Autor Subiect: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018  (Citit de 13642 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
 INFORMATII TRANSPORT

Traseu : Bucuresti - Sibiu - Sebes - Orastie.

Plecare din Bucuresti  28.04.2018, ora 07:00, statia MOL Pacii.

Nr. microbuz:  B 284 NEW

Nume si nr tel sofer: BOGDAN CRISTICA 0753 878 454.

Pentru conexiuni la traseu, sunati soferul si stabiliti locul de imbarcare si ora.


Insotitor de grup: LIDIA MANDACHE 0743 122 214.



Minivacanta de 1 Mai!

Tarif pentru cei care vin din

 • Bucuresti (transport inclus): 800 lei
 • Valcea, Pitesti (transport inclus): 780 lei
 • Sibiu (transport inclus): 720 lei
 • Sebes Alba, Orastie (transport inclus): 700 lei
 • care se prezinta direct la destinatie (fara transport inclus): 680 lei

La ultima rata, se va anunta Email agentia Bon Voyage Sibiu unde urmeaza sa urcati. pt se putea calcula si stabi cat a mai ramas de achitat. Email corespondenta: office@bonvoyagesibiu.ro

Rezervari: http://www.singlescamp.ro/eveniment/pe-urmele-dacilor-sanctuare-istorie-vestigii-28-aprilie-2-mai-2018/

Plecare:  28 aprilie 2018
Sosire:   2 mai 2018
Cazare: 4 nopti la Pensiunea Cotiso 3* Costesti http://www.pensiuneacotiso.ro/
Numar de locuri: 54

Servicii incluse:
     • cazare 4 nopti la pensiune 3*, mic dejun inclus
     • 4 cine continand un fel de baza + desert
     • insotitor de grup pe toata perioada excursiei
     • ghidaj local
     • transport zonal

Insotitor de grup: Lidia Mandache, telefon 0743 122 214.

Servicii care nu sunt incluse:
     • asigurare medicala
     • asigurare storno
     • pranzuri
     • intrarea la obiective

Program

Sambata, 28 aprilie
Cei din Bucuresti: La ora 7.00 intalnirea pentru imbarcarea in autocar. Locul de intalnire: Bulevardul Iuliu Maniu 194, statia de benzina MOL Pacii. Numele soferului, numarul sau de telefon, numarul masinii vor fi comunicate DOAR aici pe forum, cu 1 - 3 zile inainte de eveniment. Ora Sibiu ora 12.30 statia OMW Aeroport (Soseaua Alba Iulia). La Sibiu o sa va intalniti si cu insotitorul de grup, Lidia, ea urmeaza sa vina din Iasi. Dupa Sibiu, urmatoarele puncte de conexiune sunt Sebes Alba (zona de autostrada) si Orastie (zona de autostrada). Daca intentionati sa urcati de acolo, este nevoie sa contactati soferul pentru a fixa locul de imbarcare si ora aproximativa.

Primul obiectiv va fi la Deva. Se viziteaza Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane si Cetatea Devei.
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane se afla in Palatul “Magna Curia” sau Castelul Bethlen situat la poalele dealului cetatii. Este cea mai veche cladire monument istoric ce se pastreaza in Deva.



Conceput initial in stil Renascentist (sub Gabriel Bethlen 1621), i se aduc ultimile modificari in sec. VIII cand capata aspectul baroc pe care il pastreaza si astazi. O piesa unica pe care o putem vedea aici este matrita unui orfevrier din Sarmizegeusa Regia, una dintre cele mai importante piese de tezaur din Romania. A fost descoperita intamplator, la baza unui copac daramat de o furtuna in noaptea de Sanzaiene din anul 2013. Mai multe detalii: https://www.historia.ro/sectiune/timp-liber/articol/matrita-de-bronz-de-la-sarmizegetusa-regia

Cetatea Devei a fost una dintre cele mai importante fortificatii medivale din Transilvania. Stapanita de voievozi, de principi, de conti si de ducese, data in dar, vanduta sau bombardata. Fiecare a lasat ceva in urma sa. Mai un zid de de aparare, mai o incapere, mai o sala de bal sau chiar au extins cetatea cu un etaj intreg. Si-au dorit ca ea sa nu fie utilizata doar pentru aparare si intalniri ocazionale, ci sa serveasca drept locuinta. Nu una austera, ci una de lux.



