Autor Subiect: Regina geta Tomris - invigatoarea imperiului persan  (Citit de 4473 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Regina geta Tomris - invigatoarea imperiului persan
« : Duminică, 14 Ianuarie 2018, 07:28 »
“Un popor care nu-si cunoaste istoria este ca un copil care nu-si cunoaste parintii” spunea marele istoric si om politic Nicolae Iorga. Ma aflu printre cei care imi iubesc tara si oamenii care traiesc in ea si incerc sa inteleg cat mai multe despre ce s-a intamplat cu mai mult sau mai aproape de mine. Ceva mi-a placut mult si am tinut sa va povestesc si voua...Mai ales ca majoritatea cititorilor de aici de pe forum sunt femei...

Pozitia istoricului Iordanes , despre construirea orasului Tomis, actualul oras Constanta, ne face curiosi sa aflam mai multe. “Dupa ce a obtinut aceasta victorie si dupa ce a luat asa de multa prada de la dusmanii ei, regina Tomiris a trecut spre acea parte din Moesia,…si a construit cetatea Tomis, pe tarmul moesian al Pontului, dupa numele ei.”



Despre vestitii massageti se spune ca ar fi fost un neam iranian, care ar fi vietuit in Asia Centrala. Altii spun ca massagetii nu erau decat rude apropiate de-ale getilor. Alte opinii spun ca massagetii ar fi fost chiar triburi de geti, care duceau o viata nomada si isi aveau originile in spatiul carpato-danubiano-pontic. Chiar daca erau intr-adevar „un popor iranian” asa cum spune istoria oficiala, nu putem ignora o oarecare “rudenie” dintre massageti si strabunii nostri daco-geti.

Neamurile tracice, scitii, masagetii si vechii persi descindeau, cu totii, din indo-europeni. Indo-europeni care ar trebui sa se numeasca, mai corect, euro-indieni.  Marea migratie  avea sa schimbe la fata Eurasia si sa conduca la aparitia marii civilizatii indiene. Aceasta a pornit din Europa, din spatiul cuprins intre Alpi si Carpati.

Migratiile , care s-au petrecut cu milenii in urma, dinspre Europa catre Asia este un subiect  controversat, la fel ca si originea massagetilor, pe  care istoricii il vor elucida, intr-o buna zi. Dar nu despre migratii mi-am propus sa va povestesc ci despre o puternica regina a massagetilor, Tahm Rayis sau Tomiris cum a ramas in istorie.


 
Atunci cand   aflam ca a existat o regina a massagetilor, ne intrebam cum de putea domni o femeie peste o multime de razboinici neinfricati si adeseori cruzi, in acele vremuri de apogeu al oranduirii de tip patriarhal?

Regina Tomiris avea, foarte probabil, admirabile calitati de conducere, doar asa se putea impune fata de unii dintre cei mai duri razboinici ai antichitatii.



Despre regina Tomiris ne vorbesc istorici precum Cassiodorus, Herodot, Iordanes, Strabon. Datele pe care le avem despre ea si despre massagetii sai nu sunt foarte multe, dar sunt aproape incredibile.
De ce incredibile? Pentru ca este de necrezut ca triburile de nomazi sciti sa poata infrange una dintre marile puteri ale antichitatii, venita asupra-le pentru a le cere pamant si apa.

Dar hai sa derulam firul povestii! Sa vedem ce s-a intamplat atunci.

Cyrus cel Mare, aflat in conflict cu Tomiris, regina masagetilor,  a reusit, printr-o stratagema inspirata, sa il captureze pe fiul acesteia, pe nume Spargapises si sa nimiceasca oastea care il insotea pe tanarul print.
Nota: (Cyrus cel mare (590-529 i.Hr.), intemeietorul Imperiului Persan, este primul lider militar influent despre care exista date scrise. In secolul al VI-lea i.Hr. el a infrant Media, Lydia si Babilonul, unindu-le intr-un singur imperiu, care se intindea de la Marea Mediterana pana in India. La fel de eficient in administrarea domeniului propriu, cat si in campaniile de cucerire, Cyrus a pus bazele unui imperiu durabil, care a prosperat timp de doua secole, ajungand la rangul de putere mondiala. 

