Autor Subiect: 11 Charlotte Square, Edinburgh  (Citit de 4026 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
11 Charlotte Square, Edinburgh
« : Joi, 04 Ianuarie 2018, 20:33 »
Orice harta turistica a Edinburgh-ului ati deschide, gasiti un loc despre care putina lume, chiar si dintre localnici, va poate spune ceva: Georgian House. Apare marcata, dar nu trezeste interesul. De ce? Pentru ca pentru ghizi este un pic in fara turului clasic, iar pentru turistii de city-break este destul de greu de gasit si identificat.



Am ajuns acolo prima oara acum cativa ani, grupul se risipise si cum nu aveam pofta de cumparaturi sau de un pint de bere, am preferat sa hoinaresc. Am luat harta ca „insotitor de drum” si am inceput sa bifez lucruri pe care inca nu le vazusem. Asa am ajuns in Charlotte Square, acolo unde se afla Georgian House, unul dintre reperele importante ale vietii din New Town, la sfarsit de secol 18. Georgian House este parte din capodopera de design urban a vestitului arhitect Robert Adam.





Nascut la 3 iulie 1728 la Kirkcaldy, in Scotia Adam a fost parintele clasicismului britanic si reprezentantul principal al stilului care ii poarta numele. Pentru a ajunge la performanta, a studiat monumente antice in Italia, indeosebi palatul lui Diocletian din Split. Pe baza unui studiu arheologic a elaborat impreuna cu fratele sau principii arhitectonice in care elemente ale clasicismului antic se imbina in mod fericit cu traditia engleza, dand nastere unui curent neoclasic („stilul Adam“) care va marca pentru mult timp dezvoltarea artei engleze.

Casa Georgiana a fost construita in 1796, (impreuna cu tot complexul din Charlotte Square, de care este legat fizic si arhitectural), o perioada in care cei care aveau ceva bani, au incercat sa scape de conditiile de locuit din Vechiul Oras, in noi locuinte, mai spatioase, mai luminoase. Old Edinburgh are o poveste a locuintelor aparte, diferita de alte mari orase. In aceiasi casa locuiau si cei foarte saraci, dar si cei mai instariti. Doar ca la etaje diferite. Nu era deloc comod pentru niciunul dintre locatari...

Casa georgiana se afla in grija Trustului National pentru Scotia. Se viziteaza pe interior, putandu-se astfel admira interioarele, picturile rafinate, mobila . Tot ce vedeti acolo contrasteaza puternic cu ceea ce se gasea in aceiasi perioada pe Royale Mille, artera principala a Edinburgh-ului.

In 2017 pasii m-au purtat din nou in Charlotte Square. De data aceasta intamplator. Grupul de Scotia se marise printr-o suplimentare de locuri, multi isi doreau sa ajunga cu mine acolo si am incercat sa nu-i dezamagesc...Totul a mers cum mi-am dorit, singurul lucru de care ma lovisem a fost suplimentarea cazarii in Inverness si Edinburgh... Asa ca am fost nev ci oit sa iau camere si in alte locatii, bazandu-ma pe intelegerea celor vechi din grup...

Si la Inverness a fost cum a fost, am fost cazati intr-o pensiune boutique, dar la Edinburgh...O minune! Cand am ajuns acolo nu mi-a venit sa cred! Urma sa stau, impreuna cu cei care ma intelesesera si acceptasera sa fie cazati separat de grup, in Charlotte Square! Nu la numarul 7 unde este Georgian House ci in alt loc faimos din complexul lui Robert Adam: numarul 11, scena romanului „Jurnalul unei femei din vremea victoriana”, un best seller scotian, narat si scris chiar de eroina: Mrs Robinson.



Nu as fi scris toate astea, cu siguranta nu mi-as fi amintit sa vi le povestesc, daca ieri seara privind la un film de epoca, nu as fi revazut locul in care am stat la Edinburgh. Intai a intrat in cadru parcul din fata, apoi fatada cladirii, apoi usa, apoi scarile interioare…Le-am recunoscut imediat…Ce senzatie fantastica, la fel ca atunci cand le urcam spre Mrs Florence, proprietara de la numarul 11.
Am petrecut in vara, la Edinburgh, doua zile de intoarcere in timp, doua zile in care am fost invitat de Florence in “Undeva, candva”. Un sentiment fantastic, sa atingi mobila aceea veche, sa privesti prin ferestrele uriase, sa te asezi la o masa aristocratic engleza, cu tacamuri si inele de servet din argint…Am trait acolo pe Charlotte Square, in alt fel, in alt timp. Si m-am bucurat imens pentru cadoul pe care am putut sa-l fac celor care m-au inteles si au acceptat sa lase grupul si sa vina cu mine…La fel cum apoi s-a intamplat in toamna la Arabesque Riad, din Fez