Silueta ii este vizibila de la departare, datorita asezarii pe un varf de deal care domina Valea Muresului si principala artera de legatura a Romaniei cu centrul si vestul Europei. Cetatea a fost ridicata in secolul al XIII-lea, dar urmele de locuire sunt mult mai vechi: exista descoperiri care dateaza din neolitic sau epoca bronzului. Prima mentiune documentara care face referire la Cetatea Devei dateaza din anul 1269.

Sunt o multime de legende in jurul acestei cetati, cu zane, cu cavaleri, sunt toate frumoase de ascultat... Povestea adevarata a acestei cetati incepe in timpul de glorie a Daciei, acestia au durat aici fortificatii de aparare si un punct de observatie de unde puteau cuprinde cu privirea Valea Muresului, o parte din Valea Streiului si Tinutul Padurenilor. Cuceritorii romani, au intarit zidurile si apararea acestei fortificatii, drumul comercial care facea legatura cu restul imperiului, numit si drumul sarii, trecea chiar pe la poalele Dealului. Iar bazinul Muresului a cunoscut in epoca o maxima prosperitate economica.

Valurile de migratori care au distrus totul in calea lor, i-au alungat pe locuitori in locuri mai ferite, iar despre soarta Devei nu s-a mai stiut nimic. Asta pana in a doua jumatate a secolului al XIII-lea. In 1269, Cetatea Devei apare mentionata intr-un act de donatie al tanarului rege Stefan, fiul lui Bela al IV-lea, care face o donatie unui conte valah pentru vitejia aratata in lupta purtata sub zidurile Cetatii Deva. Apoi, in 1444, Iancu de Hunedoara primeste stapanire Cetatea Devei cu toate bogatiile sale: 56 de sate si mine de aur. Tot in timpul sau este mentionat pentru prima data intr-un document scris si targul Devei, asezare aflata la baza dealului. Familia Corvinilor isi incheie stapanire asupra cetatii si domeniului Devei in 1504.

De aici incolo, Cetatea Devei incepe sa ocupe un loc important in istoria Transilvaniei. Voievozi si principi ardeleni au locuit efectiv aici sau au fost pentru cateva zile oaspeti ai cetatii.

In a doua jumatatea a secolului al XVII-lea, principele Gabriel Bethlen construieste in cetate un bastion care servea drept inchisoare si loc de tortura. La baza sa, ridica in stil renascentist un adevarat palat de locuit: Palatul Magna Curia.

In 2 mai 1773, Iosif, viitorul imparat al Imperiului Habsburgic, a vizitat Cetatea Devei in peregrinarile sale prin Transilvania. Zece ani mai tarziu, revine la Deva in calitate de suveran spre a afla starea lucrurilor si care este atmosfera printre locuitorii de aici.

Un an mai tarziu, in 1784, avea sa izbucneasca rascoala condusa de Horea, Closca si Crisan, iar Cetatea Devei devine loc de refugiu si aparare pentru nobilii fugiti de pe domenii de frica taranilor si minerilor indarjiti. S-au dat lupte crancene intre garnizoana imperiala si cetele de razvratiti.
Prin 1817, imaparatul Francisc I si sotia sa aflati in vizita in Transilvania, impresionati de frumusetea locului, au poruncit refacerea Cetatii Devei. 12 ani au durat lucrarile, facute cu mari cheltuieli si cu multa jertfa din partea localnicilor.

Dar in dimineata zilei de 13 august 1849 o puternica explozie, produsa la magazia cu praf de pusca, a distrus in mare parte semeata constructie. Odata cu o parte din ziduri, au pierit si soldatii revolutionari care o pazeau.

De atunci incoace, Cetatea care domina orasul a fost punct de atractie pentru localnici si calatori, care au urcat dealul la pas spre a descoperi ce se ascunde inauntrul zidurilor ramase in picioare sau atrasi de panorama extraordinara care se infatiseaza privirii.
Astazi, accesul spre Cetate este posibil atat pe jos, pe drumul vechi sau pe potecile batute de localnici, dar si contra-cost cu ajutorul unei telecabine, un lift monoliner.

Dupa trei ani de lucrari, la 1 aprilie 2016 Cetatea Deva s-a redeschis pentru turisti, vizitatorii avand la dispozitie mai multe trasee pe care le pot parcurge la pas, durata unui tur complet al monumentului fiind de cel putin doua ore.