Tatal sau, Cambyses I, facea parte din dinastia ahemenida. Mitologia, in special scrierile lui Herodot, arata ca Cyrus – pe cand era copil – a ramas abandonat in munti, fiind alaptat de o lupoaica, iar mai tarziu a fost crescut de un pastor.

Pozitia de de prizonier in care se afla fiul reginei Tomiris era de nesuportat pentru o capetenie massageta. La fel ca pentru orice conducator get. Daca, peste secole, regele Decebal avea sa se sinucida fara ezitare atunci cand ar fi urmat sa fie capturat, Spargapises, fiul reginei Tomiris, a facut acelasi gest de indata ce-a avut posibilitatea, dupa ce a fost facut prizonier printr-un siretlic.

Bizuindu-se pe puterea ostilor sale, marele Cyrus nici nu banuia ce consecinte avea sa atraga asupra-i moartea tanarului Spargapises, fiul lui Tomiris. Bizuindu-se pe puterea ostilor sale, marele Cyrus nici nu banuia ce consecinte avea sa atraga asupra-i moartea tanarului Spargapises.


 
Ostirile lui Tomiris aveau sa se intalneasca, pe campul de lupta, cu temutii si bine organizatii ostasi ai lui Cyrus II.
Din marturiile care ne-au ramas de la istoricii antichitatii stim ca un suveran persan putea mobiliza sute de mii de luptatori.
Cyrus cel Mare, biruitorul lui Cresus si cel caruia Xenofon i-a dedicat a sa „Cyropedie” a fost infrant si ucis fara mila, in anul 529 i.e.n.



Ne putem inchipui ce cumplita infrangere a suferit armata persana de vreme ce insusi Cyrus, intemeietor de dinastie si eliberatorul neamului sau de sub dominatia mezilor, a putut fi ucis prin decapitare. La momentul mortii lui Cyrus II, imparatia sa se intindea de la Mediterana pana la fluviul Indus.

Razbunarea reginei Tomiris a fost crunta. Spre deosebire de Cyrus, care se dovedise in trecut ingaduitor cu invinsii, regina massagetilor nu l-a putut ierta pe regele marelui popor al persilor, dupa cum n-a avut mila nici fata de oastea invadatoare. Nu este exclus ca monarhul persan Cyrus cel Mare sa fi subestimat forta de nimicire a armatelor massagetilor, pe ale caror teritorii se avantase in mod imprudent cu ostirile sale. La fel de probabil este ca inversunerea reginei si a supusilor sai sa fi fost motivata de catre sfarsitul tragic, prematur, al junelui Spargapises.



Regina Tomiris a mai ramas in istorie pentru un aspect.
Desi multi dintre locuitorii celui mai important port al Romaniei nu stiu legenda, se spune inca din vechime ca provenienta numelui initial al acestui oras provine de la viteaza regina massageta, conform lui Iordanes. Orice constantean stie ca odinioara orasul sau, care apartinea Scythiei Minor, se numea Tomis. Dar mai putini cunosc povestea aprigei regine Tomiris, cea de la care provine acest nume si care a invins armata formidabila a uneia dintre marile puteri ale lumii antice.

In  luna martie a anului 1906, germanul Max Wolf descoperea un asteroid cu un diametru de 39,8 km, care se roteste in jurul Soarelui cu o viteza de peste 17 km/secunda. Asteroidul cu pricina a fost numit Tomyris, dupa numele reginei legendare care a domnit peste massageti acum doua milenii si jumatate.

Nota. Articolul a fost scris si ii apartine Danielei Dumitrescu.

Offline roxanas

  • Jr. Member
  • **
  • Mesaje postate: 78
Re: Regina geta Tomris - invigatoarea imperiului persan
« Răspuns #1 : Miercuri, 17 Ianuarie 2018, 01:15 »
Foarte interesant. Nu am stiut ca denumirea de Tomis vine de la Tomiris. Am crezut intotdeauna ca este o denumire data de catre cei din imperiul roman, portului de la Marea Neagra. :applause: