Autor Subiect: Drumetii in Muntii Fagaras&Transfagarasan 3 - 5 august 2018  (Citit de 23626 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline krondia

  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 1482
  • Diana Lupu - Echipa Singles Camp & Travel
Re: Drumetii in Muntii Fagaras&Transfagarasan 3 - 5 august 2018
« Răspuns #90 : Joi, 16 August 2018, 00:23 »
Multumesc, Eugen, pentru fotografii, povestea excursiei si nu numai...

Offline admin

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Mesaje postate: 13224
Re: Drumetii in Muntii Fagaras&Transfagarasan 3 - 5 august 2018
« Răspuns #91 : Joi, 16 August 2018, 12:17 »
Multumesc intotdeauna celor care ofera ceva din bucuria lor, din experienta pe care au avut-o, care povestesc din ce au vazut, simtit, trait... :flori: Asa ca celor care au fost prezenti aici pe forum si dupa excursie, un mare MULTUMESC!  :applause:

Va spun si eu cateva lucruri despre zona, despre ce se intampla de regula intr-un grup montan, despre locatie etc...Incep in ordine inversa...Da, stiu, Cabana Balea Cascada nu este o locatie premium, nici una care sa fie data ca exemplu pentru servicii. Cand judecati insa un astfel de loc trebuie sa aveti in vedere trei aspecte: amplasament, tip de locatie si personal. Si ca - extrem de important - se adreseaza unor oameni de munte, nu unor pantofari, obisnuiti cu confort si nu stiu ce altele...Cei care merg la munte au o toleranta si acceptabilitate larga, dorm in cort, in sac de dormit in sala de mese, cateodata la usa cabanei....Pai ce ne facem daca mergem in Retezat de exemplu la Pietrele, in inima muntelui si avem doar 2 ore de curent pe zi, baie cu apa rece ca gheata, mancare doar prajeli...Sau la cabanele de creasta, unde nu se pune problema de confort ci de doar de a avea un loc in care sa pui capul jos?

Balea Cascada are un amplasament privilegiat si totodata este singura optiune din zona de sus, celelalte doua, Paltinul si La Lac, neputand fi luate in calcul pt un grup de profilul nostru, iar cele de jos din zona Vama Cucului sunt prea departe de obiectivele montane. Cand o locatie are monopol zonal nu mai este foarte atenta la calitate, mai ales in perioada de varf-varf de sezon. Apoi serviciile la o cabana nu trebuie asimilate cu unele la un hotel sau o pensiune, este alt profil de locatie, chiar daca prin dimensiuni, stiu Cascada este asimilata de multi cu un hotel. Da, subliniez, este o cabana. Eu am batut muntii, am stat in multe astfel de locatii, acolo nu gasesti oameni dispusi sa lucreze permanent, de asemenea nu ai conditiile optime de aprovizionare, preparare, servire. Il cunosc foarte bine pe Marius, cel care are Paltinul si Cascada, am fost colegi, amici, ne intalnim la petreceri...si stiu cat de greu este sa gaseasca personal. Vedeti bine ca in oras nu gasesti sa angajezi pe cineva, daramite pt acolo, in creierul muntilor? Fara indoiala ca pe vremea cand era Tavi, fratele celui care este acum cabanier la Cascada, lucrurile stateau mai bine, chiar si atunci cand era Bogdan, fiul lui era parca altceva...Nu stiu rationamentul pt care Marius a facut switch-ul, el stie mai bine ce are acolo...Sa se inteleaga nu-l scuz, nu justific ceva din serviciile lor, doar explic...

Un grup montan este de cele mai multe ori eterogen. Rar se intampla sa fie omogenitate, asta doar in cazul micilor nuclee de amici rutinati si obisnuiti sa mearga impreuna...Un grup de 30 - 40 de persoane, care sosesc nu in special pt performanta, ci mai mult pt o gura de aer,i pentru socializare, nu are cum sa fie omogen, nu toti sunt la fel de activi, nici pregatiti...Oricine a fost la munte in grup poate sa inteleaga usor asta...Eu bat potecile de la 7 ani, incepand cu parintii, apoi cu prietenii de la tara, apoi cu colegii de scoala, apoi in Amicii Muntilor. Am deci o jumatate de secol de umblat pe munte. Dar niciodata nu m-am asteptat ca intr-un grup format ad-hoc sa fim toti la fel de buni. Unii sunt extrem de bine pregatiti, am intalnit oameni care urca cu o usurinta incredibila, altii foarte rezistenti, cu un grad de anduranta uimitor, altii care trag de ei, altii care se plang de la primul urcus...