300.000 de turisti au venit in 2016 sa vada Cetatea Devei…In 2017, o sa ne alaturam si noi celor care au curiozitatea sa cunoasca un crampei din istoria acestor meleaguri...

Un filmulet de prezentare a Cetatii Deva:

! No longer available


In jur de ora 19.00 suntem la pensiune, ne cazam si luam cina.
Dupa cina,  ne strangem la un pahar de vorba despre daci. Insotitorul de grup va face o scurta prezentare a zonei, a programului si a obiectivelor ce urmeaza sa fie vizitate.

Duminica, 29 aprilie
Dupa micul dejun, la 09.30, echipati de drumetie, ne imbarcam in autocar si plecam spre Sarmizegetusa Regia, capitala  regatului dac.



Un ghid local ne va indruma si spune povestea si istoria acestui important si controversat monument. Dupa tur, veti avea timp liber pentru a explora zona. La izvorul cu apa rece si pura cum numai in aceste locuri putem gasi, facem o pauza pentru pranz (fiecare isi va lua la pachet un sandvis, fructe, etc).
De aici,ne indreptam spre o alta cetate mai putin cunoscuta, Cetatea Fetele Albe.





Despartita de o vale ingusta de Sarmizegetusa Regia, se pare ca a fost o asezare exclusiv religioasa, ce apartinea preoteselor. Se spune ca preotesele formau in “scoala din cetate” viitoarele repere spirituale ale regatului dac.
Traseul pana la Fetele Albe este pe o poteca ce urca sustinut cca 30 min si necesita putin efort si bocanci cu talpa antiderapanta.
In jur de ora 17.00 ne intoarcem la pensiune. Timp liber pentru relaxare, socializare, pana la cina.

Luni, 30 aprilie
Micul dejun
Drumetie la Cetatile Costesti – Cetatuia si Blidaru.
De la pensiune parcurgem cca 2 km pe un drum pietruit  pana la platoul unde se afla Cetatuia, la o altitudine de 561 m, de unde se deschide o panorama larga spre muntii si trecatorile din jur.
Pe urmele dacilor
In judetul Hunedoara se gasesc mai multe vestigii unice in Europa, care amintesc trecutul glorios a unui popor viteaz de care din pacate cunoastem prea putine amanunte si mai rau si nociv pentru adevarul istoric trecem printr-o perioada de intoxicare nationalista iresponsabila...
Am organizat in 2016, in 2017 si acum in 2018 din nou excursii in zona, in timpul carora sa mai discutam, in prezenta unor specialisti in domeniu, despre daci, dar bazandu-ne doar pe adevaruri dovedite, nu pe speculatii roxinice sau fbkiene...

Cetatile dacice din Muntii Orastiei ne duc gandul la stramosii nostri, dacii, cei care locuiau aici acum doua milenii. Un ansamblu de asezari si fortificatii ce stau marturie a unei civilizatii infloritoare.
Cele sase fortarete dacice din Muntii Orastiei  (Sarmizegetusa Regia, Luncani - Piatra Rosie, Costesti - Blidaru, Costesti - Cetatuie, Capalna si Banita) care au format sistemul defensiv al lui Decebal, fac acum parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO impresionand prin amplasamentul bine gandit, la poalele sau pe crestele unor piscuri, prin caracterul monumental si varietatea formelor.

Una dintre cele mai fascinante fortarete din aceasta zona este Cetatea dacica de la Costesti – Cetatuie, loc pe care urmeaza sa-l vizitati in aceasta excursie. Constructia, care se gaseste in satul Costesti, comuna Orastioara de Sus, a fost ridicata in secolul I i.Hr. cu scop de protectie impotriva cuceririi romane. De asemenea, Cetatea Costesti, situata pe valea Apei Gradistei, la o altitudine de 561 de metri, era o fortareata puternica, ce avea rol defensiv, mai ales ca avea la baza o mare asezare civila. Totodata, cetatea avea si rolul de a apara drumul spre cetatea Sarmizegetusa Regia si a fost si resedinta unora dintre regii geto-daci.



