergeti si la cimitir, am mai scris despre cele din Liguria. Sunt diferite, nu este ceea ce va asteptati, ceva morbid-funerar ci are o nota festiva, chiar usor vesela. Este modul in care oamenii de acolo isi cinstesc si venereaza pe cei apropiati, oferindu-le o multime de flori si o minunata priveliste catre mare. Di cimitir panorama este uluitoare. Iar o banca mica ascunsa in spate este un loc foarte bun de liniste si odihna.

Datorita locatiei sale multi cred ca Corniglia nu are o plaja. Ei bine, se insala, exista nu una, ci trei plaje!  La una dintre ele, spun eu cea mai frumoasa, puteti ajunge urmand semnul „Marina”. Apa este frumoasa si curata, dar adanca, asa ca va recomand sa va bucurati de mare doar daca sunteti buni inotatori.

Biserica San Pietro dateaza din secolul al XIV-lea este unul dintre cele mai interesante monumente ale stilului gotic din Liguria. Rozariul de pe fatada este facuta din marmura alba de Carrara si are simbolul antic al lui Corniglia, un cerb, in mijloc. Intrati si inauntru, nu veti fi dezamagiti! Este acolo un vas de botez din secolul al XII-lea!

Imagine aeriana Corniglia:



Si una luata de pe mare. Ferry nu opreste la Corniglia pentru ca nu are port. Este doar in trecere. Suficient pentru a putea admira minunatia...



Pe stradutele Cornigliei:









Viile Cornigliei:







Un film de prezentare al Cornigliei:

! No longer available