Un om experimentat de munte niciodata nu se lauda cu performante, nu are nevoie de asa ceva, el iese in evidenta prin comportamentul pe care il are pe traseu. Stie sa intre in pas cu ceilalti, nu accelereaza, nu are nevoie de spatiu si aer in fata. Poate lua urma, sa inchida monomul, poate sa fie "caine de turma" sa supravegheze pe ceilalti. Satisfactia lui nu este "varful" ci poteca. Atmosfera din munte, peisajele pe langa care trece, aerul acela unic, incercarea fizica, chiar si ocazia de a oferi ajutor, astea sunt motivatiile de a merge. Nu discutam aici de performanta, de recorduri. Pt acelea nu mergi cu un grup, actiunile de atingere se fac intr-un colectiv restrans. Aici vorbim de o actiune de socializare pe poteci de munte.

Traseul pe care l-ati facut este cel mai usor si simplu din Muntii Fagaras. Diferenta de altitudine este mica pt un om antrenat, lungimea nu pune probleme de efort, nu exista zone de risc mare. L-am ales special pt Singles Camp, acum 8 ani, la prima noastra actiune montana. Atunci eu am fost ghid, insotitor, sofer etc...Am repetat in fiecare an cu succes acest program, pana cand a fost preluat de Lidia si acum de Diana. Amandoua experimentate in actiuni montane si pt siguranta dublate de ghid local Salvamont. Am inteles ca a fost neplacuta coborarea pe sosea. Va dau si explicatia pt care am facut in acest fel traseul, pt a intelege motivatia. Diana nu a facut decat sa respecte ceea ce era comunicat de mine, un lucru de apreciat la ea, mai ales in conditii de presiune din partea grupului.

Urcarea pe traseul de Saua Doamnei spre Balea Cascada este mult mai pitoresc si mai placut decat daca s-ar urca pe poteca directa, cea care duce sub cascada. Se evita de asemenea intalnirea cu hoardele de sandalisti care merg sa vada si ei caderea de apa...Apoi te urca la nivelul de la pilonul II de unde se ofera panorame in sus si in jos. Ajuns sub pilonul II ai practic 3 optiuni: sa cobori pana sub cascada pe povarnis si apoi sa continui pe traseul arhituristic. Uac! Nu-i fain de loc! Vara este ca un bulevard...tipete, haulituri, lume ce n-are nimic in comun cu muntele...Alta optiune este sa te intorci pe acelasi traseu. Uff, urasc asta, sunt partizanul circuitelor nu al traseelor dus-intors. Astea nu-ti ofera nici o satisfactie. Apoi coboratul pe sosea. Este mai lung, este mai dur in articulatii, dar are 3 avantaje: da posibilitatea de a se povesti si a se forma mici gascute, nu mergi pe acelasi drum pe care ai venit si ofera cateva panorame faine. Credeti-ma ca am analizat bine cum e mai bine si fara indoiala coborarea pe sosea este nu deosebita, dar mai buna decat celelalte doua solutii.

Am cules de pe facebook fotografiile facute de un bun fotograf ce a participat, atat cat a fost single, la mai multe actiuni ale noastre. A fost cam in aceiasi perioada cu voi si am ramas cu dorul de a ajunge iar acolo...Acum ca genunchiul se pare ca s-a vindecat este posibil sa revin pe poteci...Am facut cateva incercari usoare anul acesta si a fost ok, asa ca sper ca anul viitor sa pot alerga din nou...




























Offline oli

  • Full Member
  • ***
  • Mesaje postate: 248
Re: Drumetii in Muntii Fagaras&Transfagarasan 3 - 5 august 2018
« Răspuns #92 : Duminică, 19 August 2018, 20:31 »
prntscr
Chiar daca ati vazut deja imagini f frumoase din excursie si locurile exceptionale pe unde am fost, vroiam sa postez si eu cateva poze care reflecta zilele minunate pe care le-am avut, rasfatate de soare, de racoarea si linistea muntilor.
create image url
upload images online

screen shot on pc