Cetatea Dacica de la Costesti – Cetatuie se afla la aproximativ 40 de kilometri de Deva. Dupa ce o sa ajungeti in satul Costesti, exista indicatoare care o sa va indrume spre cetate. Viziatare implica o drumetie de trei kilometri pe jos, dar efortul merita, va asigur ca nu veti regreta, frumusetile locului, privelistea minunata, linistea care o sa va inconjoare o sa va dea o stare de bine.
Cetatea a fost distrusa in timpul primului razboi daco-roman, in 102, fiind imediat refacuta si apoi distrusa definitiv si abandonata in anul 106, odata cu cucerirea Daciei de catre romani.
Ceea ce veti vedea acum sunt doar cateva ziduri razlete, urme ale fostei cetati dacice, dar pentru ca trebuie sa ne cunoastem izvoarele, de unde ne tragem, din ce aluat suntem plamaditi ar trebui sa vedem si acest loc...

Un montaj video cu Cetatuia de la Costesti:
! No longer available


Parasim Cetatuia si ne intoarcem pe drumul pe care am venit pana la raul Orastie. Dupa o pauza pentru masa de pranz la unul din popasurile din zona pornim spre Cetatea Blidaru, aflata la 700 m altitudine. Este cel mai complex sistem fortificat din aceasta zona care se intinde pe un platou de aproape 6000mp.



Traseul dus – intors este de cca 7 km. Cine nu doreste sa mearga sau nu are echipament adecvat are optiunea sa se intoarca la pensiune sau sa exploreze imprejurimile Costestiului, sa intre in vorba cu localnicii, de la care sigur pot afla lucruri interesante

Marti, 1 mai
Dupa micul dejun ne imbarcam in autocar si vizitam Sarmizegetusa Ulpia Traiana, capitala provinciei romane Dacia aflatase afla la 50 km de Costesti, Biserica Densus si Castelul Corvinilor
Sarmizegetusa Ulpia Traiana este amplasata in bazinul Hategului, aproape de trecatoarea care face legatura intre Banat si Transilvania si care purta in antichitate numele de Tapae, astazi Portile de Fier ale Transilvaniei. A fost intemeiata de guvernatorul Daciei Romane Decimus Terentius Scaurianus pe un amplasament al taberei militare romane, dupa obtinerea victoriei din anul 106 d.c





Complexul arheologic cuprinde:
Amfiteatrul este cel mai impunator edificiu al complexului. A fost construit in prima jumatate a secolului al II-lea. In incinta lui aveau loc lupte de gladiatori, incaierari intre animale salbatice si oameni, reprezentatii de teatru, declamatii si alte manifestatii publice.
Templul zeitei Nemesis. In apropierea amfiteatrului a fost construit si un templu dedicat zeitei Nemesis, care era venerata in antichitate de catre gladiatori. In cadrul muzeului de arheologie s-au pastrat capiteluri de coloane din templu, precum si cateva table reliefate. Pe una este reprezentata zeita, cu atributele ei, balanta, grifonul si roata
Palatul Augustalilor (in latina Aedes Augustalium) se afla in apropierea forului (avea o intrare in for), in interiorul zidurilor orasului, si era sediul ordinului augustalilor, o corporatie influenta, care isi recruta membrii din cadrul stratului instarit al locuitorilor orasului. Ordinul se ocupa cu organizarea de serbari, printre care si cea de la 3 ianuarie, dedicata imparatului aflat la putere. Edificiul impunator si de proportii mari si „inchide la mijloc o curte centrala (despartita in doua printr-un zid), inconjurata dinspre apus si rasarit de cite o bazilica”. In mijlocul curtii se afla pe un soclu impunator altarul imparatului.

Biserica Densus



Chiar la intrarea in curtea bisericii pe o tablie scrie:
"Biserica - monument istoric Densus, cu Hramul Sf. Nicolae, ridicata din piatra, in secolul al XIII-lea, pe plan central, cu caractere romanice, are naosul patrat, suprapus central pe un turn sprijinit de patru stalpi masivi in jurul carora se afla un spatiu ingust acoperit cu o bolta semicilindrica. Spre est are absida semicirculara cu un diaconicon pe latura sudica. Incaperi anexe au fost alaturate pe latura sudica si pe latura de vest si o tinda in secolele XIV - XV. Este construita din piatra romana de la Ulpia Traiana (aflata la cativa kilometri, n.n.), dintre care unele, profilate, au fost refolosite in elementele de rezistenta sau cu rost decorativ. In interiorul monumentului se afla o valoroasa pictura murala ce dateaza din prima jumatate a secolului XV, ce impodobeste absida semicirculara a altarului, peretii rasariteni ai naosului, unele parti ale stalpilor centrali, iar la exterior, deasupra usii de intrare in nava, icoana de hram.
Pictura din 1443 apartine artistului Stefan Zugravul, semnatura sa aflandu-se sub fereastra sud-estica a absidei. Ansamblul mural imbina sincretistic iconografia traditionala bizantina ce elemente narative si realiste cu trasaturi de renastere timpurie intr-o viziune cu trasaturi folclorice".

Castelul Corvinilor
Nu este prima data cand o excursie Singles Camp&Travel ajunge acolo. Iar despre neamul Corvinilor v-am povestit de multe multe ori...Toate excursiile in Budapesta au fost presarate de istorii despre cel mai important rege al Ungariei, Matia Corvin si despre viteazul sau tata, Iancu de Hunedoara.
Va povestesc si aici cateva lucruri, cu spicuiri din materiale de pe net. Mai intai de ce se numesc Corvini, de unde li se trage acest nume? Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur (va aduceti aminte, cei care ati fost cu mine in Budapesta – v-am aratat pe poarta din spate a Castelului Buda, corbul cu inel in cioc?) Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune ca Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.
Pentru a o feri de vorbele lumii, regele i-a dat acesteia ca sot pe fiul sau Voicu, daruindu-i totodata si un inel ca dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el.

Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteaza corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceasta patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sa fie corbul cu inel de aur în cioc.
De altfel, si numele familiei provine din latinescul „Corvus”, care inseamna „Corb”, o pasare care simboliza cu totul altceva în evul mediu, si anume întelepciunea si longevitatea.
Corvinii si huniazii sunt acelasi lucru. Hunyad este Hunedoara in limba maghiara, iar titlurile nobiliare se stie, se dadeau cu referire la locul de provenienta. Familia a carui descendent este Matia Corvin, a purtat numele de Huniade. Primul membru al acestei familii, mentionat in documentele istorice a fost cumanul Both (se stie ca familia Corvinilor sau Corvinestilor sau Huniade are origine cumano – valaha). Serban, fiul lui Both s-a stabilit in comitatul Huniad (in maghiara Hunyad) in Transilvania, venind din Valahia. Fiul sau, Voicu (Vajk in maghiara) a devenit catolic si a adoptat numele Ladislau (in maghiara László). Acesta a fost innobilat in 1409 si a primit mosia castelul Huniazilor (astazi Hunedoara), atunci numit Hunyadvár, care a devenit proprietatea ereditara a familiei.
Asa ca o sa intalniti ambele denumiri Castelul Huniazilor si Castelul Corvinilor, ambele sunt corecte.



Acum cate ceva despre castel
Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata ca fiind construita în secolul XIV. Avea o forma elipsoidala, cu ziduri de grosimi de pâna la 2 m, construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu.
In 1440 Ioan de Hunedoara incepe transformarea cetatii într-un castel. S-au ridicat, in jurul vechii cetati doua ziduri exterioare, flancate de turnuri. Turnurile circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor), cu exceptia turnului pictat (Turnul Buzdugan), erau prevazute cu un parter din zidarie plina, urmat de doua niveluri, cele de la partea inferioara fiind utilizate ca si camere pentru puscasi iar cele de la partea superioara ca si zone de locuit si/sau zone de aparare. In turnul Capistrano exista singurul semineu gotic, acum restaurat din monumentul hunedorean.
Turnurile rectangulare erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare, atat pentru arme vechi – cele cu coarda (arcuri, alebarde) cat si pentru arme de foc. Intrarile propriu-zise în castel se faceau prin intermediul unor poduri, sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile.
Una dintre cele mai interesante constructii datate în aceasta perioada o reprezinta capela, plasata pe latura estica a castelului. Particularitatile arhitecturale tin de un gotic local.
Palatul propriu-zis, amplasat pe latura vestica, este compus din Sala Cavalerilor, Sala Dietei si scara spirala si reprezinta un exemplu unic în spatiul transilvanean. O alta constructie unica de data aceasta de factura militara este galeria si turnul Nje Boisia (Nu te teme), denumire influentata probabil de mercenarii sârbi, aflati în garnizoana castelului.

Dupa moartea lui Ioan de Hunedoara incep luptele pentru ocuparea tronului regatului maghiar. Dupa 1458, se construieste aripa Matia, compusa din logii, cu pictura unicat. Finalizarea lucrarilor la castel înceteaza în jurul anului 1480, monumentul fiind comparabil cu castelele din vestul Europei, prin amploare si fast.

În secolul XVII, principele Gabriel Bethlen, modifica în spiritul vremii, parti din castel, modificari dictate atât de necesitati civile cât si militare. Se construieste pe latura estica, peste fundatii mai vechi, un corp de cladire, denumit Palatul mare dinspre oras, compus din doua niveluri, respectiv camere de locuit si o sufragerie. Sala Dietei este reamenajata, prin demontarea întregii arhitecturi gotice de piatra, si compartimentarea ei, rezultând încaperi cu functionalitati diverse. Si aspectul interior al capelei a fost modificat substantial în vremea lui Gabriel Bethlen. Au fost înlaturate boltile gotice, ferestrele sunt trasformate într-unele rectangulare. Pentru protectia castelului se mai construiesc Turnul Alb si Terasa de Artilerie.

Tot în secolul al XVII-lea se construieste curtea exterioara (curtea husarilor), spatiu care adapostea locuintele administatorului, ale functionarilor, casa ogarilor si depozitele pentru hrana si fânat.

In sec XIX au loc importante lucrari de restaurare în castel în paralel cu constructia fatedei palatului mare dinspre oras si a acoperisurilor actuale, acoperite cu tigla glazurata, mult mai înalte decat cele originale. Terasei de artilerie i se adauga un sir de creneluri si un turnulet de supraveghere, cu scopul cresterii gradului de atractivitate a monumentului. Tot acum o serie de elemente decorative din piatra sunt înlaturate si înlocuite cu piese noi, dupa regulile specifice acestei perioade istorice.

In curtea din spatele castelului o sa vedeti o fantana, loc ce are o poveste care nimeni nu stie, o fi adevar sau doar legenda. O gasiti mai jos:

Legenda Fantanii
Se povesteste despre aceasta fantana ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara in tinea in castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa.

Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul său si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: „Apa ai, inima nu”, ca un repros pentru promisiune facuta si nerespectata.

De fapt, inscriptia descifrata de Mihail Guboglu glasuieste astfel: „Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri in cetatea de langa biserica”. Caracterele vechi arabe continute de inscriptie o dateaza la mijlocul secolului al XV-lea. Pozitia actuala a inscriptiei este pe unul dintre contrafortii capelei.

Miercuri 2 mai Dupa micul dejun, in jur de ora 9.00 se va face imbarcarea in autocar si apoi se va pleca pe ruta Costesti - Orastie - Sebes Alba - Sibiu - Rm Valcea - Pitesti - Sibiu. Pe traseu o oprire pentru masa.

Precizare Este o excursie in care vom patrunde in cel mai fascinant si misterios loc din istoria romanilor, iar pentru a-l intelege mai bine, am ales un loc unde sa fim aproape de natura, chiar in inima Muntilor Orastiei, acolo unde era odinioara satul dacilor. Pensiunea Cotiso este situata in satul Costesti, la intersectia drumurilor spre Cetatile Dacice aflate in patrimoniul UNESCO si este spatiul ideal pentru relaxare si meditatie avand o curte spatioasa de aproape un hectar in spatele careia susura apele paraului Orastie.

Tip actiune: aceasta actiune se adreseaza iubitorilor de istorie, de natura, celor care vor sa-si cunoasca si caute originile neamului. Excursia are si drumetie (la cetatile dacice) si vizitare (Castelul Corvinilor, Cetatea Devei, Muzeul Deva) si bineinteles o puternica componenta de socializare, tinta actiunilor noastre.

Profil participant: ne adresam doar persoanelor single, participarea este exclusiva singles. Persoane agreabile, comunicative, sociabile care inteleg ce inseamna un grup. Fara prea multe tabieturi, fara egoisme (eu vreau sa stau in fata, eu imi aleg camera etc), fara tendinte de impunere a unor dorinte personale (eu vreau acolo, dar de ce nu mergem si la...). Programul este comunicat se stie unde se sta, cu ce se merge, ce se viziteaza, acolo nu mai discutam de aceste aspecte, se considera insusite.
Pentru a ajunge la cetatile dacice trebuie sa aveti si un pic de conditie fizica, nu este mult de mers sau de urcat, dar sa nu confundam natura cu o alee din parc.... :) 

Pentru drumetii este nevoie de un echipament montan si macar minim, adica pantofi sau ghete trekking, rucsac, bete, pelerina, haine termice.

:oops:!!!! Inainte de inscriere si rezervare cititi va rog cu atentie serviciile incluse si cele care nu intra in tarif, programul excursiei, particularitatile acesteia si observatiile. 
 
La fel ca la toate actiunile noastre, informatiile si detaliile legate de aceasta excursie, vor fi transmise si vor aparea DOAR pe forum. O sa gasiti aici detaliat si din timp tot ce aveti nevoie pt pregatirea excursiei. Comunicarile nu se fac deci telefonic si nici Email.

Inscrierile in excursie se fac pe site-ul www.singlescamp.ro. Imediat dupa inscriere veti primi un Email ce contine datele agentiei Bon Voyage Sibiu, singura autorizata OSIM in Romania sa organizeze „evenimente, vacante si excursii pentru persoane single – Singles Camp”.  Acest mesaj de rezervare de la agentie contine conditiile de rezervare si modul in care se face plata avansului. Va recomand ca inainte de achita avansul sa verificati inca o data daca aveti liber in perioada de desfasurare a excursiei. De asemenea sa parcurgeti Conditiile de renuntare la o excursie: http://www.singlescamp.ro/conditii-de-renuntare-la-o-actiune/
Rezervarile se fac in ordinea de plata a avansurilor, nu a inscrierii.




Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226

Offline MichelleMB

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 17
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #2 : Duminică, 04 Martie 2018, 16:14 »
Ziua buna, tuturor! In primul rand, iti multumim, Gigi, pentru urarile calduroase de 1 Martie. In al doilea rand, as vrea sa stiu daca pe traseul de intoarcere din aceasta excursie, "Alba" inseamna Alba-Iulia, pentru ca e posibil sa-mi continui minivacanta cu alte cateva zile in Banat. Inca nu m-am hotarat inca, dar fie ma pot opri fie in Costesti chiar, fie in Orastie, fie in Alba Iulia. De asemenea, as vrea sa stiu daca, neefectuand (eventual complet) drumul de intoarcere la Bucuresti, pot beneficia de o reducere din pretul total al excursiei. Merci frumos pentru raspuns. O primavara luminoasa, plina de vitalitate si antren va doresc, la randu-mi!  :)

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13226
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #3 : Duminică, 04 Martie 2018, 16:54 »
Cu bucurie si placere MichelleMB!

Referitor la traseul de intoarcere este specificat in programul zilei de 2 mai: Costesti - Orastie - Sebes Alba - Sibiu - Rm Valcea - Pitesti - Sibiu.

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #4 : Duminică, 04 Martie 2018, 17:38 »
Michelle, cel mai probabil este vorba de localitatea Sebes din judetul Alba, nu de orasul Alba Iulia

Offline zambila

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 65
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #5 : Marți, 13 Martie 2018, 21:56 »
Sa fie cu iertaciune, oare am inteles bine,la intoarcerea spre Bucuresti microbuzul merge doar pana la Pitesti si se intoarce in Sibiu,fara a mai ajunge in Bucuresti?

Offline lidia.Iasi

  • Sr. Member
  • ****
  • Mesaje postate: 359
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #6 : Marți, 13 Martie 2018, 22:20 »
Buna Zambila! Microbuzul/autocarul care pleaca din Bucuresti se va intoarce tot acolo. S-a strecurat o greseala si la ruta de intoarcere apare Sibiu in loc de Bucuresti.

Offline zambila

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 65
  • Bine ai venit in grupul nostru!
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #7 : Miercuri, 14 Martie 2018, 19:45 »
Buna,Lidia! Intr-adevar,prima varianta nu prea avea sens. Multumesc pentru lamurire. Probabil ca in curand se vor deschide si listele pentru transport. Numai bine!

Offline oti

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 208
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #8 : Duminică, 15 Aprilie 2018, 20:08 »
ziua buna tuturor!
cu cine ma petrec din Bucuresti? din pura curiozitate... :giggle:
Pasul indispensabil pentru a obtine lucrurile pe care ti le doresti in viata este acesta: hotaraste-te ce vrei.

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #9 : Luni, 16 Aprilie 2018, 06:32 »
Probabil ca in curand se vor deschide si listele pentru transport. Numai bine!
Te salut, Zambila! Probabil, aproape sigur,  nu. La excursiile cu transport inclus, de obicei, nu se deschid liste de transport.
Voie buna!
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline Firescu Violeta

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
3 intrebari organizatorice
« Răspuns #10 : Miercuri, 18 Aprilie 2018, 10:27 »
Buna tuturor,
Am achitat avansul de 200 lei si am trei intrebari in legatura cu aceasta excursie:
1. in legatura cu imbarcarea/ transportul, doresc sa ma intalnesc cu grupul la Deva, iar in 2 mai sa fac "debarcarea" la Orastie (centrul orasului). In acest caz, sunt dispusa sa achit suma totala de 700 lei. Agreeaza agentia aceasta solutie pentru imbarcare-debarcare?
2. in legatura cu urmatoarea plata, as dori sa achit toata suma ramasa, o singura data (nu doua rate). Intentionez sa fac plata prin internet banking si pot trimite extrasul de cont pentru confirmarea platii. Se accepta aceasta varianta?
3. Conform site-ului, termenul de plata pentru achitarea ratelor este tot data de 20 aprilie. Corect?

Multumesc, Violeta

Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #11 : Miercuri, 18 Aprilie 2018, 13:12 »
Intrebarile tale sunt mai potrivite de transmis pe email, catre agentie.

1. Daca punctele indicate de tine sunt pe traseul precizat si ai achitat tariful corespunzator, in general se stabilesc cu soferul locurile si orele de imbarcare. Cu debarcarea la fel, doar sa afli daca trece prin centrul Orastiei. Datele de contact ale soferului sunt de obicei afisate cu 2-3 zile inainte de plecare.
2. Cu siguranta poti sa achiti suma integral. dupa, transmiti prin email extrasul de cont.
3. Daca asa scrie, asa e. (pe site, pe email-ul automat pe care l-ai primit cand ai facut rezervarea)

Daca informatiile mele de  muritor de rand, pardon, simplu forumist nu sunt multumitoare, atunci cel mai bine e sa le adresezi pe email, agentiei.
Succes!
Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #12 : Miercuri, 18 Aprilie 2018, 14:13 »
Wonderland a raspuns corect.
 Referitor la termenele de plata, data pana la care se poate achita  excursia este, intr-adevar, 20 aprilie.
In cazul in care data la care incepe actiunea este foarte apropiata  ratele se pot comasa, caz in care sumele restante se vor achita intr-o singura transa. Acesta este motivul pentru care coincid termenele de plata.


Offline Firescu Violeta

  • Newbie
  • *
  • Mesaje postate: 4
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #13 : Miercuri, 18 Aprilie 2018, 21:03 »
Multumesc pentru raspunsuri.

Obs. Sunt un nou membru al grupului si am ales sa ma alatur in special pentru aceasta excursie in natura, in perioada mini-vacantei de 1 mai.
Ieri am transmis intrebarile prin email, pe adresa "de office", impreuna cu dovada platii avansului.
Astazi am primit confirmarea platii, fara un raspuns la intrebari. Ca urmare, am sunat la numarul de mobil mentionat in email si a fost o alta incercare nereusita de a afla un raspuns... am dedus ca este posibil ca orice intrebare legata de o excursie se face exclusiv pe forum.

Am primit in cursul zilei un raspuns telefonic din partea agentiei, cu raspunsuri concrete.
Apreciez efortul si operativitatea tuturor.


Offline wonderland

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 4883
Re: Pe urmele dacilor. Sanctuare, istorie, vestigii. 28 aprilie - 2 mai 2018
« Răspuns #14 : Miercuri, 18 Aprilie 2018, 21:10 »
Cu drag. Da, ai dedus bine. Acest lucru e chiar mentionat la fiecare excursie. In general se recomanda sa citim cu atentie pe site, pe forum, in email-urile automate sau de raspuns si  sa evitam sunatul sau trimisul email-urilor. Pentru ca sunt toate detaliile in prezentare si se pierde mult timp repetand cam aceleasi informatii. Noi suntem sute, organizatorii sunt o mana de oameni.  La mici nelamuriri pot raspunde si cei vechi, care au participat deja la alte excursii.
Distractie placuta!

Ingrijorarea nu alunga amaraciunea zilei de maine, dar rapeste bucuria zilei de azi. Zig Ziglar.